FOTO: La mulţi ani, Bistriţa!

FOTO:  La mulţi ani, Bistriţa!

Se împlinesc 755 de ani din ziua de grație 16 iulie 1264, când Papa Urban al IV-lea se referea într-un document, la acest loc ca fiind cel „numit în limba obişnuită Bistriche”. Este prima atestare documentară a Bistriței. Oraşul fusese pomenit şi în 1241, dar ca și „oppidum Nosa” – distrus și devastat de barbarii mongoli…

Totul a început cu aproape 900 de ani în urmă, când pe aceste meleaguri au fosti instalați  flamanzi, valoni, saxoni, bavarezi, care vor fi cunoscuți ulterior sub numele generic de sași.

Au fost înzestrați cu o serie de drepturi și libertăți care le-au conferit un statut social și economic privilegiat, formând aici, după mijlocul secolului al XII-lea, o aşezare care avea să înflorească progresiv.

Începuturi sângeroase… Anul 1241

Prima mențiune a localității datează din anul 1241 când codicele mănăstirii Echternach menționează între așezările distruse de către mongoli și „oppidum Nosa” numele dat de către coloniști așezării întemeiate pe malul râului Bistrița. Ulterior s-a generalizat numele preluat de la localnici, Bistrița (Bistritz, Bezterce, Bystriche).

Invazia mongolă din 1241 – 1242 a distrus în mare parte regatul ungar. Deși sașii au făcut tot ce au putut pentru a rezista, multe așezări ale lor au fost distruse.

MISTERELE Bistriţei. Începuturi sângeroase. Tătarii dau iama în târg şi ucid peste 6.000 de bistriţeni…!

După acest dramatic moment localitatea, intrată sub autoritatea unui comite regal, se reface rapid. La cea de-a doua invazie, în 1285, reacția comunității bistrițene va fi mult mai bine coordonată.

Prezența unui comite pe aceste meleaguri (atestat documentar la 1274), a presupus și existența unei mici fortificații în care acesta își avea reședința. Documentele au înregistrat un „turn de piatră” care era situat, cel mai probabil, în extremitatea de nord-est a așezării medievale. Acesta avea să fie inclus mai târziu în sistemul de apărare al orașului.

Primele drepturi, primele privilegii…

Între anii 1325-1329, în urma presiunii sașilor, regele Carol Robert a acceptat o reformă administrativă: în locul comitatelor s-au format scaune și districte – entități juridice și administrative tipice în regatul ungar pentru grupuri privilegiate cu drepturi de autonomie.

Prin poziția sa geografică, Bistriței îi este consacrat statutul de centru al regiunii şi beneficiară a unor privilegii.

Bistrița devine un oraș liber regal care se bucură de toate drepturile și obligațiile conferite de acest statut. Între care se afla și acela de a se apăra prin ziduri și de a întreține o armată proprie.

Bistriței îi este recunoscut statutul de civitas atunci când regina Elisabeta acordă în 30 decembrie 1330 privilegiul de a fi judecați de judele „ales de ei dimpreună și din mijlocul lor”. Tot atunci este oferit și dreptul de liberă trecere pentru negustorii și mărfurile produse și comercializate de bistriţeni.

Prin actul amintit erau deschise larg căile mărfurilor breslelor bistrițene pe piețele regatului. Era recunoscută cetățenilor săi autonomia juridică.

Privilegiul acordat de către regale Sigismund de Luxemburg, în anul 1366, prin care locuitorii Bistriței primesc dreptul să-şi aleagă în fiecare an „după deopotriva lor învoire a tuturor, judele și jurații”. Orașul a primit şi dreptul la pecete și stemă proprie, simboluri caracteristice unui oraș liber.

Ridicarea fortificației de zid se apreciază a se fi demarat după 1349, dată la care Bistrița figurează în documente cu titlul de civitas.

În acest mod Bistrița se alătură celorlalte orașe libere regale, înconjurate de sisteme de apărare proprii: Sibiu, Brașov, Sebeș, Sighișoara, Mediaș și Cluj. Documentele rămân oricum obscure în privința acestei etape a sistemului de apărare al orașului.

Singurul document care vorbește de zidurile și turnurile orașului, muri et aedificia fortalitii, datează din anul 1438:  regina Elisabeta atrăgea atenția asupra stării de ruină în care se găsea fortificația, solicitând lucrări de reparații și întărire a incintei.

Sub protecţia reginei…

Aflați sub protecția și grija reginei Ungariei, bistrițenii devin cei mai importanți negustori din zonă: ei intermediază comerțul dintre Transilvania și Moldova. Mai mult, regele Ludovic de Anjou a acordat Bistriței în 1352 dreptul de a ține „târgul cel mare” de Sf. Bartolomeu. Era organizat timp 15 zile în luna august, în jurul bisericii din Piața Centrală.

Burgul este declarat „oraș liber regal”, un statut ce îi conferea autonomie economică, juridică și politică, inclusiv dreptul de a avea un blazon.

Stema veche a Bistriței cuprinde un cap de struț încoronat cu potcoavă în cioc – simbol al comerțului și coiful regal al regelui Ludovic de Anjou, cu scutul regatului și al casei de Anjou.

În anul 1465 regele Matei Corvin a acordat bistrițenilor dreptul de a dărâma vechea cetate și de a fortifica întreaga localitate.

Cele 22 de bresle ale orașului formate din aurari, măcelari, fierari, dogari, rotari, funari etc reușesc să fortifice burgul cu ziduri de piatră de circa 10 m înălțime și 1,5 lățime. Exteriorul zidurilor este dublat de un șanț cu apă care alimenta și morile din întreg orașul…

Dacă în anii 90, Zilele Bistriţei erau organizate în preajma zilei de 16 iulie, tocmai pentru a celebra prima atestare documentară a oraşului – în ultimii ani administraţia locală a preferat să concentreze sărbătoarea oraşului în luna august.

Pentru a sublinia privilegiul primit din partea regelui Ludovic de Anjou care acorda  Bistriței (prin 1352) dreptul de a ține „târgul cel mare” de Sf. Bartolomeu, organizat timp 15 zile în luna august.

În amintirea zilelor de glorie ale oraşului care ne suportă cu stoicism, de 755 de ani – cu o minimă lecţie de istorie veche, tot suntem datori…

La mulţi ani, Bistriţa…!

Foto @ Bistrita de altădată

Se caută conducător auto pentru transport România-Italia! NOI locuri de muncă în Bistrița acum O oră - Se caută conducător auto pentru transport România-Italia! NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: angajatorii caută să angajeze și ingineri, agenți de vânzări, bucătari, barmani, ospătari sau pizzeria. Oferta completă – mai jos:
DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat: acum 2 ore - Traficul rutier este dat peste cap, de nenumărate ori, pe DN 17. Cozile infernale de la trecerile la nivel cu cale ferată ce taie Drumul Național înfurie șoferii. Biroul rutier a solicitat semaforizarea acestora. CFR are anumite criterii de care ține cont. DE CE nu s-au amplasat semafoare în aceste zone:
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Bistrița Bârgăului acum 2 ore - Astazi, 19 august 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița Bârgăului. Măsura este necesară pentru revizii la Uzina Electrică.
VIDEO: Principele Nicolae parcurge Via Transilvanica pe două roți, alături de un fost concurent de la Românii au Talent acum 3 ore - Printre cei care s-au încumetat să parcurgă Via Transilvanica se numără Principele Nicolae, un împătimit al plimbărilor pe două roți. Acesta este însoțit de un fost concurent de la Românii au Talent.
Frații Dobraniș, din nou la Campionatul Internațional de GO. Bistrițenii sunt singurii europeni din competiție acum 4 ore - Denis și Darius Dobraniș au ajuns într-una dintre patriile GO-ului, unde își încearcă forțele la Cup GO International Championship 2019 din Bangkok, Thailanda. Cei doi bistrițeni sunt singurii europeni din competiție.
VIDEO DEZGUSTĂTOR! Un șoarece în putrefacție descoperit în bucătăria unei pensiuni din județ acum 20 de ore - Mai multe controale desfășurate de Protecția Consumatorului au confirmat faptul că în bucătăriile restaurantelor din județ poți să găsești absolut orice. Printre „anomaliile” identificate de inspectori s-a numărat și un șoarece în putrefacție, descoperit chiar în bucătăria unei pensiuni din județ, alături de mizerie cât cuprinde.
DE CITIT: Tovarășul Baron acum 21 de ore - Jaap Scholten, Tovarăşul Baron În noaptea de 3 martie 1949, întreaga aristocraţie transilvăneană este luată pe sus, încărcată în camioane şi aruncată în închisorile comuniste de la Sighet, Aiud, Jilava. În ziua următoare, Partidul Muncitoresc Român anunţă cu satisfacţie deportarea tuturor marilor moşieri şi confiscarea averilor acestora. Astfel, erau distruşi ultimii duşmani de clasă şi...
FOTO/VIDEO: Spectacol folcloric pe cinste, la Festivalul Usturoiului în Ținutul contelui Dracula acum 22 de ore - Iubitorii de folclor au parte astăzi de un adevărat regal... Teatrul Nescris „Constantin Iugan” din Șanț a deschis spectacolul folcloric cu o piesă  de teatru amuzantă care a generat hohote de râs printre spectatori...
S-a aventurat cu mașina pe străzile din Bistrița fără permis. TUPEUL unei adolescente acum O zi - O adolescentă de 18 ani a fost prinsă ieri de polițiști la volanul unui autoturism, pe o stradă din Bistrița. Problema era că aceasta nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Aceasta s-a ales cu dosar penal.
I-a cerut unei tinere de 18 ani să întrețină relații sexuale, sub amenințarea cuțitului. Cum s-a terminat totul: acum O zi - Un bărbat de 56 de ani din Livezile a amenințat cu cuțitul o tânără de 18 ani  noaptea trecută, în plină stradă. Acesta i-a cerut tinerei să întrețină relații sexuale cu el. Cum s-a terminat totul
FOTO/VIDEO: Ne-a sărutat dulce, dulce până la sânge… Carla’s Dream, în Ținutul contelui Dracula acum O zi - Carla's Dream a încheiat incendiar seria concertelor, ieri seară, la Festivalul Usturoiului în Ținutul contelui Dracula. Mii de spectatori l-au aplaudat și i-au intonat celebrele hituri.
FOTO/VIDEO: S-a găsit cel mai puternic bărbat din Ținutul Contelui Dracula! VEZI cine este viteazul: acum 2 zile - Din opt concurenți curajoși și puternici, doar unul a izbutit să fie cel mai bun și să scoată cel mai bun timp! În cadrul Festivalului Usturoiului s-a desfășurat astăzi Concursul ”Cel Mai Puternic Bărbat” din Ținutul Contelui Dracula. Vezi care e voinicul!
SUUPER PARTY: Copiii s-au distrat pe cinste la Festivalul Usturoiului! Trupa Sclipirici, Shevalet și cei de la Produs în BN au creat o super atmosferă pentru cei mici acum 2 zile - A început! Încă de la prânz Ținutul Contelui Dracula a fost împânzit de lume și de voie bună! Copii de toate vârstele s-au distrat așa cum se cuvine într-o zi de festival. Au dansat, au cântat, au pictat, s-au jucat cu mingile și s-au bucurat de natură și de peisajele oferite de Ținutul Contelui Dracula.
VIDEO: Mai mare ruşinea…! Când uiți că ești într-un parc și te comporți ca un cimpanzeu în junglă acum 2 zile - E o adevărată provocare, în aceste zile, să ieşi la plimbare prin parc, alături de cei mici. Nu de alta, dar ai „şansa” să nimereşti un nesimţit ca cel din imaginile surprinse mai jos…
Bărbat luat de ape la Ilva! Salvatorii se luptă pentru viața lui! acum 2 zile - Un bărbat a fost luat de apele Someșului, în Ilva Mică. Acesta a fost găsit de pompieri. În aceste momente i se aplică manevrele de resuscitare.