FOTO: O poveste emoționantă despre terapie, despre muzică, despre noi toți…!

FOTO:  O poveste emoționantă despre terapie, despre muzică, despre noi toți…!

Un spațiu magic: O poveste, o alternativă. O șansă de evadare, o ieșire din tipare. Un laborator de idei, un facilitator de experiențe! S-a întâmplat într-un club din Bistrița:

Clubul Coșbook, de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, a fost zilele trecute punctul de întâlnire al elevilor clasei a XI-a, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița: alături de profesoara Roxana Kovacs, ei au început cu dreptul atelierul de dezbateri și promovare a lecturii „Spune-mi o poveste!”.

„Este un spațiu al discuțiilor despre CARTE, despre lectură, despre noi înșine. O alternativă. O șansă de evadare, o ieșire din tipare. Un laborator de idei, un facilitator de experiențe”, a mărturisit Roxana Kovacs.

Pentru a le stimula dorința de lectură, profesoara Roxana Kovacs obișnuiește, de altfel, să amenajeze în sala de clasă „colțul cu cărți”, unde le pune elevilor la dispoziție titluri din biblioteca personală, pe marginea cărora urmează discuții la următorul atelier.

Scriitorii propuși pentru acest atelier au fost Amelie Nothomb, Octavian Paler, Orhan Pamuk, Ioana Nicolae și Khalid Hosseini și, pentru a satisface curiozitatea culturală a elevilor, bibliotecarele de la Secția Împrumut pentru Adulți au amenajat în Clubul CoșBook o expoziție cu mai multe cărți ale acestor scriitori.

Elevii prezenți s-au implicat total în tema propusă de profesoara lor de limba română – semn că atelierul „Spune-mi o poveste” s-a născut din dorința lor de a se elibera de „tirania” modelelor…

Imaginaţia se desfăşoară fără oprelişti, în atelierul „Spune-mi o poveste!” chiar dacă profesorul îi poate obişnui pe elevi cu parcurgerea unor etape. Iar avantajul unor asemenea întâlniri este acela că elevii au șansa de a ajunge cu discuţiile „dincolo de text”. Mai mult, în momentul în care se depăşeşte simpla predare a unor cunoştinţe, discuțiile despre tiparele comportamentale întâlnite în universul ficțional construit de autor constituie puncte de sprijin în dezvoltarea personală a tinerilor.

Orice carte propune cititorului reprezentări pe care şi le-ar putea recunoaşte în viaţa sa psihică sau îi dezvăluie că nu este singurul care gândeşte astfel. Efortul psihic în plan conştient sau inconştient reprezintă un avantaj în faptul că lectorul poate descoperi CEVA care seamănă cu propriile sale trăiri sau cu ale altora. Profesorul le poate oferi elevilor posibilitatea descoperirii propriului adevăr interior, şansa de a repara eventualele dezacorduri cu propria devenire sau cu ceilalţi”, consideră profesoara Roxana Kovacs.

Întâlnirea a fost minunat completată de intervențiile la chitară clasică ale lui Alexandru Grecu, olimpic național, care deține și numeroase premii internaționale la acest instrument.

Tot la Biblioteca Județeană, la Secția Împrumut copii, elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima”, însoțiți de profesoarele Anamaria Gordon-Lazăr, Emanuela Avram, Lidia Vlașin și Eniko Cupșa, au participat la prima activitate din cadrul proiectului Terapie prin muzică și literatură.

Prin acest proiect ne-am propus să ne adresăm în principal copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale, pe care să-i antrenăm în activități de lectură, incluzând, în același timp, în activitate – elemente de mișcare și muzică. A fost pentru ei o noutate, un interes, un entuziasm și o bucurie de neegalat. Elevii s-au implicat emoțional și au acordat mai multă atenție povestirilor. Sprijiniți de doamnele bibliotecare de la secția „Împrumut pentru copii, ei au pătruns impresionați în lumea fabulelor lui Esop, La Fontaine, Tolstoi sau Topârceanu. Au rămas fascinați de cărțile prezentate și de jocurile muzicale pe marginea textului”, a precizat profesoara Anamaria Gordon-Lazăr.

Lectura cu ajutorul jocurilor muzicale a creat o atmosferă de reflexivitate, ajutându-i pe elevi să înțeleagă mai bine ceea ce se petrece în textul citit. Asocierea dintre cuvânt/text – jocuri muzicale a permis lecturarea motivată a textului, altfel decât prin simpla lui citire. „Vom încerca astfel, cu ajutorul terapiei prin muzică și literatură, să găsim modalități și tehnici care să contribuie la stimularea interesului elevilor pentru carte”, au conchis inițiatorii proiectului.

Foto @ Biblioteca Județeană „George Coșbuc”

Primăria Bistrița sare cu bani pentru subvenționarea taxei pentru gunoi acum 2 ore- Supercom vrea ca locuitorii județului să plătească mai mult pentru gunoi în primele trei luni ale acestui an. Municipalitatea sare în ajutorul bistrițenilor și este dispusă să subvenționeze taxa pentru gunoi pentru această perioadă.
Dispar merele uriașe de pe Bulevardul Republicii?! acum 2 ore- Câteva mere uriașe care împodobeau de ani de zile Bulevardul Republicii au fost scoase astăzi de angajații Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița.
Ringul de luptă al câinilor s-a mutat la Dumitra! Polițiștii fac cercetări acum 4 ore- Un nou caz de organizare lupte între câini a ieșit la lumină. Internetul a fost împânzit cu imaginile unui câine rănit în urma unei ”demonstrații de putere” a patrupedelor. Polițiștii au intrat pe fir și fac verificări.
Îndemânarea Construct, Campredo și Leoni fac angajări! NOI locuri de muncă, disponibile în Bistriţa acum 4 ore- Se fac angajări la Îndemânarea Construct, Campredo, Leoni, Agro-Ardeal, Italtextil și IMP România! Noi locuri de muncă sunt disponibile pentru cei care își caută un job bine plătit, dar și un mediu de lucru atractiv: transportul este asigurat de compania care oferă și diferite sporuri și bonusuri pentru prezență, performanță sau calitate!
Hyundai câștigă două premii „iF Design 2019”! acum 5 ore- Hyundai a obținut o nouă recunoaștere internațională a viziunii de design, pentru al cincilea an consecutiv: Modelul Palisade și conceptul Le Fil Rouge câștigă „iF Design Award”, în cadrul categoriei "Automobile / Vehicles".
Ce a decis judecătorul în cazul femeii și a celor doi bărbați ce au obligat două minore să se prostitueze acum 6 ore- Joi, doi bărbați și o femeie au ajuns la sediul poliției pentru declarații. Aceștia sunt cercetați după ce ar fi obligat două minore să se prostitueze. În urma audierii, instanța a decis soarta lor pe următoarea perioadă în care se continuă cercetările:
Ajutor de nădejde! Tot la 10 zile, câinii îi însoțesc pe polițiști în acțiunile lor! acum 7 ore- Când se vorbește despre poliție, oamenii se gândesc la uniforme și la mașini. Dar la Poliție, ”lucrează” și câteva patrupede, ajutor de nădejde al oamenilor legii. Anul trecut, câinii polițiști au fost ”în acțiune„ tot la 10 zile.
Cine este șoferul care a distrus 5 mașini în doar câteva minute: Un asistat social problemă condamnat penal acum 8 ore- Sâmbătă noaptea, un tânăr de 30 de ani reușea să distrugă 5 mașini dintr-un foc, în doar câteva minute. Aceste este un „client” fidel al polițiștilor, fiind condamnat penal pentru mai multe infracțiuni. De asemenea, acesta stă într-o locuință socială a Primăriei Bistrița, care încearcă de ceva ani evacuarea.
FANTASTIC: Bogdan Georgescu din Bistrița, pe podium la Festivalul Internațional de Film de la Berlin! acum 9 ore- Scurtmetrajul Blue Boy, realizat de Manuel Abramovici (regizor) și bistrițeanul Bogdan Georgescu (producător creativ), a fost distins cu prestigiosul trofeu Ursul de Argint, în acest weekend, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin!
FOTO – Carambol în față la Pensiunea Sheriff. Două mașini s-au ciocnit cu un microbuz și o basculantă acum 10 ore- Carambol în această dimineață în față la pensiunea Sheriff, pe DN17. În accident au fost implicate un taximetru, un autoturism, un microbuz și o basculantă. Basculanta a rupt un semn de circulație și a fost la un pas să se răstoarne cu tot cu încărcătură în pârâul din zonă.
Rămase împotmolite pe un drum forestier, cu trei copii, din cauza GPS-ului acum 10 ore- Două femei au tras spaima vieții lor când au constatat că GPS-ul le-a purtat pe un drum forestier, unde au rămas împotmolite. Cele două aveau cu ele și trei copii și tocmai vizitaseră mănăstirea Parva.
Un nou proiect Class Expert Construct: 20 de căsuțe de poveste, drăguțe și cochete, pe strada George Enescu din Bistrița acum 21 de ore- Class Expert Construct s-a impus pe piața imobiliară din Bistrița ca un constructor cu o viziune arhitecturală modernă, care pune accentul pe confort și utilitate în proiectele sale imobiliare. Fiecare metru pătrat de construcție este atent gândit, astfel încât să ofere proprietarilor tot confortul pretins, cheltuieli mici de întreținere și satisfacția unui cămin de poveste, ca-n reviste.
Asociația Autism: Elevii cu tulburări din spectrul autist și cerințe speciale au nevoie de un proces educativ incluziv real acum O zi- Referitor la declarațiile ministrului educației, Ecaterina Andronescu, legate de integrarea elevilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă, Asociația Autism Europa - Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț lămurește următoarele:
FOTO – Nu a luat cum trebuie curba și a accidentat un șofer de 75 de ani acum O zi- În această după-masă a avut loc un accident rutier pe DJ154, în localitatea Sărata. Implicați au fost un tânăr de 23 de ani și un bărbat de 75 de ani din Bistrița. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Căderi de pietre pe DN17, în Pasul Tihuța acum O zi- Mai multe pietre au căzut de pe versanți în urmă cu puțin timp, pe DN17, în Pasul Tihuța. Un echipaj al Secției Drumuri Naționale au îndepărtat deja pietrele de pe carosabil.