FOTO: Revista Spice, lansată în Cernăuţi, la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti

FOTO: Revista Spice, lansată în Cernăuţi, la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti

Cea de a XII-a ediţie a Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti s-a desfăşurat recent, la Cernăuţi. Bistriţenii au făcut o impresie deosebită, prezentând revista Spice. Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dirijat de Anghel Urs, a susţinut un spectacol alături de dansatorii coordonaţi de Adrian Paşcu şi solistele Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Cristina Retegan.

Ample manifestări culturale au fost organizate recent la Cernăuţi. Organizatori au fost Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti şi Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Parteneri în proiect: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, TVR Iaşi, Centrul Cultural „Bucovina” din Suceava, Centrul pentru Cultură Prahova, Consiliul Regional Cernăuţi şi Consulatul General al României la Cernăuţi.

Totodată, evenimentul cultural a marcat şi împlinirea a 15 ani de activitate a Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi.

În cadrul proiectului cultural de la Cernăuţi s-au desfăşurat două Festivaluri Internaţionale de Muzică Populară Românească – „Să-mi cânţi, cobzar …” (ediţia a XII-a) şi „Rapsod Toadere Captari” (ediţia a II-a). Cel din urmă a fost organizat sub forma unui concurs internaţional de interpretare, dar au avut loc şi mai multe spectacole cu artişti cunoscuţi şi ansambluri folclorice din România şi din regiunea Cernăuţi.

Prima zi a acestor manifestări a prilejuit întâlnirea cu oamenii frumoşi ai localităţii Horbova acolo unde, la Căminul Cultural, a avut loc un spectacol de înaltă ţinută artistică. Bucuria oamenilor a fost una de nedescris, sute de spectatori, în frunte cu primarul localităţii, aşteptându-i cu nerăbdare pe artiştii sosiţi din România.

Vineri, 15 noiembrie, alte două spectacole deosebite au avut loc, unul la Iordăneşti, iar altul la Costiceni, în cadrul Festivalului „Rapsod Toadere Captari”, acestea aducând bucurie nespusă pe chipurile românilor din nordul Bucovinei.

Sâmbătă, Palatul „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi a găzduit Spectacolul de Gală al Laureaţilor celor două festivaluri, dar şi momente deosebite aduse în scenă de artiştii prezenţi.

Spectacolele de la Horbova, Iordăneşti şi Costiceni, localităţi cu o populaţie de peste 95% vorbitoare de limbă română, s-au dovedit a fi de o mare încărcătură emoţională, oamenii de acolo primindu-ne cu nespusă bucurie şi cu multe lacrimi în ochi.

Seria manifestărilor culturale a cuprins şi vernisajul Expoziţiei de Fotografie „Bucovina la Centenar” – 100 Fotografi, 100 Fotografii, care a avut loc vineri în incinta Muzeului Regional de Artă din Cernăuţi, un proiect realizat de Dorin Sveduneac şi Asociaţia Fotografică „Bucovina FOTOgenică”.

Sâmbătă, 16 noiembrie, la Centrul Bucovinean de Artă s-a desfăşurat Simpozionul „Vatră dulce strămoşească”, în cadrul căruia cercetători şi etnologi din România au discutat despre soluţionarea problemelor de revitalizare, conservare şi promovare a folclorului autentic românesc.

În cadrul acestuia a fost lansată şi Revista de Cultură „Spice” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud – Serviciul Cultură Tradiţională.

Lansată oficial la Bistriţa pe data de 18 octombrie 2019 în cadrul spectacolului de cântece şi jocuri tradiţionale româneşti „Din Bătrâni”, Revista de Cultură „Spice” cuprinde o serie de articole, studii şi cercetări etnoculturale, fiind o oglindă a activităţii Serviciului Cultură Tradiţională şi a fost oferită cu drag prietenilor noştri de la Cernăuţi, dar şi colaboratorilor din ţară. Câteva exemplare au fost donate Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi.

M-am bucurat enorm de mult că am avut posibilitatea să lansez Revista „Spice” la Cernăuţi, iar prezenţa mea la aceste manifestări culturale s-a datorat domnului Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava (cel care a şi susţinut patru spectacole în aceste zile în regiunea Cernăuţi alături de Fanfara „Trandafirul” din Calafindeşti) şi, în egală măsură, invitaţiei primite de la domnul Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă, organizatorul tuturor acestor proiecte culturale deosebite.

La evenimentele desfăşurate pe parcursul celor patru zile de sărbătoare a culturii tradiţionale româneşti de la Cernăuţi au participat ansambluri folclorice şi delegaţii culturale din judeţele Prahova, Argeş, Vrancea, Iaşi, Suceava, Botoşani, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud fiind prezent la întâlnirea cu fraţii noştri din nordul Bucovinei cu un grup de dansatori (coordonaţi de coregraful Adrian Paşcu), cu o formaţie instrumentală condusă de dirijorul Anghel Urs şi cu solistele Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Cristina Retegan.

Organizatorii ne-au propus zilele acestea la Cernăuţi şi „Caravana filmelor documentare”, constând într-o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi în cadrul proiectului „TVR Iaşi 28. Iaşi-Cernăuţi-Chişinău”, o seară culinară tradiţională românească, mai multe lansări de carte, dar şi spectacolul folcloric extraordinar „TVR Iaşi – 28 de ani, acelaşi prieten”, un eveniment de excepţie ce a avut loc la Palatul Academic din Cernăuţi.

La suita de manifestări culturale au participat şi doamna Irina Loredana Stănculescu – Consul General al României la Cernăuţi, dar şi domnul Edmond Neagoe, ministru-consilier, aceştia fiind mereu aproape de românii din Cernăuţi.

Evenimentele de la Cernăuţi au fost organizate, regizate şi prezentate de Iurie Levcic (etnolog, muzicolog, profesor, istoric, cineast, jurnalist), preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi şi coordonatorul Grupului Vocal-Folcloric „Perla” din Cernăuţi, o formaţie ce are în componenţă nu mai puţin de 80 de copii extraordinar de frumoşi, talentaţi şi extrem de bine pregătiţi!

Pentru toate acestea, domnul Iurie Levcic merită respectul nostru profund şi aprecierea pentru munca neobosită pe care o depune, fiind un promotor al culturii tradiţionale româneşti din regiunea Cernăuţi!

Evenimentele culturale de la Cernăuţi s-au dovedit şi de această dată a fi de o importanţă deosebită, având un puternic impact, atât asupra miilor de spectatori prezenţi la evenimente, cât şi a artiştilor participanţi, fiind o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi din nordul Basarabiei.

Etnolog drd. Smaranda Mureşan
Cercetător Ştiinţific
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani:
Vânătoarea aduce bani până și la Ocolul Silvic Bistrița. Cât s-a încasat anul trecut: februarie 17, 2020 - Ocolul Silvic al municipiului Bistrița face bani dintr-o pepinieră, exploatare, chirii și redevențe și chiar vânătoare. Dacă cele mai mari venituri au provenit din servicii prestate și exploatare, nici banii aduși de vânătoare nu sunt de lepădat:
FOTO/VIDEO: O vedere bună, clară și ochi odihniți, chiar și după multe ore în fața calculatorului! Cu lentilele UVTECH de la Iana Optic, fără dureri de cap! februarie 16, 2020 - Primul lucru când deschidem ochii și ultimul pe care-l vedem înainte de somn e ecranul telefonului. Chiar și slujbele ne sunt de așa natură că stăm în fața calculatoarelor cu orele. Totuși, ochii obosiți și durerile de cap pot să fie istorie! Iana Optic îți oferă ceva unic în Bistrița: lentilele inovative UVTECH, cu o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV și lumina albastră.
FOTO/VIDEO – Drumul Romanilor: Un spectacol de excepție, cu husky siberieni și zăpadă din belșug, la Piatra Fântânele februarie 16, 2020 - O experiență unică în cel mai frumos loc de pe pământ – acolo unde se întâlnește Drumul Romanilor cu Via Transilvanica: Drumul Romanilor. „Traseul a fost foarte frumos, zăpada foarte bună și condițiile au fost excelente...!”
FOTO: Accident în Rebra. Două persoane au ajuns la spital februarie 16, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Rebra. Într-o curbă ușoară, un tânăr șofer a acroșat un autoturism care circula din sens opus. Două persoane au ajuns la spital.
BISTRIȚA: Zeci de polițiști și jandarmi au verificat un cartier întreg, din ușă în ușă, după un apel cu un strigăt de ajutor la 112 februarie 16, 2020 - Mobilizare de forțe, ieri după-masă, în Bistrița. Autoritățile au fost puse pe jar după ce o persoană a sunat la 112 și solicita ajutor. După apel, telefonul de pe care s-a sunat a fost închis. Zeci de polițiști și jandarmi au bătut din ușă-n ușa și au numărat copiii din casele bistrițenilor.
Îți place să salvezi vieți?? Devino voluntar la Serviciul de Ambulanță! februarie 16, 2020 - Nu e timp de pierdut, nu e o joacă, nu e ușor, dar e cea mai mare satisfacție atunci când redai pe cel drag familiei! Dacă-ți place să salvezi vieți și să aduci speranță, devino voluntar la Ambulanță! 
FOTO: SUPERCOM s-a pus pe treabă! Nu le iese curățenia nici de frica amenzilor vicelui februarie 16, 2020 - Speriați de amenzile primite de la municipalitate, Supercom s-a pus, cică, pe treabă. Acum, ori nu se pricep, ori în mod intenționat fac lucru de mântuială. Curățenie să nu se zică că n-a fost făcută pe lângă containere, pubele golite pe jumătate și, un lucru clar, mizerie peste tot. Parcă niciodată Bistrița n-a fost mai murdară...
Rostul de dimineață: Se face praf și pulbere încă o clădire legendară din Bistrița februarie 16, 2020 - Se face praf și pulbere încă o clădire legendară din Bistrița… Chiar în aceste zile, sub privirile nepăsătoare care se aruncă, din când în când, de pe pasarelă, își dă obștescul sfârșit încă un mastodont industrial…
BETAK angajează! Ingineri, electricieni, sudori, șofer, lăcătuș mecanic, muncitori februarie 15, 2020 - SC BETAK SA Bistriţa, str. Industriei, nr. 4,angajează:
Vă căsătoriți? La Wedding Land găsiți tot ce aveți nevoie pentru cea mai importantă zi din viața voastră! februarie 15, 2020 - Ultimele două zile ale lunii februarie și prima zi de primăvară aduc un eveniment special pentru îndrăgostiți. Târgul de nunți ”Wedding Land” oferă cadrul perfect pentru ca cei ce au ales să-și unească destinele în 2020 să găsească tot ceea ce au nevoie pentru marea zi! De la invitații de nuntă, până la rochia și buchetul de mireasă și floarea din pieptul mirelui. 
Posturi vacante, în Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud! februarie 15, 2020 - O șansă extraordinară pentru toți elevii care vor să se implice și să-și facă vocea auzită! Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud recrutează elevi talentați pentru funcțiile vacante din noul Birou de Presă. Sunt disponibile și posturi de vicepreședinte sau director de departament!
Bărbatul internat în stare critică din cauza gripei a decedat februarie 15, 2020 - Gripa a mai luat încă o viață. La Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost înregistrat încă un deces, la un pacient internat în stare critică în cazul căruia a fost confirmat virusul gripal de tip A.
Time to Hybrid! Suzuki își extinde gama de modele hibrid și devine primul producător care comercializează doar modele hibrid 12V și 48V februarie 15, 2020 - În conformitate cu planurile de a reduce și mai mult emisiile de CO2 și de a îmbunătăți consumul de combustibil în gama sa, Suzuki Romania anunță introducerea, începând cu luna martie 2020, a trei noi versiuni hibride cu sistem de 48 V Self-Charging, care vor include și unitatea pe benzină K14D Boosterjet.
Rostul de dimineață: Iarnă ca-n povești, la o aruncătură de băț de Bistrița…! februarie 15, 2020 - La Bistrița iarna se face de râs, pedepsindu-i, parcă, pe toți cei care au așteptat-o îndelung, cu sufletul la gură… În schimb, doar câțiva kilometri mai încolo, la o aruncătură de băț de Bistrița – dimpotrivă! Iarna se desfășoară în toată splendoarea:
VIDEO Larisa Magda, minunea brunetă cu origini bistrițene care a impresionat jurații de la „Românii au talent” februarie 15, 2020 - O adolescentă de doar 15 ani originară din Bistrița a reușit să-i impresioneze pe jurații de la „Românii au talent”. Aceasta nu este la primul concurs de acest gen, participând și la „Australia`s Got Talent”, adolescent locuind în prezent cu familia în Australia.
Deputatul PMP Ionuț Simionca și-a anunțat candidatura pentru primăria Bistrița februarie 14, 2020 - „După trei ani şi jumătate de activitate politică în care i-am reprezentat cu cinste şi eficienţă pe bistriţeni în Parlamentul României, m-am hotărât să intru într-o altă bătălie politică şi cred că este momentul să-mi asum un nou proiect politic. Am hotărât să vă anunţ că voi candida la Primăria municipiului Bistriţa pentru funcţia de primar”.
Crețu: Să iau banii bistrițenilor din blocuri ca să asfaltez străzile celor ce și-au făcut case?? Ei vor ALTCEVA! februarie 14, 2020 - Ovidiu Crețu a fost criticat dur că alege să facă parcuri și locuri de distracții, în loc să asfalteze străzi. ”Să iau banii bistrițenilor de pe Independenței sau Ștefan și să le asfaltez străzile celor ce și-au făcut case la marginea orașului? Ei vor agrement și locuri unde să facă sport! Și le vreau acuma!” a replicat edilul. 
Robert Sighiartău: Începem lucrările la una dintre clădirile istorice de referință din Bistrița februarie 14, 2020 - S-a semnat contractul pentru modernizarea uneia dintre clădirile de referință ale Bistriței, a anunțat astăzi deputatul Robert Sighiartău.