FOTO: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a făcut senzaţie în centrul Bistriţei…!

FOTO: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a făcut senzaţie în centrul Bistriţei…!

Au venit pentru prima oară la piaţa locală din Bistriţa, la invitaţia Direcţiei Agricole din Bistriţa, care i-a sprijinit mult în numeroase proiecte. Şi se pare că au dat lovitura! În doar două ore, cei din Cooperativa Agricolă au reuşit să impresioneze pe toată lumea şi să-şi vândă aproape toată marfa, fiind nevoiţi să solicite „întăriri”…

Savuroase bunătăți din Ținutul Grăniceresc au făcut senzaţie astăzi, într-o ediţie specială a târgului Produs în Bistriţa-Năsăud. Zeci de clienţi au trecut pe la standurile producătorilor, s-au târguit, au gustat, s-au minunat şi în final, copleşiţi de gusturile şi aromele fabuloase de demult – şi-au umplut sacoşele.

Pâine și produse de panificație tradiționale, toate coapte în cuptor la foc de lemne, specialități din păstrăv, brânzeturi naturale de la poalele Munților Călimani, Munților Rodnei și Țara Năsăudului, prăjituri de casă, uleiuri presate la rece, miere și produse apicole, zacuscă cu hribi, siropuri și dulcețuri parfumate din Pasul Tinuța, legume proaspete și naturale de Dumitra și Monor – toate au făcut deliciul bistriţenilor care au luat cu asalt piaţa locală de lângă Biserica Evanghelică.

Suntem pentru prima oară aici, la Bistriţa. Am fost prezenţi şi la Romexpoe, şi în curtea Ministerului Agriculturii. Acolo ne-am prezentat cu brânza frământată din Sângeorz Băi, şi cu celelalte şase produse montane recent atestate… S-au vândut toate produsele şi la Bucureşti, în prima zi. Se pare că şi aici avem noroc…”, a povestit zâmbind plină de energie, Mariana Floarea Larionesi, preşedintele Cooperativei Agricole.

Tot ea ne-a explicat şi cum anume funcţionează lucrurile în această cooperativă. „Sunt în jur de 400 de membri cooperatori – adică proprietari de văcuţe. Îi cunosc pe toţi, pentru că în Cooperativa noastră, cam prin luna mai începe transhumanţa… Mergem cu vacile şi cu oile sus la munte. Când ajungem pe munte începem prima mulsoare. Şi vine fiecare să-şi mulgă vaca… Ajungem să povestim, să ne spunem păsurile, necazurile, bucuriile…”, a povestit Mariana Floarea Larionesi.

Are 45 de ani şi se mândreşte că toţi sunt ai ei. „Sigur, am avut şi  probleme. Ca-n viaţă. Nu ne iubeşte chiar toată lumea… Este şi multă invidie, au fost şi unii care ne-au cam pus beţe-n roate… Dar  Cooperativa noastră e ca o familie unită. Nu ne lăsăm aşa uşor. Suntem 7 membri fondatori şi punem toţi mâna şi muncim cot la cot… Este foarte multă muncă de voluntariat. Abia apoi împărţim câştigurile. Suntem transparenţi, nu avem nimic de ascuns şi nici nu încercăm să păcălim pe nimeni… Nu-i uşor să păstrezi armonia şi echilibrul între cei 400 de membri… Dar fiecare trebuie să-şi spună necazul şi dorinţa. Iar noi trebuie să încercăm să rezolvăm şi problema omului…”, admite Mariana Floarea Larionesi.

Este singura cooperativă agricolă din judeţ. „Ba chiar aş îndrăzni să mă laud că suntem singura de acest fel din România…! Eu nu ştiu să mai existe o asemenea cooperativă prin alte părţi din ţară…”, ne-a mărturisit fără falsă modestie Mariana Larionesi.

Pentru moment, cei din Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi nu au planuri de extindere. „Nouă ne ajunge deocamdată cât avem… Ar fi un proiect de viitor. Vrem să folosim apa minerală din Sângeorz-Băi în anumite procedee tehnologice la caşul maturat… Am încercat, vrem să facem un parteneriat şi cu Primăria din Sângeorz…”, a mai spus Mariana Larionesi.

Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi are un magazine de desfacere chiar în localitatea de baştină. Dar recent au fost invitaţi să deschidă magazine şi în Cluj sau Bucureşti…

După experienţa de success de azi, la Bistriţa, când au fost nevoiţi să solicite încă o maşină de marfă din Sângeorz, după doar două ore – Mariana Larionesi se gândeşte să încerce să ajungă şi sâmbăta viitoare la piaţa locală din Bistriţa.

Mariana Larionesi  ne-a mai explicat că alături de membrii Cooperativei sunt bine-veniţi toţi producătorii serioşi din fostul Ţinut Grăniceresc. Mai ales că ei au  cooptat déjà în proiectul lor şi alte cooperative mai mici din Leşu, Poiana Ilvei sau Coşbuc.

Mai multe detalii despre povestea de success a acestui proiect puteţi recite accesând linkurile de mai jos:

INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE!

Și-au unit forțele și au reușit! Brânza frământată în inima stațiunii balneare Sîngeorz-Băi a devenit produs tradițional

Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical. 
OFICIAL! Alocațiile copiilor vor crește din 2020. Legea a fost promulgată noiembrie 14, 2019 - Vești bune pentru părinți și copii! Acum totul e oficial! Valoarea alocației de stat va crește în fiecare an, din anul 2020! Legea a fost promulgată de președintele României.
Big Brother și-n Sîngeorz! Câte camere vor urmări orice mișcare din orașul stațiune: noiembrie 14, 2019 - În tot mai multe localități se instalează camere de supraveghere. O astfel de decizie a luat și primarul orașului stațiune. Zeci de camere vor fi montate în perioada următoare.
TRAFIC DE MINORI: Mamă și fiică reținute! noiembrie 14, 2019 - Ieri au avut loc trei percheziții domicilare pe raza județului nostru. S-ar părea că patru bistrițeni ar fi racolat, transportat și obligat minore să se prostitueze. Două fe,mei au fost reținute.
Hyundai dezvăluie primele detalii despre revoluţionarul concept SUV plug-in hybrid noiembrie 14, 2019 - Hyundai dezvăluie imagini şi un material video despre conceptul inovator de clasa SUV cu sistem de propulsie plug-in hybrid. Acesta va fi prezentat în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles.
FOTO „Pepinieră” de handbaliste de performanță. Cum au fost convinse aproape 300 de fete să facă sport noiembrie 14, 2019 - După ce decenii sportul simbol al județului a fost fotbalul, autoritățile județene au schimbat macazul în ultimii ani și s-au concentrat asupra handbalului. Județul nu a ajuns doar să aibă o echipă în cele mai bune 5 din țară, ci își face propria pepinieră de handbaliste de performanță.
Bunicul agresor pus sub control judiciar. DE la ce a pornit totul: noiembrie 14, 2019 - Un incident mai puțin obișnuit a avut loc ieri la Căminul de bătrâni din municipiu. Un bunic a fost înjunghiat de un altul, cu doi ani mai tânăr. Victima a ajuns la Cluj. DE la ce a pornit totul:
GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională noiembrie 14, 2019 - Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.
ÎNGRIJORĂTOR: Bistrițenii continuă să-și radieze firmele! noiembrie 14, 2019 - Numărul firmelor bistrițene radiate în primele 9 luni e mai bine de dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, Bistrița Năsăud se clasează pe locul III la nivel național în ce privește creșterea semnificativă a radierilor. Numai în luna septembrie, zeci de bistrițeni au pus lacătul pe firme.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa, fără apă potabilă astăzi noiembrie 14, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân astăzi fără apă. Cei de la Aquabis au de montat  un reductor de presiune pe conducta de distribuție a apei potabile.
REVOLTĂ a primarilor pe firma care adună gunoaiele: „Am ajuns să fim exploatați de Supercom!” noiembrie 14, 2019 - Prețurile practicate de SRL-ul care colectează gunoaiele, care cresc precum Făt Frumos, încep să revolte inclusiv primarii din mediul rural, care spun că au ajuns să fie exploatați de Supercom, iar cetățenii îi arată cu degetul din cauza dărilor mari la gunoi.