FOTO: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a făcut senzaţie în centrul Bistriţei…!

FOTO: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a făcut senzaţie în centrul Bistriţei…!

Au venit pentru prima oară la piaţa locală din Bistriţa, la invitaţia Direcţiei Agricole din Bistriţa, care i-a sprijinit mult în numeroase proiecte. Şi se pare că au dat lovitura! În doar două ore, cei din Cooperativa Agricolă au reuşit să impresioneze pe toată lumea şi să-şi vândă aproape toată marfa, fiind nevoiţi să solicite „întăriri”…

Savuroase bunătăți din Ținutul Grăniceresc au făcut senzaţie astăzi, într-o ediţie specială a târgului Produs în Bistriţa-Năsăud. Zeci de clienţi au trecut pe la standurile producătorilor, s-au târguit, au gustat, s-au minunat şi în final, copleşiţi de gusturile şi aromele fabuloase de demult – şi-au umplut sacoşele.

Pâine și produse de panificație tradiționale, toate coapte în cuptor la foc de lemne, specialități din păstrăv, brânzeturi naturale de la poalele Munților Călimani, Munților Rodnei și Țara Năsăudului, prăjituri de casă, uleiuri presate la rece, miere și produse apicole, zacuscă cu hribi, siropuri și dulcețuri parfumate din Pasul Tinuța, legume proaspete și naturale de Dumitra și Monor – toate au făcut deliciul bistriţenilor care au luat cu asalt piaţa locală de lângă Biserica Evanghelică.

Suntem pentru prima oară aici, la Bistriţa. Am fost prezenţi şi la Romexpoe, şi în curtea Ministerului Agriculturii. Acolo ne-am prezentat cu brânza frământată din Sângeorz Băi, şi cu celelalte şase produse montane recent atestate… S-au vândut toate produsele şi la Bucureşti, în prima zi. Se pare că şi aici avem noroc…”, a povestit zâmbind plină de energie, Mariana Floarea Larionesi, preşedintele Cooperativei Agricole.

Tot ea ne-a explicat şi cum anume funcţionează lucrurile în această cooperativă. „Sunt în jur de 400 de membri cooperatori – adică proprietari de văcuţe. Îi cunosc pe toţi, pentru că în Cooperativa noastră, cam prin luna mai începe transhumanţa… Mergem cu vacile şi cu oile sus la munte. Când ajungem pe munte începem prima mulsoare. Şi vine fiecare să-şi mulgă vaca… Ajungem să povestim, să ne spunem păsurile, necazurile, bucuriile…”, a povestit Mariana Floarea Larionesi.

Are 45 de ani şi se mândreşte că toţi sunt ai ei. „Sigur, am avut şi  probleme. Ca-n viaţă. Nu ne iubeşte chiar toată lumea… Este şi multă invidie, au fost şi unii care ne-au cam pus beţe-n roate… Dar  Cooperativa noastră e ca o familie unită. Nu ne lăsăm aşa uşor. Suntem 7 membri fondatori şi punem toţi mâna şi muncim cot la cot… Este foarte multă muncă de voluntariat. Abia apoi împărţim câştigurile. Suntem transparenţi, nu avem nimic de ascuns şi nici nu încercăm să păcălim pe nimeni… Nu-i uşor să păstrezi armonia şi echilibrul între cei 400 de membri… Dar fiecare trebuie să-şi spună necazul şi dorinţa. Iar noi trebuie să încercăm să rezolvăm şi problema omului…”, admite Mariana Floarea Larionesi.

Este singura cooperativă agricolă din judeţ. „Ba chiar aş îndrăzni să mă laud că suntem singura de acest fel din România…! Eu nu ştiu să mai existe o asemenea cooperativă prin alte părţi din ţară…”, ne-a mărturisit fără falsă modestie Mariana Larionesi.

Pentru moment, cei din Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi nu au planuri de extindere. „Nouă ne ajunge deocamdată cât avem… Ar fi un proiect de viitor. Vrem să folosim apa minerală din Sângeorz-Băi în anumite procedee tehnologice la caşul maturat… Am încercat, vrem să facem un parteneriat şi cu Primăria din Sângeorz…”, a mai spus Mariana Larionesi.

Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi are un magazine de desfacere chiar în localitatea de baştină. Dar recent au fost invitaţi să deschidă magazine şi în Cluj sau Bucureşti…

După experienţa de success de azi, la Bistriţa, când au fost nevoiţi să solicite încă o maşină de marfă din Sângeorz, după doar două ore – Mariana Larionesi se gândeşte să încerce să ajungă şi sâmbăta viitoare la piaţa locală din Bistriţa.

Mariana Larionesi  ne-a mai explicat că alături de membrii Cooperativei sunt bine-veniţi toţi producătorii serioşi din fostul Ţinut Grăniceresc. Mai ales că ei au  cooptat déjà în proiectul lor şi alte cooperative mai mici din Leşu, Poiana Ilvei sau Coşbuc.

Mai multe detalii despre povestea de success a acestui proiect puteţi recite accesând linkurile de mai jos:

INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE!

Și-au unit forțele și au reușit! Brânza frământată în inima stațiunii balneare Sîngeorz-Băi a devenit produs tradițional

Tovarășu’ Crețu, să luați și bibelourile la plecare… Mulțumim! mai 27, 2020 - Ne-a pus Ovidiu Crețu în 12 ani de mandat struți și mere prin tot orașul, să ne ajungă. Nu vrem să-l mai reținem mult, doar să-l rugăm să-și ia bibelourile la plecare. Și televizoarele care nu merg. Mulțumim. Ne vedem pe pârtie, evident, păstrând distanța socială, cam 700 km. Crețu în Austria, noi pe Cocoș. Nu-i frumos? 
Bistrița-Năsăud înregistrează încă un deces al unui bistrițean infectat cu COVID-19 mai 27, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și un bistrițean.
PSD-iștii vor ca educația sexuală în școli să se facă cu acordul părinților! Sighiartău și alți liberali susțin și ei demersul: mai 27, 2020 - Dezbateri peste dezbateri pe tema educației sexuale în școli.  Azi, mai mulți senatori și deputați din PSD și PNL au depus un amendament de modificare a legii. Cei doi inițiatori social-democrați, susținuți de liberalul Robert Sighiartău, au cerut ca educația sexuală în școli să se facă DOAR cu acordul scris al părinților sau tutorilor copiilor.
Guvernul n-a mai alocat bani pentru drumul surpat spre Jelna! CÂND s-ar putea repara: mai 27, 2020 - A trecut un an de zile de când o porțiune din drumul ce duce spre Jelna s-a surpat. Deși inițial era vorba că lucrările se vor face rapid, din fondurile de urgență ale Guvernului, banii n-au mai venit. CÂND s-ar putea repara porțiunea de drum ”ruptă” de ploi:
VIDEO. Momentul de grație care vă lipsea: Învăluitor, fascinant şi plin de forţă… mai 27, 2020 - Tandru şi învăluitor, fascinant şi plin de forţă şi expresivitate. Așa se prezintă la fiecare apariție pianistul rus Alexei Nabioulin. Performanţele sale au cucerit deja un public select din care nu au lipsit preşedintele Irlandei sau preşedintele Vladimir Putin…
Aquabis: Precizări referitoare la calitatea apei potabile în Bistrița-Năsăud mai 27, 2020 - Față de informațiile apărute în spațiul public cu referire la înregistrarea unor depășiri la unii indicatori de monitorizare a calității apei potabile, sesizate într-o investigație jurnalistică efectuată de publicația Recorder și preluată de mass-media locală, S.C. AQUABIS S.A. Bistrița face următoarele precizări:
Încă un cadru medical de la Serviciul de Ambulanță Județean, infectat cu COVID-19 mai 27, 2020 - Cadrele medicale și personalul auxiliar din unitățile medicale sunt printre cei mai expuși infectărilor cu COVID-19. Astăzi, încă un cadru medical angajat al Serviciului de Ambulanță Județean a fost raportat ca fiind infectat cu noul coronavirus.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.594 persoane infectate mai 27, 2020 - Avem 323 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 165 de cazuri noi de infecție cu coronavirus.
Radu Moldovan: Îmi vine să urlu! mai 27, 2020 - O categorie de bistrițeni riscă să rămână fără salarii, iar unii, fără hrană. Guvernul actual i-a ”omis” la fiecare rectificare bugetară din timpul stării de urgență. ”Îmi vine să urlu! Cum să faci așa ceva??” a reacționat Radu Moldovan, președintele CJ BN.
Jandarmi cu suflet mare: În timpul liber au tăiat lemne pentru doi bunici mai 27, 2020 - O lecție frumoasă de omenie au oferit jandarmii, zilele trecute. După ce și-au dat jos uniformele, și-au suflecat mânecile și au tăiat și stivuit lemne în gospodăria a doi bunici. ”Nu mă așteptam niciodată la un astfel de gest!” a spus nenea Ion.
VIDEO: Cea mai tare sală de sport, într-o comună din Bistrița-Năsăud mai 27, 2020 - Se vorbește deja de un adevărat centru educațional în acestă comună de pe Valea Țibleșului. Comunitatea din zonă are motive de mândrie în plus: aici se va construi cea mai modernă sală de sport.
BN: S-a înregistrat decesul cu numărul 26, în contextul pandemiei de coronavirus mai 27, 2020 - Un nou deces în rândul bistrițenilor depistați pozitiv cu COVID 19, a fost raportat în această dimineață. E vorba de un bărbat de 75 de ani. Astfel, la nivelul județului, numărul acestora ajunge la 26.
CAPCANĂ: Au închis lumina pe pasaje să vadă cum vă descurcați numai cu mirosul mai 26, 2020 - Dacă vreți să vă testați gratis dacă aveți sau nu Coronavirus, puteți încerca o aventură pe pasajele din Bistrița, ălea reabilitate frumos (în poze) din bani europeni, cum le place să se laude. Dacă nu v-a atins COVID-ul și mai aveți miros sigur ieșiți din pasaje fără rahați pe tălpi, dar mai fericiți că ați scăpat neatinși din capcana întinsă de Primăria Bistrița.
Măsurarea temperaturii este OBLIGATORIE, anunță Ministerul Sănătății mai 26, 2020 - S-a iscat un adevărat scandal în jurul gardienilor unor magazine care au măsurat temperatura clienților. În doar câteva zile, supermarketurile au renunțat la termoscanarea persoanelor venite la cumpărături. Ministerul Sănătății revine însă cu un comunicat de presă. Se anunță că măsurarea temperaturii este OBLIGATORIE.
INEDIT! Dealurile din Teaca vor fi străbătute de prima mocăniță „electrică” mai 26, 2020 - Voluntarii de la Mocănița Transilvaniei pregătesc un proiect inedit: prima mocăniță electrică, ce va străbate în curând dealurile din Teaca. Utilajul va veni tocmai de la Hunedoara, unde a ajuns de la Timișoara.
Potrivit RECORDER: Localnicii din 10 comune bistrițene consumă apă contaminată cu fecale mai 26, 2020 - Cei de la Recorder au cerut rapoartele Direcțiilor de Sănătate privind apa consumată de locuitorii comunelor sub 5.000 de locuitori. La nivelul județului nostru, localnicii a 10 comune care au rețea de apă, consumă apă contaminată. Cu fecale! AFLĂ care:
Direcția Silvică scoate cabane la vânzare! CARE e situația cu preferata lui Ceaușescu: mai 26, 2020 - Mai multe cabane sunt scoase la licitație de Direcția Silvică Bistrița Năsăud. Luni se va da anunțul pentru celelalte rămase pe listă, după ce au reușit să vândă una dintre cele licitate. Cabana lui Ceaușesu, de la Dealul Negru e...în așteptare:
Cristian Niculae sare la liberali: Guvernul PNL este departe de antreprenori și nu înțelege mediul de afaceri! mai 26, 2020 - Guvernul PNL este departe de antreprenori și nu înțelege mediul de afaceri – avertizează viceprimarul Cristian Niculae. Acesta este nemulțumit de faptul că nu a primit încă răspuns la intenția de a reduce taxele locale pentru terasele din centru.
FOTO- Prietenul la nevoie se cunoaște: Băut, și-a ajutat amicii să fugă de la un accident pe care l-au produs mai 26, 2020 - S-a întâmplat ieri, în Năsăud. O mașină a lovit sensul giratoriu și apoi a ricoșat în trei autoturisme parcate. Când au ajuns oamenii legii la locul incidentului, ia vinovații de unde nu-s. I-au găsit în cadrul unui control în trafic, băuți, în autoutilitara unui prieten, băut și el.
