FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții…

FOTO:  Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții…

Hristos – Icoana satului meu se intitulează expoziția inaugurată zilele trecute la Muzeul Județean din Bistrița. Este vorba despre 40 de icoane realizate de zeci de copii care frecventează Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa.

Satul românesc a avut dintotdeauna drept centru al întregii vieți spirituale – icoana, un adevărat „axis mundi”, după cum o numea Mircea Eliade – un loc de întâlnire a cerului cu pământul și a sfinților cu oamenii.

Iar nevoia de icoane nu s-a stins niciodată. O dovedeşte munca micilor iconari din Feldru care vă oferă, în aceste zile, într-o viziune proprie şi liberă – frânturi din împărăţia cerească, oglindite într-un ciob de sticlă.

Pentru că Patriarhia română a numit acest an Anul Satului Românesc, și având acest cerc de pictură pe lângă biserica noastră din Feldru, ne-am gândit să ne amintim și noi de satul românesc… Pentru că în fiecare casă din zona noastră existau o mulțime de icoane, majoritate provenind de la Nicula, unde exista un centru renumit de icoane pe sticlă… Am vrut și noi alături de profesorul Daniel Paneș, să renaștem această tradiție a icoanei pe sticlă pe Valea Someșului…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro preotul Ioan Clapa.

Acesta ne-a mai povestit că centrul de pictură își desfășoară activitatea la Feldru de patru ani, timp în care a reușit organizarea a patru expoziții – două la Bistrița și două la Năsăud.

Este ceva cu totul special să pictezi icoane… Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău. Toți iconarii adevărați, înainte de a picta o icoană, se roagă… Face parte din ritualul de a picta o icoană. Au nevoie de liniște, de pace, au nevoie de o anumită stare interioară…”, a mai explicat Ioan Clapa.

Iar cea mai mare bucurie care a rămas în urma expoziției și a efortului elevilor din Feldru este aceea că „deși, în general copiii sunt mai agitați în ziua de azi, ei au reușit să se liniștească și să încerce să picteze. Se poate… Când adunăm copiii în jurul unui lucru măreț, ei se mobilizează exemplar…”, a mai spus preotul Ioan Clapa.

Icoanele pictate de micii iconari din Feldru vor putea fi admirate pentru trei sau patru săptămâni. Preotul Ioan Clapa ne-a mărturisit că nu s-au gândit să le vândă. În finalul expoziției, copiii vor avea ocazia să le ia acasă.

Eu am pictat o icoană cu Pavel și Grigore, a fost un model mai greu de găsit, dar până la urmă ne-am descurcat, este acolo sus și o inscripție în limba ebraică, am vorbit cu cineva de la noi din sat să ne ajute cu ramele, mi se pare că a ieșit o expoziție minunată…”, ne-a povestit Lenuța Mari, elevă în clasa a VII-a, în Feldru.

