Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Furtuna de duminică s-ar putea repeta: țara noastră este amenințată de un ciclon mediteranean
EDITORIAL: Doi morți, 17 răniți, un cod galben și un comitet județean pentru situații de urgență care nu ne-au folosit la nimic
VIDEO - Lucrare „românească”: Acoperișurile avariate de vânt ar fi fost făcute ilegal
EDITORIAL: E o minune că n-am murit toți aseară! Ai noștri, care au puterea, sunt depășiți de situație și ne și sfidează
Educație, pasiune, excelență: Ești așteptat într-o școală de elită, chiar în Bistrița
POVEŞTI DIN SAT: Copil de domn
STROLLERS: Magazinul perfect pentru copii și mămici
Se caută supraveghetor pentru sală de jocuri şi florist decorator! NOI locuri de muncă în Bistriţa

  793 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO: Performanţă de excepţie! Marele Premiu al Festivalului Internaţional „Peştişorul de Aur”, câştigat de Ansamblul „Ciobănaşul”

20/08/2017 13:07:19  
27 de ansambluri folclorice de copii şi tineret din Senegal, Sri Lanka, Polonia, Columbia, Macedonia, Cipru, Bulgaria, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Kosovo, Republica Moldova şi România au concurat la Festivalul Internaţional „Peştişorul de Aur”. „Felicitări, dansatori! Felicitări, Pantea Ignat! Felicitări tuturor! E meritul vostru!”.

În perioada 7-12 august, la Tulcea s-a desfăşurat cea de a XXV-a ediţie a Festivalului – Concurs Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur”, un eveniment cultural extraordinar organizat de Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria şi Consiliul Local Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi Palatul Copiilor Tulcea.

Anul acesta, în cadrul festivalului au participat 27 de ansambluri folclorice de copii şi tineret din Senegal, Sri Lanka, Polonia, Columbia, Macedonia, Cipru, Bulgaria, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Kosovo, Republica Moldova şi România.

Festivalul Internaţional „Peştişorul de Aur” a debutat marţi, 8 august, cu parada portului şi dansului popular, evenimente la care au fost prezenţi cei peste 1.400 de dansatori ai ansamblurilor folclorice invitate din toată lumea, pancarta cu însemnele festivalului fiind purtată cu mândrie de două perechi de dansatori ai Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ.

După deschiderea oficială care s-a făcut în prezenţa organizatorilor, a membrilor juriului şi ai presei, la scena amenajată în Piaţa Civică a început concursul propriu-zis, desfăşurat pe parcursul a trei seri de spectacole.

În cadrul secţiunii de concurs dedicate formaţiilor din ţara noastră au participat 13 ansambluri folclorice din judeţele Suceava, Iaşi, Mureş, Bihor, Hunedoara, Covasna, Argeş, Dolj, Olt, Tulcea şi Bistriţa-Năsăud. Judeţul nostru a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, avându-l ca instructor coregraf pe domnul învăţător Pantea Ignat, conducerea muzicală a tarafului tradiţional fiind asigurată de Ioan Dumbrăvan.

Delegaţia culturală a fost coordonată de domnişoara etnolog Smaranda Mureşan de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care s-a ocupat îndeaproape de buna organizare şi desfăşurare a programului prezentat de artiştii judeţului nostru.

Juriul festivalului a fost prezidat de profesorul Theodor Vasilescu, maestru coregraf, artist emerit şi preşedinte de onoare al ACAFR (Asociaţia Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România).

Membrii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ au avut parte şi de o întâlnire de suflet cu maestrul coregraf prof. Theodor Vasilescu, căruia i-au acordat, într-un cadru oficial, o „Scrisoare de mulţămire” din partea comunităţii, pentru contribuţia adusă de domnia sa la culegerea şi promovarea dansurilor tradiţionale din Şieuţ.

Juriul festivalului i-a avut ca membri pe profesor Marin Barbu, maestru coregraf, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Bucureşti, preşedinte executiv al ACAFR şi al secţiei CIOFF România; prof. Florentina Satmari, realizator spectacole şi emisiuni TV; prof. dr. Maria Tănase Marin, producător emisiuni la Televiziunea Română; prof. Adriana Mihai, realizator emisiuni muzicale la Societatea Română de Radiodifuziune; prof. Nicolae Gălăţean, fost director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud; prof. Adrian Ardeleanu – director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi; prof. Mihai Stroe – Inspector General, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi prof. Ştefan Coman – maestru coregraf, director al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea şi director al Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”.

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ s-a prezentat la acest festival cu 18 perechi de dansatori (copii şi tineri) şi a evoluat în cea de a treia seară de concurs, prezentând atât juriului, cât şi publicului spectator prezent în număr deosebit de mare în Piaţa Civică din Tulcea un program artistic deosebit, ce a cuprins dansul Căluşarul, suite de dansuri de pe Valea Şieului (Bărbunc, Rară, Brâu, Şchioapă, Învârtită), dar şi piese vocale în interpretarea solistelor Nicoleta Dornean şi Denisa Gliga.

În urma deliberărilor, juriul festivalului a decis în unanimitate să acorde Trofeul şi Marele Premiu al Festivalului „Peştişorul de Aur”, Tulcea, 2017 – Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ!

O bucurie uriaşă pentru toţi cei care au muncit, au sprijinit şi încurajat membrii colectivului artistic, dar şi o recompensă binemeritată pentru întreaga comunitate, dovadă a faptului că la Şieuţ tradiţiile populare, cântecul, dansul şi portul se află încă la loc de cinste.

Aşadar, trofeul festivalului «Peştişorul de Aur» a ajuns la Şieuţ! Un premiu mult dorit, mult aşteptat şi binemeritat, un trofeu câştigat cu trudă şi multe sacrificii din partea tuturor celor care au muncit şi au repetat intens timp de aproape 8 luni de zile expres pentru programul artistic prezentat în cadrul concursului! Pe această cale se cuvine să adresăm mulţumiri şi domnului primar al comunei Şieuţ, Ioan Dedean-Bortăş, pentru tot sprijinul acordat Ansamblului Folcloric «Ciobănaşul» în vederea efectuării deplasării la Festivalul Internaţional concurs de la Tulcea. Felicitări, dansatori! Felicitări, Pantea Ignat! Felicitări tuturor! E meritul vostru! Însă trebuie să ştiţi că Marele Premiu câştigat acum vă responsabilizează şi vă obligă la noi succese! Bucuraţi-vă şi continuaţi! Fie ca «Peştişorul de Aur» să vă îndeplinească toate dorinţele!”, a transmis etnologul Smaranda Mureşan de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

2668 vizualizari00000Ciobanasul_21.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_03.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_11.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_01.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_12.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_05.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_22.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_23.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_15.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_10.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_04.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_07.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_08.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_17.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_13.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_20.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_18.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_19.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_02.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_24.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_25.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_14.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_16.jpg :: Bistriteanul.ro
00000Ciobanasul_09.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:55 - Familiile de pe strada Aviator Mihai Berbecariu mai au de așteptat după banii de reparații
16:47 - Profesoara din Bistrița decorată de Klaus Iohannis e împotriva manualului unic
16:02 - VIDEO – Condus agresiv, „predat” chiar de instructor! Evită milimetric impactul cu o altă mașină!
15:33 - Primăria Bistrița ia bani de la pârtia de schi și dă la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness
15:03 - Guvernul a alocat mai bine de un milion de lei pentru repararea instituțiilor afectate de furtună
14:02 - Doi consilieri municipali vor ca în Bistrița să nu mai fie clădiri acoperite cu azbociment!
14:01 - Neatenția costă! O copilă de 7 ani a fost călcată de roata unei căruțe
13:38 - „Prețul” pentru pozele virale cu braconierii care târăsc trupul unei capre negre moarte în Parcul Național - 16.000 de euro
12:30 - Opt mii de euro se duc pe excursia unor angajați ai Primăriei Bistrița
12:06 - Pentru un transport ilegal a rămas fără lemn și fără mașină
11:30 - Azi e Happy Day la Casa EMA! Nu rata reducerile
11:01 - FOTO: Prețul carburantului a crescut în fața lui!
10:03 - Bivolaru n-are noroc de libertate! Judecătorii bistrițeni l-au lăsat liber, finlandezii îl vor închis
09:14 - Un invitat de onoare, azi și mâine la Bistrița!

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro

Close