FOTO: Studioul de Film și Actorie din Bistrița și-a deschis porțile! Copiii străbat zeci de kilometri, ca să-și îndeplinească visul

FOTO: Studioul de Film și Actorie din Bistrița și-a deschis porțile! Copiii străbat zeci de kilometri, ca să-și îndeplinească visul

Sorana în vârstă de 14 ani, din Prundu Bârgăului, sau Vlăduț, din Cristur Șieu sunt doar doi dintre copiii care au descoperit, zilele trecute, primele secrete care să-i ajute să-și împlinească visul – urmând cursurile Studioului Film și Actorie inaugurat recent în centrul orașului!

Sorana din Prundu Bârgăului, Vali Alexandru, Raul, Vlăduț din Cristur Șieu, Robert și Vlad sunt primii cursanți care au spart gheața zilele trecute, la Studioul de Film și Actorie care și-a deschis porțile în cadrul CeTin, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, coordonat de Florian Zapra.

Mă numesc Vlad Colța, am 12 ani, sunt din Bistrița și am venit aici pentru că vreau să-mi îndeplinesc visul, vreau să fiu împlinit… Iar o parte a visului meu este să reușesc să transmit o emoție pe care o comunitate mare de persoane să o simtă… am simțit că actoria este modul perfect de a face asta… cred că este importantă empatia, să simți ceea ce simte personajul, să fii pe aceeași linie cu personajul… ”, ne-a mărturisit Vlad, unul dintre cursanți, în timp ce Florian Zapra, profesorul care susține cursurile, a recunoscut că se simte „ca un nou născut”.

Tânărul profesor a admis că putea să deschidă o asemenea școală de actorie și în Dublin, unde a locuit și profesat timp de 17 ani, punând și bazele unui festival de scurtmetraje și muzică – însă dorința de a face ceva la Bistrița, pentru comunitatea locală a fost mai puternică. „Am vrut să facem ceva acasă. Am stat în Irlanda 17 ani, am făcut destule acolo, dar de când am plecat, din primele zile în Irlanda am visat întoarcerea acasă…”, ne-a mărturisit Florian Zapra.

Studioul de Film și Actorie pe care Florian Zapra l-a inaugurat recent la Bistrița a început cu dreptul, într-o atmosferă de relaxare și veselie: copiii au avut parte de o scurtă lecție de familiarizare cu termenii care se folosesc la filmări, au aflat ce înseamnă close-up, set sau cut, după care au trecut la un scurt scenariu pe care au fost invitați să-l pună în practică. „Atunci a început veselia, atunci s-a văzut pe figurile copiilor că își doresc cu adevărat să facă actorie…”, a povestit Florian Zapra pentru Bistrițeanul.ro.

Profesorul i-a rugat pe copii să se prezinte, să-și găsească porecle, să se cunoască, făcând astfel primii pași pentru a deveni o echipă, să scape de tracul și emoțiile de a vorbi în fața altora, să se împrietenească și cu microfonul sau camera de filmat și să le găsească și acestora câteva porecle… Apoi au primit un scenariu, au început să lucreze pe roluri…

Încerc să-i pregătesc să nu privească problemele superficial, dacă ai absolvit un curs de trei luni nu înseamnă neapărat că a doua zi ți se și deschid porțile la Hollywood… În viață pot să ajungă să practice orice meserie, dar e important ca acești copii să-și descopere personalitatea, să scape de tracul de a vorbi în public, să știe care este limita între a vorbi prea mult sau a nu vorbi deloc, să-și cunoască limitele…”, a mai explicat Florian Zapra Pentru Bistrițeanul.ro.

Cei care doresc să se înscrie la cursurile de actorie care se desfășoară săptămânal la CeTin, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, sunt bine-veniți! Cursurile se adresează copiilor și adolescenților, cu vârsta între 8 și 18 ani, împărțiți pe trei grupe: 8 – 11 ani, 12 – 14 ani și 15 – 18 ani.

Mai multe detalii despre Studio sau înscrieri, găsiți accesând pagina de Facebook a Studioului, vizitând site-ul Studioului, trimițând un mail pe florin_zapra@yahoo.com sau sunând la numărul de telefon 0761.58.68.59.

Momentan vreau să îi învăț pe copii cum să se descurce în fața camerei, cum să joace un rol. Dacă în viitor voi avea solicitări și pentru alte grupe de vârstă, sau voi vedea că sunt interesați și de cum se regizează, eu sunt deschis și acestor opțiuni… Este foarte greu să fii admis la o școală de actorie. Tocmai de aceea, aceste cursuri îi vor ajuta. Iar faptul că vor avea un portofoliu în spate, le va aduce un bonus. Inclusiv cei care vor să participe la un casting, vor avea de câștigat urmând aceste cursuri… De aceea eu îi aștept cu mare drag pe fiecare în parte” a concluzionat actorul și regizorul Florian Zapra.

Florian Zapra este originar din Lunca Ilvei, a stat 17 ani în Dublin și a studiat actoria la Gaiety School of Acting, a jucat în Asterix și Obelix, alături de Gerard Depardieu, în 2014, a lucrat alături de regizorul și scenaristul american Stephen Folker, la filmul de comedie-horror „Omul Portocală” și a pus bazele Festivalului Internațional de Scurtmetraje și Muzică, din Dublin.

acum 38 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum O orăALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 2 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 6 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 7 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 8 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 22 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.