VIDEO: Râul Bistrița amenință să iasă din matcă acum 2 minute- Ploile abundente din ultima perioadă și codul roșu de inundații din zonele apropiate Bistriței, afectează și râul Bistrița. Nivelul acestuia a crescut deja îngrijorător și amenință să iasă din matcă.
FOTO: Zeci de persoane evacuate și peste 100 de apeluri la 112 în ultimele 24 de ore! acum 40 de minute- În ultimele 24 de ore, la 112 au fost înregistrate peste 100 de apeluri. Oamenii, disperați, au cerut intervenția echipajelor specializate cu motopompe. Toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Pompierii bistrițeni au și evacuat persoanele aflate în zone cu risc.
RISC! Cota de pericol, pe mai multe râuri din județ, depășită cu jumătate de metru! Sfaturi pentru localnici: acum O oră- Ploile din ultimele 24 de ore au făcut ca județul Bistrița Năsăud să treacă de sub cod portocaliu sub cod roșu de inundații. Pe unele râuri, cota de pericol a fost depășită cu jumătate de metru. Ce sunt sfătuiți localnicii:
FOTO: Se surpă drumul spre Jelna! acum 2 ore- Ploile din ultima perioadă au început să erodeze inclusiv asfaltul. Drumul spre Jelna, imediat după intersecția cu Valea Ghinzii, o pornește la vale. O bucată bună din carosabil este deja ruptă și ploile continue nu ajută deloc.
FOTO: Un tată și doi copii mici, implicați într-un grav accident în Dej acum 3 ore- O mașină înmatriculată în Bistrița Năsăud a ieșit azi-noapte de pe carosabil și a lovit un cap de pod. Totul s-a întâmplat în Dej, puțin după miezul nopții. Tatăl și cei doi copii ai săi au ajuns la spital.
Aquabis: Se sistează apa potabilă la Colibița acum 3 ore- Astăzi, 21 mai 2019, începând cu orele 09:00, ca urmare a unei ruperi de nori care a afectat sursele de captare, SC Aquabis a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în localitatea Colibița și Mița.
FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu! acum 4 ore- Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.
EFECTELE codului portocaliu de inundații: Zid de protecție fisurat, gospodării inundate acum 17 ore- Județul nostru se află sub cod galben de ploi și cod portocaliu de inundații. S-a instituit inclusiv un grup de suport tehnic. Deja au fost intervenții în zone unde s-a fisurat un zid de protecție și gospodăriile au fost inundate.
A furat bani de la o sală de jocuri pentru a fi băgați, din nou, la păcănele acum 19 ore- Totul s-a întâmplat la o sală de jocuri. O angajată a furat o sumă substanțială de bani. Apoi a dat-o unui bărbat...ca să o joace la păcănele.
Riscă să ajungă după gratii pentru că au furat curent! La propriu! acum 19 ore- Opt persoane sunt cercetate de polițiști. Acestea s-au racordat ilegal la rețeaua electrică. Așa că riscă să ajungă după gratii pentru furt.
VIDEO: Pe când rețea de gaz, în Prundu Bârgăului…?! acum 20 de ore- O problemă destul de complicată cu care se confruntă comunitatea din Prundu Bârgăului este lemnul de foc, cu care oamenii trebuie să se încălzească. Primarul Doru Crișan a explicat pentru Bistrițeanul.ro că se gândește de multă vreme la soluții pentru a introduce gazul și în localitatea pe care o administrează. 
Doina Pană: Salariu minim egal pentru românii angajați în companiile multinaționale din România cu angajații din țarile din Vest! acum 21 de ore- Deputatul Doina Pană, candidat PSD pentru Parlamentul European: „Pentru muncă egală prestată, românii și ceilalți estici care muncesc în multinaționale trebuie să beneficieze de salariu minim egal cu colegii lor din Occident. Nu este firesc ca multinaționalele să își îngroașe conturile strict pe munca incorect plătită a angajaților lor din Europa de Est...”
O veste grozavă pentru 1670 de copii din Bistrița: „ Am găsit soluția!” acum 22 de ore- „Am fost convins tot timpul că vom găsi soluția”, a transmis viceprimarul Cristian Niculae, anunțând o veste grozavă pentru cei 1670 de elevi care învață într-un liceu de prestigiu, „o școală etalon la nivel național, care a dat generații peste generații de oameni de valoare - Bistriței și României...”
FII REPORTER: O bistrițeancă se teme să mai iasă din casă! acum 23 de ore- O bistrițeancă se revoltă! Pe strada unde locuiește se plimbă zilnic, nestingherit, un câine de pază, fără botniță sau lesă! Stăpâna patrupedului se joacă de-a v-ați ascunselea printre mașini, iar autoritățile „se ocupă” de problemă de anul trecut.
Ați văzut-o? Orice informație contează! acum 24 de ore- O femeie din Beclenuț ar fi plecat de acasă încă din data de 11 mai. Cei apropiați au anunțat poliția, care o caută deja de câteva zile. Ați văzut-o?