FOTO: Un strop din spectaculoasa Elveția, la Bistrița…

FOTO:  Un strop din spectaculoasa Elveția, la Bistrița…

Bărbatul în roșu cu nas ascuțit trădează o privire răutăcioasă, plină de invidie, în timp ce ceilalți trei parteneri urmăresc rostogolirea zarurilor, complet absorbiți în patima jocului de noroc… Stau așa încremeniți din 1750, anul în care au fost imortalizați pe pânză, într-o cafenea sau o berărie din Elveția…

Avem de admirat, în aceste zile, la galeria Atelier ART C 14 de pe strada Cerbului, o frântură din spectaculoasa Elveția… Cu fascinante peisaje de la sfârșitul anilor 1900, un nud din 1918 care ne tratează cu indiferența necesară, dar și o partidă de zaruri surprinsă de un pictor elvețian în preajma anului 1750.

Acestea și multe alte surprize le putem descoperi într-o expoziție de artă europeană care face parte din colecția lui Florian Coșoiu.

Florian Coșoiu este un abil colecționar și un foarte fin cunoscător”, a admis, cu prilejul vernisajului, doctorul Tiberiu Podani. „Dar mai important pentru un colecționar este să și expună, să împartă cu cei din jur frumusețea lucrărilor colecționate… Sunt multe lucruri ascunse pe care nu le vedem… Mulți dintre  colecționari își țin obiectele de valoare închise, le admiră, le mai perie, le încuie la loc. Dar valoarea artei este certificată prin expunere. Descoperi de multe ori lucruri despre o lucrare atunci când o expui, poate că ți se pare foarte valoroasă, dar ea este un fake…”, a mărturisit dr. Tiberiu Podani, prieten de câteva zeci de ani cu Florian Coșoiu.

Acesta a și propus Muzeului Județean din Bistrița să facă efortul financiar de a edita  și niște materiale publicate serioase, niște albume sau cataloage care să ilustreze colecțiile Coșoiu. „Pentru că un spațiu de expoziție este un spațiu restrâins, la care au acces zeci sau sute de oameni, nu mii… Sunt lucruri pe care Florian Coșoiu le are în colecția lui, care merită să fie cunoscute de toată lumea… Arta are o valoare socială… Ea ne înfrumusețează, adunându-ne”, a conchis Tiberiu Podani.

Sunt lucrări vechi – a explicat Florian Coșoiu – povestind că multe sunt și restaurate la Cluj, motiv pentru care multe arată atât de frumoase și bine întreținute. „De ce prefer eu să fac achiziții din Elveția? Pentru că Elveția este o țară în care nu a existat război, lucrurile sunt foarte bine păstrate acolo – poți intria în camere de acum 200-300 de ani în care ai impresia că lucrurile sunt nemișcate…

Picturile au fost achiziționate din zona Geneva – Neuchatel, iar Florian Coșoiu a mărturisit că are în colecția sa de tablouri din Elveția aproximativ 2.000 de lucări. „Imaginați-vă, o cafea sau o bere costă 5 franci, o ramă de tablou costă între 400 și 800 de franci în Elveția… Dar este destul de greu de definit valoarea unei lucrări. Criteriul pe care se bazează cei care fac achiziții în străinătate cumpără pictori din zona lor de baștină. Cele care se vând cu sume între 500 și 100 de euro se cumpără direct de la moștenitorii artiștilor, nu prin galerii… Cea mai veche lucrare este din 1750, cea cu jucătorii de zaruri, nudul datează din 1913…”, a punctat Florian Coșoiu.

Lucrările expuse la galeria Atelier ART C 14 vă așteaptă să le admirați până la sfârșitul lunii martie, între orele 17.00 și 19.00.

VIDEO: Faimoasa balerină Corina Dumitrescu, la Bistrița! Câteva recomandări pentru părinți acum 4 ore- Cine și-ar fi închipuit că faimoasa balerină Corina Dumitrescu va ajunge la Bistrița? Fosta solistă a Operei Naționale din București a susținut zilele trecute, la Școala de balet Ovidiu Danci, cursuri de măiestrie și workshopuri, povestind despre suferințele și satisfacțiile unei cariere în dans.
Vrei să ai parte de curcubeu pe cerul gurii și să nu-l superi pe Dumnezeu? Te ajută Gelateria Aniela cu o înghețată specială de post! acum 6 ore- Postul poate reprezenta nu doar o pauză alimentară pentru organism, ci, deși pare greu de crezut, și o ocazie de a încerca noi combinații. Cel puțin așa privesc cei de la Gelateria Aniela cea mai „restrictivă” perioadă din an. Gelateria Aniela vine în ajutorul pofticioșilor cu o variantă de înghețată de post. 
VIDEO: Un proiect fantastic, în mâinile noastre…! O experiență de neuitat acum 8 ore- Sunt o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București sau Mureș și au un proiect de suflet, un proiect extraordinar din care putem să facem și noi parte. În schimb, avem onoarea să participăm la o experiență de neuitat… 
A lăsat arma și uniforma pentru echipamentul sportiv. Un militar ne reprezintă țara la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani acum 11 ore- Marcel Bălan va lăsa zilele acestea uniforma și arma pentru echipamentul de alergat. Militarul din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița va reprezenta România, alături de cei mai buni sportivi, la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani.
FOTO/VIDEO: O zi perfectă! Aproape 1.500 de voluntari au ajutat la nașterea unei păduri de 10 hectare! acum 11 ore- Impresionantă desfășurare de forțe, ieri, la Sânmihaiu de Câmpie! Aproape 1.500 de voluntari înarmați co voie bună și entuziasm au făcut posibile încă 10 hectare de pădure: Pădurea Transilvania 5.0. „De n-ar fi frunzele și pomii pe care i-ați plantat voi, am fi pă nicări…!”
Daniel Suciu promite să ajute Bistrița! Se ”zbate” pentru două proiecte mult discutate acum 13 ore- Prezent la Bistrița pentru a semna cinci contracte de finanțare, vicepremierul Daniel Suciu a promis că va ajuta Bistrița. Mai mult, acesta a vorbit despre două proiecte mult dezbătute: reabilitarea CNLR și varianta ocolitoare a orașului. 
De citit: Povestea unui trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar… acum O zi- În aparență un pensionar inofensiv, retras într-o existență banală... În realitate, el ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar... Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să-și dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată...
FOTO/VIDEO: Marș împotriva avorturilor, pe străzile din Bistrița acum O zi- Sute de bistrițeni au ieșit astăzi, la prânz, în stradă, participând la un marș și un protest simbolic împotriva avorturilor și celebrând astfel cel mai de preț dar – viața. „Într-un asemenea moment critic, când trebuie să ia o decizie, orice femeie trebuie să știe că acolo sus există Dumnezeu. Pentru toată lumea...”
FOTO/VIDEO: E oficial! Bistrița primește 13 milioane de euro pentru Linia Verde! acum O zi- Astăzi s-a semnat la Bistrița și finanțarea a două proiecte de investiții în municipiu. Linia Verde, proiectul „de suflet” al viceprimarului, va primi aproape 13 milioane de euro. Iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an. Alte două proiecte semnate azi de Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltarii, vizează investiții în municipiul Bistrița....
FOTO/VIDEO: S-a semnat! Aproape 7 milioane de euro vor fi investiți în sănătate! Se va construi și heliportul! acum O zi- Astăzi, prim vice-premierul României, Daniel Suciu, a semnat două proiecte de investiție în sistemul de sănătate al județului. Acestea ajung la aproape 5 milioane de euro. Heliportul va prinde și el contur, chiar dacă banii vor veni de la Consiliul Județean.
VIDEO: Bistrițenii, terorizați nopțile de drifturile de la mall acum O zi- Parcarea generoasă de la Mol-ul de pe Calea Moldovei pare să fie noul loc favorit al iubitorilor de drifturi. Aceștia își scârțâie roțile bolizilor, nopțile, spre disperarea locuitorilor din zonă.
A mers să plângă un mort și a rămas fără economii. Pățania unui bătrân din Șirioara acum 2 zile- Un bătrân din Șirioara a rămas fără economiile cu care plănuia să-și renoveze casa, chiar în timp ce se afla la înmormântarea unui localnic. Persoane necunoscute au intrat pe geamul lăsat deschis de bătrân și i-au furat din casă 8.500 de lei.
FOTO/VIDEO – S-a crezut la Formula 1 pe Independenței și a făcut praf trei mașini acum 2 zile- Șoferul unui autoturism a reușit să avarieze serios trei autoturisme, după ce a intrat într-un sens giratoriu de pe Bulevardul Independenței cu viteză, fără să acorde prioritate.
25 de ani de închisoare pentru femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după naștere și i-a abandonat într-un pod de bloc acum 2 zile- Lina Crăciun, femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după ce le-a dat naștere și i-a abandonat în podul unui bloc din Bistrița-Bârgăului a fost condamnată la 25 de ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată.
SONDAJ: Se colectează deșeurile selectiv în Bistrița? Nu prea… acum 2 zile- Având în vedere că, din luna martie, Supercom a anunțat că va colecta selectiv deșeurile din Bistrița, am vrut să aflăm ce spun oamenii despre situația din teren. În proporție covârșitoare, locuitorii orașului au recunoscut că gunoiul nu se colectează selectiv…