FOTO: Un strop din spectaculoasa Elveția, la Bistrița…

FOTO:  Un strop din spectaculoasa Elveția, la Bistrița…

Bărbatul în roșu cu nas ascuțit trădează o privire răutăcioasă, plină de invidie, în timp ce ceilalți trei parteneri urmăresc rostogolirea zarurilor, complet absorbiți în patima jocului de noroc… Stau așa încremeniți din 1750, anul în care au fost imortalizați pe pânză, într-o cafenea sau o berărie din Elveția…

Avem de admirat, în aceste zile, la galeria Atelier ART C 14 de pe strada Cerbului, o frântură din spectaculoasa Elveția… Cu fascinante peisaje de la sfârșitul anilor 1900, un nud din 1918 care ne tratează cu indiferența necesară, dar și o partidă de zaruri surprinsă de un pictor elvețian în preajma anului 1750.

Acestea și multe alte surprize le putem descoperi într-o expoziție de artă europeană care face parte din colecția lui Florian Coșoiu.

Florian Coșoiu este un abil colecționar și un foarte fin cunoscător”, a admis, cu prilejul vernisajului, doctorul Tiberiu Podani. „Dar mai important pentru un colecționar este să și expună, să împartă cu cei din jur frumusețea lucrărilor colecționate… Sunt multe lucruri ascunse pe care nu le vedem… Mulți dintre  colecționari își țin obiectele de valoare închise, le admiră, le mai perie, le încuie la loc. Dar valoarea artei este certificată prin expunere. Descoperi de multe ori lucruri despre o lucrare atunci când o expui, poate că ți se pare foarte valoroasă, dar ea este un fake…”, a mărturisit dr. Tiberiu Podani, prieten de câteva zeci de ani cu Florian Coșoiu.

Acesta a și propus Muzeului Județean din Bistrița să facă efortul financiar de a edita  și niște materiale publicate serioase, niște albume sau cataloage care să ilustreze colecțiile Coșoiu. „Pentru că un spațiu de expoziție este un spațiu restrâins, la care au acces zeci sau sute de oameni, nu mii… Sunt lucruri pe care Florian Coșoiu le are în colecția lui, care merită să fie cunoscute de toată lumea… Arta are o valoare socială… Ea ne înfrumusețează, adunându-ne”, a conchis Tiberiu Podani.

Sunt lucrări vechi – a explicat Florian Coșoiu – povestind că multe sunt și restaurate la Cluj, motiv pentru care multe arată atât de frumoase și bine întreținute. „De ce prefer eu să fac achiziții din Elveția? Pentru că Elveția este o țară în care nu a existat război, lucrurile sunt foarte bine păstrate acolo – poți intria în camere de acum 200-300 de ani în care ai impresia că lucrurile sunt nemișcate…

Picturile au fost achiziționate din zona Geneva – Neuchatel, iar Florian Coșoiu a mărturisit că are în colecția sa de tablouri din Elveția aproximativ 2.000 de lucări. „Imaginați-vă, o cafea sau o bere costă 5 franci, o ramă de tablou costă între 400 și 800 de franci în Elveția… Dar este destul de greu de definit valoarea unei lucrări. Criteriul pe care se bazează cei care fac achiziții în străinătate cumpără pictori din zona lor de baștină. Cele care se vând cu sume între 500 și 100 de euro se cumpără direct de la moștenitorii artiștilor, nu prin galerii… Cea mai veche lucrare este din 1750, cea cu jucătorii de zaruri, nudul datează din 1913…”, a punctat Florian Coșoiu.

Lucrările expuse la galeria Atelier ART C 14 vă așteaptă să le admirați până la sfârșitul lunii martie, între orele 17.00 și 19.00.

Awake Festival: Enter Shikari, Coma și mulți alți artiști vor electriza domeniul Teleki, la Mureș! acum O oră- Iubitorii muzicii electro din Transilvania au toate motivele să se pregătească pentru o experiență fantastică în această vară: noi artiști și-au anunțat prezența la Awake Festival – eveniment care se va desfășura pe domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș.
De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum… acum 3 ore- Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress. Ce norocos și împlinit  te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor!
DE CITIT: O istorie care acoperă de rușine câteva generații… acum 5 ore- Se dă așadar un regat cu atmosferă medievală, un rege malefic hotărât să facă istorie și să cucerească toate ținuturile din jur, indiferent de preț, și o competiție ce va face diferența între sclavie și libertate, între viață și moarte...
FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean acum 7 ore- Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sângeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.
FOTO/VIDEO: S-a așternut stratul alb și frumos mirositor de narcise din Munții Rodnei acum 8 ore- O porțiune din Parcul Național Munții Rodnei s-a îmbrăcat cu straie noi. Poiana cu Narcise a înflorit, astfel că turiștii care ajung în zonă pot admira stratul alb, frumos mirositor ce li se așterne la picioare.
GROAZNIC! Trei fetițe au ajuns de urgență la Pediatrie Cluj, după ce au făcut baie acum 10 ore- La miezul nopții, trei fetițe au fost preluate de echipaje medicale și transportate de urgență la Cluj. Micuțele au început să acuze dureri de cap după ce au făcut baie.
VIDEO: O performanță istorică pentru Gloria! „Expresia mândriei de a fi bistrițean!” acum 22 de ore- Bucurie fără limite astăzi, în Sala Polivalentă din Bistrița: echipa de handbal feminin SC Gloria 2018 - echipa de suflet a bistrițenilor - a reușit o performanță istorică! „Așa arată expresia pură a bucuriei și a mândriei de a fi bistrițean!”
VIDEO: Un sistem învechit, un tarif exorbitant, pubele insalubre amplasate total aiurea…! acum O zi- „Am ajuns să plătim un tarif exorbitant pe colectarea deșeurilor!”, s-a plâns Diana Morar de la PNL Bistrița-Năsăud, reproșând celor din PSD că au adoptat poziția ghiocelului, fără să încerce să remedieze sistemul învechit, tarifele exorbitante, pubelele insalubre amplasate total aiurea…!
Caravana cu medici a ajuns azi la Spermezeu! Ce consulturi de specialitate, gratuite, oferă localnicilor: acum O zi- Peste 100 de persoane vor fi examinate astăzi în localitatea Spermezeu de o echipă de medici specialiști și rezidenți. Totul face parte din proiectul „Caravana cu medici”. Localnicii vor beneficia gratuit de opt consulturi de specialitate.
Carambol în Năsăud și două persoane rănite, din cauza unei șoferițe neatente! acum O zi- Patru mașini au fost avariate și două persoane, rănite! Totul s-a întâmplat în Năsăud, din cauza unei șoferițe neatente.
VIDEO: O mare problemă, în Prundu Bârgăului. „De unde firme…?!” acum O zi- Referindu-se la asfaltarea străzilor din Prundu Bârgăului, primarul Doru Toader Crișan invitat recent la emisiunea „Direct în Problemă”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro care este marea provocare cu care se confruntă: 
Un bărbat a ajuns la Spital cu arsuri pe jumătate din corp. UPDATE: Bărbatul va fi transferat la o clinică de specialitate din București cu un elicopter SMURD acum O zi- Grav incident în această dimineață în localitatea Simionești. Un bărbat de 35 de ani are arsuri de gradul 2 pe jumătate din suprafața corpului după ce a căzut într-un cazan cu borhot fierbinte. Acesta este transportal la spital pentru investigații.
Se-ntâmplă ACUM: Un bistrițean, în semifinala Arena Bucătarilor! acum O zi- Cei de la Viena Bistro Cafe sunt cuprinși de emoții. Colegul lor, Cristi, este în febra unui renumit concurs culinar. Chiar în aceste momente, el gătește în cadrul primei semifinale Arena Bucătarilor.
Aquabis Bistrița: Se sistează apa potabilă astăzi, în Maieru acum O zi- Aquabis Bistrița își informează clienții în legătură cu faptul că astăzi, 18 mai, se sistează apa potabilă în Maieru și în Lunva Ilvei.
Un chitarist din Bistrița va reprezenta România în Estonia! Premiul cel mare – 5.000 euro! acum O zi- Tânărul chitarist din Bistrița s-a dovedit de departe cel mai bun dintre concurenții care au participat la Timișoara, la Concursul Muzical de Interpretare „Lions” sub egida „Lions European Musical Competition Thomas Kuti”. El va repprezenta România la nivel european, cu ocazia Europa Lions Forum care se va desfășura în acest an, în capitala Estoniei.