FOTO: Revista Spice, lansată în Cernăuţi, la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti

FOTO: Revista Spice, lansată în Cernăuţi, la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti

Cea de a XII-a ediţie a Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti s-a desfăşurat recent, la Cernăuţi. Bistriţenii au făcut o impresie deosebită, prezentând revista Spice. Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dirijat de Anghel Urs, a susţinut un spectacol alături de dansatorii coordonaţi de Adrian Paşcu şi solistele Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Cristina Retegan.

Ample manifestări culturale au fost organizate recent la Cernăuţi. Organizatori au fost Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti şi Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Parteneri în proiect: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, TVR Iaşi, Centrul Cultural „Bucovina” din Suceava, Centrul pentru Cultură Prahova, Consiliul Regional Cernăuţi şi Consulatul General al României la Cernăuţi.

Totodată, evenimentul cultural a marcat şi împlinirea a 15 ani de activitate a Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi.

În cadrul proiectului cultural de la Cernăuţi s-au desfăşurat două Festivaluri Internaţionale de Muzică Populară Românească – „Să-mi cânţi, cobzar …” (ediţia a XII-a) şi „Rapsod Toadere Captari” (ediţia a II-a). Cel din urmă a fost organizat sub forma unui concurs internaţional de interpretare, dar au avut loc şi mai multe spectacole cu artişti cunoscuţi şi ansambluri folclorice din România şi din regiunea Cernăuţi.

Prima zi a acestor manifestări a prilejuit întâlnirea cu oamenii frumoşi ai localităţii Horbova acolo unde, la Căminul Cultural, a avut loc un spectacol de înaltă ţinută artistică. Bucuria oamenilor a fost una de nedescris, sute de spectatori, în frunte cu primarul localităţii, aşteptându-i cu nerăbdare pe artiştii sosiţi din România.

Vineri, 15 noiembrie, alte două spectacole deosebite au avut loc, unul la Iordăneşti, iar altul la Costiceni, în cadrul Festivalului „Rapsod Toadere Captari”, acestea aducând bucurie nespusă pe chipurile românilor din nordul Bucovinei.

Sâmbătă, Palatul „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi a găzduit Spectacolul de Gală al Laureaţilor celor două festivaluri, dar şi momente deosebite aduse în scenă de artiştii prezenţi.

Spectacolele de la Horbova, Iordăneşti şi Costiceni, localităţi cu o populaţie de peste 95% vorbitoare de limbă română, s-au dovedit a fi de o mare încărcătură emoţională, oamenii de acolo primindu-ne cu nespusă bucurie şi cu multe lacrimi în ochi.

Seria manifestărilor culturale a cuprins şi vernisajul Expoziţiei de Fotografie „Bucovina la Centenar” – 100 Fotografi, 100 Fotografii, care a avut loc vineri în incinta Muzeului Regional de Artă din Cernăuţi, un proiect realizat de Dorin Sveduneac şi Asociaţia Fotografică „Bucovina FOTOgenică”.

Sâmbătă, 16 noiembrie, la Centrul Bucovinean de Artă s-a desfăşurat Simpozionul „Vatră dulce strămoşească”, în cadrul căruia cercetători şi etnologi din România au discutat despre soluţionarea problemelor de revitalizare, conservare şi promovare a folclorului autentic românesc.

În cadrul acestuia a fost lansată şi Revista de Cultură „Spice” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – Serviciul Cultură Tradiţională.

Lansată oficial la Bistriţa pe data de 18 octombrie 2019 în cadrul spectacolului de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”, Revista de Cultură „Spice” cuprinde o serie de articole, studii şi cercetări etnoculturale, fiind o oglindă a activităţii Serviciului Cultură Tradiţională şi a fost oferită cu drag prietenilor noştri de la Cernăuţi, dar şi colaboratorilor din ţară. Câteva exemplare au fost donate Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi.

M-am bucurat enorm de mult că am avut posibilitatea să lansez Revista „Spice” la Cernăuţi, iar prezenţa mea la aceste manifestări culturale s-a datorat domnului Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava (cel care a şi susţinut patru spectacole în aceste zile în regiunea Cernăuţi alături de Fanfara „Trandafirul” din Calafindeşti) şi, în egală măsură, invitaţiei primite de la domnul Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă, organizatorul tuturor acestor proiecte culturale deosebite.

La evenimentele desfăşurate pe parcursul celor patru zile de sărbătoare a culturii tradiţionale româneşti de la Cernăuţi au participat ansambluri folclorice şi delegaţii culturale din judeţele Prahova, Argeş, Vrancea, Iaşi, Suceava, Botoşani, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud fiind prezent la întâlnirea cu fraţii noştri din nordul Bucovinei cu un grup de dansatori (coordonaţi de coregraful Adrian Paşcu), cu o formaţie instrumentală condusă de dirijorul Anghel Urs şi cu solistele Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Cristina Retegan.

Organizatorii ne-au propus zilele acestea la Cernăuţi şi „Caravana filmelor documentare”, constând într-o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi în cadrul proiectului „TVR Iaşi 28. Iaşi-Cernăuţi-Chişinău”, o seară culinară tradiţională românească, mai multe lansări de carte, dar şi spectacolul folcloric extraordinar „TVR Iaşi – 28 de ani, acelaşi prieten”, un eveniment de excepţie ce a avut loc la Palatul Academic din Cernăuţi.

La suita de manifestări culturale au participat şi doamna Irina Loredana Stănculescu – Consul General al României la Cernăuţi, dar şi domnul Edmond Neagoe, ministru-consilier, aceştia fiind mereu aproape de românii din Cernăuţi.

Evenimentele de la Cernăuţi au fost organizate, regizate şi prezentate de Iurie Levcic (etnolog, muzicolog, profesor, istoric, cineast, jurnalist), preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi şi coordonatorul Grupului Vocal-Folcloric „Perla” din Cernăuţi, o formaţie ce are în componenţă nu mai puţin de 80 de copii extraordinar de frumoşi, talentaţi şi extrem de bine pregătiţi!

Pentru toate acestea, domnul Iurie Levcic merită respectul nostru profund şi aprecierea pentru munca neobosită pe care o depune, fiind un promotor al culturii tradiţionale româneşti din regiunea Cernăuţi!

Evenimentele culturale de la Cernăuţi s-au dovedit şi de această dată a fi de o importanţă deosebită, având un puternic impact, atât asupra miilor de spectatori prezenţi la evenimente, cât şi a artiştilor participanţi, fiind o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi din nordul Basarabiei.

Etnolog drd. Smaranda Mureşan
Cercetător Ştiinţific
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!