FOTO: O poveste emoționantă despre terapie, despre muzică, despre noi toți…!

FOTO:  O poveste emoționantă despre terapie, despre muzică, despre noi toți…!

Un spațiu magic: O poveste, o alternativă. O șansă de evadare, o ieșire din tipare. Un laborator de idei, un facilitator de experiențe! S-a întâmplat într-un club din Bistrița:

Clubul Coșbook, de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, a fost zilele trecute punctul de întâlnire al elevilor clasei a XI-a, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița: alături de profesoara Roxana Kovacs, ei au început cu dreptul atelierul de dezbateri și promovare a lecturii „Spune-mi o poveste!”.

„Este un spațiu al discuțiilor despre CARTE, despre lectură, despre noi înșine. O alternativă. O șansă de evadare, o ieșire din tipare. Un laborator de idei, un facilitator de experiențe”, a mărturisit Roxana Kovacs.

Pentru a le stimula dorința de lectură, profesoara Roxana Kovacs obișnuiește, de altfel, să amenajeze în sala de clasă „colțul cu cărți”, unde le pune elevilor la dispoziție titluri din biblioteca personală, pe marginea cărora urmează discuții la următorul atelier.

Scriitorii propuși pentru acest atelier au fost Amelie Nothomb, Octavian Paler, Orhan Pamuk, Ioana Nicolae și Khalid Hosseini și, pentru a satisface curiozitatea culturală a elevilor, bibliotecarele de la Secția Împrumut pentru Adulți au amenajat în Clubul CoșBook o expoziție cu mai multe cărți ale acestor scriitori.

Elevii prezenți s-au implicat total în tema propusă de profesoara lor de limba română – semn că atelierul „Spune-mi o poveste” s-a născut din dorința lor de a se elibera de „tirania” modelelor…

Imaginaţia se desfăşoară fără oprelişti, în atelierul „Spune-mi o poveste!” chiar dacă profesorul îi poate obişnui pe elevi cu parcurgerea unor etape. Iar avantajul unor asemenea întâlniri este acela că elevii au șansa de a ajunge cu discuţiile „dincolo de text”. Mai mult, în momentul în care se depăşeşte simpla predare a unor cunoştinţe, discuțiile despre tiparele comportamentale întâlnite în universul ficțional construit de autor constituie puncte de sprijin în dezvoltarea personală a tinerilor.

Orice carte propune cititorului reprezentări pe care şi le-ar putea recunoaşte în viaţa sa psihică sau îi dezvăluie că nu este singurul care gândeşte astfel. Efortul psihic în plan conştient sau inconştient reprezintă un avantaj în faptul că lectorul poate descoperi CEVA care seamănă cu propriile sale trăiri sau cu ale altora. Profesorul le poate oferi elevilor posibilitatea descoperirii propriului adevăr interior, şansa de a repara eventualele dezacorduri cu propria devenire sau cu ceilalţi”, consideră profesoara Roxana Kovacs.

Întâlnirea a fost minunat completată de intervențiile la chitară clasică ale lui Alexandru Grecu, olimpic național, care deține și numeroase premii internaționale la acest instrument.

Tot la Biblioteca Județeană, la Secția Împrumut copii, elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima”, însoțiți de profesoarele Anamaria Gordon-Lazăr, Emanuela Avram, Lidia Vlașin și Eniko Cupșa, au participat la prima activitate din cadrul proiectului Terapie prin muzică și literatură.

Prin acest proiect ne-am propus să ne adresăm în principal copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale, pe care să-i antrenăm în activități de lectură, incluzând, în același timp, în activitate – elemente de mișcare și muzică. A fost pentru ei o noutate, un interes, un entuziasm și o bucurie de neegalat. Elevii s-au implicat emoțional și au acordat mai multă atenție povestirilor. Sprijiniți de doamnele bibliotecare de la secția „Împrumut pentru copii, ei au pătruns impresionați în lumea fabulelor lui Esop, La Fontaine, Tolstoi sau Topârceanu. Au rămas fascinați de cărțile prezentate și de jocurile muzicale pe marginea textului”, a precizat profesoara Anamaria Gordon-Lazăr.

Lectura cu ajutorul jocurilor muzicale a creat o atmosferă de reflexivitate, ajutându-i pe elevi să înțeleagă mai bine ceea ce se petrece în textul citit. Asocierea dintre cuvânt/text – jocuri muzicale a permis lecturarea motivată a textului, altfel decât prin simpla lui citire. „Vom încerca astfel, cu ajutorul terapiei prin muzică și literatură, să găsim modalități și tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru carte”, au conchis inițiatorii proiectului.

Foto @ Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

VIDEO: Incendiu de pădure în Coșbuc! Sătenii, chemați să ajute! acum 8 ore- Primarul comunei Coșbuc a cerut sătenilor să meargă de urgență în pădure! Un foc a izbucnit în zona ”runcuri, lângă releu”. Pompierii se deplasează și ei pentru a stinge flăcările.
FOTO – Accident spectaculos la intrare din Jelna. Șoferul care a provocat accidentul a fugit acum 10 ore- În urmă cu puțin timp a avut loc un accident la intrare în localitatea Jelna. Două autoturisme s-au ciocnit, iar unul dintre ele a ajuns cu roțile în sus, în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul care a provocat accidentul a fugit.
Ionuț Simionca (PMP) ar candida și nu prea la funcția de primar al Bistriței. Ce-l împiedică: acum 12 ore- Ionuț Simionca se laudă că bistrițenii pun mare preț pe hărnicie, seriozitate și onestitate atunci când vine vorba de administrație și politică. Ce spune despre candidatura la postul de primar:
Moment istoric și dureros, la Bistrița: Cupa României la Handbal Feminin, fără echipa noastră acum 13 ore- Vestea că finala Cupei României la Handbal Feminin se va disputa la Bistrița a bucurat iubitorii acestui sport. Gloria Bistrița a pierdut însă în fața echipei din Zalău și astfel nu s-a calificat. Azi, reprezentanții celor patru echipe au sosit la Bistrița, fiecare dintre ei cu dorința de a pleca acasă, cu cupa în mână.
FOTO/VIDEO – Un incendiu a cuprins o casă din cartierul RAAL acum 14 ore- În urmă cu puțin timp, un incendiu a cuprins o casă din cartierul RAAL. Fumul gros poate fi observat de la kilometri buni distanță. Pompierii militari intervin pentru lichidarea flăcărilor.
Iurișniți: Violența în școli, în creștere. NU profesorii ar trebui să se ocupe de ”serviciul pe școală” acum 15 ore- Pornind de la cazul profesoarei din Ploiești, care a fost înjunghiată, Cristina Iurișniți vrea să depună o  modificare legislativă. Profesorii ar trebui să se ocupe DOAR de activități educaționale. Iar ”de serviciu pe școală” să se ocupe alții, căci violența în școli e în creștere.
Cum vrea Ionuț Simionca (PMP) să le deschidă primarilor ușa spre dezvoltarea infrastructurii cu pârtii de schi la tot pasul acum 15 ore- În viitorul apropiat s-ar putea să nu existe localitate fără pârtie de schi! Deputatul PMP Ionuț Simionca visează în continuare la domenii schiabile în tot județul. VEZI cum vor atrage primăriile bani europeni pentru turism cu ajutorul pârtiilor:
Cum a ajuns o ușă motiv de întârziere pentru un tren care leagă două județe: acum 16 ore- Știri cu trenuri care sar de pe șine, în ultima vreme, au tot fost. CFR pare să fie de vină și pentru întârzierile de pe șine. Nu în toate cazurile, însă. VEZI motivul hilar pentru care a întârziat un tren care leagă două județe:
VIDEO: De 23 de ani, primar la țară! Flaviu Lupșan: „Nu ne-a scăpat nimic!” acum 16 ore- Flaviu Lupșan, de 23 de ani primar în Lunca Ilvei: „Intrasem într-un birou fără broască, fără masă, cu o simplă canapea și o jumătate de teracotă… O stare deplorabilă, cu școli dărăpănate în care copiii își duceau cu trăistuța lemene la școală pentru ziua respectivă… Dispensarul era pe jumătate ars…”
Studenții ar putea influența alegerea decanului facultății acum 17 ore- În dorința de a depolitiza sistemul educațional, s-a impus ca directorii școlilor să nu dețină funcții de conducere în vreun partid. Se dorește impunerea aceleași condiții și la rectori și prorectori. Mai mult, chiar studenții ar putea vota pentru decanul facultății unde studiază.
A făcut scandal, s-a rănit, iar apoi a cerut celor de la DGASPC să-i ia bebelușul acum 18 ore- S-a întâmplat zilele trecute, în Bistrița. Polițiștii au fost chemați la o casă, unde bărbatul le-a explicat cum concubina lui a făcut scandal și s-a rănit. Când aceasta s-a întors acasă, a cerut ca bebelușul să-i fie luat de Protecția Copilului.
VIDEO ȘOCANT! Cum a scăpat cu viață o copilă de 15 ani după ce a fost spulberată de un microbuz, pe trecerea de pietoni acum 18 ore- O copilă de 15 ani a fost spulberată în această dimineață de un microbuz cu remorcă, în timp ce mergea la școală. Totul s-a petrecut pe o trecere de pietoni din Prundu Bârgăului. În ciuda impactului puternic, adolescenta a scăpat cu viață, nefiind în stare gravă.
Rostul de dimineață. Un film grotesc: Bărbați în toată firea, luându-se la bătaie… În Năsăud acum 20 de ore- S-a întâmplat ieri, în Năsăud: o femeie cu batic îi încurajează din răsputeri pe bătăuși. Doi bărbați în toată firea, încleștați într-o bătaie izbucnită în fața unui magazin din Năsăud. „Dă-i, mă! Dă-i, măăă!”, țipă doamna însoțită de un câine mic dar nervos, care latră, isterizat.
Bistrița va avea una dintre cele mai moderne secții de Anestezie-Terapie Intensivă din țară. Când va fi funcțională: acum 21 de ore- Spitalul Județean de Urgență Bistrița va avea una dintre cele mai moderne secții de Anestezie-Terapie Intensivă din țară. Ministerul Sănătății a alocat aproape două milioane de euro pentru lucrările de extindere, modernizare și dotare ale acestei secții.
Eugen Teodorovici: Taxa auto va fi restituită până la finele lunii mai. Cei din ANAF riscă să fie dați afară din funcții, dacă nu acum O zi- Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a atins azi, la o conferință de presă, și subiectul legat de taxa auto. Acesta a spus că până la finele lunii mai, românii își vor primi banii.