FOTO:  Noi descoperiri arheologice în Piața Centrală, lângă Biserica Evanghelică…?!

FOTO:  Noi descoperiri arheologice în Piața Centrală, lângă Biserica Evanghelică…?!

Cine a trecut în aceste zile prin Piața Centrală, a observat, cu siguranță cele câteva gropi care au apărut în preajma Bisericii Evanghelice, una dintre ele dezvăluind chiar rămășițe ale unui posibil zid sau construcție de piatră…!

Câteva gropi săpate în aceste zile – specifice șantierelor arheologice și încadrate cu bandă protectoare care interzic accesul în zonă – au apărut recent în Piața Centrală, în preajma Bisericii Evanghelice. Au fost săpate de o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care a primit recent o autorizație din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Este vorba despre un monument de Clasă A, un monument de importanță națională și internațională, astfel încât – pentru orice intervenție din preajma monumentului era necesară o autorizație din partea Ministerului Culturii”, a recunoscut pentru Bistrițeanul.ro Alexandru Uiuiu, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu

Se fac cercetări arheologice preventive pentru descărcare de sarcină arheologică. Dacă ei fac prin sondaj mai multe cercetări și nu găsesc lucruri semnificative – fac un raport pe care îl trimit Direcției Județene pentru Cultură, care are obligația de a-l trimite la Ministerul Culturii, în București. De acolo se primește descărcare de sarcină arheologică, pentru proiectul de care s-a discutat destul de mult la Bistrița – Amenajare și modernizare Piața Centrală”, a precizat Alexandru Uiuiu.

Acesta a mai subliniat că Ministerul Culturii a aprobat proiectul de amenajare și modernizare a Pieței Centrale, iar săpăturile arheologice preventive reprezintă una dintre etapele proiectului.

Dacă se vor descoperi, ca în Cluj, diferite obiecte de importanță semnificativă, ele se vor conserva, vor putea fi eventual acoperite cu sticlă sau vor fi muzeificate. Se dorește ca toată Piața Centrală să devină unitară, ca în Sibiu, dar „spre deosebire de sibieni, bistrițenii s-au obișnuit cu vegetația în Piața Centrală, și, din câte am înțeles, aceasta se va și păstra. Primăria a argumentat că nu va tăia în mod semnificativ vegetația sau copacii care oferă căldura specifică de burg săsesc”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

Pe noi, ca instituție, ne interesează operele de arhitectură ale orașului și punerea lor în valoare. De vegetația urbană, înălțimea copacilor, felul în care sunt amplasați trebuie să se discute cu cei de la Protecția Mediului. Trebuie găsit echilibrul optim între vegetație și arhitectură, astfel încât să nu fie deteriorat nici peisajul urban la care bistrițenii țin atât de mult…”, a conchis șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu.

acum O orăFOTO/VIDEO: Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanț, pe Dealul Dumitrei - Traficul a fost blocat preț de câteva zeci de minute, pe Dealul Dumitrei. Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanțul de la marginea carosabilului. 
acum 4 oreFOTO/VIDEO: Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… - „Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… Până ce mor, pleacă-te îngere la trista-mi plângere plină de-amor…”
acum 6 oreBrandul Sense anunță mari reduceri la colecția de sezon! - În universul fascinant al modei, ocazia unor mari reduceri reprezintă o seducătoare atracție  pentru toate categoriile de cumpărătoare: este momentul în care poți găsi produse de calitate superioară, la prețuri foarte atractive.
acum 8 oreInovație! Lâna prelucrată în Bistrița va „îmbrăca” anul acesta primele case din țară - Potrivit ministrului Agriculturii Petre Daea primele case izolate termic cu lână vor apărea anul acesta. Printre județele unde se prelucrează saltele din lână pentru izolarea termică se numără și Bistrița-Năsăud.
acum 10 oreUn tânăr de 29 de ani din Ciceu-Mihăiești s-a autoincendiat. O aeronavă militară l-a transportat la București - Un tânăr de 29 de ani din Lelești, comuna Ciceu Mihăiești a fost transportat în această dimineață de urgență la București, după ce a încercat să se autoincendieze. Acesta avea arsuri pe 49% din corp.
acum 12 oreFOTO/VIDEO: MI-NU-NE! Struța a adus pe lume patru viței gemeni, sănătoși și frumoși - În județul nostru, mai exact în localitatea Ilișua, patru ”puiuți” au venit pe lume. O văcuță a născut trei vițelușe și un tăuraș. Aceștia au venit pe lume la termen, și sunt frumoși și sănătoși.
acum 23 de oreCinci tineri ce ar fi fost drogați, din care unul în stare de inconștiență, găsiți de un jandarm, în timpul liber - Descoperire neobișnuită în această după-masă, pe o stradă din municipiu. Un jandarm aflat în timpul liber a observat cinci tineri care aveau un comportament neobișnuit. Unul dintre ei era căzut în zăpadă, inconștient. Se pare că aceștia ar fi fost sub influența unor substanțe necunoscute.
acum O ziDE CITIT: Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii - Dacă vreți să vindeți ceva ce NU SE POATE VINDE, trebuie să citiți cartea Petrei Boantă: „Pur și simplu nu înțeleg de ce socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. De ce merg să cumpăr hârtie igienică și vânzătorul ăla reușește să-mi bage pe gât confetti pentru petrecere și mănuși de grădinărit?”
acum O ziPesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori - Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
acum O zi7 echipe de specialiști examinează containerele semi-îngropate, în Bistrița. Blocaje, la Dumitra - 7 echipe de specialiști examinează și inventariază, în aceste zile, containerele semi-îngropate din Bistrița. La Dumitra există blocaje în proiectul de construcție a celulei 2 pentru groapa de gunoi de la Tărpiu: „...Suntem ținuți în loc de o jumătate de an, din pricina avizului pentru situri și monumente. Se cer niște lucrări puțin cam savante, prea academice pentru o comună…”
acum O ziGumix Net îți oferă cele mai bune cauciucuri agricole și pentru camioane - Oamenii gospodari deja se gândesc la munca ce o au de făcut în primăvară. Tocmai de aceea, Gumix Net vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de cauciucuri agricole. La prețuri excepționale și calitate de nereproșat se găsesc și cauciucurile pentru camioane.
acum O ziRostul de dimineață. Pârtia Cocoș din Wonderland intră în rândul lumii: Are IMN - O nouă surpriză plăcută, pentru fanii și admiratorii sau chiar dușmanii invizibili ai Pârtiei Cocoș, din Wonderland: de acum, pârtia devenită celebră după doar câteva zile de funcționare are și un imn compus de un bistrițean cu suflet mare.
acum 2 zileInstanța a decis arestarea preventivă pentru bărbații prinși cu droguri de 200.000 de euro - O acțiune de prindere în flagrant a fost organizată ieri, în vama Borș. În urma acesteia, și a unor percheziții, opt persoane au fost duse la audieri. Patru au ajuns în fața instanței, luându-se decizia arestării preventive.
acum 2 zileNe îndoapă cu medicamente! „Este aberant ce se întâmplă, la ora actuală, în farmacii” - Ar trebui să existe și în mediul rural câte o farmacie la 4.000 de locuitori, însă în unele localități – precum Maieru, unde sunt aproximativ 7.000 de locuitori, cu tot cu cei din Anieș – există deja 5 farmacii, în timp ce alte localități, cum este Chiochiș, nu au nicio farmacie… Este aberant ce se întâmplă la ora actuală în farmacii…”
acum 2 zileFOTO/VIDEO PRUNDU – BÂRGĂULUI: Accident cu victimă încarcerată - Un accident rutier a avut loc în urma cu câteva minute în localitatea Prundu Bârgăului. O persoană a rămas încarcerată.