FOTO: Surprize de proporții – în interiorul Bisericii Evanghelice!

FOTO: Surprize de proporții – în interiorul Bisericii Evanghelice!

Surprize de proporții au ieșit la iveală în aceste zile, în interiorul Bisericii Evanghelice din Bistrița: „Este o șansă unică pentru arheologia bistrițeană… Este prima cercetare arheologică sistematică și serioasă care se desfășoară în locuri în care până acum nu s-au mai făcut cercetări”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Radu Zăgreanu, arheolog la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.

De câteva luni de zile, Biserica Evanghelică este închisă publicului din Bistrița: aici se desfășoară ample lucrări de restaurare care au fost posibile în urma unei autorizații din partea Comisiei Naționale a Ministerului Culturii. Înaintea lucrărilor de amenajare, însă, a fost necesară și inițierea unor săpături preventive.

Am deschis deocamdată trei secțiuni, vor urma și altele, în ideea de a surprinde zone în care nu s-a săpat în biserică până acum. Scopul principal ar fi să descoperim diferite faze de construcție a bisericii. Știm că de-a lungul timpului s-a intervenit aici de mai multe ori: au fost momente în care părți ale bisericii au fost reconstituite, altele au fost lărgite… De aceea am ales câteva puncte cheie în care să săpăm, pentru a stabili, pe cât posibil, evoluții cronologice ale construcției Bisericii…”, a explicat Radu Zăgreanu.

Surpriza arheologilor a fost să constate – după doar 7 zile de săpături – că sub lespezile de piatră care au constituit practic pardoseala Bisericii Evanghelice, s-au descoperit mai multe oseminte ale unor schelete umane deranjate, în poziții neobișnuite, ca și cum cineva le-ar fi aruncat de-a valma, unele peste altele.

Foarte puține dintre oseminte au fost descoperite în poziție normală – in situ, cum folosim noi în arheologie, majoritatea sunt deranjate și în poziție secundară”, a admis Radu Zăgreanu.

Între surprize se numără faptul că, până acum, a fost descoperit un singur schelet întreg: deasupra acestuia – dar și dedesubtul său – se aflau alte oseminte disparate, aparținând altor oameni:

Foto @ Radu Zagreanu

Interesant este faptul că istoria veche a Bistriței consemnează în 1639 o decizie a consilierilor de la acea vreme care amintesc de un cimitir vechi în zona centrală a cetății, dar și necesitatea unor demersuri pentru ca mormintele din zonă să nu mai fie pângărite.

Arheologii vor avea o muncă dificilă, în continuare, urmând ca ei să interpreteze descoperirile din Biserica Evanghelică, pentru a afla în ce măsură consilierii de atunci au ajuns la un consens: „Deocamdată tot găsim gropi în care osemintele au fost pur și simplu puse…”, a mai precizat arheologul de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

S-au descoperit, de asemenea, și câteva obiecte de bronz, cuie ruginite cu care erau închise sicriele sau chiar decorațiuni care împodobeau un sicriu de secol 17. Alte 120 de mărgele sau pandantive au fost descoperite sub lespezile Bisericii, alături de obiecte decorative din ceramică. Toate acestea vor fi analizate și restaurate de specialiștii Muzeului Județean din Bistrița.

Până acum s-a săpat o secțiune în zona centrală a Bisericii Evanghelice, despre care nu se știa nimic și nici nu mai fusese cercetată până în prezent. Și pe părțile laterale au fost inițiate săpături: în partea stângă au ieșit la lumină câteva elemente din zidurile sacristiei vechi despre care se știe că era situată pe latura nordică. La un moment dat sacristia a fost reamenajată și lărgită, și tot atunci a fost adăugat și corul poligonal – spațiul în care acum se află altarul.

Pe latura dreaptă sunt șanse să fi găsit secvențe de ziduri care pot fi legate de fazele timpurii ale construcției bisericii.

„Deocamdată, din materialul arheologic descoperit până acum nu putem să facem o datare cronologică bine documentată – asta sigur se va întâmpla abia după ce vom prelucra materialul…

Cercetarea preventivă este derulată de o echipă de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. „Este o șansă unică pentru arheologia bistrițeană, pentru istoria orașului și a bisericii. Până acum în interior s-a săpat foarte puțin… Sunt mari șanse să apară în continuare și alte surprize…”, a subliniat Radu Zăgreanu.

Istoria Bisericii Evanghelice consemnează și existența unor capele sau altare care au aparținut unor familii înstărite din cetatea Bistriței – Capela Sfintei Dorotheea sau Capela Sfântului Mihail, din care cercetătorii speră să descopere măcar câteva urme.

Proiectul intitulat „Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” este coordonat de proiectant general SC Utilitas – Centru de Cercetare Proiectare în domeniul Patrimoniului Construit Cluj. Constructori sunt IASICO Iași și MIS Grup SRL Ilva Mică.

Pentru lucrările de restaurare la acest monument s-a acordat Autorizația de construcție cu nr. 1225/24.10.2017, termenul de execuție fiind de 36 luni. Lucrările au început în 5 octombrie 2018 și trebuie să se încheie în 4 octombrie 2021.

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 2 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 6 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 6 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 7 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 11 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 12 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 13 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 13 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.