FOTO. Vedeta serii, în Dubai: Costumul tradiţional cusut de Virginia Linul!

FOTO. Vedeta serii, în Dubai: Costumul tradiţional cusut de Virginia Linul!

Costumele tradiţionale cusute de Virginia Linul au fost vedeta unei gale de excepție, ieri, în Dubai, unde Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat evenimentul „De la Tradiție la Modernism”. Invitaţi au fost numeroase personalități ale vieții publice din Emiratele Arabe Unite și România, iar meșterii artizani Virginia Linul și Virginia-Maria Roș i-au uimit pe oficialii din Dubai cu costumele tradiționale româneşti, înfăţişându-le în întreaga lui splendoare și autenticitate.

Bucuria pe care am trăit-o în această seară este una specială, mai ales că am reuşit să îi uimim cu frumusețea și diversitatea portului popular românesc”, a transmis Virginia Linul, fericită că a avut ocazia să ofere înalţilor oaspeţi o prezentare de modă alături de faimoşi designeri români precum Cătălin Botezatu, Clara Rotescu sau Kiki Dumitrescu.

Evenimentul cultural dedicat comunităţii de români din Emiratele Arabe Unite, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, a fost organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Consulatul General al României în Dubai.

Oaspetele de onoare a fost Excelenţa Sa Noura Al Kaabi, Ministrul Culturii şi Dezvoltării Cunoaşterii din E.A.U, alături de oaspeţi precum Excelenţa Sa Natalia Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi membrii ai familiilor regale ale Emiratului Dubai.

Printre cei care au admirat creaţiile Virginiei Linul s-au numărat şi Alteţa Sa Sheikh Obaid Bin Suhail Al MAKTOUM şi Emiratul Sharjah A.S. Sheikha Hend Faisal AL QASSEMI, Seikha Hind Al QASSEMI, Sheikh Awad al Merjen, Sheikha Moona Al Mansoor, Abdulrahman Al Mutaiwee, Directorul Afacerilor Diplomatice de la Ministerul Afacerilor Externe EAU, ambasadori, consuli generali şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Dubai.

Expoziţia de costume populare şi prezentările de modă au fost apreciate în mod deosebit atât de oficialii prezenţi, cât şi de membrii comunităţii de români.

„Evenimentul cultural celebrează 100 de ani de la cel mai important eveniment politic al istoriei noastre, 1 decembrie 1918, ziua Marii Uniri a Principatelor României, un act de voinţă a poporului român, pentru libertate și demnitate națională, marcând începutul construcției României moderne, în conformitate cu principiile universale, în spiritul valorilor noastre naționale. În acest context, evidențiem valorile noastre naționale și culturale, realizările noastre istorice, tradițiile și inovațiile noastre, privind cu încredere în viitor.
Un simbol al artei noastre populare este IA românească, cu rădăcini în timpuri imemoriale ca și cultura Cucuteni, una dintre cele mai spectaculoase culturi ale lumii preistorice.
Costumul național românesc este sofisticat și original, iar varietatea de modele este uimitoare, reprezentând schița fiecărui grup social și fiecare etapă a vieții. Sărbătorile religioase pe parcursul anului sunt reprezentate de o serie de semne și simboluri nu numai pentru efectul estetic, ci și pentru o reprezentare a energiei spirituale a poporului român, folosind culori și simboluri.
Motivele populare cusute pe piept, ca și crucea, oferă protecție împotriva răului, în timp ce diamantul, floarea sau soarele aduc armonie, fericire și pace.
Bluza noastră românească a fost sursa de inspirație de-a lungul secolelor pentru artiști renumiți precum Henry Matisse, Amadeo Preziosi, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și, în zilele noastre, pentru designeri precum Yves Saint Loraine, TORRY BURCH, TOM FORD, KENZO, JEAN PAUL GAULTIER și DIOR.
Aș dori să subliniez că, Majestatea Sa Regina Maria a României a avut o foarte mare admirație și legătură de suflet cu costumul tradițional românesc, devenind ambasadorul său prin excelenţă.
Este datoria noastră primordială să păstrăm și să promovăm valorile noastre culturale, identitatea noastră națională ca națiune, pentru totdeauna mândră, glorioasă, unită și suverană”, a remarcat Excelenţa Sa Nicoleta Teodorovici, consul general în Dubai.

