FOTO: O premieră la Bistrița! „Pericol real există întotdeauna. Fără excepții…”

FOTO: O premieră la Bistrița! „Pericol real există întotdeauna. Fără excepții…”

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița”, membri ai echipajului pirotehnic și posesorii de detectoare de metale autorizați din Bistrița, Negrilești, Cireșoaia, Beclean și Dej s-au întâlnit ieri, la sediul ISU Bistrița.

A fost o surpriză plăcută și pentru noi. Întâlnirea a fost propusă de pompierii militari de la ISU Bistrița-Năsăud, tocmai pentru că în ultimi ani detectoriștii au găsit foarte multă muniție activă în județ. A fost prima întâlnire de acest gen în Bistrița și, din câte știm noi, a fost și o premieră națională…”, ne-a mărturisit Daniel Georgiu – unul dintre cei mai pasionați utilizatori ai detectorului de metale – care a făcut descoperiri extraordinare pentru istoria orașului:

EXTRA: Printre zeci de conserve, la Breaza s-au descoperit obiecte dacice de acum 2.500 de ani…!

RECORD: Monede de argint, descoperite într-o pădure de lângă Bistriţa!

FOTO: Descoperire SENZAŢIONALĂ în apropiere de Bistriţa!

Un topor din Epoca Bronzului a fost descoperit de un IT-ist lângă Bistrița

SURPRIZĂ de proporţii! A fost descoperit un sigiliu al oraşului Bistriţa cu un cap de struţ datând din secolele XIV–XV

A fost o „întâlnire de lucru” extrem de necesară la care au participat posesorii de detectoare de metale autorizați din Bistrița, Negrilești, Cireșoaia, Beclean și chiar Dej.

Am povestit despre noua aplicație 112 care transmite și coordonatele GPS, în cazul în care avem de anunțat descoperiri de muniție activă – mai ales în zone izolate și greu accesibile, unde preluarea de reper vizual este cam imposibilă… Ne-am instalat și noi aplicația, am vorbit și ni s-au prezentat detalii importante despre prevenție, siguranță și prim-ajutor…”, a mai explicat Daniel Georgiu.

Evenimentul a fost cu atât mai important și necesar cu cât detectoriștii vor putea informa și ei, la rândul lor, alți colegi, în legătură cu legea privind elementele de muniție activă care trebuie respectată.

Pericol real există întotdeauna când găsim muniție activă. Fără excepții. Întotdeauna detectoristul își pune viața în pericol atunci când descoperă astfel de elemente. Modul în care sapă, felul în care știu să se oprească la timp sau să recunoască la timp că ar fi muniție – toate acestea îi pot salva viața. Evident, trebuie alertate imediat autoritățile. Cu cât sunt mai vechi elementele de muniție, cu atât sunt mai instabile, deci și deosebit de periculoase…”, a subliniat Daniel Georgiu.

În județul Bistrița-Năsăud detectoriștii nu au căzut niciodată victime unor nefericite accidente. „Pentru că noi am respectat procedura… În schimb știu câteva cazuri în care s-a lăsat cu membre amputate, ori chiar și cu decese în județ, după ce copii sau adulți au găsit astfel de elemente, însă nu au știut cum să procedeze corect…”, a mai admis Daniel Georgiu.

În cadrul acestei reușite întâlniri s-a făcut și o instruire de prim ajutor, având în vedere că detectoristul se expune pericolului de multe ori, alegând deseori zone greu accesibile și cu un potențial de pericol ridicat față de zonele urbane.

S-au prezentat reguli vitale de siguranţă şi modul de comportare faţă de muniţiile rămase neexplodate. Pompierii militari le-au expus detectoriștilor și principalele tipuri de muniţii care au fost identificate la nivelul judeţului, dar și o analiză statistică a intervențiilor pirotehnice.

Această întâlnire a strâns legături frumoase între pasiune și prevenție. Au fost împărtășite experiențe proprii, idei și propuneri pentru o colaborare cât mai bună între unitatea noastră și pasionații de detecție metale”, au transmis cei de la ISU Bistrița.

Foto @ ISU Bistrita & Holland.ro

Corona Brașov, exclusă din cupa EHF! „Soarta” Gloriei încă nu se cunoaște decembrie 5, 2019 - Tribunalul Federației Europene de Handbal a exclus, astăzi, din competițiile europene Corona Brașov, după ce mai multe jucătoare au fost suspendate pentru folosirea unei terapii interzisă de regulamentul antidoping. Deși sunt șanse mari ca Gloria Bistrița să intre în locul clubului din Brașov în cupa EHF, nimic nu e sigur.
FOTO/VIDEO – Orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare, în ajun de Moș Nicolae decembrie 5, 2019 - În ajun de Moș Nicolae, cum se întâmplă deja de ani buni, orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare. Luminițele au fost aprinse de Dragoș, un pici de doar 4 ani. Odată cu aprinderea luminițelor festive s-a deschis oficial și târgul de Crăciun.
FOTO Viișoara: Un copilaș de 3 anișori și trei adulți implicați într-un accident decembrie 5, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Viișoara. Trei adulți și un copilaș de 3 anișori au ajuns la spital. 
Un Tezaur Uman Viu, mâine, la Bistriţa, alături de alţi invitaţi de onoare decembrie 5, 2019 - Mâine la Bistriţa avem ocazia să ascultăm vocea tulburătoare a singurului interpret din Bistriţa-Năsăud declarat Tezaur Uman Viu. Alţi invitaţi de onoare ne vor uimi cu interpretări la tulnic, caval, fluier, ocarină sau frunză!
Municipalitatea ar putea oricând să omoare cea mai veche ființă din municipiu! Le stă în drum! La propriu! decembrie 5, 2019 - Un stejar de aproximativ 250 de ani, cea mai veche ființă din municipiu, ar putea să fie tăiat. Și asta, pentru că stă în drum! Sau mai bine zis, într-un viitor drum pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze. ”Uneori interesul public e mai important decât un copac” a declarat viceprimarul Niculae.
SURPRIZĂ! Ce pedepse au primit foștii șefi ai Poliției Bistrițene, judecați pentru fapte de corupție decembrie 5, 2019 - În Ajun de Moș Nicolae, foștii șefi ai Inspectoratului de Poliție Județean, judecați pentru fapte de corupție, și-au aflat pedepsele. Procesul, în care au fost trimiși în judecată Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Hasnăș și Leon Cloșcă se judecă încă din anul 2015, la Tribunalul Maramureș.
ANAF vine în vizită! AFLĂ de ce îți poate bate la ușă: decembrie 5, 2019 - Fiscul intenționează să verifice proprietarii de locuinţe, în cadrul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, în special pentru a depista eventualele venituri nedeclarate.
SUPERCOM începe campania de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase! decembrie 5, 2019 - În perioada 09.12.2019 - 20.12.2019 se va desfăşura Campania de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată).
A tâlhărit un minor, de Ziua României, și riscă să stea o lună după gratii decembrie 5, 2019 - Un act nepatriotic, comis de Ziua României, îl poate costa libertatea. E vorba de un tânăr de a tâlhărit un minor, exact de 1 Decembrie. A fost reținut de polițiști și ar putea ajunge o lună după gratii.
Bărbatul care a batjocorit un tânăr provenit de la casa de copii din Năsăud, trimis în judecată decembrie 5, 2019 - În urmă cu trei luni, un tânăr de 19 ani proaspăt ieșit din sistemul de protecție a copilului a fost violat, în apropierea gării din Năsăud de un alt tânăr de 24 de ani. Deși au trecut doar trei luni, acesta a fost deja trimis în judecată pentru viol.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi, pe o stradă din Beclean decembrie 5, 2019 - Locuitorii de pe o stradă din Beclean rămân astăzi, 5 decembrie, fără apă potabilă, pentru câteva ore:
Ce grozăvii au găsit inspectorii sanitar-veterinari la producătorii de pâine și patiserii decembrie 5, 2019 - Bistrița-Năsăud este pe locul al doilea în țară când vine vorba despre amenzile date la ultimul control tematic de către inspectorii sanitar-veterinari. Au fost controlați producătorii de pâine și patiseriile. Ce „grozăvii” au găsit:
VIDEO. Vin colindătorii! În fiecare seară, pe pietonalul Liviu Rebreanu decembrie 5, 2019 - Aşa cum ne-au obişnuit an de an, în decembrie, Primăria Bistriţa şi Palatul Culturii încep maratonul colindelor. Începând de astăzi, 5 decembrie, şi până la sfârşitul lunii – grupuri de colindători din Bistriţa-Năsăud, dar şi din ţară, vor însufleţi atmosfera în centrul oraşului.
A venit… gerul! CARE a fost minima înregistrată în județ noaptea trecută: decembrie 5, 2019 - Se la începutul lunii decembrie, temperaturile au continuat să scadă. Azi - noapte, în zona montană, termometrele au indicat multe grade cu minus. 
Supercom împarte buline roșii bistrițenilor după ce le caută prin gunoaie decembrie 5, 2019 - Luna decembrie nu e doar luna cadourilor. Ci și luna din care Supercom împarte buline roșii. ”Cadourile” sunt doar pentru cei care nu colectează selectiv. Iar angajații firmei de salubritate vor lua la verificat pungile de gunoi...aleatoriu! Fiți pe fază, fiți cuminți! Colectați selectiv!