BN: Trei cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore mai 26, 2020 - În ultimele 24 de ore, la nivelul județului nostru, s-au înregistrat trei noi cazuri de persoane cu COVID 19. La nivel național, trendul e din nou descrescător. De la ultima raportare au fost doar 146 noi cazuri și 244 de vindecări.
Medic de la Ambulanță, depistat pozitiv cu COVID-19. Mai mulți colegi, în izolare mai 26, 2020 - Un medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud a fost depistat cu COVID 19. Acesta lucrează și în cadrul Spitalului Orășenesc Beclean. Mai mulți colegi de-ai săi sunt deja în izolare.
Spectaculosul covor cu narcise, admirat de 800 de persoane într-un singur weekend mai 26, 2020 - În acest sfârșit de săptămână, Masivul Saca, ce adăpostește un spectaculos covor cu narcise a fost admirat de 800 de iubitori de munte și frumos. Acest „colț de rai” poate fi viiztat și weekendul următor.
VIDEO: Un parc de aventură de 5 hectare, în curând, în Bistrița-Năsăud mai 26, 2020 - Se anunță încă un parc de aventură într-o localitate din Bistrița-Năsăud. Acesta s-ar întinde pe 5 hectare și prevede inclusiv un spațiu special dedicat spectacolelor.
Prins de proprietară în timp ce-i fura din apartament, a fugit… direct după gratii! mai 26, 2020 - S-a întâmplat sâmbătă, ziua-n amiaza mare! Un tinerel de doar 18 ani a fost surprins în timp ce încerca să fure dintr-un apartament. Deși a împins-o pe proprietară și a fugit, a fost prins. Acum se va liniști după gratii.
VIDEO: Mărturia preotului care a învins Covid: „Mulți au spus că e o pedeapsă de la Dumnezeu, eu cred că e o încercare” mai 26, 2020 - Fără să exagerăm putem spune că comunitatea din Ilva Mică a fost atinsă de Dumnezeu. Dovadă stă preotul Ștefăniță Potra, care nu doar că a donat plasmă după ce s-a vindecat de Covid, ci este implicat și în strângerea de fonduri pentru achiziționarea de tablete pentru copiii din comunitate.
Bacalaureat / Evaluare Națională 2020. Cum se vor desfășura probele de aptitudini la liceele vocaționale mai 26, 2020 - Noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională 2020 au fost făcute ieri publice. Mâine, 27 mai, liceele și școlile profesionale trebuie să afișeze oferta de școlarizare. Care sunt noutățile referitoare la Bacalaureat:
Se mișcă treaba cu liberalii la conducerea SGA! Au montat un banner de s-a emoționat și prefectul mai 25, 2020 - Da, da, da! Trebuie să recunoaștem că se mișcă lucrurile acolo unde liberalii, în plină pandemie, și-au pus oamenii în funcții. Antrenați la lipit afișe, a fost floare la ureche pentru noii șefuți din Societatea de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud să pună ditai bannerul pe clădirea insituției unde au ajuns când alții erau în linia întâi și PNL făcea jocuri de culise să-și vadă oamenii partidului visul cu ochii, să ajungă și ei șefi sau directori. Nu mai contează că au fost numiți înainte de concurs, important e că prefectul s-a emoționat când a văzut bannerul cu Respect. S-o fi gândit că-i vorba de el, că dacă n-a trudit el în linia întâi atunci cine?
Fosta clădire a Protecției Copilului, dată spitalului! CE va funcționa acolo: mai 25, 2020 - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului s-a mutat în casă nouă. Fosta clădire în care a funcționat instituția nu va rămâne goală. Aceasta va fi dată în folosință Spitalului Județean de Urgență Bistrița. CE va funcționa acolo:
Bistrița-Năsăud, pe lista privilegiată a județelor cu păduri virgine mai 25, 2020 - În urma ultimelor studii cerute de Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, s-au identificat păduri virgine și în Bistrița-Năsăud. Asta în condițiile în care în 2016 doar 10 județe aveau acest privilegiu.
Primele „efecte” ale unor tricouri speciale de la „Brodează cu Teo”: Totul va fi bine! mai 25, 2020 - Se întrezăresc deja primele „efecte”, primele rezultate ale unei inițiative deosebite! Tinerii de la „Brodează cu Teo” au reușit să ofere un strop de speranță și optimism, realizând câteva tricouri absolut speciale: