Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant!

Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant!

Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.

Oamenii sunt în straie de sărbătoare, nu neapărat populare, curați, veseli, nerăbdători să-și vadă odraslele, adică copiii și nepoții, ei, îmbrăcați toți în minunatele lor costume populare.

E ceea ce în Coșbuc și Goga se subînțelegea a fi „mersul pe vedere”. Fala de a te arăta bine, în fața lui, a ei, a lor. Este, ce mai calea-valea, preludiul iubirii. Ce poate fi mai frumos ca dragostea? Desigur, un istoric mă va acuza că e vorba aici de un obicei ante-creștin, ușor sadic și violent. Ei și, până la urmă și strânsul lui în brațe, chiar dacă mai dur, să nu-mi spuneți că ei, fetei, nu-i place, că nu vă cred. Trimiterile sunt la la Saturnaliile romane, știu, dar iubirea, dragostea, e cât se poate de creștină și atunci haideți să o acceptăm cum se cuvine și să o primim cu bucurie, ca cei din Figa, în casa dinainte a sufletului.

Ca într-un film de bună condiție, boului i s-a acordat toată atenția. A fost „machiat”, dichisit, aranjat, practic, capul i-a fost ascuns în spatele unei ghirlande uriașe de boboci de trandafiri, în formă de triunghi cu baza în sus, prins de coarnele sale robuste. Flori, verdeață, prinse de harnașamentul de pe spate.

Ce mai, era ca Zoro, înainte de a intra în arenă! Animația a fost asigurată de un pâlc de călăreți, tineri, frumoși, cu mare trecere la fetele de pe margini, multe, foarte multe și frumoase și frumos gătite.

Bezele discrete ei, de pe cai, bezele mai pe față ele, cu dublă adresă: lui, de pe cal: „Numai pe tine te iubesc!”, lor, rivalelor, de pe rât: „Atenție, concurența! Să nu vă prind cu privirea unde nu trebuie, că ați încurcat-o cu mine! El îi luat, e al meu”.

În distrubuție au mai intrat și doi „hâzi”, urâții de pe vremea Romei antice, cu scopul de a întărâta boul, să pară un pic mai sălbatec. Chestia asta o să o discutăm mai la vale… Toate pregătirile au fost făcute la casa unui gospodar de cinste al locului, dl. Călin Maier, în partea de jos a localității.

S-a dat startul și din ograda lui au plecat primii, vestitorii călări, urmați de dumnealui Joian, urmașul taurului din tinerețe, înstruțat de mama focului, și secondat de cei doi „hâzi”, „plesnind din bici, pe lângă… bou”. Multă hărmălaie, fraze de încântare – „Alex sunt aici, aici!” –  sau de apostrofare – „no, l-ai văzut, că nici nu s-a uitat la tine, toanto!” etc. În principal – veselie într-o minunată zi de vară.

Ce ar trebui să se întâmple ca obiceiul să fie împlinit? Boul este adus pe uliță până deasupra bisericii, după care e îndemnat să alerge singur la vale. Fata cea mai zdravănă și mai abilă care-l poate prinde și opri se va mărita prima din Figa, în perioada următoare de nunți.

Va avea o familie frumoasă și cel puțin 2 copii! Eh, de trei ori a fost lansat la vale Joian, de acuma deja nervos și de prins, nu a reușit să-l prindă decât stăpânul lui, dl. Florea Slăvoacă din Rodna.

Este adevărat că după oprire, toate fetele au sărit la el. Să-l mângâie, să ia ca amintire o floare sau o crenguță de verdeață să și-o pună în sân, spre noroc și împlinire a visului mult dorit. Probabil că e suficient fiindcă preotul îmi spune că se fac destul de multe cununii, ceea ce e foarte bine…

Înainte de a discuta despre „actorul” evenimentului, boul JOIAN, vreau să precizez că m-a frapat armonia și bucuria revederii dintre oameni, inclusiv cei de vază din comunitate și județ. Am văzut mașini venite din Grecia, Germania, Spania, semn că „sângele apă nu se face”, ceea ce-i frumos și chiar de dorit.

Mi-a plăcut prezența discretă a edilului și dialogul său sincer cu oamenii, fără emfază și protocol, semn că este de-adevăratelea un obișnuit al comunității, apreciat și îndrăgit de localnici. Mă refer la dl. Nicolae Moldovan, primarul Becleanului. Nu-i dau „cu bidineaua”, ci vă spun cum stă treaba la fața locului. Nu vă ascund că am simțit un ghimpe în inimă gândindu-mă la…

În fine, e păcat să ne amărâm, la un asemenea eveniment, atât de reușit. În paranteză, vreau să vă promit că la Beclean și Figa voi mai reveni. Mi-a atras atenția că împrejurul Băilor Figa erau, fără exagerare, sute de mașini, că se simte pulsul la temperatură ridicată al turismului blanear din zonă.

Satul Figa cunoaște, la rândul său o dezvoltare fără precedent. Mi-a plăcut în mod deosebit pensiunea de tip familial a lui Ionică și Voichița de lângă biserica satului. Familia aceasta trăiește practic o a doua tinerețe. E grozav!

Să ne întoarcem la subiect. Vorbim de acest minunat obicei: Înstruțatul boului și de faptul că nici în Figa, nici în Măluț, Căian sau Tăure nu mai sunt boi!

Gospodarii din sat mi s-au plâns că nu pot să mai crească aceste animale de povară, mari. Ca să-l faci să arate ca JOIAN, trebuie vreo 10 ani de muncă, cheltuieli, îngrijire atentă, fără nicio finanțare din partea comunității.

Așa se explică că evenimentul din toate aceste localități, probabil că mai sunt și altele pe care nu le cunosc, se întâmplă cu „actorul” JOIAN de la Rodna. Florea Slăvoacă îl poartă peste tot, iar „artistul” își face treaba, ca orice profesionist de bună condiție. L-am întrebat pe stăpânul animalului:

– „Mai ai și alți boi?
– Nu, că nu am cu ce să-i țin…
– Și dacă moare Joian?
– Nu știu…”

Iată cum până la urmă poate să moară o tradiție. E mare păcat și nutresc speranța că JOIAN va avea la rândul lui un urmaș. Altfel cum se vor mai mărita fetele de pe Câmpie…?!

VIDEO – Ministrul muncii, la Bistrița: Vreau să rezolv problema pensiilor internaționale și a copiilor cu părinți plecați în străinătate februarie 25, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a pornit într-un lanț de vizite inopinate, la diferite instituții din țară. Ajunsă la Bistrița, aceasta a avut o scurtă întâlnire cu presa. ”Printre problemele de care vreau să mă ocup e cea a pensilor internaționale. Și totodată, a copiilor nimănui, copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate!” a declarat aceasta.
FOTO: Scandal cu iz politic la Nimigea! februarie 25, 2020 - Geamurile unei case din Nimiges de Jos au fost sparte în toiul nopții. Păgubitul susține că ar fi băieții primarului, care ”așa știu să facă campanie electorală”. Primarul a explicat că e ”sătul de cât mă ponegrește. Am un avocat și-l dau în judecată!”.
Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca: „Dragi bistrițeni din Italia, sunt sigur că împreună vom trece și peste acest necaz” februarie 25, 2020 - Parlamentarul bistrițean Ionuț Simionca (PMP) cere Guvernului să ia măsuri active pentru protecția bistrițenilor plecați la muncă în Italia, expuși epidemiei de coronavirus. „Pericolul este real, dar teama nu rezolvă problema, ci o înrăutățește!”
Dependenții de adrenalină sunt așteptați în vară la Băile Figa! Se pregătește cel mai mare tobogan din țară februarie 25, 2020 - Prezent la Bistrițeanul LIVE, primarul orașului Beclean Nicolae Moldovan a precizat faptul că este în lucru cel mai mare tobogan de apă din țară. Acesta va putea fi testat chiar din vara acestui an, odată cu începerea sezonului estival.
Radu Moldovan ironizează Pro România: „Eu nu am primit nicio confirmare oficială…” februarie 25, 2020 - Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a comentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și anunțul făcut de Pro România cu refuzul de-a intra într-o alianță cu PSD. „Cei de la Pro România nu mi-au dat nici măcar un telefon, de undeva, de la cineva care să îmi spună că e nemulțumit de ceva...”
VIDEO: Încă două drumuri județene intră în reabilitare! februarie 25, 2020 - Astăzi s-au semnat contractele pentru reabilitarea a încă două drumuri județene. E vorba de DJ 173 și DJ 154 D. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 16 milioane de lei.
Se suspendă cursurile, într-o școală din Bistrița, din cauza gripei februarie 25, 2020 - Conducerea unei școli din Bistrița a solicitat Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud suspendarea cursurilor, pentru trei zile. Câteva cazuri de gripă tip A și B au fost confirmate aici. Reprezentanții DSP BN admit că vacanța intersemestrială, desființată în acest an școlar, ar fi ușurat puțin situația.
VIDEO – Radu Moldovan: Și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. DAR trebuie să liniștim oamenii! februarie 25, 2020 - Subiectul fierbinte al acestor zile, coronavirusul, a fost dezbătut și într-o conferință ce a avut loc la Consiliul Județean. ”Noi ne vom implica, dacă ni se cere, cu tot ce putem. Sincer, și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. Dar noi trebuie să linițștim populația!” a declarat Radu Moldovan.
Primarul orașului Beclean tace și face. Când va fi gata centura orașului februarie 25, 2020 - Un an de zile au petrecut funcționarii Primăriei Beclean pentru a pregăti centura care urmează să facă mai ușoară viața șoferilor care au de tranzitat zona. Pentru ca CNAIR să nu aibă nimic de reproșat a fost rezolvată inclusiv problema exproprierilor. Când va fi gata centura Becleanului:
CORONAVIRUS: 16 persoane ținute sub observație, la domiciliu! februarie 25, 2020 - Numărul de bistrițeni ce ajung din Italia acasă, e în creștere. În acest moment, reprezentanții DSP BN monitorizează 16 persoane, la domiciliu. Încă nu s-a impus carantinarea niciunui bistrițean.
O hoață mică… cu gusturi bune! CE a furat de pe rafturi: februarie 25, 2020 - O minoră s-a plimbat printre rafturile unui supermarket. Ceea ce i-a plăcut de pe rafturi a pus în ghiozdan. Jandarmii au cadorisit-o pentru alegerile făcute...cu un dosar penal. CE a luat de pe rafturi: 
Alianțele se fac greu și se „desfac” ușor în Bistrița: Pro România a spus PAS protocolului cu PSD și ALDE, dar rămâne alături de Radu Moldovan februarie 25, 2020 - Puține au fost alianțele politice din Bistrița-Năsăud, iar ele au fost funcționale doar în anumite condiții politice, interese și oportunități, după care, marile alianțe au intrat în cimitirul istoriei. Vă prezint în cele ce urmează o analiză a așa-ziselor alianțe politice din Bistrița-Năsăud:
Cadouri din cea mai bună ciocolată, bomboane Bucuria, vinuri, șampanie și cognac din Moldova găsiți în Bistrița numai la Chocolaterie Sweet Art, pe Pietonal februarie 24, 2020 - E cineva care nu iubește ciocolata? Dar bomboanele cu tradiție și același gust din 1946, de la Bucuria? Dar vinurile și cognacul din Republica Moldova? Dacă le iubiți pe toate și  vreți să vă bucurați de ele trebuie să știți că le găsiți de luni și până sâmbătă la Chocolateria Sweet Art, de pe Pietonal, în Centrul Vechi al Bistriței. În cocheta Chocolaterie de pe Pietonal, soții Iulia și Vali Echert au pus toată pasiunea lor pentru gustul bun și te pot surprinde cu ceva nou oricând treci pe la ei.
Fără frică de justiție: Frații din Viișoara încă dau țepe, ”cumpărând” animalele oamenilor creduli februarie 24, 2020 - Doi frați din Viișoara continuă să înșele oamenii, deși unul dintre ei se află sub control judiciar. Mai mult, a fost și trimis în judecată în luna decembrie. Cu toate acestea, ei încă mai ”cumpără” animale de la oameni creduli. S-a răbufnit pe Facebook. Și s-ar părea că cei doi ar mai ”coace” încă o înșelăciune:
SĂNĂTATEA, pe primul loc la Căian! Campanie de verificare a inimii, plămânilor și glicemiei! februarie 24, 2020 - Un medic de la Spitalul Județean Bistrița va fi prezent la Căianu Mic timp de două zile! Cei din zonă vor putea să-și verifice plămânii, inima și nivelul glicemiei! AFLĂ ce analize se fac și FĂ-ȚI programarea din timp:
Candidatura deputatului Robert Sighiartău la Primăria Bistrița, incertă. Numele candidatului, făcut public de Mărțișor februarie 24, 2020 - Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a vorbit în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”  de pe Bistriteanul Live despre relația sa cu liderii bistrițeni ai partidului, Ioan Turc și Sorin Hangan, sondaje, dar și despre posibila sa candidatură la fotoliul de primar al municipiului Bistrița.
Încă o bistrițeancă a fost diagnosticată cu gripă. Care este starea ei februarie 24, 2020 - O bistrițeancă de 83 de ani a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu gripă. Aceasta are mai multe afecțiuni, însă starea sa nu este foarte gravă.
Aquabis: Fără apă potabilă, de azi până mâine, în Lunca Ilvei februarie 24, 2020 - Locuitorii din Lunca Ilvei rămân fără apă potabilă, de astăzi – 24 februarie, până mâine, anunță Aquabis.
FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus februarie 24, 2020 - O performanță istorică pentru România a fost înregistrată ieri, în Alpii Italieni: Damaschin Berende și fiul său, Bogdan, au câștigat medaliile de aur în două categorii diferite, la campionatul european de sănii trase de câini. România a urcat pentru prima oară pe podium în clasamentul națiunilor. Ce ne-au povestit sportivii din Bstrița despre amenințarea cu Coronavirus:
Sanovil angajează economiști, o fermă din Lechința caută inginer horticultor! NOI locuri de muncă, în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2020 - Clinica Sanovil angajează economiști, iar o fermă din Lechința caută inginer horticultor. Posturi libere și pentru șefi de schimb, ingineri, lăcătuș mecanic, electricieni, muncitori necalificați sau șoferi! Ce beneficii îți pot oferi angajatorii:
VIDEO: CINCI persoane monitorizate la domiciliu pentru suspiciune de infecție cu coronavirus februarie 24, 2020 - Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bistrița monitorizează cinci persoane, la domiciliu, din cauza suspiciunii de coronavirus. Cele cinci persoane sunt sosite din Italia. CE directive a dat Ministerul Sănătății:
Cum se fac bani din gunoaie! O firmă din Teaca se pregătește să transforme o bombă biologică în punct de colectare a reciclabilelor februarie 24, 2020 - O firmă din Teaca ne demonstrează că se pot face bani din deșeuri pe piața liberă, fără a deține vreun contract bănos cu autoritățile locale sau județene. SRL-ul se pregătește să transforme un depozit de dejecții de la Teaca în punct de colectare a deșeurilor.
Două locații SECRETE de CARANTINĂ pentru bolnavii cu CORONAVIRUS, în Bistrița Năsăud! februarie 24, 2020 - Autoritățile județene sunt în alertă, de când Italia are 11 orașe în carantină, din cauza coronavirusului. În Bistrița Năsăud există deja două locații secrete în care vor fi duși bistrițenii care se întorc din Italia. AFLĂ detalii despre pregătirile care se fac:
CE trebuie să știți despre CORONAVIRUS și CUM vă protejați: februarie 24, 2020 - Întreaga lume este în alertă, de când mii de oameni s-au îmbolnăvit în China. Dar mai ales de când coronavirusul a ajuns și în alte țări pe glob. Organizația Mondială a Sănătății a transmis câteva informații despre acest virus. Și totodată, modul în care ne putem proteja.
FOTO/VIDEO – JALE: A dispărut o pădure de stejari din Arcalia! 40 de hectare rase în două luni februarie 24, 2020 - "Bună seara. Doresc să fac o sesizare cu privire la tăierile de lemn din localitatea Arcalia, unde s-au tăiat în două luni 40 hectare de pădure, cam 600 metri cubi de stejar. Și în fiecare an se taie. Dorim să apelăm la cei care ne pot ajuta la stoparea tăierilor de pădure", ne scria disperat pe numărul de WhatsApp al redacției un cititor. Pentru a-și întări spusele, omul ne-a trimis zeci de fotografii și câteva materiale video: 
Rupt de beat, a băgat doi copii în spital februarie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în Feldru în această seară. Doi  copii au ajuns la spital după  ce șoferul, rupt de beat, a lovit cu mașina un stâlp.
INEDIT! Cea mai tare petrecere a primăverii, la Metropolis: Wedding Show februarie 23, 2020 - Se anunță o petrecere pe cinste, în martie, la Hotel Metropolis! Wedding Show este primul eveniment de acest gen și anvergură în Bistrița. „Se adresează oamenilor activi care muncesc mult în timpul săptămânii, iar în weekend vor să se relaxeze și să mai și prindă ceva pe Netflix, la final de zi...” Ceva inedit - pentru viitorii miri și mirese:
EXTRA: Cel mai cunoscut compozitor al tuturor timpurilor, celebrat la Bistrița, Bonn, New York, Shanghai, Sao Paulo, Moscova…! februarie 23, 2020 - Cel mai cunoscut compozitor al tuturor timpurilor va fi celebrat în zilele care urmează la Bistrița, Bonn, New York, Shanghai, Sao Paulo, Cape Town, și chiar Moscova! Anul 2020 a fost declarat anul Beethoven. Se împlinesc 250 de ani de la nașterea sa:
Ești îndrăgostit de… premii? Câștigă-le de la Casa EMA februarie 23, 2020 - Aveți la dispoziție încă două zile pentru a câștiga câteva premii surpriză de la Casa EMA. Aici se desfășoară o tombolă specială dedicată tuturor îndrăgostiților:
S-au trezit cu apa rece tăiată, deși plătiseră și aveau chitanțe! februarie 23, 2020 - Supărare mare la Năsăud. Locatarii unui bloc s-au trezit cu apa rece tăiată. Asta după ce au plătit la Asociația de locatari și au chitanțe. Au făcut chetă și au strans banii necesari pentru repornirea apei, dar au depus plângere la poliție. ”Administratorul s-a îmbolnăvit, iar soția lui nu ne mai răspunde!” ne-au scris cei din zonă.