FOTO: Surprize de proporții – în interiorul Bisericii Evanghelice!

FOTO: Surprize de proporții – în interiorul Bisericii Evanghelice!

Surprize de proporții au ieșit la iveală în aceste zile, în interiorul Bisericii Evanghelice din Bistrița: „Este o șansă unică pentru arheologia bistrițeană… Este prima cercetare arheologică sistematică și serioasă care se desfășoară în locuri în care până acum nu s-au mai făcut cercetări”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Radu Zăgreanu, arheolog la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.

De câteva luni de zile, Biserica Evanghelică este închisă publicului din Bistrița: aici se desfășoară ample lucrări de restaurare care au fost posibile în urma unei autorizații din partea Comisiei Naționale a Ministerului Culturii. Înaintea lucrărilor de amenajare, însă, a fost necesară și inițierea unor săpături preventive.

Am deschis deocamdată trei secțiuni, vor urma și altele, în ideea de a surprinde zone în care nu s-a săpat în biserică până acum. Scopul principal ar fi să descoperim diferite faze de construcție a bisericii. Știm că de-a lungul timpului s-a intervenit aici de mai multe ori: au fost momente în care părți ale bisericii au fost reconstituite, altele au fost lărgite… De aceea am ales câteva puncte cheie în care să săpăm, pentru a stabili, pe cât posibil, evoluții cronologice ale construcției Bisericii…”, a explicat Radu Zăgreanu.

Surpriza arheologilor a fost să constate – după doar 7 zile de săpături – că sub lespezile de piatră care au constituit practic pardoseala Bisericii Evanghelice, s-au descoperit mai multe oseminte ale unor schelete umane deranjate, în poziții neobișnuite, ca și cum cineva le-ar fi aruncat de-a valma, unele peste altele.

Foarte puține dintre oseminte au fost descoperite în poziție normală – in situ, cum folosim noi în arheologie, majoritatea sunt deranjate și în poziție secundară”, a admis Radu Zăgreanu.

Între surprize se numără faptul că, până acum, a fost descoperit un singur schelet întreg: deasupra acestuia – dar și dedesubtul său – se aflau alte oseminte disparate, aparținând altor oameni:

Foto @ Radu Zagreanu

Interesant este faptul că istoria veche a Bistriței consemnează în 1639 o decizie a consilierilor de la acea vreme care amintesc de un cimitir vechi în zona centrală a cetății, dar și necesitatea unor demersuri pentru ca mormintele din zonă să nu mai fie pângărite.

Arheologii vor avea o muncă dificilă, în continuare, urmând ca ei să interpreteze descoperirile din Biserica Evanghelică, pentru a afla în ce măsură consilierii de atunci au ajuns la un consens: „Deocamdată tot găsim gropi în care osemintele au fost pur și simplu puse…”, a mai precizat arheologul de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

S-au descoperit, de asemenea, și câteva obiecte de bronz, cuie ruginite cu care erau închise sicriele sau chiar decorațiuni care împodobeau un sicriu de secol 17. Alte 120 de mărgele sau pandantive au fost descoperite sub lespezile Bisericii, alături de obiecte decorative din ceramică. Toate acestea vor fi analizate și restaurate de specialiștii Muzeului Județean din Bistrița.

Până acum s-a săpat o secțiune în zona centrală a Bisericii Evanghelice, despre care nu se știa nimic și nici nu mai fusese cercetată până în prezent. Și pe părțile laterale au fost inițiate săpături: în partea stângă au ieșit la lumină câteva elemente din zidurile sacristiei vechi despre care se știe că era situată pe latura nordică. La un moment dat sacristia a fost reamenajată și lărgită, și tot atunci a fost adăugat și corul poligonal – spațiul în care acum se află altarul.

Pe latura dreaptă sunt șanse să fi găsit secvențe de ziduri care pot fi legate de fazele timpurii ale construcției bisericii.

„Deocamdată, din materialul arheologic descoperit până acum nu putem să facem o datare cronologică bine documentată – asta sigur se va întâmpla abia după ce vom prelucra materialul…

Cercetarea preventivă este derulată de o echipă de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. „Este o șansă unică pentru arheologia bistrițeană, pentru istoria orașului și a bisericii. Până acum în interior s-a săpat foarte puțin… Sunt mari șanse să apară în continuare și alte surprize…”, a subliniat Radu Zăgreanu.

Istoria Bisericii Evanghelice consemnează și existența unor capele sau altare care au aparținut unor familii înstărite din cetatea Bistriței – Capela Sfintei Dorotheea sau Capela Sfântului Mihail, din care cercetătorii speră să descopere măcar câteva urme.

Proiectul intitulat „Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” este coordonat de proiectant general SC Utilitas – Centru de Cercetare Proiectare în domeniul Patrimoniului Construit Cluj. Constructori sunt IASICO Iași și MIS Grup SRL Ilva Mică.

Pentru lucrările de restaurare la acest monument s-a acordat Autorizația de construcție cu nr. 1225/24.10.2017, termenul de execuție fiind de 36 luni. Lucrările au început în 5 octombrie 2018 și trebuie să se încheie în 4 octombrie 2021.

Probe de aptitudini, în 25 septembrie, la Școala Populară de Arte! acum 50 de minute - Tinerii şi copiii din Bistriţa care vor să-şi cultive talentele sau să facă performanţă în arte sunt invitaţi mâine, la Şcoala Populară de Arte. Aici au loc probele de aptitudini înainte de începerea unui nou an şcolar!
Cum s-a pregătit spitalul din Bistrița pentru pacienții cu arsuri? acum 2 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița are o rezervă cu pat pentru pacienții cu arsuri, care nu pot fi transferați imediat la  o clinică de specialitate. Aceasta este deja funcțională 100%, fiind dotată inclusiv cu cadă specială pentru curățarea arșilor.
Aquabis: Lucrări de remediere la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru. Cum vor fi afectaţi locuitorii acum 2 ore - Lucrări de remediere - astăzi - la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru - anunţă Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Se dă mită în spitalele din județ? Clasamentul oferit de Ministerul Sănătății acum 3 ore - Ministerul Sănătății a întocmit un clasament al mitei care se oferă în spitalele din România. Datele au fost obținute pe baza formularelor completate de pacienții internați în unitățile spitalicești, în prima jumătate a anului 2019. CARE este situația la noi în județ:
ANUNŢ: Finalizarea proiectului „ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL” acum 4 ore - SC MEGATITAN SRL, cu sediul în Oras Beclean, Str. Nicolae Balcescu, nr. 25A, Judetul Bistriţa-Năsăud, Romania, a derulat, începând cu data de 09.03.2018 si având ca termen de finalizare data de 30.09.2019, proiectul „ACHIZITIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL”.
FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 19 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 19 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 20 de ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 21 de ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 22 de ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 23 de ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 24 de ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum O zi - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum O zi - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum O zi - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.