FOTO: Studioul de Film și Actorie din Bistrița și-a deschis porțile! Copiii străbat zeci de kilometri, ca să-și îndeplinească visul

FOTO: Studioul de Film și Actorie din Bistrița și-a deschis porțile! Copiii străbat zeci de kilometri, ca să-și îndeplinească visul

Sorana în vârstă de 14 ani, din Prundu Bârgăului, sau Vlăduț, din Cristur Șieu sunt doar doi dintre copiii care au descoperit, zilele trecute, primele secrete care să-i ajute să-și împlinească visul – urmând cursurile Studioului Film și Actorie inaugurat recent în centrul orașului!

Sorana din Prundu Bârgăului, Vali Alexandru, Raul, Vlăduț din Cristur Șieu, Robert și Vlad sunt primii cursanți care au spart gheața zilele trecute, la Studioul de Film și Actorie care și-a deschis porțile în cadrul CeTin, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, coordonat de Florian Zapra.

Mă numesc Vlad Colța, am 12 ani, sunt din Bistrița și am venit aici pentru că vreau să-mi îndeplinesc visul, vreau să fiu împlinit… Iar o parte a visului meu este să reușesc să transmit o emoție pe care o comunitate mare de persoane să o simtă… am simțit că actoria este modul perfect de a face asta… cred că este importantă empatia, să simți ceea ce simte personajul, să fii pe aceeași linie cu personajul… ”, ne-a mărturisit Vlad, unul dintre cursanți, în timp ce Florian Zapra, profesorul care susține cursurile, a recunoscut că se simte „ca un nou născut”.

Tânărul profesor a admis că putea să deschidă o asemenea școală de actorie și în Dublin, unde a locuit și profesat timp de 17 ani, punând și bazele unui festival de scurtmetraje și muzică – însă dorința de a face ceva la Bistrița, pentru comunitatea locală a fost mai puternică. „Am vrut să facem ceva acasă. Am stat în Irlanda 17 ani, am făcut destule acolo, dar de când am plecat, din primele zile în Irlanda am visat întoarcerea acasă…”, ne-a mărturisit Florian Zapra.

Studioul de Film și Actorie pe care Florian Zapra l-a inaugurat recent la Bistrița a început cu dreptul, într-o atmosferă de relaxare și veselie: copiii au avut parte de o scurtă lecție de familiarizare cu termenii care se folosesc la filmări, au aflat ce înseamnă close-up, set sau cut, după care au trecut la un scurt scenariu pe care au fost invitați să-l pună în practică. „Atunci a început veselia, atunci s-a văzut pe figurile copiilor că își doresc cu adevărat să facă actorie…”, a povestit Florian Zapra pentru Bistrițeanul.ro.

Profesorul i-a rugat pe copii să se prezinte, să-și găsească porecle, să se cunoască, făcând astfel primii pași pentru a deveni o echipă, să scape de tracul și emoțiile de a vorbi în fața altora, să se împrietenească și cu microfonul sau camera de filmat și să le găsească și acestora câteva porecle… Apoi au primit un scenariu, au început să lucreze pe roluri…

Încerc să-i pregătesc să nu privească problemele superficial, dacă ai absolvit un curs de trei luni nu înseamnă neapărat că a doua zi ți se și deschid porțile la Hollywood… În viață pot să ajungă să practice orice meserie, dar e important ca acești copii să-și descopere personalitatea, să scape de tracul de a vorbi în public, să știe care este limita între a vorbi prea mult sau a nu vorbi deloc, să-și cunoască limitele…”, a mai explicat Florian Zapra Pentru Bistrițeanul.ro.

Cei care doresc să se înscrie la cursurile de actorie care se desfășoară săptămânal la CeTin, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, sunt bine-veniți! Cursurile se adresează copiilor și adolescenților, cu vârsta între 8 și 18 ani, împărțiți pe trei grupe: 8 – 11 ani, 12 – 14 ani și 15 – 18 ani.

Mai multe detalii despre Studio sau înscrieri, găsiți accesând pagina de Facebook a Studioului, vizitând site-ul Studioului, trimițând un mail pe florin_zapra@yahoo.com sau sunând la numărul de telefon 0761.58.68.59.

Momentan vreau să îi învăț pe copii cum să se descurce în fața camerei, cum să joace un rol. Dacă în viitor voi avea solicitări și pentru alte grupe de vârstă, sau voi vedea că sunt interesați și de cum se regizează, eu sunt deschis și acestor opțiuni… Este foarte greu să fii admis la o școală de actorie. Tocmai de aceea, aceste cursuri îi vor ajuta. Iar faptul că vor avea un portofoliu în spate, le va aduce un bonus. Inclusiv cei care vor să participe la un casting, vor avea de câștigat urmând aceste cursuri… De aceea eu îi aștept cu mare drag pe fiecare în parte” a concluzionat actorul și regizorul Florian Zapra.

Florian Zapra este originar din Lunca Ilvei, a stat 17 ani în Dublin și a studiat actoria la Gaiety School of Acting, a jucat în Asterix și Obelix, alături de Gerard Depardieu, în 2014, a lucrat alături de regizorul și scenaristul american Stephen Folker, la filmul de comedie-horror „Omul Portocală” și a pus bazele Festivalului Internațional de Scurtmetraje și Muzică, din Dublin.

acum O orăFOTO/VIDEO: Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanț, pe Dealul Dumitrei - Traficul a fost blocat preț de câteva zeci de minute, pe Dealul Dumitrei. Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanțul de la marginea carosabilului. 
acum 4 oreFOTO/VIDEO: Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… - „Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… Până ce mor, pleacă-te îngere la trista-mi plângere plină de-amor…”
acum 6 oreBrandul Sense anunță mari reduceri la colecția de sezon! - În universul fascinant al modei, ocazia unor mari reduceri reprezintă o seducătoare atracție  pentru toate categoriile de cumpărătoare: este momentul în care poți găsi produse de calitate superioară, la prețuri foarte atractive.
acum 8 oreInovație! Lâna prelucrată în Bistrița va „îmbrăca” anul acesta primele case din țară - Potrivit ministrului Agriculturii Petre Daea primele case izolate termic cu lână vor apărea anul acesta. Printre județele unde se prelucrează saltele din lână pentru izolarea termică se numără și Bistrița-Năsăud.
acum 10 oreUn tânăr de 29 de ani din Ciceu-Mihăiești s-a autoincendiat. O aeronavă militară l-a transportat la București - Un tânăr de 29 de ani din Lelești, comuna Ciceu Mihăiești a fost transportat în această dimineață de urgență la București, după ce a încercat să se autoincendieze. Acesta avea arsuri pe 49% din corp.
acum 12 oreFOTO/VIDEO: MI-NU-NE! Struța a adus pe lume patru viței gemeni, sănătoși și frumoși - În județul nostru, mai exact în localitatea Ilișua, patru ”puiuți” au venit pe lume. O văcuță a născut trei vițelușe și un tăuraș. Aceștia au venit pe lume la termen, și sunt frumoși și sănătoși.
acum 23 de oreCinci tineri ce ar fi fost drogați, din care unul în stare de inconștiență, găsiți de un jandarm, în timpul liber - Descoperire neobișnuită în această după-masă, pe o stradă din municipiu. Un jandarm aflat în timpul liber a observat cinci tineri care aveau un comportament neobișnuit. Unul dintre ei era căzut în zăpadă, inconștient. Se pare că aceștia ar fi fost sub influența unor substanțe necunoscute.
acum O ziDE CITIT: Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii - Dacă vreți să vindeți ceva ce NU SE POATE VINDE, trebuie să citiți cartea Petrei Boantă: „Pur și simplu nu înțeleg de ce socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. De ce merg să cumpăr hârtie igienică și vânzătorul ăla reușește să-mi bage pe gât confetti pentru petrecere și mănuși de grădinărit?”
acum O ziPesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori - Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
acum O zi7 echipe de specialiști examinează containerele semi-îngropate, în Bistrița. Blocaje, la Dumitra - 7 echipe de specialiști examinează și inventariază, în aceste zile, containerele semi-îngropate din Bistrița. La Dumitra există blocaje în proiectul de construcție a celulei 2 pentru groapa de gunoi de la Tărpiu: „...Suntem ținuți în loc de o jumătate de an, din pricina avizului pentru situri și monumente. Se cer niște lucrări puțin cam savante, prea academice pentru o comună…”
acum O ziGumix Net îți oferă cele mai bune cauciucuri agricole și pentru camioane - Oamenii gospodari deja se gândesc la munca ce o au de făcut în primăvară. Tocmai de aceea, Gumix Net vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de cauciucuri agricole. La prețuri excepționale și calitate de nereproșat se găsesc și cauciucurile pentru camioane.
acum O ziRostul de dimineață. Pârtia Cocoș din Wonderland intră în rândul lumii: Are IMN - O nouă surpriză plăcută, pentru fanii și admiratorii sau chiar dușmanii invizibili ai Pârtiei Cocoș, din Wonderland: de acum, pârtia devenită celebră după doar câteva zile de funcționare are și un imn compus de un bistrițean cu suflet mare.
acum 2 zileInstanța a decis arestarea preventivă pentru bărbații prinși cu droguri de 200.000 de euro - O acțiune de prindere în flagrant a fost organizată ieri, în vama Borș. În urma acesteia, și a unor percheziții, opt persoane au fost duse la audieri. Patru au ajuns în fața instanței, luându-se decizia arestării preventive.
acum 2 zileNe îndoapă cu medicamente! „Este aberant ce se întâmplă, la ora actuală, în farmacii” - Ar trebui să existe și în mediul rural câte o farmacie la 4.000 de locuitori, însă în unele localități – precum Maieru, unde sunt aproximativ 7.000 de locuitori, cu tot cu cei din Anieș – există deja 5 farmacii, în timp ce alte localități, cum este Chiochiș, nu au nicio farmacie… Este aberant ce se întâmplă la ora actuală în farmacii…”
acum 2 zileFOTO/VIDEO PRUNDU – BÂRGĂULUI: Accident cu victimă încarcerată - Un accident rutier a avut loc în urma cu câteva minute în localitatea Prundu Bârgăului. O persoană a rămas încarcerată.