FOTO. Promisiunea viitorului. Perfecțiunea pură a geometriei. La Muzeul din Bistriţa

FOTO. Promisiunea viitorului. Perfecțiunea pură a geometriei. La Muzeul din Bistriţa

Aveţi de admirat, în aceste zile, în galeria de artă contemporană a Muzeului din Bistriţa o impresionantă expoziţie semnată de Ingo Glas – artistul care s-a născut în 1941 la Timișoara, a copilărit la Lugoj, s-a specializat la Institutul Ion Andreescu din Cluj, a contribuit la dezvoltarea Muzeului de Artă Contemporană din Galați şi s-a integrat în cadrul vieții culturale bucureștene până în 1979. Ulterior a activat și s-a afirmat la Munchen, iar în prezent locuiește la Budapesta.

Ieri seară în galeriile de artă contemporană de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a fost inaugurată expoziţia artistului Ingo Glas, fiind prezentat totodată şi albumul Ingo Glass – Formă, Culoare, Lumină, Spaţiu.

Este a doua expoziţie a celebrului sculptor la Bistriţa, care a mai vizitat oraşul în 2014, când şi-a expus lucrările în curtea Muzeului Judeţean şi la Galeria Arcade 24:

O simfonie atât de bogată, construită din triunghiuri, cercuri și pătrate…!

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Lions Club Bistriţa, care deţine o lucrare a maestrului Ingo Glas – expusă, de altfel, la Muzeul Judeţean.

Ingo Glass impresionează prin experiența de viață, prin conexiunile oferite la nivelul artei contemporane și prin sinteza mesajului plastic. Sculptorul ne propune un demers estetic bazat pe marile sinteze ale avangardei, în care cele trei forme geometrice de bază alcătuiesc „cele trei grații ale creației sale”, cele trei module din a cărei combinație se naște o artă platonică și aseptică: cercul, pătratul, triunghiul care conţin, în sine, promisiunea viitorului.

Sculptura practicată de Ingo Glass se construiește prin armonizarea ideală a formelor purificate cu o cromatică nealterată, la care se adaugă exploatarea relațiilor de lumină/umbră, de spațialitate pozitivă/spațialitate negativă, într-un design ce potențializează în mod original structurile metalice.

Artistul descinde spre formele geometrice de bază, triunghi, pătrat și cerc, printr-un sumum care să aprofundeze perspective estetice dincolo de sinteza brâncușiană.

Secționarea în planuri bidimensionale a volumetriilor tridimensionale îi aduc artistului elementele de construcție sculpturală.

Asocierea acestor componente ale compoziției plastice cu culorile primare, îl pun pe artist în ipostaza de a asocia triunghiul cu culoarea galbenă, pătratul cu albastrul și cercul cu roșul… O interpretare care se diferențiază de programul teoretic conturat de Kandinsky și Itten, în arta secolului XX.

Comparând cele două teorii ale formei și culorii, Peter Volkwein, directorul Muzeului de Artă Concretă din Ingolstadt anunța în 1998, că istoria artelor trebuie să stabilească cine are dreptate!

Ingo Glass a lansat așadar o abordare plastică personală, dar a deschis în același timp și oportunitatea unei dezbateri contemporane pe baza relațiilor dintre formă și culoare.

Acceptarea sau respingerea asocierii propuse de Ingo Glass nu este o chestiune de „adevărat” sau “fals”, ci mai degrabă este o dovadă a evoluției sau, în caz contrar, a caracterului constant al sensibilității umane.

Asocierile stabilite în urmă cu aproximativ un secol s-au reașezat acum ca urmare a abstractizării gândirii contemporane, iar interpretarea de azi nu exclude modificări viitoare. Asumarea și promovarea acestei percepții a prezentului se dovedește o constantă și o valoare adăugată la opera artistului Ingo Glass, din ultimele decenii.

Lucrările artistului Ingo Glass se nasc din această lume dinamică în care sinteza este o soluție de ordonare și aprofundare specifică timpurilor noastre. Forma, culoarea, lumina și spațiul sunt componentele care se asociază în construcția sculpturilor, iar fuziunea acestora asigură expresivitatea abstractă a întregului, cu volume pline și volume aerate, cu tactilitate și nontactilitate.

Perfecțiunea pură a geometriei, efectele impecabile ale suprafețelor, induc impresia unor lucrări proaspete, cu o claritate pe care timpul nu o poate atinge, iar sentimentul perenității se asociază cu cel al operei de artă.

Expoziția de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud cuprinde lucrări din ultimele decenii ale creației lui Ingo Glas, fiind însoțită și de un album (îngrijit de istoricul de artă Vasile Duda) care prezintă publicului din România, viața, evoluția și originalitatea artistului Ingo Glass.

Foto @ Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 16 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 17 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 21 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.