FOTO: Ies la lumină spectaculoase peisaje şi personaje din Bistriţa-Năsăud…!

FOTO:  Ies la lumină spectaculoase peisaje şi personaje din Bistriţa-Năsăud…!

Spectaculoase peisaje şi legendare personaje din Bistriţa-Năsăud au ieşit la lumină, zilele trecute, într-o inedită expoziţie foto care a pus în valoare unul dintre cele mai interesante elemente ale patrimoniului arheologic din Bistrița-Năsăud: Limes-ul roman.

Expoziția Foto Limes s-a adresat amatorilor de fotografie şi a fost axată pe trei tematici – siturile arheologice, peisajul geografic şi personajul uman. Sunt foarte încântat de ceea ce s-a realizat, sunt oameni cu profesii diferite – de la studenţi, la ingineri sau profesori care ne-au trimis fotografii. Ce mă bucură cel mai mult e faptul că am primit lucrări şi din alte judeţe, deşi concursul a fost cumva limitat la Limes-ul aflat pe teritoriul judeţului nostru… Se pare că cei care sunt cu adevărat pasionaţi aşteaptă doar să apară o oportunitate. Concursul şi-a atins ţinta, în acest fel… Am reuşit să familiarizăm publicul larg cu siturile arheologice din Bistriţa-Năsăud și să-i facem conștienţi de valoarea lor patrimonială”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro arheologul cercetător Radu Zăgreanu, de la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud, iniţiator al evenimentului.

El a mai precizat că a fost o anumită disproporţie a lucrărilor trimise, influenţată de faptul că siturile arheologice nu sunt tocmai bine puse la punct sau documentate… „Oamenii nu au avut acces sau n-au ştiut unde să ajungă, unii au ajuns la ele prin indicaţii telefonice, alţii s-au orientat după hărţi sau le-au surprins în timpul unor excursii organizate de noi… În schimb, la peisaje şi personaje, concurenţii s-au dovedit foarte creativi”, a mai spus Radu Zăgreanu.

S-au trimis aproape 70 de lucrări pe care publicul a fost invitat să le aprecieze şi să le voteze, iar rezultatele sunt spectaculoase:

Premierea concurenţilor participanţi la Expo Foto Limes a avut loc chiar zilele trecute, în cadrul evenimentului Crăciun în Bistriţa-Năsăud, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Câştigătorii sunt Cristina Rusu, Semida Pop (Premiul I), Alina Tomșa şi Tiberiu Kozics (Premiul II), Dorin Cîrcu şi Gavrilă Fătu (Premiul III).

Câştigătorii au primit câte un trepied foto de bună calitate, un rucsac special pentru aparate foto şi câte un filtru de polarizare.

Provocarea lansată de Muzeul Judeţean s-a dovedit o inedită formulă de a pune în valoare câteva dintre cele mai interesante elemente ale patrimoniului arheologic din Bistrița-Năsăud: Limes-ul roman.

Acesta se întinde pe un areal extrem de generos din suprafața județului, pe raza localităților din comunele Ciceu-Mihăiești, Ciceu-Giurgești, Uriu, Căianu Mic, Spermezeu, Zagra, Salva, orașul Năsăud, Feldru, Livezile, Șieu-Măgheruș, Șintereag, Mărișelu, Budacu de Jos, Cetate, Șieu, Șieuț, Monor.

Starea de conservare a structurilor frontierei romane aflate pe teritoriu județului Bistrița–Năsăud este de cele mai multe ori periclitată de activități agricole și alte tipuri de intervenții antropice sau mai nou de către activități ilegale de detecție în perimetrul acestora. Una dintre modalitățile de protejare și conservare a acestora o constituie popularizarea în rândul publicului larg, iar una din cele mai eficiente metode o constituie fotografierea, redarea Limes-ului prin imagini.

Ce mi-am dorit foarte mult a fost să ne canalizăm şi spre premii: dacă tot au făcut un efort şi au pornit-o pe dealuri, pentru a realiza cele mai frumoase fotografii, mi s-a părut important să le oferim şi o satisfacţie, în final… Studenţii, mai ales, au fost foarte încântaţi pentru că au câştigat pentru prima oară un premiu… Este nevoie de o revitalizare a ideii de muzeografie, din care publicul trebuie să facă parte. Expoziţia Foto Limes este exemplul perfect: publicul a făcut cam toată treaba, noi doar le-am expus şi le-am aranjat într-o poveste”, a conchis Radu Zăgreanu.

Crăciun în Bistriţa-Năsăud a fost organizat de Consiliul Județean, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură.

acum 8 oreAndrei Balazs, primul finalist bistrițean la Chefi la Cuțite! Deși nu a câștigat, nu va fi uitat! - A luptat încă din preselecții. A tăcut și a făcut! A fost primul bistrițean care a ajuns în finala showului culinar Chefi la Cuțite. Andrei Balazs nu a câștigat marele premiu, dar a câștigat admirația chefilor, colegilor și telespectatorilor.
acum 14 oreBucuria din cutie pentru 4.500 de copii din Basarabia - Camionul de Crăciun a ajuns astăzi și în Basarabia. 4.500 de copii din Raionul Glodeni, cu care este înfrățit județul Bistrița-Năsăud, au primit câte un pachet. Și anul trecut a ajuns Camionul de Crăciun în Basarabia, însă doar la 1.200 de copii.
acum 15 oreRadarele pot sta ascunse! E dat ordin „de sus”! - Parlamentarii au încercat să le impună polițiștilor să-și semnalizeze locurile în care stau cu radarele. Curtea Constituțională a respins proiectul de lege. Astfel, radarele pot rămâne în continuare ascunse.
acum 16 oreALTE vremuri: Incendii care au mistuit Bistrița… - Incendiul izbucnit în Piața Mică a fost cu repeziciune răspândit, spre disperarea localnicilor, pe străzile din jur. Atunci a fost distrusă o treime din oraș, iar focul a ajuns până la turnul care adăpostea muniția cetății, care a explodat... Se aplicau amenzi uriașe pentru proprietarii al căror coș lua foc...
acum 17 oreDrama prin care a trecut tânărul ce și-a dat foc în weekend! - Un tânăr de 29 de ani a fost transportat de urgență, duminică dimineața, la spitalul de Arși din București. Acesta și-a turnat petrol pe corp și și-a dat foc. Bărbatul suferise o dramă, iar consumul de alcool l-a împins să facă acest pas.
acum 18 oreSalariile mai mari de la stat au „forțat” mâna privaților. Una dintre cele mai mari clinici din Ardeal a mărit leafa medicilor cu 30% - Salariile mărite în sistemul medical de stat a „forțat” și mâna clinicilor private, care au fost nevoite să crească și ele leafa medicilor, pentru a nu-i pierde. Acest lucru s-a întâmplat și la Sanovil, una dintre cele mai mari clinici private din Transilvania.
acum 19 oreFOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, la Bistrița, în amintirea lui Mihai Eminescu… - Clipe de grație, talent și adevărat răsfăț muzical – ieri, la Biblioteca Județeană, secția de Împrumut pentru copii: bibliotecara Rodica Linul i-a invitat pe elevii Liceului de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița să îl evoce pe Eminescu așa cum știu ei mai bine.  A ieșit un concert minunat:
acum 19 oreAi pe cineva în Spital? AFLĂ când îi poți vizita! Conducerea unității schimbă programul de vizită! - Conducerea Spitalului Județean a decis schimbarea orarului de vizită! Mai mult, a și redus numărul de vizitatori. Motivul? Numeroasele cazuri de îmbolnăvire prin afecțiuni respiratorii. AFLĂ când îi poți vizita pe cei dragi care sunt internați:
acum 19 oreCăutați verighete?! Atlantis Gold vă așteaptă cu ultimele noutăți și discounturi la Bistrița Mariage Fest - În weekendul 1 - 3 Februarie, la Hotel Metropolis se va desfășura expoziția Bistrița Mariage Fest! Cei de la Atlantis Gold au pregătit verighete unice, din aur alb, galben sau rose, cu diamante sau fără, după gustul celor doi îndrăgostiți. Plus că au discounturi ce nu trebuie ratate!
acum 21 de oreFOTO/VIDEO: Mașină cuprinsă de flăcări, pe Bulevardul Decebal - Un autoturism a luat foc, pe Bulevardul Decebal. Flăcările s-au extins rapid. Incidentul a avut loc în stația de Maxi Taxi, vis-a-vis de Banca Transilvania.
acum 22 de orePârtia Cocoș se redeschide astăzi - Pârtia Cocoș se va redeschide astăzi, începând cu ora 18:00, urmând ca aceasta să fie disponibilă amatorilor de sporturi de iarnă doar după-masa, preț de trei ore. Deocamdată nu se știe cât va reuși municipalitatea să țină deschisă pârtia.
acum O ziAndrei a ajuns în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite! Mâine seară, punctul culminant! - Talentul, munca și perseverența l-au propulsat pe Andrei Balazs până în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite. Mâine seară, ultima probă și finala!
acum 2 zileSe caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic! Ce vă pot oferi angajatorii - Se caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic, dar și contabili, ingineri, muncitori necalificați, bucătari sau ospătari! Iată ce avantaje și beneficii aveți din partea angajatorilor:
acum 2 zileCum va fi celebrată Mica Unire la Bistrița: Sunt invitați toți bistrițenii „cu inima română”! - Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut sub numele de „Mica Unire” și considerat a fi primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român, va fi celebrată și la Bistrița! Ce surprize ne-au pregătit organizatorii: 
acum 2 zileUn șofer ”rupt de beat”, dat de gol de o mașină parcată - Un bistrițean a fost descoperit ieri cu o alcoolemie de peste 1. Acest lucru a fost posibil datorită unei mașini...parcate. Ce s-a întâmplat: