FOTO/VIDEO : Când Sașii se implică, se cunoaște!

FOTO/VIDEO : Când Sașii se implică, se cunoaște!

Noua conducere a Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud, mă refer la mai tânărul președinte Cristian Roth, a adus un suflu nou. Chestiunea trebuie privită ca o completare… E vorba, pur și simplu, de progres! Ce bună e această „rotație a cadrelor”, lecție ce s-ar cere aplicată în multe, multe alte locuri(…)Trebuie reamintit adevărul unor „elefanți” cu memoria foarte scurtă! Politica sintagmei „ a face, făcut nemțește” funcționează, oricât nu le-ar plăcea unora! Când Sașii se implică, se cunoaște! Lucru pe deplin valabil și aseară.

După titlul: „De la Bistrița Sașilor la Bistrița multiculturală”, nefericit ales, fără supărare, mă gândeam la o relatare seacă despre încă un eveniment cultural, „de bifat”. Atât! Noroc că pe foaia-program figura și numele marii noastre artiste ANITA HARTIG, altfel… Culmea că în limba germană, enunțul nu sună a titlu de teză de master sau doctorat, ci mult mai bine, infinit mai corect și mai aproape de adevăr: „Bistrița(…)oraș al Sașilor din cele 7 Cetăți – între care se numără și dragul meu oraș natal, Sighișoara – azi, un oraș al „multiculturalității”, i-aș fi spus mai degrabă al „parcursului, destinului european”. Fiind sighișorean și având foarte mulți prieteni sași, vorbind și un pic de germană și chiar „săsească”, am intuit că spectacolul de aseară va fi bine făcut, cu respect față de spectatori, față de muzică. Nu m-am înșelat.

Noua conducere a Forumului Democrat German din Bistrița-Năsăud, mă refer la mai tânărul președinte Cristian Roth a adus un suflu nou, cât se poate de firesc și de necesar.

Chestiunea trebuie privită ca o completare, nu ca o negare a ceea ce a fost. E vorba, pur și simplu de progres! Ce bună e această „rotație a cadrelor”, lecție ce s-ar cere aplicată în multe, multe alte locuri… Sala de spectacole a fost neîncăpătoare. La orele 19:00 a început un „maraton” cultural ce a trecut bine de 10 noaptea. Nu-i bai, zice chinezul, fiindcă tot ce s-a întâmplat pe scenă a fost din suflet, pentru suflete. Am avut toți de câștigat.

Manifestarea a fost rezultatul unei rodnice conlucrări a FDG-ului local cu Centrul Județean pentru Cultură, animat de neobositul manager Gavril Țărmure, cu proverbialul său simț și de fapt, să spunem lucrurilor pe nume, fler, da, fler artistic.

Două aspecte au fost în fine reliefate la microfon, pe scenă și spuse atât de Cristian Roth cât și de invitatul special domnul Harald Fratczak, viceconsulul Republicii Federale Germania la Sibiu.

Marea Unire din 1918 nu s-ar fi făcut dacă Sașii nu ar fi achiesat de bună voie la magnifica simbioză a Românilor, aceasta petrecută sub sceptrul lui Ferdinand, regele nostru… tot de origine prusacă. Diplomatul german a mers chiar mai departe și a rememorat distrugerea turnului Bisericii Evanghelice, în urma nefericitului incendiu, arhicunoscut, subliniind implicarea directă, substanțială, a Sașilor în repararea și modernizarea sa (importante fonduri bănești și procurarea directă a unor elemente de construcție sau utilaje). Bravos națiune! Așa este și trebuie reamintit mereu adevărul unor „elefanți” cu memoria foarte scurtă! Politica sintagmei „ a face, făcut nemțește” funcționează, oricât nu le-ar plăcea unora! Când Sașii se implică, se cunoaște! Lucru pe deplin valabil și aseară.

A fost o primă parte a spectacolului. Muzică de fanfară și de petrecere bavareză. Două fanfare s-au completat armonios. Prima, din Bistrița, „Blaskapelle Harmonie” a Forumului nostru german, condusă cu multă dăruire de profesorul și prietenul Cornel Moldovan și a doua, invitată din județul Alba  – „Petersdorfer Blaskapelle” – din satul Petrești, de lângă Sebeș. Amândouă  au sunat corect și au avut un repertoriu adecvat momentului aniversar: Centenarul Marii Uniri. La capitolul de muzică de „krinzken”-uri, adică de baluri, invitată a fost formația din Germania  – Trio Saxones Plus, cu muzică tipic săsească. Muzica de fanfară o puteți auzi în videoclipurile următoare:

Nici la pauză nemții nu s-au dezis. S-a oferit cu larghețe, pentru toată lumea, câte un pahar de șampanie – nu de bere, cum ne-am fi așteptat! – foarte bine primit de aproape toți spectatorii. Ba chiar am auzit voci care cereau repetarea nobilului gest și la următoarele spectacole! Cedând unui gând hâtru, aș putea avansa ideea că simbolica cupă de șampanie s-a dat și pentru a-l impresiona pe domnul ministru al „vistieriei” guvernamentale, Eugen Orlando Teodorovici, prezent ieri în județul nostru și invitat la spectacol de domnul Emil Radu Moldovan, președintele consiliului nostru județean, un obișnuit al spectacolelor de bună calitate. Tot la capitolul invitați speciali trebuie să-i amintesc și pe cei 32 de artiști din care peste 20 din Germania, Polonia, China, Moldova de peste Prut, alături de ceilalți din România, aflați la Colibița într-o tabără de creație internațională, în vizită, tot ieri la Bistrița, conduși de pictorul Marcel Lupșe, alături de mulți Sași și chiar Nemți veniți în vizită în România.

A doua parte de mai bine de o oră a fost un Medalion ANITA HARTIG absolut genial și de mare încărcătură și emoție artistică despre care vă rog să-mi dați voie să vă povestesc într-un articol de suflet, în ziarul de mâine. Doar ca să vă incit, uitați-vă cum a fost răsplătită de fani și ascultați în inegalabila sa interpretare această binecunoscută arie:

Deocamdată, vă las în compania muzicii formației Trio Saxones Plus  și a fotografiilor de la Centrul cultural Dacia.

 

FOTO- DUMITRIȚA: A transformat centrul satului în parc de dezmembrări rable februarie 22, 2020 - Ce-a fost și ce-a ajuns! Dacă pe vremuri centrul satului era locul unde tinerii se adunau la horă, acum, centrul satului poate fi orice altceva. E și cazul Dumitriței, acolo unde centrul satului e locul unde se adună...rablele.
Un artist ceramist a murit într-un accident de circulație în Africa. Familia are nevoie de ajutor să-i aducă trupul acasă februarie 22, 2020 - Un ceramist din Bistrița s-a stins zilele trecute după ce a fost implicat într-un grav accident de circulație petrecut în statul african Mali. Prietenii săi s-au solidarizat pe rețelele de socializare și vor să ajute familia să îi aducă trupul acasă.
VIDEO: PANICĂ la Spitalul Județean! Un pacient, suspect de îmbolnăvire cu coronavirus februarie 21, 2020 - Momente de panică și mobilizare a cadrelor medicale de la Spitalul Județean. Un bistrițean, proaspăt întors din țări exotice, s-a prezentat la UPU cu febră. Acesta a fost consultat separat, fiind suspect de imbolnăvire cu coronavirus.
Ioan Turc: Vă provoc domnule Cristian Niculae la o dezbatere în direct cu toată presa. Unde și când vreți! februarie 21, 2020 - Într-o conferință de presă, liderul liberalilor Ioan Turc l-a provocat public pe viceprimarul și candidatul PSD la fotoliul de primar al municipiului Bistrița la o dezbatere în direct cu toată presa.
Părerea voastră contează! Chestionare de evaluare a funcționarilor de la ghișee! februarie 21, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătății calitatea serviciilor oferite, acesta a venit cu o propunere. De săptămâna viitoare, la FIECARE instituție veți găsi chestionare de evaluare a funcționarilor. Se lucrează chiar și la un soft, astfel încât DOAR să apăsați câteva taste pentru a-i evalua.
Bistrița-Năsăud, pe lista județelor cu cele mai mari daune plătite de asiguratorii de locuințe februarie 21, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul județelor unde asiguratorii de locuințe au plătit cele mai mari despăgubiri în urma dezastrelor naturale. În țară în continuare există peste 7 milioane de locuințe neasigurate.
Liberalii bistrițeni așteaptă motivarea instanței în cazul primarului Traian Ogâgău februarie 21, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă și de situația în care se găsește primarul Traian Ogâgău după ce a primit o condamnare cu suspendare din partea unei instanțe năsăudene.
VIDEO: Prefectul speră ca problema fermierilor din Ilva Mică să se rezolve… prin generozitatea celor ce dețin terenuri februarie 21, 2020 - Aproape 2000 de animale nu au loc de pășune în Ilva Mică. Din această cauză, fermierii nici nu au subvenții de la APIA pentru ele. Prefectul Dolha speră ca problema să se rezolve, cel puțin momentan, prin generozitate. Cei ce au concesionat terenuri să cedeze o parte din ele fermierilor.
Pâine artizanală, făcută cu maia și mult drag, din făină de secară și cu semințe, numai la Michaela’s Braserie februarie 21, 2020 - Dacă n-ați descoperit până acum pâinea cu maia, nu știți nimic de calitățile ei extraordinare, puteți începe să o recunoașteți măcar prin gustul deosebit și miezul plin dacă ajungeți la Michaela's Braserie, pe Bulevardul 1 Decembrie din Bistrița. O să reveniți, vă asigurăm! Și nu doar pentru pâine. Întotdeauna o să găsiți la ei ceva dulce sau ușor sărat, abia scos din cuptor, o cafea bună, un mic dejun sau un prânz copios, care vă poate fi livrat inclusiv acasă sau la birou. Dar pâinea artizanală făcută cu maia, în fiecare dimineață, vă avertizăm, dă dependență! E altceva...
Sute de șantiere de împăduriri, organizate în Bistrița-Năsăud. Bistrițenii sunt invitați să ajute! februarie 21, 2020 - Potrivit ministrului Mediului Costel Alexe 2.500 de păduri noi urmează să fie plantate de la 0 în țară. Printre județele cu cele mai multe șantiere de împăduriri se numără și Bistrița-Năsăud, care se află și în topul tăierilor ilegale.
VIDEO: Alți doi aleși locali dau cu stângu-n dreptul pe ultima sută de metri de mandat! februarie 21, 2020 - ANI a găsit nereguli la încă doi aleși locali bistrițeni. E vorba de primarul din comuna Matei și viceprimarul din comuna Ilva Mică. Dacă unul va fi retras din funcție, celălalt, cercetat penal...mai poate sta încă liniștit pe fotoliu.
SUPERCOM colectează GRATUIT deșeurile mari! AFLĂ programul de colectare în orașele județului: februarie 21, 2020 - În perioada 24 februarie 2020 – 07 martie 2020 se va desfășura Campania de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul urban. Este vorba despre mobilier vechi, covoare sau saltele uzate și alte obiecte mari de folosință îndelungată. AFLĂ programul de colectare în Bistrița, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi:
FOTO: Bunătăți din Bistrița-Năsăud, la Târgul de Turism al României februarie 21, 2020 - Bunătățile și minunățiile marca Produs în Bistrița-Năsăud au cucerit din nou la Târgul de Turism al României: „O zestre culturală inedită, natură de basm, gustul bucatelor tradiționale, licori magice și vinuri împărătești, creativitate transpusă în produse meșteșugărești, tradiții păstrate cu sfințenie în locuri în care timpul a încremenit, fascinat de mituri...”
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân fără apă rece astăzi februarie 21, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă rece – anunță Aquabis.
Peste 200 de străzi noi, în Bistrița…! Bistrița, mai tare decât Clujul…?! februarie 21, 2020 - După 1989, intravilanul municipiului Bistrița a crescut de aproape trei ori. Așa se face că avem peste 200 de străzi noi, care nu existau înainte de 89. Lucrurile ar fi stat altfel, probabil, dacă administrațiile orașului ar fi adoptat o poziție dură și tranșantă. Așa s-a întâmplat la Cluj. În cartierele de acolo, ai toate șansele să vezi în curtea unei case mici – două case mari...
Și-a dat foc, de nervi pe polițiștii locali! februarie 21, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, în zona Ștefan cel Mare din municipiu. Un om al străzii și-a dat foc după ce polițiștii locali l-au apostrofat.
FOTO: S-a întors din Siberia pe jos, traversând înot râul Tisa…! Azi autoritățile i-au cântat „La mulți ani” februarie 20, 2020 - Momente emoționante, astăzi, pentru un veteran de război care a primit vizita oficialităților. Este vorba despre Teodor Avram care a împlinit azi venerabila vârstă de 100 de ani. După război, Teodor Avram a găsit puterea să se întoarcă la familia sa pe jos, din Siberia, traversând înot râul Tisa.
Gunoaiele din județ ne costă scump! Pentru ce mai alocă CJ BN încă 10,3 milioane de lei: februarie 20, 2020 - Consilierii județeni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Astfel s-a aprobat cheltuirea a 10,3 milioane de lei pentru...gunoaiele din județ. AFLĂ ce se face de banii aceștia:
Uite parcările, nu-s parcările! Promisiuni de locuri de parcare lăsate în aer de municipalitate! februarie 20, 2020 - Nevoia de locuri de parcare, în municipiu, e mare. De-a lungul anilor, administrația locală a promis parcări supraetajate, subterane, etc. Toate au rămas la nivel de vise frumoase. Unul singur ar începe să prindă contur, dar și asta datorită preluării de către o altă instituție.
Povestea bolnavă a incestului de la Țagu. Mamă și fiică adolescentă au născut, deodată, copiii aceluiași bărbat februarie 20, 2020 - La doar 15 ani, o copilă din localitatea Țagu, comuna Budești, dădea naștere primului său copil. Acesta era făcut tocmai cu tatăl său, alături de care locuia într-un apartament din Bistrița. Ironia sorții face ca în același timp, mama sa să dea și ea naștere unui copil.
VIDEO: Betak le oferă bistrițenilor un eveniment de excepție, în 25 februarie februarie 20, 2020 - Betak ne oferă săptămâna viitoare un eveniment de excepție, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. „Este începutul unei serii de concerte, organizate de Betak, până în luna iunie”, au precizat reprezentanții companiei. 
Case de tip familial, pentru copiii cu dizabilități, la Bistrița! februarie 20, 2020 - Un proiect inedit urmează să prinsă contur în municipiu. Consiliul Județean face primii pași pentru realizarea a două case de tip familial, special pentru copiii cu dizabilități! CE alte investiții în domeniul social va mai face CJ BN:
GRAV! În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci sunt în deficit serios februarie 20, 2020 - În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci de comune sunt în deficit serios lipsind cel puțin câte un medic de familie. În deficit sunt și trei din cele patru orașe.
Mai bine de 70 de bistrițeni au ajuns la spital din cauza pneumoniei februarie 20, 2020 - Săptămâna trecută, peste 70 de bistrițeni au avut nevoie de internare în spital, după ce au făcut pneumonie. Și gripa a trimis la spital 17 bistrițeni, unuia dintre ei afecțiunea fiindu-i fatală.
ATENȚIE! Circulație restricționată pe Valea Ghinzii și strada Aerodromului! februarie 20, 2020 - Se continuă lucrările de modernizare a Văii Ghinzii. Din acest motiv, circulația rutieră va fi restricționată în acea zonă. Traficul rutier va fi deviat începând de azi.
GROAZNIC! S-a culcat ani de zile cu fiica sa de 14 ani. Din incest a rezultat și un copil… februarie 20, 2020 - Un bărbat a fost reținut zilele trecute, după ce procurorii au descoperit că acesta a întreținut ani de zile relații sexuale cu fiica sa minoră. Totul a început în 2010, pe când aceasta avea doar 14 ani și a continuat până în 2017. La doar un an de la debutul calvarului, copila a născut un bebeluș...
Centrele de permanență, „invitate” să preia din aglomerația de la spital, pe durata lucrărilor de extindere februarie 19, 2020 - Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița urmează să aibă parte de ample lucrări de extindere și reabilitare. Pe durata lucrărilor, aglomerarea de la UPU și timpul de așteptare ar putea să crească simțitor, motiv pentru care CAS BN face apel la bistrițeni să apeleze și la centrele de permanență.
ÎN SFÂRȘIT! Se alocă bani pentru un castel aproape prăbușit! februarie 19, 2020 - Consiliul Județean a prins în bugetul anului 2020 bani pentru un castel aproape prăbușit! Totuși, fondurile ajung doar pentru ”punerea în siguranță”. Asta până când probabil se vor găsi fonduri europene pentru reabilitarea integrală.
Mâine, la Bistrița: „Dezrobirea rromilor”. Dezbatere și spectacol extraordinar de folclor februarie 19, 2020 - Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13.00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema  „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”:
Alocațiile pentru copii, înlocuite de vouchere…?! februarie 19, 2020 - Alocațiile pentru copii ar putea să dispară, pentru a fi înlocuite de vouchere. Este una dintre posibilitățile pe care Guvernul Orban le ia în calcul, ca să evite astfel situațiile în care părinții cheltuie banii pe altceva.