Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant!

Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant!

Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.

Oamenii sunt în straie de sărbătoare, nu neapărat populare, curați, veseli, nerăbdători să-și vadă odraslele, adică copiii și nepoții, ei, îmbrăcați toți în minunatele lor costume populare.

E ceea ce în Coșbuc și Goga se subînțelegea a fi „mersul pe vedere”. Fala de a te arăta bine, în fața lui, a ei, a lor. Este, ce mai calea-valea, preludiul iubirii. Ce poate fi mai frumos ca dragostea? Desigur, un istoric mă va acuza că e vorba aici de un obicei ante-creștin, ușor sadic și violent. Ei și, până la urmă și strânsul lui în brațe, chiar dacă mai dur, să nu-mi spuneți că ei, fetei, nu-i place, că nu vă cred. Trimiterile sunt la la Saturnaliile romane, știu, dar iubirea, dragostea, e cât se poate de creștină și atunci haideți să o acceptăm cum se cuvine și să o primim cu bucurie, ca cei din Figa, în casa dinainte a sufletului.

Ca într-un film de bună condiție, boului i s-a acordat toată atenția. A fost „machiat”, dichisit, aranjat, practic, capul i-a fost ascuns în spatele unei ghirlande uriașe de boboci de trandafiri, în formă de triunghi cu baza în sus, prins de coarnele sale robuste. Flori, verdeață, prinse de harnașamentul de pe spate.

Ce mai, era ca Zoro, înainte de a intra în arenă! Animația a fost asigurată de un pâlc de călăreți, tineri, frumoși, cu mare trecere la fetele de pe margini, multe, foarte multe și frumoase și frumos gătite.

Bezele discrete ei, de pe cai, bezele mai pe față ele, cu dublă adresă: lui, de pe cal: „Numai pe tine te iubesc!”, lor, rivalelor, de pe rât: „Atenție, concurența! Să nu vă prind cu privirea unde nu trebuie, că ați încurcat-o cu mine! El îi luat, e al meu”.

În distrubuție au mai intrat și doi „hâzi”, urâții de pe vremea Romei antice, cu scopul de a întărâta boul, să pară un pic mai sălbatec. Chestia asta o să o discutăm mai la vale… Toate pregătirile au fost făcute la casa unui gospodar de cinste al locului, dl. Călin Maier, în partea de jos a localității.

S-a dat startul și din ograda lui au plecat primii, vestitorii călări, urmați de dumnealui Joian, urmașul taurului din tinerețe, înstruțat de mama focului, și secondat de cei doi „hâzi”, „plesnind din bici, pe lângă… bou”. Multă hărmălaie, fraze de încântare – „Alex sunt aici, aici!” –  sau de apostrofare – „no, l-ai văzut, că nici nu s-a uitat la tine, toanto!” etc. În principal – veselie într-o minunată zi de vară.

Ce ar trebui să se întâmple ca obiceiul să fie împlinit? Boul este adus pe uliță până deasupra bisericii, după care e îndemnat să alerge singur la vale. Fata cea mai zdravănă și mai abilă care-l poate prinde și opri se va mărita prima din Figa, în perioada următoare de nunți.

Va avea o familie frumoasă și cel puțin 2 copii! Eh, de trei ori a fost lansat la vale Joian, de acuma deja nervos și de prins, nu a reușit să-l prindă decât stăpânul lui, dl. Florea Slăvoacă din Rodna.

Este adevărat că după oprire, toate fetele au sărit la el. Să-l mângâie, să ia ca amintire o floare sau o crenguță de verdeață să și-o pună în sân, spre noroc și împlinire a visului mult dorit. Probabil că e suficient fiindcă preotul îmi spune că se fac destul de multe cununii, ceea ce e foarte bine…

Înainte de a discuta despre „actorul” evenimentului, boul JOIAN, vreau să precizez că m-a frapat armonia și bucuria revederii dintre oameni, inclusiv cei de vază din comunitate și județ. Am văzut mașini venite din Grecia, Germania, Spania, semn că „sângele apă nu se face”, ceea ce-i frumos și chiar de dorit.

Mi-a plăcut prezența discretă a edilului și dialogul său sincer cu oamenii, fără emfază și protocol, semn că este de-adevăratelea un obișnuit al comunității, apreciat și îndrăgit de localnici. Mă refer la dl. Nicolae Moldovan, primarul Becleanului. Nu-i dau „cu bidineaua”, ci vă spun cum stă treaba la fața locului. Nu vă ascund că am simțit un ghimpe în inimă gândindu-mă la…

În fine, e păcat să ne amărâm, la un asemenea eveniment, atât de reușit. În paranteză, vreau să vă promit că la Beclean și Figa voi mai reveni. Mi-a atras atenția că împrejurul Băilor Figa erau, fără exagerare, sute de mașini, că se simte pulsul la temperatură ridicată al turismului blanear din zonă.

Satul Figa cunoaște, la rândul său o dezvoltare fără precedent. Mi-a plăcut în mod deosebit pensiunea de tip familial a lui Ionică și Voichița de lângă biserica satului. Familia aceasta trăiește practic o a doua tinerețe. E grozav!

Să ne întoarcem la subiect. Vorbim de acest minunat obicei: Înstruțatul boului și de faptul că nici în Figa, nici în Măluț, Căian sau Tăure nu mai sunt boi!

Gospodarii din sat mi s-au plâns că nu pot să mai crească aceste animale de povară, mari. Ca să-l faci să arate ca JOIAN, trebuie vreo 10 ani de muncă, cheltuieli, îngrijire atentă, fără nicio finanțare din partea comunității.

Așa se explică că evenimentul din toate aceste localități, probabil că mai sunt și altele pe care nu le cunosc, se întâmplă cu „actorul” JOIAN de la Rodna. Florea Slăvoacă îl poartă peste tot, iar „artistul” își face treaba, ca orice profesionist de bună condiție. L-am întrebat pe stăpânul animalului:

– „Mai ai și alți boi?
– Nu, că nu am cu ce să-i țin…
– Și dacă moare Joian?
– Nu știu…”

Iată cum până la urmă poate să moară o tradiție. E mare păcat și nutresc speranța că JOIAN va avea la rândul lui un urmaș. Altfel cum se vor mai mărita fetele de pe Câmpie…?!

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 2 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 4 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 5 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 6 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 6 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 7 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 7 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 8 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 9 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 10 ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 11 ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 11 ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum 21 de ore - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.