FOTO/VIDEO: Buni sunt sânii tăi, mai presus decât vinul…

FOTO/VIDEO: Buni sunt sânii tăi, mai presus decât vinul…

Buni sunt sânii tăi mai presus decât vinul, iar mireasma mirurilor tale – mai presus decât toate aromele…”, „Mir deșertat este numele Tău”, „În mireasma mirurilor tale vom alerga”, „Iată, ești frumoasă cea aproape de mine”, „Întoarce-te, Sulamita! Întoarce-te ca să te privim”, „Puneți peste mine iubire și întăriți-mă cu miruri”, „De dormit dormeam, dar inima-mi veghea” – acestea sunt doar câteva dintre răscolitoarele titluri ale zecilor de lucrări care se așteaptă descoperite în apropierea Bisericii Evanghelice, la Galeria Concentric.

Spațiul expozițional coordonat de Marin Ecedi a celebrat ieri seară un an de existență cu o degustare de vinuri oferită de Crama Jelna și o spectaculoasă expoziție de grafică, pictură și desen intitulată „Octava astrală a inimii” și semnată de artista Doina Mihăilescu – pictor, restaurator și profesor universitar la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, laureata premiului național UAP pentru Artă Plastică Religioasă și Restaurare, în 2016.

De ce Octava astrală a inimiiDoina Mihăilescu a realizat cu doi ani în urmă, la Palatul Mogoșoaia din București, o expoziție intitulată Octava Celestă. Lucrările expuse în Galeria Concetric reiau tema octavei concentrându-se pe dimensiunea inimii și a iubirii – a explicat criticul de artă Oliv Mircea, ieri seară, amintind publicului prezent că ideea pictoriței a pornit de la cea mai mare descoperire a muzicianului de prim rang pe care România l-a dat în partea a doua a secolului 20 – Sergiu Celibidache: „În fața misterului lumii, Sergiu Celibidache a venit nu atât cu interpretartea impecabilă pe care o oferea diferitelor fragmente muzicale, ci cu faptul că de fiecare dată punea în evidență octava…”, acel interval de opt note muzicale consecutive instaurat între două sunete… „De la a cincea octavă se ajunge la acel sunet pe care instrumentele îl percep foarte greu. Acelei octave Sergiu Celibidache i-a spus octava celestă, octava astrală – atent fiind la felul în care diferitele instrumente prind această octavă și încercând să le compatibilizeze. De ce era nevoie de acest lucru? Pentru că atunci avem siguranța că mai aude cineva muzica: acel Nevăzut din Ceruri aude muzica…”.

Oliv Mircea a mai remarcat că Doina Mihăilescu încearcă, la rândul său, să caute în Cântarea Cântărilor un imn – o serie de cinci poeme pe care le-a reținut tradiția biblică, tradiția textelor sacre. „Caută acel sunet extraordinar care de data aceasta este tradus în linii, în culori, în viziuni și priviri, încercând să le redea privirii celui care îi vine în întâmpinare…”, a mai spus Oliv Mircea, prezentând cele aproape 50 de lucrări de „pictură liturgică” de diferite dimensiuni, care acoperă doi ani de creație ai artistei (2015 – 2017) – un exercițiu spiritual de care oricine are nevoie.

Motivându-și demersul artistic, Doina Mihăilescu a povestit celor prezenți la vernisaj despre cele două personaje din Cântarea Cântărilor care își cântă unul altuia frumusețea, parfumul, comparându-se cu plantele, cu animalele, cu cerul, cu pământul, cu fructele, cu pietrele prețioase sau cu munții – căutându-se unul pe altul în grădini, regăsindu-se apoi în îmbrățișări tainice…

 

FOTO: Impact frontal, la Cluj! De vină, un bistrițean! ianuarie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc în municipiul Cluj Napoca. Un bistrițean a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit o mașină condusă de un bărbat din județul Alba. Ambii șoferi, dar și încă două femei au ajuns la spital.
Handbal feminin- Cupa EHF: Odense Handbold vs Gloria Bistrița. „Mergem în Danemarca să dăm totul pe teren” ianuarie 18, 2020 - O spune Horațiu Pașca, proaspătul tătic al unui băiețel pe numele lui Sebastian, antrenorul principal al Gloriei 2018 Bistrița-Năsăud. După două remize pe care Gloria 2018 Bistrița-Năsăud le-a obținut în partidele cu polonezele de MKS Lublin și unguroaicele de la Erd HC, bistrițencele merg în Danemerca, acolo unde joacă duminică de la ora 16.00 contra Odense Handbold, în etapa a 3-a a Grupei C din Cupa EHF.
Ionuț Simionca îi trage pe liberali de mânecă: „Aștept să arate că sunt oameni de onoare” ianuarie 18, 2020 - PNL a reușit să își impună Guvernul Orban și cu sprijinul voturilor parlamentarilor PMP, inclusiv cu cel al deputatului Ionuț Simionca. Acesta și-a condiționat votul de susținerea financiară pentru proiectul Autostrada Nordului, proiect pentru care a strâns foarte multe voturi. 
„PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei Căianu Mic” – ce spune primarul Paul Știr despre cel mai blamat program: ianuarie 18, 2020 - Primarul comunei Căianu Mic, vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud  Paul Știr, spune că PNDL a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunei pe care o păstorește și că programul, unul dintre cele mai blamate, nu a fost dedicat doar edililor social-democrați.
Bistrițenii care aruncă gunoiul aiurea, surprinși cu camere video. Big Brother pentru pubelele din orașe ianuarie 18, 2020 - Începând din acest an, pubelele vor fi supravegheate cu camere video în toate orașele din județ. Este cerința ADI Deșeuri pentru autoritățile locale, pentru a se asigura că bistrițenii se conformează și nu mai aruncă aiurea gunoiul.
VIDEO. Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean: O imensă instalație de răni deschise ianuarie 18, 2020 - „Istoria contemporană a devenit o enormă instalație care expune răni deschise. Lumea întreagă și-ar putea identifica aici originile. Însă puțini oameni reușesc să ofere și remediul. Teatrul contemporan încearcă să facă asta...”
O copiluță de la Centrul din Beclean nu s-a mai întors după vacanță! UNDE a fost găsită: ianuarie 18, 2020 - O fată de 13 ani, de la Centrul din Beclean, a fost învoită pe perioada vacanței să-și viziteze familia. Doar că aceasta nu s-a mai întors la Centru, iar responsabilii au anunțat poliția. UNDE a fost găsită minora:
Buletine noi, cu cip și amprentă, pentru români! ianuarie 18, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și bebelușii vor avea buletine.
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Piața Mihai Eminescu din Bistrița ianuarie 18, 2020 - Astăzi, 18 ianuarie 2020, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița, Piața Mihai Eminescu și străzile aferente.
FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.
Doris Rai: Primăria Bistrița să SANCȚIONEZE Supercom, nu să-l SUBVENȚIONEZE ianuarie 17, 2020 - Fosta șefă a femeilor liberale face încă un pas în ”atacul” asupra Supercom și a Primăriei Bistrița, implicit. Doris Rai solicită municipalității să SANCȚIONEZE operatorul de salubritate. Și nicidecum să-l SUBVENȚIONEZE. 
FOTO: Bărbat accidentat pe strada Libertății ianuarie 17, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Libertății din municipiu. Un bărbat a fost lovit de mașină.
Cât ne-a costat „spiritul Crăciunului” în 2019? Cam 200.000 de lei pentru doar 7 comune! ianuarie 17, 2020 - Într-un an dificil, în care multe unități administrativ teritoriale s-au plâns că nu le ajung banii, 7 comune din județ au cheltuit 200.000 de lei doar pentru iluminatul festiv...