14.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

FOTO/VIDEO: Clipe de grație, în sala mică de sport a Colegiului „Andrei Mureșanu”

Zeci de profesori și elevi au umplut sala mică de sport a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, așezându-se direct pe jos, fiind martorii unor adevărate clipe de grație și ascultând fascinante povești despre rezistență, paznici de închisoare transfigurați sau frumusețea secretă care va salva, în final, lumea…

Despre frumusețea secretă care te ajută să descoperi o altă nouă frumusețe în jur sau să te construiești ca o versiune upgradată a ființei tale, despre variantele noastre mai bune, despre mișcarea #Rezist din Sibiu și protestele din diferitele orașe ale țării și despre multe altele a povestit joi Radu Vancu, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Așa cum se întâmplă în fiecare primăvară din 2007 încoace, profesoara Camelia Toma, Asociația Argument și partenerii lor au organizat încă o ediție a deja tradiționalului Târg al Cititorilor de Carte.

Cei care văd frumusețea în literatură, în dans, în muzică, filme sau jocuri de calculator devin variante superioare ale propriei lor ființe… Mircea Cărtărescu numește poezie toate aceste intensități: el spune că este poezie și în jocurile de pe calculator, și în literatură, sport, muzică, dans, peste tot. Iar cantitatea aceasta suplimentară de frumusețe care există în lucruri este cea care construiește din noi variante superioare celor care suntem…”, a mai spus Radu Vancu – autor, între altele, al unui jurnal publicat anul trecut și intitulat Zodia Cancerului, despre care Mircea Cărtărescu afirma că este o aventură intelectuală în sine: „Mi s-a întâmplat rar să citesc notații atât de dense, atât de competente în zona culturală și atât de umane în cea emoțională. El confirmă un scriitor polivalent, unul dintre cei mai moderni și mai atotcuprinzători ai generației lui. Poet, universitar, activist cultural și civic, Radu Vancu pare unul dintre acei oameni cărora nimic din ce-i uman (și post-uman) nu le e străin.

[arve url=”https://youtu.be/d0K_NhMm–Q” /]

Nu vii tu la librărie, vine librăria la tine!” este motto-ul care guvernează Târgul Cititorilor de carte de la Colegiul „Andrei Mureșanu” care a oferit elevilor din școală posibilitatea de a asculta recomandări de lectură realizate de colegi de-ai lor, dar și de a cumpăra cărți la prețuri promoționale de la Casa de Editură Max Blecher, Editura Charmides, Casa Cărții Nicolae Steinhardt și Alexandria Librării.

[arve url=”https://youtu.be/dO-ES-V9u94″ /]

La Bistrița, am vorbit despre literatură cu elevii de la Târgul Cititorilor de Carte organizat de Camelia Toma la Colegiul „Andrei Mureșanu”. A fost la fel de intens & esențial ca orice discuție despre frumusețe & adevăr purtată cu adolescenți. Iar apoi am vorbit, tot despre literatură, cu deținuții de la Penitenciarul Bistrița. Care știau bine Dostoievski, evoluționism (inclusiv Dawkins & Dennett), doctrine politice, teatru. Și, cum aveam tricou cu „ReZISt și făcut”, am ajuns să vorbim despre Rezist & Vă vedem. Unul dintre ei, încă tânăr, cu alură de bad boy & ochi de romantic scandinav, a zis așa: Domnule, nouă legile lor strâmbe ar trebui să ne convină, fiindcă ne-ar ajuta. Dar, de fapt, sunt îngrozitoare și ne scot din minți.  E atâta frumusețe & speranță în țara asta. Nici zece PSD-uri n-o vor distruge…” a scris Radu Vancu pe pagina sa de socializare, după vizita la Bistrița…

Radu Vancu (n. 13 iulie 1978, Sibiu) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional. Coordonează secţiunea literară a revistei Timpul. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A îngrijit ediţii din poezia lui Alexandru Macedonski şi Alexandru Muşina. Volume de poezie: Epistole pentru Camelia, Imago, 2002; Biographia litteraria, Vinea, 2006; Monstrul fericit, Cartier, 2009; Sebastian în visTracus Arte, 2010; Amintiri pentru tatăl meu, Vinea, 2010; Frânghia înflorită, Casa de editură Max Blecher, 2012; 4 A.M. Cantosuri domestice, Casa de editură Max Blecher, 2015. Eseuri: Mircea Ivănescu: Poezia discreţiei absolute, Vinea, 2007 (ediţie revăzută şi adăugită, ART, 2015); Eminescu: Trei eseuri, InfoArt Media–Argonaut, 2011; Mistica poeziei: Lecturi în literatura contemporană, Muzeul Literaturii Române, 2013; Poezie şi individuaţie, Tracus Arte, 2014; România vertebratăAdenium, 2016. Dintre cărţile lui, Frânghia înflorită a fost tradusă în turcă (Çiçek Açan Urgan, Yitik Ülke Yayınları, Istanbul, 2015), iar 4 A.M. Cantosuri domestice în maghiară (Hajnali négy. Házias cantók, Syllabux, Budapesta, 2016). Selecţii din poemele lui au fost traduse în engleză, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.