Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Regalia Home și IMP România Ind Bistrița fac angajări! Alte oferte de muncă atractive
FOTO: Aventurile „reginei” tenisului de masă în Europa: A venit la Bistrița la 10 ani, fără să știe o boabă de română
OAMENI din Bistrița-Năsăud: Tulburătoarea poveste a unui bistrițean nemulțumit... „Pentru a-i ajuta pe tinerii din acest oraș înapoiat...”
EDITORIAL: Dovada că nu se poate schimba nimic în Bistrița! PSD-iștii sunt dumnezei - să vină pasarelele suspendate, pârtiile de milioane și cenzura
Impresioneaz-o cu trandafiri care rezistă 25 de ani, de la Euforia Floral Boutique!
Vrei să stai la SPA în timp ce ești la muncă? Hai la Casa EMA!
Aparatul minune Exilis Elite a ajuns la Bistrița! La Salon Claudia!

  192 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO/VIDEO - Produs în Bistrița-Năsăud. O profesoară îi învață pe turiștii care ajung la Colibița secretele savuroasei pâini tradiționale cu slănină

16/07/2017 13:25:25 Bianca SARA  
O gospodărie țărănească, de la limita dintre Prundu Bârgăului și Bistrița-Bârgăului, te năucește săptămână de săptămână cu un miros amețitor de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Acolo, turiștii care ajung pe Valea Bârgăului pot să învețe să facă pâine tradițională, frământată în cuve vechi și de un secol.

Cine spune că turiștii nu au ce să facă odată ajunși pe Valea Bârgăului, minte! Ne demonstrează profesoara de economie Ioana Hangan Pudilic. Aceasta nu doar că nu lasă tradiția preparării pâinii de acum două secole să moară în familia sa, ci se încăpățânează să îi învețe și pe turiștii care ajung pe Valea Bârgăului care-s pașii necesari realizării savuroasei pâini cu slănină sau a pâinii coapte pe frunză de varză.

„Ideea mi-a venit anul trecut, când am văzut că crește numărul de turiști de la Colibița și m-am gândit să fac ceva pentru ei. Noi, ca și familie, întotdeauna ne adunam în jurul cuptorului și mama făcea plăcinte, făcea pâine. Atunci am zis: ce-ar fi să fac și eu asta, dar pentru turiștii care vin la Colibița și pentru copii. Ca să păstrăm tradiția, pentru că acesta este cel mai important lucru”, mărturisește Ioana Hangan Pudilic.

Până acum, profesoara a organizat 8 astfel de ateliere, la care iau parte atât români care vor să își aducă aminte astfel de gustul copilăriei, cât și străini, care prețuiesc și mai mult astfel de activități, pentru că în țările de unde provin nu au parte de așa ceva.

Atelierele se organizează la cerere, iar la aceste bucăți interactive de tradiție pot lua parte atât copiii, cât și adulții. Aceștia învață cum se face pâinea de la aluat și până la produsul finit.

Aluatul se realizează din făină românească, în cuve din lemn vechi și de 100 de ani. Ioana Hangan Pudilic, care are și doi copii pe care deja i-a inclus în activitatea sa, spune că pentru pâinea care se face la ateliere sale nu se folosesc chimicale sau conservanți, ci doar ingrediente naturale.

Mai mult, rețetele sunt cele pe care aceasta le-a învățat de la străbunica mamei sale, acum decenii bune. Mama sa ia și ea parte la atelierele de făcut pâine, alături de o altă bătrânică din sat, care are 82 de ani.

Turiștii care ajung în curtea Ioanei au ocazia să prepare și să guste pâine cu slănină, dar și pâine coaptă pe frunze de varză. Un astfel de atelier se întinde pe trei ore.

Un fotograf care lucrează cu National Geographic a învățat să facă pâine pe Valea Bârgăului

Cât timp dospește aluatul sau se coace pâinea, profesoara le propune turiștilor și alte activități care să îi ajute să nu se plictisească. Astfel, aceștia află secretele broderiei tradiționale sau pot, de exemplu, chiar să realizeze căpițe de fân. Aceasta a fost cerința neobișnuită a unor turiști din Norvegia.

„În general, vin străini la atelierul nostru. L-am avut pe fotograful Iago Corazza, care lucrează pentru National Geographic , care a venit cu 20 de fotografi. Am avut familii din Norvegia. Străinii s-au arătat mult mai încântați decât românii, până acum. Le place tot, le place să facă ei pâinea cu mâna lor, să stea în jurul cuptorului, să vadă cum se face un foc în cuptor. În pauze le place să facă fân, să facă căpițe, lucruri care în țările occidentale nu se mai practică”, mai spune Ioana.

Pentru aceste ateliere, Ioana Hangan Pudilic nu a stabilit o taxă fixă. Turiștii cărora le-a plăcut activitatea pot să doneze diferite sume de bani, care sunt folosiți pentru dezvoltarea acestei activități. Mai mult, turișii de regulă pleacă acasă cu pâinea, dar și cu semnele de carte pe care le brodează.

Pentru a lua parte la atelierele de făcut pâine tradițională sau pentru a urmări activitatea Ioanei puteți vizita pagina de Facebook dedicată atelierului. 

19284 vizualizariatelierpaine (47).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (25).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (23).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (36).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (16).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (2).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (13).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (39).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (14).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (9).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (21).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (10).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (43).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (11).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (15).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (19).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (20).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (17).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (26).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (42).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (34).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (37).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (40).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (12).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (46).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (30).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (22).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (33).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (3).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (35).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (29).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (18).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (4).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (44).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (41).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (7).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (27).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (31).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (32).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (24).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (38).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (45).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (6).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (8).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (5).jpg :: Bistriteanul.ro
atelierpaine (28).jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro