FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București!

FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București!

Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printre premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.

Fotogeografica, salonul de fotografie ajuns deja la ediția cu numărul 23, și-a premiat recent, la Teatrul Național din București, câștigătorii. Aproximativ 200 de pasionați ai fotografiei au participat la eveniment, în competiție fiind înscrise peste 1200 de fotografii, în trei secțiuni: Peisaj natural, Wildlife și Patrimoniu cultural.

Liviu Tanca, fotograf de viață sălbatică, a câștigat locurile 2 și 3 la secțiunea Wildlife, cu două cadre surprinse în județul Bistrița-Năsăud, în timp ce Călin Gabor, fotograf de natură și peisaj, a obținut locul 3 în cadrul secțiunii Peisaj natural, cu o fotografie realizată în Munții Trascău.

Adrian Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a avut două fotografii selectate în cadrul vernisajului și publicate în catalogul expoziției Fotogeografica.

Călin Gabor, unul dintre fotografii bistrițeni premiați la București a povestit pentru Bistrițeanul.ro că se ocupă de fotografie de prin 2005, dar mai serios din 2010: „Natura este cea care mă inspiră, mă relaxează și îmi conferă liniștea interioară. Chiar dacă mă strădui să mă întorc măcar cu un cadru decent din turele pe care le fac, fie ele pe jos, cu bicicleta sau dedicate strict fotografiei, până la urmă contactul cu natura este cel mai important. Atunci când ești martorul unui răsărit de soare, cu tot spectrul de culori care se ivește la orizont și acompaniat fiind de concertul oferit de natura ce tocmai se trezește la viață, fotografia devine practic doar un pretext pentru a fi prezent acolo în primele ore ale dimineții…”, a povestit Călin Gabor.

Tânărul fotograf recunoaște că, atât timp cât faci ceea ce-ți place, se poate trece peste orice impediment: „De obicei, pentru locurile mai greu accesibile, fac astfel încât să fiu prezent în zonă cel puțin cu o zi înainte. Așa pot să analizez mai bine terenul și să aleg cadrele care urmează să fie realizate în dimineața următoare. Însă, există numeroase locuri aflate la îndemână, precum grădina din spatele casei pentru fotografia macro, Pădurea din Șes sau cele din jurul Bistriței sau diferite locații din zonele montane înconjurătoare care pot fi acoperite în turele de o zi…

Se poate trăi din fotografie?

N-aș putea spune că trăiesc exclusiv din fotografie, deși mi-aș dori. Momentan, să zicem că acopăr cam 50 % din venituri din fotografie, restul fiind completat cu venituri din activitatea de ghid de turism. Astfel pot să îmi ofer o doză destul de ridicată de flexibilitate”, explică Călin Gabor.

Fotograful ne-a mai mărturisit că există anumite momente, fenomene deosebite și destul de rare pe care riști să le ratezi, dacă ești legat de un job fix. „O ninsoare abundentă cu vânt puternic, căzută la final de aprilie… Îmi doream de multă vreme să fotografiez pe o astfel de vreme Pădurea din Șes, de lângă Orheiul Bistriței. Nu mi-am permis să ratez momentul, astfel că am realizat acolo câteva dintre cele mai valoroase imagini din portofoliu”, recunoaște Călin Gabor.

Un alt moment memorabil a fost să surprindă o ninsoare la început de octombrie peste zonele montane: „M-am trezit atunci cu noaptea-n cap, pentru a surprinde la timp, lumina specială din timpul răsăritului în Pasul Tihuța. Acea pudră subtilă de nea care contrasta cu coloritul intens al pădurilor de foioase a creat un efect fantastic. Fiind în timpul săptămânii, dacă aș fi muncit undeva, nu aș fi avut nicio șansă să observ acest fenomen destul de rar…”, a mai povestit Călin Gabor.

Program prelungit la Pașapoarte! acum 20 de minute- Fiindcă în lunile iulie și august e un val mai mare de cereri de eliberare a pașapoartelor, s-a decis prelungirea programului de lucru. Mai mult, programările se pot face online și chiar de la o zi la alta!
FII REPORTER: Alooo, Dorel?! Ți-au căzut cablurile și le-ai uitat pe jos…! acum O oră- Dorel a comis-o din nou! De această dată pe strada Solomon Haliţă, unde a reabilitat un bloc, uitând cablurile spânzurate peste maşini, lăţite pe stradă sau peste pubela de gunoi...!
Ce avere au miniștrii din Bistrița? Unul dintre ei și-a triplat contul din bancă într-un singur an acum 2 ore- Case, terenuri și conturi groase în bancă. Cu asta se pot lăuda cei doi miniștri din Bistrița, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Unul dintre ei a reușit să-și tripleze contul din bancă într-un singur an.
Bacalaureat 2019: Elevii din Sîngeorz şi Maieru susţin examenul de Bacalaureat în Năsăud acum 3 ore- 1840 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă şi încă 298 de restanţieri din anii anteriori vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat în judeţul nostru. Elevii din Sângeorz şi Maieru vor da examen în deplasare.
FOTO: Femeie din Căianu Mic, accidentată la Nima acum 4 ore- Un autoturism s-a răsturmat și o femeie din Căian a ajuns la spital. Totul s-a întâmplat în localitatea Nima, din cauza neatenției în trafic. 
AUDIO: Scandal la Consiliul Județean pe ideea privatizării firmei LDP, care a ieșit tot în pierdere! acum 5 ore- Președintele Consiliului Județean a propus un proiect prin care să se demareze un proces de privatizare a S.C. Lucrări Drumuri și Poduri. De aici s-a declanșat un adevărat scandal între consilierii PNL și Radu Moldovan. ”Sloganurile și populismele nu-și au locul aici. Nu veniți cu bla bla bla”VS ”LDP e în prag de faliment pentru că managementul e prost, că aici lucrează oameni incompetenți, puși în funcții pe pile, relații, neamuri”.
Aquabis: Se sistează apa pe câteva străzi în Ilva Mică acum 6 ore- Câteva străzi din Ilva Mică rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore. Măsura este necesară pentru pentru remedierea unei avarii accidentale pe conducta de apă.
O pagina de Facebook se ambiționează să „desființeze” Poliția Locală. Până una alta, instituția nu există în mediul virtual… acum 6 ore- Un bistrițean s-a ambiționat, printr-o pagină de Facebook, să desființeze Poliția Locală, pe care o consideră o instituție parazitară. În timp ce pe Facebook se cere desființarea instituției, Poliția Locală este absentă total din mediul virtual. O nouă pagină de Facebook adună like-uri de la începutul acestei luni. Este vorba despre „Bistrița trezește-te!”, o pagina...
ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Câte contestaţii s-au depus acum 21 de ore- ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Este vorba despre un procent de 13, 9% - în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 19,6% corigenţi. Câte contestaţii s-au depus:
Bistrița-Năsăud, la coada clasamentului când vine vorba de elevi de 10 la Evaluarea Națională acum 22 de ore- Bistrița-Năsăud se numără printre județele cu cele mai puține medii de 10 la Evaluarea Națională din acest an. Doar trei eleve din județ au reușit să obțină 10 pe linie.
VIDEO: Prefectul i-a muştruluit pe şefii de instituţii care au ratat Ziua Drapelului acum 23 de ore- Întâlnirea a debutat cu „stângul” pentru unii dintre reprezentanţii instituţiilor guvernamentale care au fost serios muştruluiţi de prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ. Acesta s-a arătat dezamăgit pentru că şefii unor instituţii au chiulit de la ceremonia organizată de Ziua Drapelului.
Ați auzit? Și-a făcut Supercom Tel Verde! Sunați-i, gratuit, de câte ori vedeți că nu-și fac treaba! acum O zi- Să vezi și să nu crezi! Cei de la Supercom chiar vor să-i ajute pe cetățeni. Până acolo le-a mers bunăvoința, încât și-au făcut linie telefonică gratuită. Numa' să-i puteți suna și să le spuneți că și-au făcut treaba bine. Sau să-i întoarceți înapoi! Depinde cum prestează, bineînțeles!
FOTO: Cade tot câte-un sistem informatic! A venit rândul celor de la Finanțe! acum O zi- Nervii cetățenilor continuă să fie întinși la maxim, în continuare, din cauza sistemelor informatice. După problemele de la APIA, apoi de la medicii de familie și farmacii, a sosit și rândul Finanțelor. Ieri, zeci, chiar sute de contribuabili au plecat de la ANAF BN, pomenind toți sfinții.
Cel de-al doilea cinema din Bistrița se deschide în toamnă! Cu ce surprize vine: acum O zi- Cel de-al doilea cinema din Bistrița își deschide porțile în toamnă. Happy Cinema va fi situat în mall-ul de lângă piața de la ruși, Bistrița Retail Park, și vine cu dotări surpriză.
Se deschide Aventura Parc! Dar numai cinci zile pe săptămână! acum O zi- Bistrițenii vor avea ocazia să se distreze ”la înălțime”, în Aventura Parc. Traseele prin copaci îi vor aștepta pe aventurieri, începând de sâmbătă. Totuși, parcul va fi deschis doar cinci zile pe săptămână. AFLĂ și ce tarife se percep: