10.3 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

FOTO: Proteste în Consiliul Local Bistrița! Zeci de bistrițeni, împotriva modernizării Pieței Centrale

Zeci de persoane se află în acest moment în sala de ședințe a Cosiliului Local Bistrița, unde are loc o ședință extraordinară în cadrul căreia se dezbate proiectul privind modernizarea Pieței Centrale. Aceștia au venit pregătiți să blocheze proiectul, însă PSD are o majoritate clară în consiliu.

Primii care au încercat să blocheze proiectul au fost liberalii. Diana Morar și Ioan Peteleu au propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre prin care Piața Centrală să fie înscrisă în CF conform cu realitatea, adică să fie recunoscută ca spațiu verde. Propunerea nu a fost aprobată, astfel că s-a trecut la ordinea de zi, primul punct fiind proiectul „problemă”.

Comisiile reunite au dat aviz favorabil.

„Vom trata cu maximă responsabilitate. E un proiect de importanță majoră. Rugămintea este să păstrăm ordinea în sală”, a început Camelia Tabără, președintele de ședință.

Primarul Ovidiu Crețu a luat și el cuvântul: „Aș dori să fac câteva precizări referitoare la procedura care a fost derulată pentru a ajunge în această etapă, aprobarea studiului de fezabilitate. În anul 2014 s-a demarat un concurs de soluții pe care l-am organizat cu Ordinul Arhitecților din România. Juriul a fost format din cinci arhitecți (…). Au fost prezentate cinci lucrări, a fost declarată câștigătoare lucrarea elaborată de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca. În 2015 am materializat un plan urbanistic de detaliu referitor la această zonă, plan care a obținut toate avizele necesare, apoi a fost depus pentru consultare publică, a fost supus unei dezbateri publice și a fost aprobat cu largă majoritate în 2015. În baza acestor documente am încheiat contractul de proiectare cu firma Planwerk”.

Eugen Pănescu, reprezentantul firmei Planwerk, explică în aceste momente proiectul și cum a fost gândit acesta: „Am gândit o Piață Centrală mai mult pentru oameni, mai puțin pentru mașini. Accesul cu mașina va fi mult diminuat, până la dispariție”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protestatarii au ridicat pancartele pe care au scris mesaje prin care își exprimă nemulțumirile legate de acest proiect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unul dintre cetățenii prezenți în sală a întrerupt prezentarea lui Eugen Pănescu și l-a întrebat „De ce distrugeți natura?!”, acuzându-l că are o prezentare mult prea lungă și lipsită de sens. Marius Bălan a împărțit flori de tei consilierilor municipali, inclusiv reprezentantului Planwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consilierii municipali iau cuvântul:

Consilierul local Mioara Gaga-Seica (PNL) cere ca toți cetățenii prezenți în sală să fie ascultați, chiar dacă e nevoie ca ședința să dureze până dimineață. Aceasta a fost răsplătită cu aplauze din sală.

Antal Atilla spune că îi plac spațiile verzi, însă acest proiect „nu este de secolul 21, ci este de secolul 22” și felicită inițiatorii.

Diana Morar susține că actele nu sunt conforme cu realitatea. Conform acesteia, în acte, Piața Centrală apare în categoria „curți, construcții”, însă Primăria Municipiului Bistrița cheltuie bani publici pentru a întreține spațiile verzi din zonă. Consilierul municipal PNL susține inițiativa cetățenilor și dorește păstrarea spațiilor verzi în Piața Centrală. În ceea ce privește avizul de legalitate pentru proiect, despre care Diana Morar a cerut informații, secretarul Flore Gaftone i-a răspuns că acesta exista și nu s-au înregistrat contestații.

„Nici proiectanții, nici evaluatorii nu sunt bistrițeni. A lipsit și la evaluare și la proiectare acel sentiment de atracție pentru acest obiectiv din Bistrița, Piața Centrală. După părerea mea, este o piață unică. Nu știu câte piețe au Biserica Evanghelică înconjurată de copaci seculari și de spațiu verde. (…) Piețele, în opinia mea, au fost gândite ca spații de socializare. Din păcate, în urbanismul bistrițean nu există o viziune în acest sens”, susține Ioan Peteleu.

Ioan Peteleu îi cere primarului Ovidiu Crețu să retragă proiectul de pe ordinea de zi și să organizeze o altă dezbatere publică la care să fie invitați toți cei care au vreun rol în acest proiect.

S-au înscris la cuvânt cinci bistrițeni:

Marius Bălan: „Iubesc Bistrița Verde (n.r. tricou primit de la Primărie). Haideți să iubim Bistrița verde, nu mineralizată. Trebuie să treceți de 4.700 de bistrițeni. Atenție mare! Vine un avocat și susține următoarele: afirmația că Piața Centrală nu e spațiu verde e o mare manipulare. Într-o săptămână, peste o mie de boli de cazuri respiratorii, în special la copii! Păi arborii, domnule primar, până și asta fac. Dacă de 4.700 de bistrițeni nu vă pasă, Alexandru Tomescu vă trimite o scrisoare pe care vă rog să o citiți. Eliberăm câmpurile vizuale – un concept venit de pe altă planetă. Pentru ce să eliberăm?! (…) Considerăm că acest proiect trebuie retras pentru că însuși avizul de legalitate nu a fost dat corect. S-au încălcat șapte legi. Aveți chef, ca și consilieri locali, să respectăm aceste legi? (…) O fi, nu o fi spațiu verde, probabil în justiție o să aflăm treaba asta”.

Florin Chereji: „Nu știu cu ce încurcă spațiul înierbat vederea spre Biserica Evanghelică. Mai bine lăsăm copaci să mascheze complexul Sugălete decât să îl vedem în halul în care este în momentul de față. De ce nu se face un proiect pentru reabilitarea fațadelor și apoi să eliberăm câmpul vizual? Domnule arhitect, după meseria de dascăl și doctor, pe arhitecți îi stimez cel mai mult. Ați făcut un proiect foarte bun, dar care nu corespunde cu realitatea. Stimați consilieri, vă aduc aminte că ați jurat cu mâna pe Constituție că respectați legile țării. Vă rog să respectați acest lucru”.

Ștefan Anbruș, economist: „Am încercat să aflu de la Primăria Bistrița care este costul estimat al acestui proiect de modernizare ca să înțelegem care sunt, de fapt, adevăratele cauze pentru care consilierii doresc un asemenea proiect. Mi s-a răspuns că Registrul Spațiilor Verzi este în curs de actualizare, deci nicio legătură cu întrebarea pusă. Din ziare am aflat că valoarea estimată este de 2,5 milioane euro, o valoare enormă pentru un spațiu în care nu se construiește nimic. Dimpotrivă, se taie și se strică. Nu mi se pare justificată cifra. În momentul în care se vehiculează astfel de sume, ne dăm seama că sunt mulți bani la mijloc. (…) Atât timp cât foarte mulți bani sunt în joc, interesele comunității sunt puse pe locul doi”.

Ciprian Samoilă: „Am venit să fac o pledoarie pentru natură, pentru o componentă a mediului, una limitată, care este biodiversitatea. (…) Ceea ce încercăm să înlocuim astăzi este o moștenire lăsată de strămoșii noștri. Spațiul verde era un spațiu vital pentru ei. Nu intru în partea de legislație, sunteți obligați să respectați legea. Există economii în energia consumată. Imaginați-vă un New York fără Central Park, cred că ar consuma înzecit mai mult curent. (…) Un castan care are o sută de ani nu va fi echivalent nici cu o sută de arbori tineri. Nu văd rostul plantării speciilor exotice. Avem specii native în România care trăiesc în Codrișor, Schullerwald și alte zone din apropiere”.

Ioan Miclea: „Vreau să precizez că am participat la toate dezbaterile care s-au făcut. Sunt un locuitor al Pieței Centrale. Reprezint și comercianții din zona centrală, o parte dintre ei sunt aici și mă susțin. (…) Efectiv, noi ne vedem afectate în timp imobilele pentru că o intervenție la carosabilul respectiv afectează structura de rezistență a acestor imobile. Când s-a făcut asfaltarea în urmă cu cinci ani am crezut că scăpăm de aceste lucruri, au fost incidente și atunci”.

Eugen Pănescu, reprezentantul Planwerk, a încercat să le răspundă tuturor: „Și eu v-aș aplauda că ați venit și v-ați bătut capul cu un proiect. Cred că patru ani de discuții nu înseamnă pe repede-înainte. Aș spune că părți din proiect v-au fost prezentate eronat și aș vrea să le elimin rapid: nu se taie toți copacii, nu se umple piața de beton. (…) Când spuneți că proiectul șterge istoria, aș vrea să vă contrazic. Poate nu vă place varianta finală, însă sunt niște etape logice în abordarea acestui spațiu în această perioadă. (…) Avem verde pe tricou, avem verde peste tot, dar mai bine faci când îți lași mașina acasă și vii cu bicicleta. Genul acesta de proiecte asta încurajează. Centrul s-a schimbat și este într-o continuă schimbare și modernizare. (…) S-a spus că proiectul e bun, dar tema e greșită. Să știți că unele propuneri din concurs cu adevărat au șters toți copacii din piață. (…) Am vrea să vă propunem acest proiect și să îi vedem direcțiile”.

Ovidiu Crețu: „Nu e implicat politicul în proiect. Am spus cum s-a realizat selecția și pe parcursul tuturor fazelor m-am străduit să nu existe ingerințe din afară în munca colectivului care a realizat proiectul, inclusiv din partea aparatului Primăriei, pentru că au existat anumite intenții. Le-am cerut tuturor să respecte un colectiv care a realizat proiecte cu care multe orașe din România se mândresc. Eu sunt sigur că și bistrițenii se vor mândri cu acest proeict care are șanse bune să fie finanțat prin fonduri europene. Sunt probleme pe care le creează automobilele. Ne sufocă. Nu o să reușim cu un proiect mare să împăcăm pe toată lumea niciodată. Lumea trebuie să înțeleagă că nu se poate merge înainte rămânând cu tot ceea ce ai. Istoria noastră, a orașului, e de opt sute de ani. Ceea ce a fost în Piața Centrală nu mai poate să fie. Trebuie să susținem știința, tehnologia, arta. Noi suntem fiecare specialiști pe sectoarele noastre, dar atunci când facem o selecție pentru specialiști în diverse domenii, trebuie să îi susținem și să le dăm crezare. Mulți dintre noi am fost în străinătate și am văzut lucruri frumoase pe care le vrem acasă, dar nu putem face o adunătură aici. Trebuie să avem un creier. Licitația o putea câștiga oricine și a câștigat-o o firmă foarte bună. Unul dintre cei care a lucrat la acest proiect este prof. Mitrea, cunoscut nu numai în România. Eu sunt convins că orașul nostru poate să arate foarte bine. (…) Mi s-a dat o scrisoare a domnului Tomescu. L-am ascultat de multe ori cum cântă. Dar dacă e vorba de dezvoltare urbană, prefer să îl ascult pe domnul Samoilă, căruia chiar îi mulțumesc. Pe domnul Tomescu îl ascultăm cu plăcere cum cântă, dar dacă e vorba de dezvoltarea orașului, nu”.

Consilierul municipal Doru Mârza a propus păstrarea a 50% din suprafața verde. Propunerea sa nu a trecut de votul consilierilor. Diana Morar le-a solicitat colegilor să fie de acord ca în jurul statuii lui Andrei Mureșanu să se păstreze suprafața înierbată. Nici această propunere nu a trecut.

Cu 14 voturi pentru și 6 împotrivă, proiectul a fost adoptat. Protestatarii au ieșit din sală strigând „rușine”.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.