Foto @ Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

acum 8 oreAndrei Balazs, primul finalist bistrițean la Chefi la Cuțite! Deși nu a câștigat, nu va fi uitat! - A luptat încă din preselecții. A tăcut și a făcut! A fost primul bistrițean care a ajuns în finala showului culinar Chefi la Cuțite. Andrei Balazs nu a câștigat marele premiu, dar a câștigat admirația chefilor, colegilor și telespectatorilor.
acum 14 oreBucuria din cutie pentru 4.500 de copii din Basarabia - Camionul de Crăciun a ajuns astăzi și în Basarabia. 4.500 de copii din Raionul Glodeni, cu care este înfrățit județul Bistrița-Năsăud, au primit câte un pachet. Și anul trecut a ajuns Camionul de Crăciun în Basarabia, însă doar la 1.200 de copii.
acum 15 oreRadarele pot sta ascunse! E dat ordin „de sus”! - Parlamentarii au încercat să le impună polițiștilor să-și semnalizeze locurile în care stau cu radarele. Curtea Constituțională a respins proiectul de lege. Astfel, radarele pot rămâne în continuare ascunse.
acum 16 oreALTE vremuri: Incendii care au mistuit Bistrița… - Incendiul izbucnit în Piața Mică a fost cu repeziciune răspândit, spre disperarea localnicilor, pe străzile din jur. Atunci a fost distrusă o treime din oraș, iar focul a ajuns până la turnul care adăpostea muniția cetății, care a explodat... Se aplicau amenzi uriașe pentru proprietarii al căror coș lua foc...
acum 17 oreDrama prin care a trecut tânărul ce și-a dat foc în weekend! - Un tânăr de 29 de ani a fost transportat de urgență, duminică dimineața, la spitalul de Arși din București. Acesta și-a turnat petrol pe corp și și-a dat foc. Bărbatul suferise o dramă, iar consumul de alcool l-a împins să facă acest pas.
acum 18 oreSalariile mai mari de la stat au „forțat” mâna privaților. Una dintre cele mai mari clinici din Ardeal a mărit leafa medicilor cu 30% - Salariile mărite în sistemul medical de stat a „forțat” și mâna clinicilor private, care au fost nevoite să crească și ele leafa medicilor, pentru a nu-i pierde. Acest lucru s-a întâmplat și la Sanovil, una dintre cele mai mari clinici private din Transilvania.
acum 19 oreFOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, la Bistrița, în amintirea lui Mihai Eminescu… - Clipe de grație, talent și adevărat răsfăț muzical – ieri, la Biblioteca Județeană, secția de Împrumut pentru copii: bibliotecara Rodica Linul i-a invitat pe elevii Liceului de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița să îl evoce pe Eminescu așa cum știu ei mai bine.  A ieșit un concert minunat:
acum 19 oreAi pe cineva în Spital? AFLĂ când îi poți vizita! Conducerea unității schimbă programul de vizită! - Conducerea Spitalului Județean a decis schimbarea orarului de vizită! Mai mult, a și redus numărul de vizitatori. Motivul? Numeroasele cazuri de îmbolnăvire prin afecțiuni respiratorii. AFLĂ când îi poți vizita pe cei dragi care sunt internați:
acum 19 oreCăutați verighete?! Atlantis Gold vă așteaptă cu ultimele noutăți și discounturi la Bistrița Mariage Fest - În weekendul 1 - 3 Februarie, la Hotel Metropolis se va desfășura expoziția Bistrița Mariage Fest! Cei de la Atlantis Gold au pregătit verighete unice, din aur alb, galben sau rose, cu diamante sau fără, după gustul celor doi îndrăgostiți. Plus că au discounturi ce nu trebuie ratate!
acum 21 de oreFOTO/VIDEO: Mașină cuprinsă de flăcări, pe Bulevardul Decebal - Un autoturism a luat foc, pe Bulevardul Decebal. Flăcările s-au extins rapid. Incidentul a avut loc în stația de Maxi Taxi, vis-a-vis de Banca Transilvania.
acum 22 de orePârtia Cocoș se redeschide astăzi - Pârtia Cocoș se va redeschide astăzi, începând cu ora 18:00, urmând ca aceasta să fie disponibilă amatorilor de sporturi de iarnă doar după-masa, preț de trei ore. Deocamdată nu se știe cât va reuși municipalitatea să țină deschisă pârtia.
acum O ziAndrei a ajuns în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite! Mâine seară, punctul culminant! - Talentul, munca și perseverența l-au propulsat pe Andrei Balazs până în semifinala III a sezonului VI – Chefi la Cuțite. Mâine seară, ultima probă și finala!
acum 2 zileSe caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic! Ce vă pot oferi angajatorii - Se caută personal pentru patinoar și pentru un complex turistic, dar și contabili, ingineri, muncitori necalificați, bucătari sau ospătari! Iată ce avantaje și beneficii aveți din partea angajatorilor:
acum 2 zileCum va fi celebrată Mica Unire la Bistrița: Sunt invitați toți bistrițenii „cu inima română”! - Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut sub numele de „Mica Unire” și considerat a fi primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român, va fi celebrată și la Bistrița! Ce surprize ne-au pregătit organizatorii: 
acum 2 zileUn șofer ”rupt de beat”, dat de gol de o mașină parcată - Un bistrițean a fost descoperit ieri cu o alcoolemie de peste 1. Acest lucru a fost posibil datorită unei mașini...parcate. Ce s-a întâmplat: