FOTO: N-a murit Măsura noastră!

FOTO: N-a murit Măsura noastră!

Bistrița Bârgăului. Sâmbătă, 4 mai. Valea Blidăreasa, sau cum îi spun localnicii – Bridireasa. Pe drumul aceasta sinuos care leagă Bârgăul de Valea Budacului și care face parte din proiectul Via Transilvanica, mai mult de „trei turme de oi” urcă agale, însoțite de gardieni de ocazie, către Vârful Simegii, acolo unde are loc Măsura. Adică mulsul oilor, pentru a vedea câtă brânză vei lua de la stăpânul stânii, cel care se va ocupa de creșterea și educația ovinelor până la Vinerea Mare, undeva la mijlocul lunii octombrie.

Când se mergea la Măsură, acum 40 de ani, era o adevărată sărbătoare. Dan Spătaru dacă ar fi cântat, și tot nu umplea poienile așa cum o făcea acest obicei popular.

Mi s-a atras atenția de acasă că Măsura nu mai e ce-a fost. Acum, cele câteva familii dintr-un sat care mai au oi le duc la stână, baciul le numără și stabilesc de comun acord cantitatea de brânză pe care o vor lua în funcție de numărul de capete. Este o chestie rapidă, făcută ca să te scapi, ca atunci când ai în familie un bătrân bolnav și morocănos pe care te grăbești să-l internezi la azil.

Când am ajuns pe dealul Simegii, primul gând care mi-a venit în minte a fost „Tuloaie, ce loc de grătar!”. O poiană vastă străjuită de păduri crude, coafate grijuliu de natură și mângâiate discret de razele răzlețe ale unui soare timid, prins în joaca de-a v-ați ascunselea cu câțiva nori ștrengari.

Primul care a sosit a fost un tip solid, care cred că s-ar descurca fără probleme unu-la-unu cu un urs. Își poartă părul mai lung și are o față de poet interbelic. Îl cheamă Vasile Grajdu, iar prietenii îi spun Vasi. A venit împreună cu soția sa Ioana, fiul lor Vasilică, rezident la Medicină în Cluj, și fata lor Iulia, studentă la Psihologie, tot în Cluj. Pe lângă familie, Vasi și-a mai adus câțiva prieteni. Unul dintre ei este profesorul de limba română Vasile Coșofreț, un estet și totodată un partizan al tradiției. El este cel care mă lămurește în legătură cu existența unui fel de balansoar static, căruia i se spune „chiobăr” și în care se odihnește ciobanul atunci când face de pază noaptea. Altul este Marian, care vineri seară a apărat poarta echipei lui Vasi la fotbal, pe sintetic, iar acum a păzit oile pe drumul către Măsură. De asemenea, Tibi, George, Radu și Marcel sunt cei care îl ajută pe Vasi la pus zăplazurile pentru construirea ad-hoc a țarcului unde urmează să fie ținute oile, dar mai ales la muls. Nu de alta, dar Vasi are 100 de oi, el fiind un fel de magnat printre ceilalți proprietari de ovine.

Tibi, care are niște antebrațe ca Popeye Marinarul după ce a mâncat cinci cutii de spanac bio, a dat rapid găurile în pământ pentru parii care susțin gardul. Țarcul a fost împărțit în două, o anticameră unde stau oile așteptând să intre în biroul mulgătorilor prin niște orificii dreptunghiulare numite speteze.

Aveți grijă cum le faceți, că vine <<Vișinescu>> și ne ceartă”, a avertizat pe un ton glumeț unul dintre gospodari, făcând referire la stăpânul stânii, a cărui asprime este asemuită cu cea a celebrului torționar.

De avertismentul său au ținut cont și câteva femei și fete, care au adus oile singure, fără ajutorul vreunui bărbat.

Ai noștri sunt în Spania, să facă bani, iar noi ne descurcăm aici cum putem”, a spus una dintre ele.

Odată oile strânse în țarc, s-a trecut la muls. Aici și-au intrat în rol bărbații. De ce?

„La oi e mai greu ca la vaci, pentru că au țâțele mai mici și nu le poți apuca așa cum trebuie. Îți trebuie degete puternice și mai multă forță pentru a mulge atâtea oi”, ne explică soția lui Vasi.

Prietenii lui Vasi fac spectacol. La ce tehnică au, ai impresia că pot mulge la fel de bine și dozatoarele de bere. Peste tot unde te uiți, bărbații sunt cei care pun mâna pe țâțe. Să-i spunem și defect „profesional”.

Totuși, există și o excepție. Se numește Ioana. La prima vedere, cu pantalonii săi din piele, ghete negre și părul roșcat, pare a fi o rebelă pe motocicletă, cu mențiunea că ugerul este pe post de ghidon. Ioana este asistent medical în Bistrița, dar a venit la măsură pentru că „tata este bătrân și trebuie ajutat”.

Între timp, alte femei îi servesc pe gură-cască așa ca mine cu jinars de pere „șert”, cozonac și prăjiturele. Apoi, aranjează lemnele pentru disc și se apucă de curățat legumele, astfel încât masa să fie gata când bărbații gată lucrul.

După circa două ore de muncă, ne apropiem de punctul culminant. Gălețile cu lapte sunt duse la Grigore Rusu, alias Vișinescu, pentru a fi cântărite.

„Înainte, lumea mai punea și niște apă în lapte ca să fie cantitatea mai mare”, își amintește cineva.

Ideea este simplă: primești brânză în funcție de laptele pe care îl duci. De obicei se dă de 10 ori cantitatea de lapte pe care o ai. De exemplu, dacă ai 10 litri de lapte, vei primi în total 80 de kilograme de brânză și 20 de kilograme de urdă.

Stăpânul stânii este foarte pedant. Cercetează atent cântarul precum un farmacist ultradedicat meseriei, apoi scoate carnețelul cu numele proprietarilor de oi și notează valorile. După proba cântarului, laptele de la toți cei prezenți este colectat într-un ciubăr, i se dă cheag și este făcut brânză.

Măsura s-a încheiat. Oile sunt strânse toate la un loc pentru reeducare. Da, pentru că vin cocoloșite de acasă, sunt învățate una cu alta și caută să stea în bisericuțe. Exact ca oamenii. Numai că ciobanii nu vor să aibă de-a face cu grupuri cu personalitate, astfel că le învârt prin staul și le amestecă până când își pierd identitatea și devin o turmă mult mai ușor de condus.

Soarele aduce tot mai multe raze pe Vârful Simegii. Maturi și copii laolaltă se adună pe pături unde îi așteaptă farfurii cu carne fierbinte de miel, pâine proaspătă, brânză, ceapă și slăninuță, alături de bere ascunsă la umbra copacilor, jinars verde și fiert, suc și apă, ca la o petrecere câmpenească adevărată care bate mesele domnești.

Mâna aceasta de oameni, cu bunele și relele lor, continuă să lupte cu timpul ăsta căpcăun care înghite tradiții pe nemestacate și ne râgâie Halloween-uri îmbălsămate în modernism. Cât timp vor exista ei, va exista probabil și acest obicei străvechi, pentru că, parafrazând un poet, „N-a murit Măsura noastră/, Se mai poate, se mai poate/ Dacă Omul va rămâne/ Cel mai mare dintre toate.”

Marius Pantaie

Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 16 ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 17 ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 18 ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum 20 de ore - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum 22 de ore - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum 23 de ore - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum 24 de ore - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.
FOTO/VIDEO: Cap de TIR în flăcări, după un impact cu un autoturism acum 2 zile - Un incendiu violent a izbucnit în Mijlocenii Bârgăului! Un cap de TIR a fost cuprins de flăcări, după impactul cu un autoturism! Echipajele de salvatori se luptă să stingă flăcările!
Firmele nu se înghesuie la licitațiile organizate de Primăria Bistrița. Lipsa ofertanților a blocat inclusiv „Linia verde” acum 2 zile - Mai multe proiecte ale Primăriei Bistrița sunt în stand by, după ce firmele nu s-au prea înghesuit să participe la licitațiile organizate de municipalitate. Printre ele se numără achiziționarea unui ski lift pentru pârtia de schi, dar și a autobuzelor electrice pentru „Linia verde”.
Un sfert din directorii de școală din județ au ajuns în funcții fără concurs acum 2 zile - Aproape un sfert din directorii școlilor din Bistrița-Năsăud ocupă posturile fără să fi dat un concurs pe post, după ce au fost numiți cu delegație în funcție. „De vină” pentru această situație fiind pensionările, dar și faptul că în urma concursurilor de anii trecuți posturile nu au fost ocupate.