FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…!

FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…!

De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.

Nu se întâmplă așa ceva decât o dată la câteva zeci de ani.

Un cuvânt de mulțumire ar fi trebuit să înceapă cu Înalt Preasfinția Voastră – pentru că am avut bucuria  creștinească să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț. Da, ce s-ar întâmpla oare „dacă n-am avea credință, spre altare să ne poarte?”, cum spunea Vasile Militaru.

Urma apoi ca un cuvânt de mulţumire să fie adresat stimaților invitați, fiilor satului, de aproape și de departe, prezenți în sală, cărora le mulțumim, cu mult respect, dar și celor care puteau privi de departe, doar prin FB, evenimentul desfășurat.

Oaspeți dragi, de seamă, care trăiesc cu bucurie și emoție fiecare eveniment organizat aici și care reprezintă satul și dorul de satul în care au crescut. Depărtați uneori, dar niciodată înstrăinați, ridicând și menținând ridicată ștacheta înaintașilor lor….

Vă mulțumim, părinte Ioan Aurel Rus, pentru că ne-ați stat alături în această frumoasă zi! Eu vă cunosc din frumoasa descriere a socrului meu, învățătorul satului, din vremea când erați elev eminent al acestei școli! Mult respect!

Se cuvine apoi să le mulțumim tuturor prietenilor de suflet ai cristurenilor – preoților de la Protopopiatul Beclean, prezenți în număr mare, dar şi conducerii județene, rudelor, părinților și mai ales copiiilor satului, îmbrăcați în frumoasele costume  populare. Unele ale lor, altele achiziționate de la îndrăgita creatoarea populară Virginia Linul, cu ajutorul Primăriei Uriu. Mulțumim mult pentru aceasta!

Ele au fost îmbrăcate pentru întâia dată în această zi, precum straiul cel nou al Căminului, al scenei, al muzeului școlar.

Ca dascăl al acestei școli, nu poți să nu spui decât că ești onorat să slujești școala și satul și să scrii despre el, să duci gândul și emoția, fotografiile și gândul, peste mări și țări, ori de câte ori ai ocazia! Așa am făcut, nu o dată, fericită că pot să cuprind în proiectul „Satul românesc”, tot ceea ce mai dăinuie încă în acest spațiu plin de mister și natural. Iar numele satului să fie cunoscut și prin mine.

Satul meu – gură de rai / Satul meu – ciubăr de dor.
Ești ca un picior de plai / Eu al tău mândru fecior.
Viața-i grea, e și ușoară, / Satul meu – meleag sfânt.
Când mă-ntorc la tine iară, / Parcă m-am născut din nou pe pământ /
Vremea trece / Vremea  vine.
 Sunt cărunt și eu deja
Dar tu, satul meu, veșnic tânăr
Prin tine și eu voi rămânea.

Preot Ioan Aurel Rus

Dacă aș scrie o poveste despre această sărbătoare, aș începe astfel… „A fost, este și va fi un sat de oameni harnici și vrednici, ce trăiesc aici…”

Aș vorbi apoi despre valorile lui, oamenii de seama ai locului, bogăția pământului și credința în Dumnezeu, despre felul în care aceștia știu să-și respecte școala și biserica, credința și învățătura, cu o mândrie aparte, diferită parcă.

Cu toții și-au dorit un Cămin Cultural, în locul celui mic și neîncăpător, fosta magazie de cereale a CAP–ului. Toţi își doreau un loc în care să-și poată desfășura activitățile de suflet.

Au cerut și li s-a dat. Da, el este rezultatul unui efort care a dat roade. Al multor drumuri făcute la București, al vremurilor în care ni s-a auzit glasul.

De aceea, se cuvine să-i mulțumim Consiliului Județean și președintelui acestuia, domnul Radu Moldovan.

Da, am fost ajutați de către dumneavoastră!

Vă mulțumim, părinte Mureșan Pompei și Vaida Valerian, pentru că înainte să avem un asemenea spațiu ne-ați deschis larg ușa bisericii, pentru ca îmbrăcați în frumosul costum popular, să ne spunem rugăciunea, să recităm, să cântăm, să colindăm, în dulcele grai străbun.

Am lăcrimat cu toții ascultând copiii ce veneau cu drag la biserică. Primii prezenți, ai noștri, ai dascălilor.

Am fost norocoși să avem alături conducerea localității, oameni ce au știut să plece urechea și șă ne înțeleagă păsurile. Multumim, domnului primar Petru Șerban, viceprimar Oprea Gheorghe și consăteanului nostru, subprefectul Ciprian Ceclan!

Din dragoste de neam și țară, de sat și glia străbună, din dorința de a șterge praful de pe urmele pașilor ce au clădit prin timp, devenirea noastră, ca neam, am pus umăr lângă umăr și am creat un muzeu al satului nostru.

Locația de acum, de la etajul Căminului Cultural este a cincea.

Ca profesor de istorie acum, ca învățătoare atunci, în 2002, am început să umblu pe ulițele satului, împreună cu elevii școlii și să adunăm lucruri pentru muzeu.

Da, să adunăm spre păstrare, ceva ce poate ar fi fost dat ușor la o parte.

Atunci am simțit sprijin și căldură, mândrie și patriotism local, așa cum rar întâlnești.

N-a fost familie în sat să nu-mi dăruiască câte ceva pentru muzeu. Așa, „de la tătucu sau mămuca…”

Le mulțumesc, din suflet!

Nu am vrut să-i dau încăperii o forma rece, de depozit cu miros de naftalină.

Am vrut un spațiu cald, o cameră țărănescă, unul în care să ne putem desfășura și lecții, activități, lansări de carte, dar și locul drag în care să ne amintim de bunici și străbunici, de lucrul mâinilor lor, de credința străbună și istoria neamului.

Și toate acestea să fie o mângâiere pentru cei aflați departe de țară, dar cu sufletul,aproape de ea.

Mulțumesc întregului colectiv de cadre didactice care m-au sprijinit la amenajarea acestui frumos spațiu!

Le mulțumesc doamnelor profesoare Badale Luminița și Pop Manuela, pentru realul parteneriat făcut în școală, în transmiterea mesajului artistic și educativ purtat apoi prin școlile județului nostru! Mulțumiri domnilor directori Andraș Ioan și Urian Cornel pentru sprijinul acordat!

Oriunde în lume am umblat, eu am dus cu mine nu doar cărțile mele, ci și imagini din școală și muzeu. Am simțit dorul de casă și lacrima, am simțit atunci că noi, cei rămași în țară, mai putem face mult pentru neamul acesta românesc.

Cu credința în Dumnezeu că aceasta își va încălța opinca și va arata lumii că este vie și că n-a murit! Își va îmbrăca straiul străbun, neaparat încins cu tricolorul lat, peste mijloc și inimă.

Iar în loc de încheiere – Orișicât te-ar bate vântul / Române, nu-ți da pământul / Căci cu el dai și năframa / Casa, neamul și cu mama…!

Oare un astfel de discurs ar fi complet? Vă las pe dumneavoastră să apreciați…

Cu mult respect…!

FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.
Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor! octombrie 16, 2019 - Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!
DEZASTRU la spitalele de psihiatrie din țară! Cum stă treaba la Bistrița și Beclean: octombrie 16, 2019 - Spitalele de psihiatrie din țară au fost luate la puricat de direcțiile de sănătate publică, la ordinul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Unele spitale din țară au grad de ocupare și de 170%. Cum stă treaba la Bistrița.
FOTO/VIDEO. Neobişnuit şi răscolitor concert: Eduard Kunz şi Yuri Medianik au umplut până la refuz Sinagoga octombrie 16, 2019 - Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik
A luat bani să facă să dispară amenzi de circulație! Polițist bistrițean reținut, după ce a fost prins în flagrant octombrie 16, 2019 - Un polițist bistrițean a fost reținut, după ce ieri a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție, în timp ce lua 200 de lei pentru a face să dispară abateri la regimul rutier.
INCREDIBIL: Cum se spală pe mâini Suciu, Pană și Deneș când e vorba de efectele Legii recursului compensatoriu. Simionca se dă lovit octombrie 16, 2019 - O constănțeancă a trimis o scrisoare dureroasă parlamentarilor ce au votat legea recursului compensatoriu. Aceasta le spunea că părinții ei au fost omorâți de un recidivist. Parlamentarii bistrițeni nu știu nimic despre scrisoare. Iar justificarea votului dat pentru această lege e de-a dreptul…incredibilă.
De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene octombrie 16, 2019 - Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:
Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii: octombrie 16, 2019 - 30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.
FOTO: Tragedie evitată la Măgheruș datorită mobilizării localnicilor octombrie 16, 2019 - Un coș de fum necurățat a produs un incendiu, aseară, în Șieu Măgheruș. Mobilizarea localnicilor a dus la evitarea unei tragedii. 
VIDEO INEDIT! Proful care și-a amenajat o clasă pentru meditații în propria casă, subiect de documentar octombrie 15, 2019 - Dorin Ioniță, profesorul de matematică ce a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și și-a amenajat în propria casă o clasă pentru meditații, a ajuns subiect de documentar. Filmul este realizat tot de un bistrițean, Alex Brendea, și urmează să fie prezentat la un festival de film. Are 54 de ani și a...
Au străbătut mii de kilometri ca să pună umărul la un proiect din județul nostru! GRATUIT! octombrie 15, 2019 - Un proiect de suflet al românilor, și al bistrițenilor deopotrivă, a atras și străini. Au venit tocmai din Regatul Unit pentru a pune umărul la ridicarea depoului și vopsirea mocăniței.
Au băut până s-au ales cu dosare penale! octombrie 15, 2019 - Cu alcoolul nu se face casă bună! Și nici nu iei decizii înțelepte! Ieri, polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați. Infracțiunile făcute de aceștia au la bază consumul de alcool.
Economiile copiilor puse la dispoziția Guvernului? Nu și în Bistrița-Năsăud: octombrie 15, 2019 - Conturile Junior, programul prin care Guvernul sprijină românii să economisească pentru copiii lor până la vârsta majoratului, nu prea au succes în Bistrița-Năsăud. Județul nostru se numără printre cele cu numărul cel mai mic de aplicanți.