FOTO: Un strop din spectaculoasa Elveția, la Bistrița…

FOTO:  Un strop din spectaculoasa Elveția, la Bistrița…

Bărbatul în roșu cu nas ascuțit trădează o privire răutăcioasă, plină de invidie, în timp ce ceilalți trei parteneri urmăresc rostogolirea zarurilor, complet absorbiți în patima jocului de noroc… Stau așa încremeniți din 1750, anul în care au fost imortalizați pe pânză, într-o cafenea sau o berărie din Elveția…

Avem de admirat, în aceste zile, la galeria Atelier ART C 14 de pe strada Cerbului, o frântură din spectaculoasa Elveția… Cu fascinante peisaje de la sfârșitul anilor 1900, un nud din 1918 care ne tratează cu indiferența necesară, dar și o partidă de zaruri surprinsă de un pictor elvețian în preajma anului 1750.

Acestea și multe alte surprize le putem descoperi într-o expoziție de artă europeană care face parte din colecția lui Florian Coșoiu.

Florian Coșoiu este un abil colecționar și un foarte fin cunoscător”, a admis, cu prilejul vernisajului, doctorul Tiberiu Podani. „Dar mai important pentru un colecționar este să și expună, să împartă cu cei din jur frumusețea lucrărilor colecționate… Sunt multe lucruri ascunse pe care nu le vedem… Mulți dintre  colecționari își țin obiectele de valoare închise, le admiră, le mai perie, le încuie la loc. Dar valoarea artei este certificată prin expunere. Descoperi de multe ori lucruri despre o lucrare atunci când o expui, poate că ți se pare foarte valoroasă, dar ea este un fake…”, a mărturisit dr. Tiberiu Podani, prieten de câteva zeci de ani cu Florian Coșoiu.

Acesta a și propus Muzeului Județean din Bistrița să facă efortul financiar de a edita  și niște materiale publicate serioase, niște albume sau cataloage care să ilustreze colecțiile Coșoiu. „Pentru că un spațiu de expoziție este un spațiu restrâins, la care au acces zeci sau sute de oameni, nu mii… Sunt lucruri pe care Florian Coșoiu le are în colecția lui, care merită să fie cunoscute de toată lumea… Arta are o valoare socială… Ea ne înfrumusețează, adunându-ne”, a conchis Tiberiu Podani.

Sunt lucrări vechi – a explicat Florian Coșoiu – povestind că multe sunt și restaurate la Cluj, motiv pentru care multe arată atât de frumoase și bine întreținute. „De ce prefer eu să fac achiziții din Elveția? Pentru că Elveția este o țară în care nu a existat război, lucrurile sunt foarte bine păstrate acolo – poți intria în camere de acum 200-300 de ani în care ai impresia că lucrurile sunt nemișcate…

Picturile au fost achiziționate din zona Geneva – Neuchatel, iar Florian Coșoiu a mărturisit că are în colecția sa de tablouri din Elveția aproximativ 2.000 de lucări. „Imaginați-vă, o cafea sau o bere costă 5 franci, o ramă de tablou costă între 400 și 800 de franci în Elveția… Dar este destul de greu de definit valoarea unei lucrări. Criteriul pe care se bazează cei care fac achiziții în străinătate cumpără pictori din zona lor de baștină. Cele care se vând cu sume între 500 și 100 de euro se cumpără direct de la moștenitorii artiștilor, nu prin galerii… Cea mai veche lucrare este din 1750, cea cu jucătorii de zaruri, nudul datează din 1913…”, a punctat Florian Coșoiu.

Lucrările expuse la galeria Atelier ART C 14 vă așteaptă să le admirați până la sfârșitul lunii martie, între orele 17.00 și 19.00.

