Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Estetiq Med Clinic: Ai grijă de tenul tău, chiar și în sezonul rece!
“Porcul somon”, Mangalița, crește într-o fermă din Dumitra! Îl puteți cumpăra sau puteți primi sfaturi prețioase despre cum să-l creșteți!
Copiii de la Cheers, puși din nou pe fapte mari: Spectacol caritabil pentru Ionuț!
Sărbătoreşte cu super reduceri la Biasicom!
Patru apartamente cochete de vânzare, în mijlocul orașului...!
ESTETDERM: Epilare definitivă în câteva ședințe cu un laser medical de ultimă generație!
Frumusețe de cinci stele la Carolyne Beauty Center! Antonia a venit la inaugurare
Firmele din Bistrița angajează designer, operatori textile nețesute, controlori calitate și sudori / lăcătuși mecanici cu inițiativă!

  651 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO: O zi nespus de tandră, în amintirea unui scriitor convins că râsul este o muncă grea...

18/03/2017 14:25:01 Ioana BRADEA  
Micii Blandieni liceeni de la Palatul Copiilor Bistriţa şi-au dat întâlnire, zilele trecute, la Atelierul de cafea, pentru un ceai evocator Romulus Rusan – cel care a fondat Alianţa Civică, a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului.

Micii Blandieni liceeni de la Palatul Copiilor Bistriţa şi-au dat întâlnire, zilele trecute, la Atelierul de cafea, pentru un ceai evocator Romulus Rusan – cel care a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului.

S-a întâmplat chiar de ziua lui de naştere şi la 3 luni de la adormirea sa întru Domnul, fiecare elev contribuind cu ceva inedit legat de scriitorul comemorat şi selectând scurte „Inserturi” despre filmul mut în special, din cartea lui Romulus Rusan, „La început n-a fost cuvântul” – carte despre care autorul le-a şi specificat, într-un autograf, că „nu trebuie citită ca o contestare a Cuvântului Biblic (aşa cum ar sugera titlul), ci ca pe o aprofundare a filmului mut”.

Inserturile, imprimate pe semne de carte, pe un fond de benzi de film, au fost oferite celor care au frecventat cafeneaua din miezul zilei până târziu, iar unii elevi au rememorat momente inedite din ziua aceea de vară, iulie 2012, „o zi ca un vis”, zi în care Ana Blandiana şi soţul ei – Romulus Rusan – au venit la Palatul Copiilor.

Ionela-Silvia Nuşfelean, coordonatoarea lor, i-a surprins cu fotografii memorabile de atunci.

Emilian HoriaCând cineva drag sau pe care l-ai admirat moare, durerea e de cele mai multe ori copleşitoare, astfel că timpul nu poate mereu să vindece această durere. Dar, în momente de linişte sufletească, când savurezi un ceai sau o cafea, este cel mai bine să îţi aminteşti de memoria unui om mare cum a fost Romulus Rusan...

Carmen RusDe un om trebuie să îţi aminteşti cu zâmbetul pe buze şi cu sufletul plin de dragoste, nu cu lacrimi în ochi. Astăzi, noi am început, sentimentali, acest ritual...

Seren Altintop – „Să împarţi semne de carte care să facă mai bună ziua oamenilor face parte din procesul creator al unui artist care îşi începe cariera.”

Giorgiana Suciu – „Ciocolata caldă literară a fost una relaxantă şi inspiraţională şi plăcută.”

Flavius Gângă – „Timpul petrecut în memoria domnului Romulus Rusan a fost calm. L-am fi preferat şi pe dânsul printre noi, însă, din păcate, prezenţa lui a fost doar sub formă de spirit. Va rămâne în sufletele noastre tot timpul.”

Mihnea Encean – „Activitatea desfăşurată în memoria lui Romulus Rusan a fost interesantă, iar din punctul meu de vedere, ar trebui să se mai desfăşoare activităţi de genul acesta.”

Ionela-Silvia Nuşfelean – „Frapantă a fost disponibilitatea clienţilor şi a personalului din Atelierului de cafea. La nicio persoană nu s-a remarcat vreo reticenţă, toţi s-au bucurat, unii constatând că îi prinde Insertul de minune. Primul semn de carte oferit ni s-a spus că va ajunge la Barcelona, astfel că s-au limpezit legături literare afective dintre Ana Blandiana şi Viorica Patea, traducătoarea sa în spaniolă. Am luat acest fapt ca pe un semn că demersul nostru a avut un sens tainic. Toată ziua mi s-a părut nespus de tandră. Evidenţă a faptului că pojghiţa dintre lumi e atât de fină.”

Scriitorul Romulus Rusan (căsătorit cu Ana Blandiana) a fost fondator al organizației neguvernamentale Alianța Civică, a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, conducând Centrul Internaţional Pentru Studiul Comunismului. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet, a coordonat colecţia de mărturii şi zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor.

Bistriţenii l-au întâlnit în 2014, cu prilejul unei lansări de carte, alături de Ana Blandiana şi Vartan Arachelian, evocând personalitatea lui Corneliu Coposu:

În ultima sa apariție publică, în noiembrie 1994 – părea un profet, un erou...

4248 vizualizari00000RRusan_2.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_8.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_6.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_1.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_5.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_3.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_4.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_0.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_7.jpg :: Bistriteanul.ro
00000RRusan_9.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
17:34 - FOTO: Excelenții Bistriței, premiați astăzi! Dansatori, pescari, olimpici, artiști, vârfurile orașului, felicitați de autoritățile locale
17:11 - De Crăciunul acesta împodobește-ți casa cu decorațiunile naturale de la Euforia Floral Boutique!
16:51 - Au împlinit 19 ani de activitate și au deschis porțile publicului interesat din Bistrița!
16:04 - Fără permis, dar cu alcool „la bord”!
15:12 - Coincidență macabră în cazul crimei de la Zagra – În urmă cu 5 ani, tatăl victimei ar fi avut același destin tragic
14:23 - Ministerul de Interne, investiții în Bistrița-Năsăud
13:18 - Robert Sighiartău (PNL): Unul dintre bulevardele din Bistrița să se numească „Regele Mihai I”!
12:12 - FOTO/VIDEO - Filmul crimei de la Zagra: Criminalul și-ar fi lovit prietenul în mod repetat cu o rangă în cap
11:41 - FOTO: Strada Iazului – ca după război! Locuitorii din zonă înoată în noroaie, de trei săptămâni
10:24 - FOTO: Amintiri despre „întâiul om de cultură al țării”. O carte extraordinară, semnată de o profesoară din Bistrița
08:33 - Crimă la ZAGRA!
08:00 - Ceafa de porc cu CEL MAI BUN PREȚ DIN ORAȘ, în 15 și 16 Decembrie, în magazinele Agro-Ardeal!

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro