FOTO: Studioul de Film și Actorie din Bistrița și-a deschis porțile! Copiii străbat zeci de kilometri, ca să-și îndeplinească visul

FOTO: Studioul de Film și Actorie din Bistrița și-a deschis porțile! Copiii străbat zeci de kilometri, ca să-și îndeplinească visul

Sorana în vârstă de 14 ani, din Prundu Bârgăului, sau Vlăduț, din Cristur Șieu sunt doar doi dintre copiii care au descoperit, zilele trecute, primele secrete care să-i ajute să-și împlinească visul – urmând cursurile Studioului Film și Actorie inaugurat recent în centrul orașului!

Sorana din Prundu Bârgăului, Vali Alexandru, Raul, Vlăduț din Cristur Șieu, Robert și Vlad sunt primii cursanți care au spart gheața zilele trecute, la Studioul de Film și Actorie care și-a deschis porțile în cadrul CeTin, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, coordonat de Florian Zapra.

Mă numesc Vlad Colța, am 12 ani, sunt din Bistrița și am venit aici pentru că vreau să-mi îndeplinesc visul, vreau să fiu împlinit… Iar o parte a visului meu este să reușesc să transmit o emoție pe care o comunitate mare de persoane să o simtă… am simțit că actoria este modul perfect de a face asta… cred că este importantă empatia, să simți ceea ce simte personajul, să fii pe aceeași linie cu personajul… ”, ne-a mărturisit Vlad, unul dintre cursanți, în timp ce Florian Zapra, profesorul care susține cursurile, a recunoscut că se simte „ca un nou născut”.

Tânărul profesor a admis că putea să deschidă o asemenea școală de actorie și în Dublin, unde a locuit și profesat timp de 17 ani, punând și bazele unui festival de scurtmetraje și muzică – însă dorința de a face ceva la Bistrița, pentru comunitatea locală a fost mai puternică. „Am vrut să facem ceva acasă. Am stat în Irlanda 17 ani, am făcut destule acolo, dar de când am plecat, din primele zile în Irlanda am visat întoarcerea acasă…”, ne-a mărturisit Florian Zapra.

Studioul de Film și Actorie pe care Florian Zapra l-a inaugurat recent la Bistrița a început cu dreptul, într-o atmosferă de relaxare și veselie: copiii au avut parte de o scurtă lecție de familiarizare cu termenii care se folosesc la filmări, au aflat ce înseamnă close-up, set sau cut, după care au trecut la un scurt scenariu pe care au fost invitați să-l pună în practică. „Atunci a început veselia, atunci s-a văzut pe figurile copiilor că își doresc cu adevărat să facă actorie…”, a povestit Florian Zapra pentru Bistrițeanul.ro.

Profesorul i-a rugat pe copii să se prezinte, să-și găsească porecle, să se cunoască, făcând astfel primii pași pentru a deveni o echipă, să scape de tracul și emoțiile de a vorbi în fața altora, să se împrietenească și cu microfonul sau camera de filmat și să le găsească și acestora câteva porecle… Apoi au primit un scenariu, au început să lucreze pe roluri…

Încerc să-i pregătesc să nu privească problemele superficial, dacă ai absolvit un curs de trei luni nu înseamnă neapărat că a doua zi ți se și deschid porțile la Hollywood… În viață pot să ajungă să practice orice meserie, dar e important ca acești copii să-și descopere personalitatea, să scape de tracul de a vorbi în public, să știe care este limita între a vorbi prea mult sau a nu vorbi deloc, să-și cunoască limitele…”, a mai explicat Florian Zapra Pentru Bistrițeanul.ro.

Cei care doresc să se înscrie la cursurile de actorie care se desfășoară săptămânal la CeTin, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, sunt bine-veniți! Cursurile se adresează copiilor și adolescenților, cu vârsta între 8 și 18 ani, împărțiți pe trei grupe: 8 – 11 ani, 12 – 14 ani și 15 – 18 ani.

Mai multe detalii despre Studio sau înscrieri, găsiți accesând pagina de Facebook a Studioului, vizitând site-ul Studioului, trimițând un mail pe florin_zapra@yahoo.com sau sunând la numărul de telefon 0761.58.68.59.

Momentan vreau să îi învăț pe copii cum să se descurce în fața camerei, cum să joace un rol. Dacă în viitor voi avea solicitări și pentru alte grupe de vârstă, sau voi vedea că sunt interesați și de cum se regizează, eu sunt deschis și acestor opțiuni… Este foarte greu să fii admis la o școală de actorie. Tocmai de aceea, aceste cursuri îi vor ajuta. Iar faptul că vor avea un portofoliu în spate, le va aduce un bonus. Inclusiv cei care vor să participe la un casting, vor avea de câștigat urmând aceste cursuri… De aceea eu îi aștept cu mare drag pe fiecare în parte” a concluzionat actorul și regizorul Florian Zapra.

Florian Zapra este originar din Lunca Ilvei, a stat 17 ani în Dublin și a studiat actoria la Gaiety School of Acting, a jucat în Asterix și Obelix, alături de Gerard Depardieu, în 2014, a lucrat alături de regizorul și scenaristul american Stephen Folker, la filmul de comedie-horror „Omul Portocală” și a pus bazele Festivalului Internațional de Scurtmetraje și Muzică, din Dublin.

Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 30 de minute- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 14 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 16 ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 16 ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 19 ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum 20 de ore- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum 21 de ore- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum 22 de ore- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum 24 de ore- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.
FOTO/VIDEO: Emoționant! Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, la procesiunea de Florii acum 2 zile- Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, au mărșăluit cântând în această seară pe străzile orașului, participând la procesiunea de Florii: „Și la București, și în alte orașe se organizează procesiuni similare, dar cea de la Bistrița are o importanță aparte”, a admis Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.
VIDEO – Corina Crețu: Fondurile europene sunt ȘI pentru comunele mici! „Limitările” sunt invenții românești! acum 2 zile- Corina Crețu, comisar european, a fost prezentă azi la Bistrița. Aceasta a explicat că ”limitările” în accesarea fondurilor europene sunt invenții românești. Chiar și comunele mici, sau tinerii, pot accesa fonduri. Comisarul a explicat că oricum se dorește simplificarea metodologiei de atragere a fondurilor și a explicat modul ideal de a face planurile.
FOTO – Un căruțaș băut bine a băgat un motociclist în spital. Un polițist aflat în timpul liber i-a acordat primul ajutor acum 2 zile- Un motociclist este în stare gravă, după ce a luat în plin o căruță, pe drumul care duce spre Herghelia Beclean. Accidentul a fost cauzat de căruțaș, care a făcut o manevră imprudentă, fără a se asigura. Acesta băuse bine înainte să se pornească la drum cu căruța.
FOTO: A-ndoit un stâlp electric, în încercarea de a evita impactul cu o altă mașină acum 2 zile- S-a întâmplat pe strada Libertății, imediat după coborârea pasarelei, înspre oraș. O șoferiță a încercat să evite impactul cu o mașină ce i-a tăiat calea, și s-a oprit într-un stâlp electric.
FOTO: Încă avem buda în fundul curții în Bistrița europeană și canale în care pot cădea copiii! acum 2 zile- Guvernanţii și primarii nepăsători par să uite că sufletul unei comunităţi este şcoala, deși învățămâtul este pe primul loc când vine vorba de promisiuni. În județ, inclusiv în Bistrița europeană, încă mai avem 20 de şcoli şi grădiniţe cu buda în curte sau cu canale neacoperite în care pot să cadă cei mici. Ce soluții punctuale și banale propune un liberal bistrițean:
VIDEO: Apa Veneției, revărsată la Bistrița… acum 2 zile- Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița: „O invitație smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care vă înconjoară...”