FOTO/VIDEO : Când Sașii se implică, se cunoaște!

FOTO/VIDEO : Când Sașii se implică, se cunoaște!

Noua conducere a Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud, mă refer la mai tânărul președinte Cristian Roth, a adus un suflu nou. Chestiunea trebuie privită ca o completare… E vorba, pur și simplu, de progres! Ce bună e această „rotație a cadrelor”, lecție ce s-ar cere aplicată în multe, multe alte locuri(…)Trebuie reamintit adevărul unor „elefanți” cu memoria foarte scurtă! Politica sintagmei „ a face, făcut nemțește” funcționează, oricât nu le-ar plăcea unora! Când Sașii se implică, se cunoaște! Lucru pe deplin valabil și aseară.

După titlul: „De la Bistrița Sașilor la Bistrița multiculturală”, nefericit ales, fără supărare, mă gândeam la o relatare seacă despre încă un eveniment cultural, „de bifat”. Atât! Noroc că pe foaia-program figura și numele marii noastre artiste ANITA HARTIG, altfel… Culmea că în limba germană, enunțul nu sună a titlu de teză de master sau doctorat, ci mult mai bine, infinit mai corect și mai aproape de adevăr: „Bistrița(…)oraș al Sașilor din cele 7 Cetăți – între care se numără și dragul meu oraș natal, Sighișoara – azi, un oraș al „multiculturalității”, i-aș fi spus mai degrabă al „parcursului, destinului european”. Fiind sighișorean și având foarte mulți prieteni sași, vorbind și un pic de germană și chiar „săsească”, am intuit că spectacolul de aseară va fi bine făcut, cu respect față de spectatori, față de muzică. Nu m-am înșelat.

Noua conducere a Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud, mă refer la mai tânărul președinte Cristian Roth a adus un suflu nou, cât se poate de firesc și de necesar.

Chestiunea trebuie privită ca o completare, nu ca o negare a ceea ce a fost. E vorba, pur și simplu de progres! Ce bună e această „rotație a cadrelor”, lecție ce s-ar cere aplicată în multe, multe alte locuri… Sala de spectacole a fost neîncăpătoare. La orele 19:00 a început un „maraton” cultural ce a trecut bine de 10 noaptea. Nu-i bai, zice chinezul, fiindcă tot ce s-a întâmplat pe scenă a fost din suflet, pentru suflete. Am avut toți de câștigat.

Manifestarea a fost rezultatul unei rodnice conlucrări a FDG-ului local cu Centrul Județean pentru Cultură, animat de neobositul manager Gavril Țărmure, cu proverbialul său simț și de fapt, să spunem lucrurilor pe nume, fler, da, fler artistic.

Două aspecte au fost în fine reliefate la microfon, pe scenă și spuse atât de Cristian Roth cât și de invitatul special domnul Harald Fratczak, viceconsulul Republicii Federale Germania la Sibiu.

Marea Unire din 1918 nu s-ar fi făcut dacă Sașii nu ar fi achiesat de bună voie la magnifica simbioză a Românilor, aceasta petrecută sub sceptrul lui Ferdinand, regele nostru… tot de origine prusacă. Diplomatul german a mers chiar mai departe și a rememorat distrugerea turnului Bisericii Evanghelice, în urma nefericitului incendiu, arhicunoscut, subliniind implicarea directă, substanțială, a Sașilor în repararea și modernizarea sa (importante fonduri bănești și procurarea directă a unor elemente de construcție sau utilaje). Bravos națiune! Așa este și trebuie reamintit mereu adevărul unor „elefanți” cu memoria foarte scurtă! Politica sintagmei „ a face, făcut nemțește” funcționează, oricât nu le-ar plăcea unora! Când Sașii se implică, se cunoaște! Lucru pe deplin valabil și aseară.

A fost o primă parte a spectacolului. Muzică de fanfară și de petrecere bavareză. Două fanfare s-au completat armonios. Prima, din Bistrița, „Blaskapelle Harmonie” a Forumului nostru german, condusă cu multă dăruire de profesorul și prietenul Cornel Moldovan și a doua, invitată din județul Alba  – „Petersdorfer Blaskapelle” – din satul Petrești, de lângă Sebeș. Amândouă  au sunat corect și au avut un repertoriu adecvat momentului aniversar: Centenarul Marii Uniri. La capitolul de muzică de „krinzken”-uri, adică de baluri, invitată a fost formația din Germania  – Trio Saxones Plus, cu muzică tipic săsească. Muzica de fanfară o puteți auzi în videoclipurile următoare:

Nici la pauză nemții nu s-au dezis. S-a oferit cu larghețe, pentru toată lumea, câte un pahar de șampanie – nu de bere, cum ne-am fi așteptat! – foarte bine primit de aproape toți spectatorii. Ba chiar am auzit voci care cereau repetarea nobilului gest și la următoarele spectacole! Cedând unui gând hâtru, aș putea avansa ideea că simbolica cupă de șampanie s-a dat și pentru a-l impresiona pe domnul ministru al „vistieriei” guvernamentale, Eugen Orlando Teodorovici, prezent ieri în județul nostru și invitat la spectacol de domnul Emil Radu Moldovan, președintele consiliului nostru județean, un obișnuit al spectacolelor de bună calitate. Tot la capitolul invitați speciali trebuie să-i amintesc și pe cei 32 de artiști din care peste 20 din Germania, Polonia, China, Moldova de peste Prut, alături de ceilalți din România, aflați la Colibița într-o tabără de creație internațională, în vizită, tot ieri la Bistrița, conduși de pictorul Marcel Lupșe, alături de mulți Sași și chiar Nemți veniți în vizită în România.

A doua parte de mai bine de o oră a fost un Medalion ANITA HARTIG absolut genial și de mare încărcătură și emoție artistică despre care vă rog să-mi dați voie să vă povestesc într-un articol de suflet, în ziarul de mâine. Doar ca să vă incit, uitați-vă cum a fost răsplătită de fani și ascultați în inegalabila sa interpretare această binecunoscută arie:

Deocamdată, vă las în compania muzicii formației Trio Saxones Plus  și a fotografiilor de la Centrul cultural Dacia.

 

Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea:
FOTO. O apariţie seducătoare, la Bistriţa: „Animalele nu ştiu că ai sărbători, ai grijă de ele ca de un copil mic…” octombrie 13, 2019 - Fără îndoială, una dintre apariţiile seducătoare, ieri, la târgul săptămânal Produs în Bistriţa-Năsăud, în centrul oraşului, a fost standul familiei Oprea din Feldru. Este prima familie din judeţ care a primit calificativul de „produs montan” pentru brânza frământată şi caşul de oaie.
Bachus vizitează Teaca! 30 de sortimente de vin ajung în curtea Mocăniței Transilvaniei, care ducea licoarea la Casa Imperială Austriacă octombrie 13, 2019 - Bachus pune stăpânire pe Teaca săptămâna viitoare. 7 crame din Podgoria Lechința vor prezenta mai bine de 30 de sortimente de vin în curtea Mocăniței Transilvaniei, trenul care, acum câteva sute de ani, ducea vinul vestit de Lechința, la Curtea Regală Austriacă.
Bistrițenii au prins gustul aventurii și umblă hai hui în vacanțe, cu camperul! octombrie 13, 2019 - Un nou tip de vacanțe e la modă printre bistrițeni. Cea cu camperul. Dacă unii aleg să descopere România alături de familie sau de prieteni la volanul unei autorulote, alții aleg să umble hai hui prin Europa. Cei care au fost în asfel de vacanțe spun că experiența e una inedită, iar faptul că îți poți reconfigura traseul și vacanța după pofta inimii este partea cea mai frumoasă și aventuroasă. Câteva ore de condus și unghiul din care privești vacanța se schimbă total. Poți fi acum la munte și peste câteva ore la mare. Sau astăzi în Italia și mâine în Franța. Vrei pe Coasta de Azur? Setezi GPS-ul să te ducă acolo și nu-ți rămâne decât grija locurilor de vizitat, casa și masa sunt cu tine, mereu. Plus familia sau prietenii!
Unul și…bun?? Un singur ofertant pentru lucrările la UPU, la cea de-a doua licitație octombrie 13, 2019 - Încă din primăvara anului trecut se vorbea despre extinderea UPU. După ce documentația a fost finalizată, nimeni nu s-a arătat interesat de execuția lucrărilor. ”O veste care mă bucură foarte mult e că avem un ofertant, la cea de-a doua licitație pentru extinderea UPU” a declarat managerul Spitalului.
VIDEO: Ursul, la doi paşi de Bistriţa! octombrie 13, 2019 - Dacă până zilele trecute eram informaţi despre urşi care terorizează locuitorii din Cuşma sau Ocniţa – de acum ne putem aştepta să-l vedem mult mai aproape! Un urs a fost surprins azi-noapte, la doi paşi de Bistriţa…!
Aquabis: Avarie, în Negrileşti. Cum vor fi afectaţi locuitorii octombrie 13, 2019 - O avarie s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în localitatea Negrileşti. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
VIDEO: SCANDAL într-un autocar Tabita Tour care mergea în Spania octombrie 13, 2019 - Scene halucinante s-au desfășurat în autogara din Arad. Protagonistul este un bistrițean, șofer al firmei de transport Tabita Tour. Bărbatul a sărit la bătaie și a agresat o femeie, pasageră în cursa ce trebuia să o ducă în Spania. Cei prezenți la toată scena spun că de vină ar fi șoferul, în timp ce alții dau vina pe femeie. VEZI ce se va întâmpla cu șoferul autocarului: