FOTO: O premieră la Bistrița! „Pericol real există întotdeauna. Fără excepții…”

FOTO: O premieră la Bistrița! „Pericol real există întotdeauna. Fără excepții…”

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița”, membri ai echipajului pirotehnic și posesorii de detectoare de metale autorizați din Bistrița, Negrilești, Cireșoaia, Beclean și Dej s-au întâlnit ieri, la sediul ISU Bistrița.

A fost o surpriză plăcută și pentru noi. Întâlnirea a fost propusă de pompierii militari de la ISU Bistrița-Năsăud, tocmai pentru că în ultimi ani detectoriștii au găsit foarte multă muniție activă în județ. A fost prima întâlnire de acest gen în Bistrița și, din câte știm noi, a fost și o premieră națională…”, ne-a mărturisit Daniel Georgiu – unul dintre cei mai pasionați utilizatori ai detectorului de metale – care a făcut descoperiri extraordinare pentru istoria orașului:

EXTRA: Printre zeci de conserve, la Breaza s-au descoperit obiecte dacice de acum 2.500 de ani…!

RECORD: Monede de argint, descoperite într-o pădure de lângă Bistriţa!

FOTO: Descoperire SENZAŢIONALĂ în apropiere de Bistriţa!

Un topor din Epoca Bronzului a fost descoperit de un IT-ist lângă Bistrița

SURPRIZĂ de proporţii! A fost descoperit un sigiliu al oraşului Bistriţa cu un cap de struţ datând din secolele XIV–XV

A fost o „întâlnire de lucru” extrem de necesară la care au participat posesorii de detectoare de metale autorizați din Bistrița, Negrilești, Cireșoaia, Beclean și chiar Dej.

Am povestit despre noua aplicație 112 care transmite și coordonatele GPS, în cazul în care avem de anunțat descoperiri de muniție activă – mai ales în zone izolate și greu accesibile, unde preluarea de reper vizual este cam imposibilă… Ne-am instalat și noi aplicația, am vorbit și ni s-au prezentat detalii importante despre prevenție, siguranță și prim-ajutor…”, a mai explicat Daniel Georgiu.

Evenimentul a fost cu atât mai important și necesar cu cât detectoriștii vor putea informa și ei, la rândul lor, alți colegi, în legătură cu legea privind elementele de muniție activă care trebuie respectată.

Pericol real există întotdeauna când găsim muniție activă. Fără excepții. Întotdeauna detectoristul își pune viața în pericol atunci când descoperă astfel de elemente. Modul în care sapă, felul în care știu să se oprească la timp sau să recunoască la timp că ar fi muniție – toate acestea îi pot salva viața. Evident, trebuie alertate imediat autoritățile. Cu cât sunt mai vechi elementele de muniție, cu atât sunt mai instabile, deci și deosebit de periculoase…”, a subliniat Daniel Georgiu.

În județul Bistrița-Năsăud detectoriștii nu au căzut niciodată victime unor nefericite accidente. „Pentru că noi am respectat procedura… În schimb știu câteva cazuri în care s-a lăsat cu membre amputate, ori chiar și cu decese în județ, după ce copii sau adulți au găsit astfel de elemente, însă nu au știut cum să procedeze corect…”, a mai admis Daniel Georgiu.

În cadrul acestei reușite întâlniri s-a făcut și o instruire de prim ajutor, având în vedere că detectoristul se expune pericolului de multe ori, alegând deseori zone greu accesibile și cu un potențial de pericol ridicat față de zonele urbane.

S-au prezentat reguli vitale de siguranţă şi modul de comportare faţă de muniţiile rămase neexplodate. Pompierii militari le-au expus detectoriștilor și principalele tipuri de muniţii care au fost identificate la nivelul judeţului, dar și o analiză statistică a intervențiilor pirotehnice.

Această întâlnire a strâns legături frumoase între pasiune și prevenție. Au fost împărtășite experiențe proprii, idei și propuneri pentru o colaborare cât mai bună între unitatea noastră și pasionații de detecție metale”, au transmis cei de la ISU Bistrița.

Foto @ ISU Bistrita & Holland.ro

VIDEO: Lucrări de modernizare la Secția de Psihiatrie de pe Someșului acum 49 de minute - Evenimentele de la spitalul de psihiatrie de la Săpoaca au pus pe jar și autoritățile bistrițene. La inaugurarea noii secții de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Județean de Urgență au fost promise lucrări de renovare și la secția externă de Psihiatrie de pe Someșului.
În premieră națională, la Bistrița ar putea fi montate parapete anti-sinucidere, ca la Formula1 acum O oră - După tragicele accidente din zona Dedeman, se vor amplasa în sfârșit parapete care să protejeze și să despartă stâlpii pasarelei de partea carosabilă! Parapetele metalice sunt o opțiune care a fost deja discutată cu o firmă de specialitate.
Două persoane sunt în stare critică după un impact frontal cu un TIR înmatriculat în Bistrița-Năsăud acum 2 ore - Un bărbat și o femeie sunt în stare critică, după ce autoturismul în care se afla s-a ciocnit frontal cu un TIR înmatriculat în Bistrița-Năsăud. Accidentul a avut loc pe șoseaua care leagă Cluj-Napoca de Oradea.
Mâine începe Târgul Mare al Bistriței! Ce NU aveţi voie să rataţi acum 3 ore - Încep mâine la bistriţa 9 zile de sărbătoare, cu spectacole folclorice, concerte, demonstraţii sportive, ateliere artistice, graffiti şi street food! Ce NU aveţi voie să rataţi la Târgul Mare al Bistriţei: Programul complet.
VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum 12 ore - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 18 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 18 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 19 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 21 de ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 22 de ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 23 de ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 23 de ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum O zi - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum O zi - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum O zi - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!