Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Furtuna de duminică s-ar putea repeta: țara noastră este amenințată de un ciclon mediteranean
EDITORIAL: Doi morți, 17 răniți, un cod galben și un comitet județean pentru situații de urgență care nu ne-au folosit la nimic
VIDEO - Lucrare „românească”: Acoperișurile avariate de vânt ar fi fost făcute ilegal
EDITORIAL: E o minune că n-am murit toți aseară! Ai noștri, care au puterea, sunt depășiți de situație și ne și sfidează
Educație, pasiune, excelență: Ești așteptat într-o școală de elită, chiar în Bistrița
POVEŞTI DIN SAT: Copil de domn
STROLLERS: Magazinul perfect pentru copii și mămici
Se caută supraveghetor pentru sală de jocuri şi florist decorator! NOI locuri de muncă în Bistriţa

  789 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO: După ani și ani... la Cristeștii-Ciceului

12/09/2017 15:47:30  
Cu doar două zile înaintea deschiderii noului an şcolar, în 9 septembrie, un adevărat preludiu al unui alt început, la Școala Gimnazială Cristeștii-Ciceului am trăit un adevărat moment emoținant - sărbătorirea celor ce au absolvit aici clasele gimnaziale, în urmă cu 50 de ani. Ce mult a trecut de atunci, o jumătate de veac...! O viață de om!

Promoția 1966 - 1967 de la Cristeștii-Ciceului a numărat 50 de elevi, constituind ultima grupare de clase paralele, cu elevi din șase localități, cu atât de numeroși profesori, deoarece în anul următor s-a inaugurat o nouă școală impunătoare la Uriu.

Reîntâlnirea peste ani și ani, cu câte o parte din foștii elevi și foarte puținii profesori de odinioară a prilejuit o imensă bucurie, o clipă de emoție atât de curată şi adevarată, mai ales că a adus cu sine ceva din copilărie, din candoarea și inocența timpului ce s-a scurs iremediabil.

Decizia de a organiza acest eveniment aparține colonelului Gheorghe Belciug și maistrului Nicu Pop, doi entuziaști care au insistat și au „trudit" spre împlinirea unei dorințe comune. Insistența cu care au activat este o dovadă a nostalgiei după anii fericiți ai copilăriei, dar și a dorinței de trăire frumoasă împreună a unor clipe ireversibile.

Ca de obicei, școala ne-a primit cu drag, cu porțile deschise, atât de sărbătorește, într-o ținută impecabilă, mereu înnoitoare, având ca amfitrion pe directorul Cornel Urian. Pe platoul din spatele clădirii, vegheat cu discreție de prezența romantică a unei sălcii pletoase, am fost invitați să ne grupăm după voie, printre îmbrățișări și schimburi de cuvinte, cu lacrimi de emoție și bucurie parcă interminabile.

Directorul a rostit cuvântul de bun venit, a dat citire unui mesaj al precedentului organizator al altei întâlniri, Iacob Gușat, și a prezentat programul zilei ce-a debutat cu un moment artistic susținut de elevii școlii sub îndrumarea competentă a profesoarei Nadia Urian.

Toți am urmărit spectacolul oferit cu încântare și profundă trăire emoțională, linia melodică și versurile fiind atât de bine alese!

Pașii ne-au fost dirijați apoi spre clădirea din spatele curții, unde ochii mințiii și ai sufletului au trăit o adevărată încântare în fața capodoperelor din muzeul școlii: o bogată și strălucitoare colecție de obiecte artizanale, cusături, țesături, costume naționale, toate constituind dovezi inestimabile ale vechimii și frumuseții portului popular, ale măiestriei artei populare și  respectului pentru românism.

Toate acestea au fost posibil înfăptuite prin perseverența și truda dascălilor, elevilor și părinților de aici, sub competența și permanenta preocupare a profesoarei Nadia Urian. Alocuțiunea acesteia rostită în ambianța muzeistică a intensificat trăirea emoțională, mândria de a fi dascăl la această școală de peste 30 de ani.

Un alt prilej de bucurie, de plăcută aducere-aminte și de prețuire pentru munca celor ce au fost și sunt în această școală a fost revederea laboratoarelor, a sălilor de clasă şi coridoarelor, a întregului spațiu școlar, total modernizat, într-o ținută estetică impecabilă, valorizând la cel mai fidel și mai convingător mod, calitatea actului didactic, creația, rezultatele competențelor elevilor și dascălilor de aici.

Ce dovadă mai elocventă a competenței manageriale, a colaborării perfecte între școală și familie, între școală și factorii puterii locale, spre realizarea unui învățământ ce răspunde unor înalte exigențe?

Momentul de maximă intensitate emoțională l-a constituit Ora de Diriginție. Din cei 50 de absolvenți au răspuns prezent profesorii diriginți Ana Tătar - înlocuind pe cel dispărut, profesorul Hordouan Iacob și Terezia Pulbere, şi 35 de absolvenţi, câțiva având motive temeinice de absență, iar 14 dintre ei fiind plecați puțin printre alte planuri ale universului indefinit.

Cu dureroasă aducere aminte și regret am păstrat momentul de reculegere cuvenit în memoria celor dispăruți dintre elevi și profesori, precum - Vasile Câmpan, Gheorghe Tighici, Iacob Hordouan, George Dascăl, Aurora Morar şi alții… Apoi, în ordine alfabetică, și-au rememorat întâmplările de demult, poznele copiilor veseli de odinioară, bucuriile sau necazurile cu notele din catalog, exprimând mulțumiri, recunoștință dascălilor pentru responsabilitatea și competența profesională, pentru zecile de ore de consultații, pentru nenumăratele vizite la domiciliu, pentru exigența cu care au fost instruiți, pentru pedepse și recompense...

Dovadă că munca acestora împreună n-a fost zadarnică este tocmai evoluția fiecăruia, afirmarea profesională atât de variată, performanțele obținute de-a lungul anilor nu numai profesional, ci și în familie și societate. Toți se pot lăuda cu realizările obținute, cu educația primită în școală prin copiii și nepoții pe care au știu să-i convingă de rolul hotărâtor al muncii perseverente, al științei de carte, al învățării.

Aproape fiecare dintre foștii elevi au rostit cu emoție în glas impresii, au evocat momente din anii de școală. De nestăvilit în fluxul amintirilor a fost domnul director Vasile Greluș. Dornică să spună tuturor gândurile și impresiile personale, Nana Homorodean a elogiat competența profesorilor, grija doamnei Ana Tătar pentru cultivarea limbii române. Colonelul Gheorghe Belciug - principalul organizator - își amintește printre altele de tezele de la limba română, impecabil notate aproape toate, cu 9 și cu 10. O prezență aparte a constituit-o fostul elev Vârtic, azi preot, care a adus cu sine nota de sfințenie, de aer bisericesc activității.

Profesorul Vasile Greluș, director ani de-a rândul, a evocat succesul acestei școli în timpul de demult, afirmarea acesteia ca unitate de elită în județ, numeroasele responsabilități avute pe parcursul anilor, dovadă a calității dascălilor de aici, dar și succesele profesorilor de azi, exemplul Nadiei Urian, deținătoare a multor premii pentru activitatea ei de autoare a patru cărți și numeroase articole în presa județeană.

Profesoara Terezia Pulbere a exprimat păreri aproape nedescoperite despre calitățile și talentele elevilor de odinioară, dar și despre continuitatea în scurgerea anilor a prezenței în această școală a unor profesori și directori de mare calitate ce au asigurat cursul ascendent al afirmării acesteia.

Momentul decisiv a primit o notă de mare sensibilitate prin emoția transmisă de rostirea cuvintelor subsemnatei, poate și pentru că alături de profesorul Vasile Greluș și profesoara Terezia Pulbere, am alcătuit un trio de septuagenari dascăli ce s-au bucurat dintotdeauna de respectul celor din jur. În încheierea acestui moment a vorbit directorul Cornel Urian, care a concluzionat aducând în prezent învățământul de aici, printr-o trecere în revistă a succeselor școlii, a meritelor de a fi mereu în fruntea altor unități școlare. A adus mulțumiri întregului colectiv didactic, elevilor din prezent și de odinioară.

Vă mărturisesc faptul că întotdeauna m-am mândrit cu elevii mei, am avut întotdeauna admirație și mult respect pentru colegii mei și am considerat un adevărat titlu de noblețe calitatea de a fi elev sau profesor la școala de la Cristești. Dovadă că nu m-am înșelat sunt foștii mei elevi din promoția de acum o jumătate de secol. Îi felicit din toata inima, le mulțumesc tuturor și le doresc doar BINE și SĂNĂTATE!

Prof. Ana Tătar

4423 vizualizaricciceu11.jpg :: Bistriteanul.ro
ciceu8.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu6.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu3.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu2.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu4.jpg :: Bistriteanul.ro
ciceu9.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu10.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu7.jpg :: Bistriteanul.ro
cciceu5.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:55 - Familiile de pe strada Aviator Mihai Berbecariu mai au de așteptat după banii de reparații
16:47 - Profesoara din Bistrița decorată de Klaus Iohannis e împotriva manualului unic
16:02 - VIDEO – Condus agresiv, „predat” chiar de instructor! Evită milimetric impactul cu o altă mașină!
15:33 - Primăria Bistrița ia bani de la pârtia de schi și dă la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness
15:03 - Guvernul a alocat mai bine de un milion de lei pentru repararea instituțiilor afectate de furtună
14:02 - Doi consilieri municipali vor ca în Bistrița să nu mai fie clădiri acoperite cu azbociment!
14:01 - Neatenția costă! O copilă de 7 ani a fost călcată de roata unei căruțe
13:38 - „Prețul” pentru pozele virale cu braconierii care târăsc trupul unei capre negre moarte în Parcul Național - 16.000 de euro
12:30 - Opt mii de euro se duc pe excursia unor angajați ai Primăriei Bistrița
12:06 - Pentru un transport ilegal a rămas fără lemn și fără mașină
11:30 - Azi e Happy Day la Casa EMA! Nu rata reducerile
11:01 - FOTO: Prețul carburantului a crescut în fața lui!
10:03 - Bivolaru n-are noroc de libertate! Judecătorii bistrițeni l-au lăsat liber, finlandezii îl vor închis
09:14 - Un invitat de onoare, azi și mâine la Bistrița!

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro

Close