FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București!

FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București!

Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printre premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.

Fotogeografica, salonul de fotografie ajuns deja la ediția cu numărul 23, și-a premiat recent, la Teatrul Național din București, câștigătorii. Aproximativ 200 de pasionați ai fotografiei au participat la eveniment, în competiție fiind înscrise peste 1200 de fotografii, în trei secțiuni: Peisaj natural, Wildlife și Patrimoniu cultural.

Liviu Tanca, fotograf de viață sălbatică, a câștigat locurile 2 și 3 la secțiunea Wildlife, cu două cadre surprinse în județul Bistrița-Năsăud, în timp ce Călin Gabor, fotograf de natură și peisaj, a obținut locul 3 în cadrul secțiunii Peisaj natural, cu o fotografie realizată în Munții Trascău.

Adrian Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a avut două fotografii selectate în cadrul vernisajului și publicate în catalogul expoziției Fotogeografica.

Călin Gabor, unul dintre fotografii bistrițeni premiați la București a povestit pentru Bistrițeanul.ro că se ocupă de fotografie de prin 2005, dar mai serios din 2010: „Natura este cea care mă inspiră, mă relaxează și îmi conferă liniștea interioară. Chiar dacă mă strădui să mă întorc măcar cu un cadru decent din turele pe care le fac, fie ele pe jos, cu bicicleta sau dedicate strict fotografiei, până la urmă contactul cu natura este cel mai important. Atunci când ești martorul unui răsărit de soare, cu tot spectrul de culori care se ivește la orizont și acompaniat fiind de concertul oferit de natura ce tocmai se trezește la viață, fotografia devine practic doar un pretext pentru a fi prezent acolo în primele ore ale dimineții…”, a povestit Călin Gabor.

Tânărul fotograf recunoaște că, atât timp cât faci ceea ce-ți place, se poate trece peste orice impediment: „De obicei, pentru locurile mai greu accesibile, fac astfel încât să fiu prezent în zonă cel puțin cu o zi înainte. Așa pot să analizez mai bine terenul și să aleg cadrele care urmează să fie realizate în dimineața următoare. Însă, există numeroase locuri aflate la îndemână, precum grădina din spatele casei pentru fotografia macro, Pădurea din Șes sau cele din jurul Bistriței sau diferite locații din zonele montane înconjurătoare care pot fi acoperite în turele de o zi…

Se poate trăi din fotografie?

N-aș putea spune că trăiesc exclusiv din fotografie, deși mi-aș dori. Momentan, să zicem că acopăr cam 50 % din venituri din fotografie, restul fiind completat cu venituri din activitatea de ghid de turism. Astfel pot să îmi ofer o doză destul de ridicată de flexibilitate”, explică Călin Gabor.

Fotograful ne-a mai mărturisit că există anumite momente, fenomene deosebite și destul de rare pe care riști să le ratezi, dacă ești legat de un job fix. „O ninsoare abundentă cu vânt puternic, căzută la final de aprilie… Îmi doream de multă vreme să fotografiez pe o astfel de vreme Pădurea din Șes, de lângă Orheiul Bistriței. Nu mi-am permis să ratez momentul, astfel că am realizat acolo câteva dintre cele mai valoroase imagini din portofoliu”, recunoaște Călin Gabor.

Un alt moment memorabil a fost să surprindă o ninsoare la început de octombrie peste zonele montane: „M-am trezit atunci cu noaptea-n cap, pentru a surprinde la timp, lumina specială din timpul răsăritului în Pasul Tihuța. Acea pudră subtilă de nea care contrasta cu coloritul intens al pădurilor de foioase a creat un efect fantastic. Fiind în timpul săptămânii, dacă aș fi muncit undeva, nu aș fi avut nicio șansă să observ acest fenomen destul de rar…”, a mai povestit Călin Gabor.

EXTRA: Surprize şi delicatese, la Târgul de carte „CoşBook” acum 58 de minute - „Coșbook", din nou la Bistriţa! Lansări și prezentări de carte și reviste, ateliere (re)creative, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori şi expoziții - toate vă stau la dispoziţie, începând de mâine, la Biblioteca Judeţeană.
VIDEO: În amintirea unor fabuloase întâlniri cu prieteni care îşi făceau de cap… acum 2 ore - Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
Unul dintre cei mai buni arheologi bistrițeni scapă de închisoare: era acuzat că ar fi ajutat la „dispariția” unor obiecte foarte valoroase acum 3 ore - Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
VIDEO: Povestea tinerei care s-a autoincendiat: a crescut la casa de copii și are patru copii care au șanse să ajungă tot în sistemul de protecție acum 19 ore - O tânără de 24 de ani s-a autoincendiat noaptea trecută, după o ceartă cu concubinul. Tânăra se află în stare gravă, într-o clinică de arși din București. M. a crescut la casa de copii și la rândul său patru copii care riscă să ajungă tot în sistemul de protecție...
IN-CON-ȘTI-EN-ȚĂ: Transporta porci fără documente de proveniență! acum 19 ore - În contextul în care România încă e amenințată de virusul pestei porcine, un bistrițean a dat dovadă de inconștiență. Acesta a fost prins în timp ce transporta mai mulți porci. FĂRĂ documente legale.
O mămică fericită: La creșa asta e mai frumos ca-n Franța! acum 20 de ore - Se poate și la creșele din Bistrița! Iar o mămică e fericită când își vede fetița curată, hrănită, iubită și veselă. Asta, după experiența îngrozitoare pe care a avut-o la o „creșă bună din Franța”. ”Tu vezi cât e de curat? E impecabil! Uite că se poate! În România...” a scris mămica pe Facebook.
Oaspeţi de seamă! Peste 1500 de saşi din Austria, Germania, Elveţia sau Africa de Sud, sărbătoresc la Bistriţa acum 21 de ore - Oaspeţi de seamă din Austria, Germania, Elveţia, Cnada, SUA sau Africa de Sud vor celebra la Bistriţa, începând de vineri, Întâlnirea Saşilor de pretutindeni.
EMOŢIONANT: Alexandra Corcode, o tânără elevă, doi bunici şi premiul pentru cel mai bun portret din România! acum 22 de ore - Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. VEZI povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
FOTO/VIDEO: Prima ploaie a venit şi machiajul s-a bulit! acum 23 de ore - Cum era de aşteptat, odată cu venirea ploilor, marcajele rutiere au început să facă şi ele baie. În această situaţie se află şi DN17, pe o porţiune din Livezile. Deşi marcajele au fost refăcute acum trei săptămâni, nu au ţinut decât până la prima ploaie!
SE POATE! O cooperativă agricolă pregătește o fabrică de suc natural de mere, fără conservanți acum 24 de ore - Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
FOTO/VIDEO: Ai bijuterii vechi, din aur, pe care nu le mai porți? Schimbă-le cu bijuterii la modă, la Atlantis Gold! acum O zi - Ți-au fost dragi și le-ai purtat cu mândrie, dar s-au stricat sau modelul e învechit! Nicio problemă! Du-ți bijuteriile vechi la Atlantis Gold și ia-ți altele, la modă, din magazinul lor. Găsești zeci de modele, de la firme cu renume. Bijuteriile sunt diversificate, de la inele simple, la lănțișoare personalizate, inele de logodnă, verighete, lingouri pentru economii în aur și chiar cereluși medicinali ce-ți pot fi aplicați de personalul calificat.
EMOȚIONANT – Îl mai știți pe cățelul torturat cu săgeți? Acum e fericit, la o familie ce-l iubește! acum O zi - Un caz din Simionești a oripilat opinia publică, în 2017. Un cățel a fost folosit pe post de țintă, săgețile perforându--i plămânii și scalpul. Printr-o minune a scăpat. Acum, la doi ani de la incident, familia care l-a adoptat îi mulțmește veterinarului ce i-a scăpat viața.
Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum O zi - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum O zi - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.
FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 2 zile - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.