FOTO/VIDEO: A început „Nunta Zamfirei” – o emblemă a Bistriţei, ca şi Biserica Evanghelică

FOTO/VIDEO:  A început „Nunta Zamfirei” – o emblemă a Bistriţei, ca şi Biserica Evanghelică

Festivalul internaţional de folclor „Nunta Zamfirei” a început cu puţin timp în urmă pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Este o emblemă şi un simbol al Bistriţei, precum Biserica Evanghelică sau Casa cu Lei şi Casa Andreas Beuchel – a precizat primarul Ovidiu Creţu, în deschidere.

Deschiderea festivă a festivalului internaţional „Nunta Zamfirei” a început în această seară la Bistriţa, în prezenţa a sute de bistriţeni care au ieşit în centrul oraşului.

Ediţia cu numărul 24 (şi ultima, în această formulă, după cum au anunţat organizatorii) a debutat cu un tablou muzical coregrafic. S-a intonat imnul României, imnul Palatului Culturii şi imnul festivalului.

Au fost prezentaţi pe scurt invitaţii şi reprezentanţii celor 24 de ţări care fac parte din IGF (Uniunea Mondială de Folclor).

Prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul evenimentului, a invitat alături de sine, pe scenă, pe doi dintre cei care „au suferit şi s-au bucurat alături de Nunta Zamfirei, încă de la prima ediţie”. A fost vorba despre senatorul Ioan Simionca şi primarul Ovidiu Creţu.

Primarul Ovidiu Creţu a vorbit în termeni elogioşi despre „Nunta Zamfirei” – subliniind că festivalul a devenit, în timp, o emblemă şi un simbol al oraşului precum Biserica Evanghelică, Casa cu Lei sau Casa Ioan Zidaru (Andreas Beuchel).

Ovidiu Creţu a mai ţinut să puncteze că dacă Bistriţa va dori vreodată să devină Capitală Culturală Europeană sau Capitala Tineretului – Nunta Zamfirei ar trebui să devină un punct de sprijin în acest sens:

„Nunta Zamfirei” a continuat, cu o Gală a Folclorului românesc. Pe scenă au urcat Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița – dirijor Alexandru Demeter, coregraf Teodor Pușcaș.

Bistriţenii prezenţi în centrul oraşului s-au bucurat şi de prestaţia celor de la Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău (dirijor Dorel Ciobanu, coregraf: Radu Mureșan, șef serviciu Paula Taloș), Ansamblul „Doruri sătmărene” din Satu Mare (coregraf : Marian Sima, director Robert Laszlo) şi Ansamblul „ Călușarii” din Olt (coregraf Ispas Marian , director Nichita Dragomira).

Urmează şi o Gală a Folclorului internaţional cu „Nikomedia halk danslari top. g.s.k” (Turcia), Vilnius University Song and Dance Ensemble (Lituania), Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo (Mexic), „Rzpit Świniarsko from Chelmiec” (Polonia) şi „Roudelet felibren” (Franţa).

Pe scenă vor urca, de asemenea, şi Ballet Folclórico de Padre las Casas” (Chile), College Dance Ho Chi Minh (Vietnam), „Gorytsvit” (Ucraina), Folklorni ansambl „Sveti Đorđe” (Serbia) şi „Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” din Georgia.

Sâmbătă 27 iulie 2019

Ora 1000  – Adunare Generală informativă I.G.F.
Ora 1100  – Întâlnire cu Asociația Națională de folclor din România și conducătorii de formații
Ora 1700 – Deschiderea expoziției de artă populară la  Galeria „Casa cu lei”
Ora 1800 –  ZIUA  TÂRGULUI DE ARTĂ POPULARĂ  (Pietonal). Expun artiști din România și din țările invitate
Ora 1900  Concert extraordinar susținut de ansamblurile folclorice: Ucraina, Lituania, Vietnam, Polonia, Franța, Chile, Mexic

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”