FOTO: Rușinos! Istoria glorioasă a Bistriței se transformă în ruine, sub ochii noștri…

FOTO:  Rușinos! Istoria glorioasă a Bistriței se transformă în ruine, sub ochii noștri…

Mai mare rușinea… Pagini din istoria glorioasă a Bistriței se transformă în ruine, în timp ce autoritățile pompează bani mulți în fântâni arteziene din plastic, fibră sau tablă…!

Se pompează bani cu nemiluita în fântâni arteziene din plastic sau obiective inutile, în timp ce adevăratele monumente istorice sunt complet ignorate și lăsate în paragină. Unul dintre ele este și zidul de incintă a cetății Bistriței de pe latura de nord-est a Pieței Unirii, în jurul bisericii de la Coroana.

Din păcate mulți bistrițeni nu-i cunosc istoria și cu atât mai puțin vizitatorii sau turiștii, pentru că el nu se regăsește în nicio broșură turistică a orașului, nu e marcat și e în paragină”, a avertizat inginerul Teodor Mârza, consilier local PER, zilele trecute, când s-a discutat despre bugetul local și investițiile din 2019.

Consilierul a participat zilele trecute la dezbaterea publică privind bugetul Bistriței pe anul 2019. Spre surprinderea sa, la capitolul Investiții 2019, primarul Ovidiu Crețu a vorbit despre cu totul altceva: cifrele prezentate de primar nu au avut de-a face cu cele care se regăsesc în proiectul de buget 2019 publicat înainte de dezbatere. „A vorbit despre sume care vor fi derulate pe parcursul mai multor ani, în cazul în care va mai fi Primar (el sau vreun coleg de-al său). Om vedea… mai e mult până departe. E păcat totuși că în loc să își vadă de serviciu, pare că e deja ba în campania pentru locale, ba cu gândul la lunga vacanță a pensionării politice; pe modelul un ochi la slanină și unul la faină…”, a remarcat Teodor Mârza.

Între altele, Teodor Mârza a propus restaurarea, conservarea și apoi luarea unor măsuri de punere în valoare a zidului de incintă a cetății Bistrița, obiectiv care se transformă, încet, în ruine…

Acest obiectiv face parte din lista monumentelor istorice a României, înregistrat la poziția BN-II-m-A-01479.01. „Bucăți din el sunt deja împrăștiate în parcarea blocului Romarta. E mare păcat că adevaratele monumente istorice sunt lăsate în paragină în timp ce se pompează bani mulți în fântâni arteziene din plastic, fibră sau tablă!”, a atras atenția consilierul Teodor Mârza.

Acesta a mai propus și montarea unor scări rulante cu două sensuri la pasajul de sub calea ferată de la autogara din Bistrița, precum și câte o rampă, pentru persoanele cu dizabilități, la ambele capete.

Rămâne de văzut ce se va hotărî joi, 18 aprilie, de la ora 10:00, când este programată dezbaterea celui mai important proiect de hotărâre al Consiliului Local Bistrița: proiectul de aprobare a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2019.

Bistriţa Civică: Vă aşteptăm în Piaţa Petru Rareş! „Guvernul Dăncilă să rămână doar un episod de tristă amintire” acum 40 de minute- Bistriţenii sunt invitaţi luni, 17 iunie, de la ora 19, în Piața Petru Rareș: aici va avea loc un miting de susținere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vă așteptăm, în număr cât mai mare. Veniți alături de noi să scăpăm țara de această gașcă pusă numai pe căpătuială, care duce țara spre faliment"
DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte… acum 3 ore- Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: Deadline…
FOTO: L-a doborât căldura! Intervenție dificilă a salvamontiștilor! acum 5 ore- O intervenție dificilă a salvamontiștilor a avut loc ieri, în Munții Rodnei. Un bărbat din Neamț a avut nevoie de ajutor după ce a făcut insolație și s-a deshidratat. A intervenit elicopterul SMURD.
Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud acum 7 ore- Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi… Este ziua în care Biserica ia fiinţă: ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism. Nu ai voie să mergi "la scăldat” de Rusalii, dar nici să te urci în arbori înalţi, să călătoreşti departe de casă ori să te cerţi cu cineva:
FOTO: Cupa „Iacob Ciuruș” la Șah a ajuns la ediția a II-a acum 21 de ore- Asociația Cârlionț a organizat astăzi, 15 iunie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, ediția a II-a a Cupei „Iacob Ciuruș” la Șah.
FOTO: Încă 40 de zile și secția ATI va fi finalizată! Ce se-ntâmplă cu pacienții: acum 23 de ore- Proiectul de reabilitare a secției ATI din cadrul Spitalului cuprinde două etape: modernizare zonă existentă și extindere. Se preconizează că în 40 de zile, lucrările vor fi finalizate. Ce se întâmplă cu pacienții în aceste zile: Lucrările de modernizare a Spitalului sunt în plină desfășurare! Secția ATI urmează să fie finalizată în maxim 40 de...
Ioan Turc (PNL) – APEL: Votați moțiunea de cenzură! Oamenii s-au săturat de PSD! acum O zi- „Urmează votul pe moțiunea de cenzură. Nu mă adresez nici fostului nostru coleg liberal domnul Deneș, azi PSD-ist fruntaș, nici fostului nostru coleg liberal Daniel Suciu, astăzi mare ștab în Guvern. Ei sunt preferații lui Dragnea, nu are rost să discutăm cu ei nimic. Dar fac un apel către domnul Ioan Simionca de la ALDE: Votați moțiunea de cenzură, oamenii s-au săturat de PSD..."
Iurișniți: Elevii care se înscriu la liceu riscă să ajungă, de fapt, la școli profesionale, cu medii mari, din cauza Statului acum O zi- Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
FOTO – JOSENII BÂRGĂULUI: A ieșit de pe carosabil și a rupt un stâlp de electricitate! acum O zi- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Josenii Bârgăului. Un autoturism a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un stâlp de electricitate, rupându-l. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi în Târlișua și Prundu Bârgăului acum O zi- Locuitorii din Târlișua și Prundu Bârgăului rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă potabilă. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni apărute pe rețeaua de distribuție a apei.
Trei mari probleme pentru primăriile din judeţ: „Riscă să intre în faliment…!” acum O zi- Sunt trei mari probleme cu care se confruntă administraţiile locale: „Am luat încă un şut în fund de la această guvernare. Trebuie obligatoriu găsite soluţii în a adoua parte a anului. Pentru că vor fi primării care riscă să intre în faliment...”
Mâncarea vânătorească acaparează Băile Figa. 13 echipe din Ardeal se întrec în preparate la ceaun, la final de lună acum 2 zile- Nu mai puțin de 13 echipe din Ardeal se vor întrece în preparate vânătorești la ceaun la final de lună. Concursul „Vânătoare la ceaun” se va desfășura la marginea pădurii de lângă Băile Figa.
Bistrița-Năsăud, sub cod roșu de vreme severă! Populația, avertizată prin Ro-Alert! acum 2 zile- ANM a emis cod roșu de vreme severă în județul nostru. Se anunță grindină, intensificări ale vântului și vijelie. Populația, avertizată prin Ro-Alert.
VIDEO – Ioan Turc (PNL): Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant! acum 2 zile- În Piaţa Decebal domneşte o „atmosferă câmpenească”: „Se plimbă doi, trei oameni de ici până colo. Nu există niciun fel de plan de bătaie, nu există niciun fel de monitorizare, nu există niciun interes...! Terminaţi cu minciunile şi apucaţi-vă de treabă! Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant!"
ATENȚIE cum parcați pe Colibiței! Se lasă cu amenzi! acum 2 zile- Lucrările pe strada Colibiței sunt aproape de finalizare. Zona e redeschisă circulației și șoferii s-au bucurat de posibilitatea de a parca în zonă. Doar că de azi, nu mai au voie să parcheze cum vor! Se lasă cu amenzi!