FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului

FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului

Poartă-ți, maică țară, zâmbetul pe umeri
Ține-ți, maică țară, fruntea sus, în lume!

Camelia Florescu

În ziua de 8 noiembrie 2019, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, am avut onoarea și bucuria să-i avem ca oaspeți de seamă, în localitatea noastră, pe MICUL MARE PATRIOT, Tudor Limbean, însoțit de domnul col (r) dr. ing. Constantin Avădanei, președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2019”. Cei doi formează o echipă și transmit același mesaj, patriotic și profund, sincer și curat, din inima țării, Alba Iulia și Vințu de Sus, atât în țară, cât și în afara ei.

A fost o onoare și o bucurie să-i întâlnesc și să-i cunosc, la Viena, în iunie, 2019. Împreună cu domnul colonel(r) Constantin Avădanei, publicăm pe paginile online ale RTV Unirea-Austria, materiale despre Satul Românesc, atât cât a mai rămas. Poate, în povești va dăinui mai mult… Una, în plus, se poate adăuga, oricând.

De aceea,vizita la noi nu a fost deloc întâmplătoare. În Anul omagierii satului românesc tradițional, nu se putea ajunge la final, fără o sărbătoare de suflet a întregii comunități, în frunte cu școala și biserica, reprezentanți ai Primăriei, alături de întreaga comunitate, bucuroasă de venirea unor oaspeți de seamă, în localitate.

Întâlnirile de la Viena și Vidin, la Sărmașu de Mureș sau Alba Iulia, cu Tudor, „Micul Patriot” și cu domnul col(r) dr.ing. Constantin Avădanei, ca și publicarea și promovarea operei literare despre Satul Românesc, ne-au mijlocit acest proiect de parteneriat, gândit cu biserica – dar extins apoi la nivelul întregii comunități.

„Aici, la Alba –Iulia vă așteptăm pe toți 
Că-i mare sărbătoare pentru al nost popor!” 

Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!

S-a mai găsit un prilej, ca și atâtea altele, ce se pot construi, de câte ori dorim, pentru a îmbrăca costume populare, nu doar din cele aflate expuse la muzeu ci și din cele noi, sponsorizate de primăria comunei. Și azi, oficialitățile comunei ne-au fost alături, primind cum se cuvine pe distinșii oaspeți!

Dascăli, elevi și părinți am îmbrăcat costumul popular, cu tricolorul încins la brâu, am urcat pe scenă, am cântat, am făcut poze la muzeu și am pornit apoi spre biserică.

Totdeauna, lucrul tău / Să-l începi cu Dumnezeu!

Noi l-am continuat în biserică. Și azi, ca de multe ori, în cadrul parteneriatului nostru cu această instituție. Tudor Limbean a cântat pricesne și cântece patriotice, noi l-am însoțit, cântând și fluturând stegulețele tricolore.
„Să fluture sub soare, al nostru tricolor / Căci n-are asemănare, mărețul meu popor!”

Momentele de emoție au cuprins lumea din biserică. Rugăciunea a fost continuată prin cântec. Aici, ne-au primit cu drag, preotul paroh, Marius Crișan, părintele Ioan-Aurel Rus, părintele Vălean Radu și părintele ierodiacon Mina, de la Mânăstirea Parva.
„Ai grijă, Doamne Sfinte/ Că eu te rog mereu/ De mama și de tata/ Și de poporul meu/ Și iartă-mă, Iisuse, că las în grija Ta/ Pe tata și pe mama/ Și țărișoara mea!”.

Rădăcinile sufletului, precum al copacului sunt adânc înfipte în pământul în care a crescut.
Țara și neamul românesc înseamnă plaiul străbun, cu dorurile și doinele, cu bocirile și horele, cu tricolorul românesc.
Căci, tradiția populară, alături de istoria neamului și credința în Dumnezeu, ne definesc ca neam.
Mormintele eroilor căzuți la datorie trebuie îngrijite, nu doar de „Ziua Eroilor”.

În semn de prețuire față de eroii neamului românesc, oaspeții de la Alba Iulia au depus o coroană de flori la Monumentul din fața Școlii Gimnaziale din localitate.

Imnul și drapelul, costumul popular, priceasna și rugăciunea, toate au fost sărbătorite, la loc de cinste, într-o zi de sărbătoare religioasă, adunând glasuri de copii, emoții și bucurie, sub aceeași lozincă:
„COPILĂRIA UNEȘTE ROMÂNIA!”

Iar aceasta este mai mult decât o Poveste a Satului… Este o poveste vie, a satului românesc aflat în prag de perimare… doar dacă permitem acest lucru.

Vă mulțumim Tudor Limbean, Domnule Col (r) Constantin Avădanei, bunicii lui Tudor, Tudor Floarea, d-lui director Urian Cornel, preoților ce ne-au primit in biserică, oficialităților prezente și consătenilor noștri!

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în reușita unei astfel de sărbători a satului nostru!
O sărbătoare, altfel… Una de Suflet Românesc!

Neam român, ridică-ți fruntea-n soare
Și privește steagul tricolor!
……………………………………………………
Căci suntem din vița dacilor!

Pedepse uriașe în dosarul Colectiv! VEZI ce a decis instanța: decembrie 16, 2019 - Tribunalul Bucureşti a pronunţat astăzi sentinţa în dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului. VEZI ce pedepse au primit inculpații:
IMPRESIONANT: Continuă să bucure mii de suflete, de Crăciun, în ciuda necazurilor recente decembrie 16, 2019 - O familie din Bistrița a trecut prin câteva necazuri recent, după ce firma lor a fost prădată și apoi o angajată, atacată. În ciuda acestor lucruri, nu vor să renunțe la o tradiție veche de 25 de ani. Iar de acest Crăciun, peste 2.500 de suflete se vor bucura de cadourile pregătite de echipa familiei Dobranis.
Cel mai TEMUT infractor din județ, încarcerat în Penitenciarul Gherla, se chinuie să obțină o pedeapsă mai blândă decembrie 16, 2019 - Dorin Sima, cunoscut printre infractori ca Sima Vampiru’, încarcerat în prezent în Penitenciarul Gherla, unde execută o pedeapsă de 27 de ani de închisoare, se chinuie să obțină o pedeapsă mai blândă. Ce au decis judecătorii clujeni: Cu mintea odihnită și cu timp liber berechet, Dorin Sima, încarcerat în Penitenciarul Gherla, încearcă să mai reducă...
Se caută instalatori, bucătari, asistenţi şi ingineri! Locuri de muncă, disponibile la Bistriţa decembrie 16, 2019 - Salariu atractiv, începând de la 2.500 de lei net, tichete de masă şi transport gratuit! Sunt doar câteva din avantajele cu care îi aşteaptă angajatorii din Bistriţa şi din împrejurimi – pe toţi cei care vor să muncească şi se află în căutarea unui loc de muncă! VEZI oferta completă mai jos:
FOTO: În nicio săptămână, aparatură modernă de peste 260.000 de euro, la Spitalul Județean decembrie 16, 2019 - Continuă investițiile în aparatura de laSspitalul Județean. În nicio săptămână, 8 noi aparate performante, în valoare de peste 160.000 de euro, au ajuns la unitatea medicală. Șase sunt pentru sălile de operații, iar două ajută în depistarea precoce a riscului de AVC.
Aquabis: Câteva străzi din Năsăud, fără apă potabilă astăzi decembrie 16, 2019 - Astăzi, 16 decembrie 2019, câteva străzi din Năsăud rămân fără apă potabilă. Află ce străzi vor fi afectate:
DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa decembrie 16, 2019 - Condamnat la 5 ani și două luni de închisoare, Gabriel Rus spune că își asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate, însă consideră pedeapsa aplicată prea mare. VEZI cu ce se ocupă după gratii:
Rostul de dimineaţă: Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite la Bistriţa… decembrie 16, 2019 - Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite / risipite în cioburi la Bistriţa, decât să te aştepte la capăt emoţia încrustată în imaginea unui elev zâmbind senin şi  încrezător, umăr lângă umărul profesorului său…
FOTO: Perseverența a dat roade! Sorin Pop, campion la motociclism, categoria sa! decembrie 16, 2019 - S-a reîntors la acest sport după o pauză destul de lungă. Deși inițial fără a avea pe nimeni alături, decât un vis nebun, Sorin Pop a perseverat. A obținut punctaje tot mai mari, de la o competiție la alta. Iar ieri, la Gala Campionilor, a urcat pe podium, pe locul I, la categoria sa!
FOTO: Dacă în ultimii 7 ani n-ai petrecut cu prietenii o seară la Taverna Dogarilor nu știi ce-ai ratat! decembrie 15, 2019 - Să ai Taverna Dogarilor de 7 ani în oraș și să nu fi petrecut o seară alături de prieteni aici vara, sub vie, sau iarna, în fața șemineului, atunci, în mod clar, nu știi cât de frumoasă poate fi viața în orășelul ăsta mic și frumos! Dacă îți place mâncarea bună și cauți gusturi și savori unice, cum nu găsești oriunde, un vin bun, poezia sau să cânți și să dansezi după pofta inimii, ar fi trebuit deja să fi trecut măcar o dată pe la Taverna Dogarilor! dacă nu ai făcut-o, mai ai timp...
Colindătorii care au speriat Crăciunul și Bistrița! Și copiii, și zăpada… decembrie 15, 2019 - TOOOOT! N-a mai rămas nimeni cu pace în suflet după ce i-a văzut pe colindătorii lui Crețu din Centrul Vechi al Bistriței! Dacă alții au ornamente de Crăciun de poveste, la Bistrița s-a optat după unele de groază, că așa suntem noi, mai speciali! Fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de o cititoare, care și-a băgat copiii în sperieți după o plimbare liniștită pe Pietonal.
FOTO: Ai o bijuterie din aur veche sau ruptă? La Atlantis Gold o poți înlocui cu una nouă, la modă decembrie 15, 2019 - Magie de Crăciun la Bijuteria Atlantis Gold din incinta B1 Shopping Center! Aici, orice bijuterie veche sau ruptă poate fi înlocuită cu una nouă, numai bună să ți-o faci cadou de Crăciun sau să o faci cadou cuiva drag! În stoc tocmai au intrat sute de bijuterii din aur și argint pentru copii, tineri sau pentru adulți, oricât de pretențioși ar fi, tot găsești ceva pe gustul celor dragi, chiar ai de unde alege la Atlantis Gold.
DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.
FOTO: CUPA CÂRLIONȚ LA ȘAH 2019, Ediția a II-a decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost a doua ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."