FOTO/VIDEO: A început „Nunta Zamfirei” – o emblemă a Bistriţei, ca şi Biserica Evanghelică

FOTO/VIDEO:  A început „Nunta Zamfirei” – o emblemă a Bistriţei, ca şi Biserica Evanghelică

Festivalul internaţional de folclor „Nunta Zamfirei” a început cu puţin timp în urmă pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Este o emblemă şi un simbol al Bistriţei, precum Biserica Evanghelică sau Casa cu Lei şi Casa Andreas Beuchel – a precizat primarul Ovidiu Creţu, în deschidere.

Deschiderea festivă a festivalului internaţional „Nunta Zamfirei” a început în această seară la Bistriţa, în prezenţa a sute de bistriţeni care au ieşit în centrul oraşului.

Ediţia cu numărul 24 (şi ultima, în această formulă, după cum au anunţat organizatorii) a debutat cu un tablou muzical coregrafic. S-a intonat imnul României, imnul Palatului Culturii şi imnul festivalului.

Au fost prezentaţi pe scurt invitaţii şi reprezentanţii celor 24 de ţări care fac parte din IGF (Uniunea Mondială de Folclor).

Prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul evenimentului, a invitat alături de sine, pe scenă, pe doi dintre cei care „au suferit şi s-au bucurat alături de Nunta Zamfirei, încă de la prima ediţie”. A fost vorba despre senatorul Ioan Simionca şi primarul Ovidiu Creţu.

Primarul Ovidiu Creţu a vorbit în termeni elogioşi despre „Nunta Zamfirei” – subliniind că festivalul a devenit, în timp, o emblemă şi un simbol al oraşului precum Biserica Evanghelică, Casa cu Lei sau Casa Ioan Zidaru (Andreas Beuchel).

Ovidiu Creţu a mai ţinut să puncteze că dacă Bistriţa va dori vreodată să devină Capitală Culturală Europeană sau Capitala Tineretului – Nunta Zamfirei ar trebui să devină un punct de sprijin în acest sens:

„Nunta Zamfirei” a continuat, cu o Gală a Folclorului românesc. Pe scenă au urcat Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someș” Bistrița – dirijor Alexandru Demeter, coregraf Teodor Pușcaș.

Bistriţenii prezenţi în centrul oraşului s-au bucurat şi de prestaţia celor de la Ansamblul profesionist „Meseșul” Zalău (dirijor Dorel Ciobanu, coregraf: Radu Mureșan, șef serviciu Paula Taloș), Ansamblul „Doruri sătmărene” din Satu Mare (coregraf : Marian Sima, director Robert Laszlo) şi Ansamblul „ Călușarii” din Olt (coregraf Ispas Marian , director Nichita Dragomira).

Urmează şi o Gală a Folclorului internaţional cu „Nikomedia halk danslari top. g.s.k” (Turcia), Vilnius University Song and Dance Ensemble (Lituania), Quahuitl Ballet Folklórico de Saltillo (Mexic), „Rzpit Świniarsko from Chelmiec” (Polonia) şi „Roudelet felibren” (Franţa).

Pe scenă vor urca, de asemenea, şi Ballet Folclórico de Padre las Casas” (Chile), College Dance Ho Chi Minh (Vietnam), „Gorytsvit” (Ucraina), Folklorni ansambl „Sveti Đorđe” (Serbia) şi „Tsu-Flying Georgians Kazbeguri” din Georgia.

Sâmbătă 27 iulie 2019

Ora 1000  – Adunare Generală informativă I.G.F.
Ora 1100  – Întâlnire cu Asociația Națională de folclor din România și conducătorii de formații
Ora 1700 – Deschiderea expoziției de artă populară la  Galeria „Casa cu lei”
Ora 1800 –  ZIUA  TÂRGULUI DE ARTĂ POPULARĂ  (Pietonal). Expun artiști din România și din țările invitate
Ora 1900  Concert extraordinar susținut de ansamblurile folclorice: Ucraina, Lituania, Vietnam, Polonia, Franța, Chile, Mexic

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.