FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…!

FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…!

De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.

Nu se întâmplă așa ceva decât o dată la câteva zeci de ani.

Un cuvânt de mulțumire ar fi trebuit să înceapă cu Înalt Preasfinția Voastră – pentru că am avut bucuria  creștinească să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț. Da, ce s-ar întâmpla oare „dacă n-am avea credință, spre altare să ne poarte?”, cum spunea Vasile Militaru.

Urma apoi ca un cuvânt de mulţumire să fie adresat stimaților invitați, fiilor satului, de aproape și de departe, prezenți în sală, cărora le mulțumim, cu mult respect, dar și celor care puteau privi de departe, doar prin FB, evenimentul desfășurat.

Oaspeți dragi, de seamă, care trăiesc cu bucurie și emoție fiecare eveniment organizat aici și care reprezintă satul și dorul de satul în care au crescut. Depărtați uneori, dar niciodată înstrăinați, ridicând și menținând ridicată ștacheta înaintașilor lor….

Vă mulțumim, părinte Ioan Aurel Rus, pentru că ne-ați stat alături în această frumoasă zi! Eu vă cunosc din frumoasa descriere a socrului meu, învățătorul satului, din vremea când erați elev eminent al acestei școli! Mult respect!

Se cuvine apoi să le mulțumim tuturor prietenilor de suflet ai cristurenilor – preoților de la Protopopiatul Beclean, prezenți în număr mare, dar şi conducerii județene, rudelor, părinților și mai ales copiiilor satului, îmbrăcați în frumoasele costume  populare. Unele ale lor, altele achiziționate de la îndrăgita creatoarea populară Virginia Linul, cu ajutorul Primăriei Uriu. Mulțumim mult pentru aceasta!

Ele au fost îmbrăcate pentru întâia dată în această zi, precum straiul cel nou al Căminului, al scenei, al muzeului școlar.

Ca dascăl al acestei școli, nu poți să nu spui decât că ești onorat să slujești școala și satul și să scrii despre el, să duci gândul și emoția, fotografiile și gândul, peste mări și țări, ori de câte ori ai ocazia! Așa am făcut, nu o dată, fericită că pot să cuprind în proiectul „Satul românesc”, tot ceea ce mai dăinuie încă în acest spațiu plin de mister și natural. Iar numele satului să fie cunoscut și prin mine.

Satul meu – gură de rai / Satul meu – ciubăr de dor.
Ești ca un picior de plai / Eu al tău mândru fecior.
Viața-i grea, e și ușoară, / Satul meu – meleag sfânt.
Când mă-ntorc la tine iară, / Parcă m-am născut din nou pe pământ /
Vremea trece / Vremea  vine.
 Sunt cărunt și eu deja
Dar tu, satul meu, veșnic tânăr
Prin tine și eu voi rămânea.

Preot Ioan Aurel Rus

Dacă aș scrie o poveste despre această sărbătoare, aș începe astfel… „A fost, este și va fi un sat de oameni harnici și vrednici, ce trăiesc aici…”

Aș vorbi apoi despre valorile lui, oamenii de seama ai locului, bogăția pământului și credința în Dumnezeu, despre felul în care aceștia știu să-și respecte școala și biserica, credința și învățătura, cu o mândrie aparte, diferită parcă.

Cu toții și-au dorit un Cămin Cultural, în locul celui mic și neîncăpător, fosta magazie de cereale a CAP–ului. Toţi își doreau un loc în care să-și poată desfășura activitățile de suflet.

Au cerut și li s-a dat. Da, el este rezultatul unui efort care a dat roade. Al multor drumuri făcute la București, al vremurilor în care ni s-a auzit glasul.

De aceea, se cuvine să-i mulțumim Consiliului Județean și președintelui acestuia, domnul Radu Moldovan.

Da, am fost ajutați de către dumneavoastră!

Vă mulțumim, părinte Mureșan Pompei și Vaida Valerian, pentru că înainte să avem un asemenea spațiu ne-ați deschis larg ușa bisericii, pentru ca îmbrăcați în frumosul costum popular, să ne spunem rugăciunea, să recităm, să cântăm, să colindăm, în dulcele grai străbun.

Am lăcrimat cu toții ascultând copiii ce veneau cu drag la biserică. Primii prezenți, ai noștri, ai dascălilor.

Am fost norocoși să avem alături conducerea localității, oameni ce au știut să plece urechea și șă ne înțeleagă păsurile. Multumim, domnului primar Petru Șerban, viceprimar Oprea Gheorghe și consăteanului nostru, subprefectul Ciprian Ceclan!

Din dragoste de neam și țară, de sat și glia străbună, din dorința de a șterge praful de pe urmele pașilor ce au clădit prin timp, devenirea noastră, ca neam, am pus umăr lângă umăr și am creat un muzeu al satului nostru.

Locația de acum, de la etajul Căminului Cultural este a cincea.

Ca profesor de istorie acum, ca învățătoare atunci, în 2002, am început să umblu pe ulițele satului, împreună cu elevii școlii și să adunăm lucruri pentru muzeu.

Da, să adunăm spre păstrare, ceva ce poate ar fi fost dat ușor la o parte.

Atunci am simțit sprijin și căldură, mândrie și patriotism local, așa cum rar întâlnești.

N-a fost familie în sat să nu-mi dăruiască câte ceva pentru muzeu. Așa, „de la tătucu sau mămuca…”

Le mulțumesc, din suflet!

Nu am vrut să-i dau încăperii o forma rece, de depozit cu miros de naftalină.

Am vrut un spațiu cald, o cameră țărănescă, unul în care să ne putem desfășura și lecții, activități, lansări de carte, dar și locul drag în care să ne amintim de bunici și străbunici, de lucrul mâinilor lor, de credința străbună și istoria neamului.

Și toate acestea să fie o mângâiere pentru cei aflați departe de țară, dar cu sufletul,aproape de ea.

Mulțumesc întregului colectiv de cadre didactice care m-au sprijinit la amenajarea acestui frumos spațiu!

Le mulțumesc doamnelor profesoare Badale Luminița și Pop Manuela, pentru realul parteneriat făcut în școală, în transmiterea mesajului artistic și educativ purtat apoi prin școlile județului nostru! Mulțumiri domnilor directori Andraș Ioan și Urian Cornel pentru sprijinul acordat!

Oriunde în lume am umblat, eu am dus cu mine nu doar cărțile mele, ci și imagini din școală și muzeu. Am simțit dorul de casă și lacrima, am simțit atunci că noi, cei rămași în țară, mai putem face mult pentru neamul acesta românesc.

Cu credința în Dumnezeu că aceasta își va încălța opinca și va arata lumii că este vie și că n-a murit! Își va îmbrăca straiul străbun, neaparat încins cu tricolorul lat, peste mijloc și inimă.

Iar în loc de încheiere – Orișicât te-ar bate vântul / Române, nu-ți da pământul / Căci cu el dai și năframa / Casa, neamul și cu mama…!

Oare un astfel de discurs ar fi complet? Vă las pe dumneavoastră să apreciați…

Cu mult respect…!

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O oră - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 3 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 4 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 5 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 6 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 6 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 7 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 7 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 8 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 9 ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 10 ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 11 ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum 20 de ore - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum 24 de ore - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.