FOTO: Încă 150 de borne au fost sculptate cu măiestrie pentru a înfrumuseța Via Transilvanica acum 13 minute - Via Transilvanica prinde contur tot mai mult și mai mult! Drumul care unește România este evidențiat prin borne unice, frumos sculptate. Artiști și sculptori din Cluj, Iași și chiar și din Bulgaria, tocmai au terminat de sculptat încă 150 de borne.
EXTRA: Surprize şi delicatese, la Târgul de carte „CoşBook” acum O oră - „Coșbook", din nou la Bistriţa! Lansări și prezentări de carte și reviste, ateliere (re)creative, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori şi expoziții - toate vă stau la dispoziţie, începând de mâine, la Biblioteca Judeţeană.
VIDEO: În amintirea unor fabuloase întâlniri cu prieteni care îşi făceau de cap… acum 2 ore - Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
Unul dintre cei mai buni arheologi bistrițeni scapă de închisoare: era acuzat că ar fi ajutat la „dispariția” unor obiecte foarte valoroase acum 3 ore - Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
VIDEO: Povestea tinerei care s-a autoincendiat: a crescut la casa de copii și are patru copii care au șanse să ajungă tot în sistemul de protecție acum 19 ore - O tânără de 24 de ani s-a autoincendiat noaptea trecută, după o ceartă cu concubinul. Tânăra se află în stare gravă, într-o clinică de arși din București. M. a crescut la casa de copii și la rândul său patru copii care riscă să ajungă tot în sistemul de protecție...
IN-CON-ȘTI-EN-ȚĂ: Transporta porci fără documente de proveniență! acum 19 ore - În contextul în care România încă e amenințată de virusul pestei porcine, un bistrițean a dat dovadă de inconștiență. Acesta a fost prins în timp ce transporta mai mulți porci. FĂRĂ documente legale.
O mămică fericită: La creșa asta e mai frumos ca-n Franța! acum 20 de ore - Se poate și la creșele din Bistrița! Iar o mămică e fericită când își vede fetița curată, hrănită, iubită și veselă. Asta, după experiența îngrozitoare pe care a avut-o la o „creșă bună din Franța”. ”Tu vezi cât e de curat? E impecabil! Uite că se poate! În România...” a scris mămica pe Facebook.
Oaspeţi de seamă! Peste 1500 de saşi din Austria, Germania, Elveţia sau Africa de Sud, sărbătoresc la Bistriţa acum 21 de ore - Oaspeţi de seamă din Austria, Germania, Elveţia, Cnada, SUA sau Africa de Sud vor celebra la Bistriţa, începând de vineri, Întâlnirea Saşilor de pretutindeni.
EMOŢIONANT: Alexandra Corcode, o tânără elevă, doi bunici şi premiul pentru cel mai bun portret din România! acum 22 de ore - Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. VEZI povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
FOTO/VIDEO: Prima ploaie a venit şi machiajul s-a bulit! acum 23 de ore - Cum era de aşteptat, odată cu venirea ploilor, marcajele rutiere au început să facă şi ele baie. În această situaţie se află şi DN17, pe o porţiune din Livezile. Deşi marcajele au fost refăcute acum trei săptămâni, nu au ţinut decât până la prima ploaie!
SE POATE! O cooperativă agricolă pregătește o fabrică de suc natural de mere, fără conservanți acum O zi - Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
FOTO/VIDEO: Ai bijuterii vechi, din aur, pe care nu le mai porți? Schimbă-le cu bijuterii la modă, la Atlantis Gold! acum O zi - Ți-au fost dragi și le-ai purtat cu mândrie, dar s-au stricat sau modelul e învechit! Nicio problemă! Du-ți bijuteriile vechi la Atlantis Gold și ia-ți altele, la modă, din magazinul lor. Găsești zeci de modele, de la firme cu renume. Bijuteriile sunt diversificate, de la inele simple, la lănțișoare personalizate, inele de logodnă, verighete, lingouri pentru economii în aur și chiar cereluși medicinali ce-ți pot fi aplicați de personalul calificat.
EMOȚIONANT – Îl mai știți pe cățelul torturat cu săgeți? Acum e fericit, la o familie ce-l iubește! acum O zi - Un caz din Simionești a oripilat opinia publică, în 2017. Un cățel a fost folosit pe post de țintă, săgețile perforându--i plămânii și scalpul. Printr-o minune a scăpat. Acum, la doi ani de la incident, familia care l-a adoptat îi mulțmește veterinarului ce i-a scăpat viața.
Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum O zi - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum O zi - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.