FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

110 elevi de toate vârstele – între care și 32 de elevi din Bistrița – au trecut prin mari emoții ieri, la Liceul de Muzică „Turdor Jarda” și la Sinagogă, acolo unde s-a desfășurat ediția cu numărul 36 a Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță”.

110 elevi de toate vârstele din Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, București, Timișoara, Arad și Bistrița (32 de elevi) s-au înscris în această competiție unică în România, datorită repertoriului impus care trebuie să se focalizeze exclusiv pe muzica unor compozitori români.

Ieri seară, la Sinagogă s-a desfășurat Gala Laureaților, juriul selectându-i pe cei mai străluciți 10 elevi care au evoluat în competiție: Antonia Maria Pera (clasa a XI-a, canto popular, profesor coordonator Teodora Craiu-Zărnescu de la Liceul de arte Regina Maria din Alba-Iulia), Andreea Chisăliță (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Roxana Obeșterescu de la Liceul de Arte Ion Vidu din Timișoara), Silviu Ionuț Avram (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Cristina Bălan-Pahone de la Liceul de muzică Tudor Jarda Bistrița), Horațiu Adrian Marian (clasa a II-a, vioară, profesor coordonator Ștefan Dejica-Cosovici de la Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena Cluj-Napoca), Cerisha Herman Med (clasa a VII-a, pian, profesor coordonator Doriana Ormanji de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad), Rebeca Denisa Badea (clasa a VIII-a flaut, profesor coordonator Irina Maria Naneș de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca), Na Na Zhang (clasa a VIII-a vioară, profesor coordonator Elena Baltagă de la Colegiul Național de muzică George Enescu din București), Clarisa Gheorghe (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București), Maria Rădeanu (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București) și Iulian Băluțel – clasa a XII-a, vioară, profesor coordonator Elena Baltagă, Colegiul George Enescu din București.

Corepetitori ai celor 10 elevi care au evoluat în Gala Laureaților au fost profesorii Adriana Copaciu, Meda Nemeti, Anta Agavriloae și Gheorghe Burz.

A fost primul an în care concursul a cuprins și o secțiune de canto popular și, spre mândria organizatorilor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat și un elev din Bistrița.

Abia întors de la Olimpiada Națională de Muzică, unde a obținut un meritoriu loc III, Ionuț Silviu Avram a cucerit preimul I și la Concursul Național „Sigismund Toduță”: „A fost foarte greu, pentru că au fost 33 de concurenți foarte buni, din întreaga țară… Este prima oară când particip, am avut emoții foarte mari, mai ales că am cântat și în fața unor profesori care mă cunoșteau… Sper că m-am descurcat bine…”, ne-a mărturisit Silviu Avram.

Silviu Avram a participat și în trecut la concursuri de prestigiu precum „Pană de Păun” sau „Valeria Peter Predescu”, iar pentru concursul național Sigismund Toduță a ales să poarte un costum specific de pe Valea Someșului, din Maieru: „Este un costum puțin diferit, dintr-o zonă de munte. Pe Valea Someșului pieptarul are ciucuri, dar la mine în sat, la Maieru, el este simplu, cu cusături negre. Și clopul este diferit, nu are pană de păun obișnuită, ci are o păuniță…”, ne-a mai explicat Ionuț Silviu Avram.

Așa cum prevede regulamentul concursului național desfășurat sub egida Ministerului Educației – 25% dintre elevi au fost premiați:  Marele premiu în valoare de 1000 de euro a fost oferit de Asociația de Prietenie Româno-Germană Bistrița-Neubrandenburgun – fiind cucerit, în acest an, de Iulian Băluțel, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „George Enescu” din București.

Un alt premiu special de 150 de euro a fost oferit de Asociația culturală Hara – pentru Maria Rădeanu. Și Ionuț Silviu Avram din Bistrița a obținut premiul special al juriului, în timp ce alți 12 elevi ai Liceului „Tudor Jarda” din Bistrița au urcat pe podium, cucerind diferite distincții.

29 de premii I, II și III au fost oferite de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Local, acestea fiind în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei.

Anul viitor, organizatorii au promis că încearcă să ofere noi șanse de afirmare, introducând o secțiune specială și pentru muzica de cameră, dar și pentru instrumente folclorice.

Sunt foarte mulțumită, am discutat și cu cei din juriu, care sunt adevărații specialiști, premiile au fost acordate pe cinstite, și, din câte se pare, și în acest an, ca și anul trecut, Marele Premiu a ajuns la un violonist… Suntem cu toții încântați de faptul că în fiecare an crește și calitatea acestui concurs: participă elevi din ce în ce mai talentați… Câștigătorul de anul trecut, de pildă, a luat premiul II la Olimpiada națională instrumental, iar Iulian Băluțel, câștigătorul acestei ediții a obținut premiul I la Olimpiadă…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Raluca Mărgineanu, directoarea liceului „Tudor Jarda”.

 

Cadouri din cea mai bună ciocolată, bomboane Bucuria, vinuri, șampanie și cognac din Moldova găsiți în Bistrița numai la Chocolaterie Sweet Art, pe Pietonal februarie 24, 2020 - E cineva care nu iubește ciocolata? Dar bomboanele cu tradiție și același gust din 1946, de la Bucuria? Dar vinurile și cognacul din Republica Moldova? Dacă le iubiți pe toate și  vreți să vă bucurați de ele trebuie să știți că le găsiți de luni și până sâmbătă la Chocolateria Sweet Art, de pe Pietonal, în Centrul Vechi al Bistriței. În cocheta Chocolaterie de pe Pietonal, soții Iulia și Vali Echert au pus toată pasiunea lor pentru gustul bun și te pot surprinde cu ceva nou oricând treci pe la ei.
Fără frică de justiție: Frații din Viișoara încă dau țepe, ”cumpărând” animalele oamenilor creduli februarie 24, 2020 - Doi frați din Viișoara continuă să înșele oamenii, deși unul dintre ei se află sub control judiciar. Mai mult, a fost și trimis în judecată în luna decembrie. Cu toate acestea, ei încă mai ”cumpără” animale de la oameni creduli. S-a răbufnit pe Facebook. Și s-ar părea că cei doi ar mai ”coace” încă o înșelăciune:
SĂNĂTATEA, pe primul loc la Căian! Campanie de verificare a inimii, plămânilor și glicemiei! februarie 24, 2020 - Un medic de la Spitalul Județean Bistrița va fi prezent la Căianu Mic timp de două zile! Cei din zonă vor putea să-și verifice plămânii, inima și nivelul glicemiei! AFLĂ ce analize se fac și FĂ-ȚI programarea din timp:
Candidatura deputatului Robert Sighiartău la Primăria Bistrița, incertă. Numele candidatului, făcut public de Mărțișor februarie 24, 2020 - Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a vorbit în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”  de pe Bistriteanul Live despre relația sa cu liderii bistrițeni ai partidului, Ioan Turc și Sorin Hangan, sondaje, dar și despre posibila sa candidatură la fotoliul de primar al municipiului Bistrița.
Încă o bistrițeancă a fost diagnosticată cu gripă. Care este starea ei februarie 24, 2020 - O bistrițeancă de 83 de ani a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu gripă. Aceasta are mai multe afecțiuni, însă starea sa nu este foarte gravă.
Aquabis: Fără apă potabilă, de azi până mâine, în Lunca Ilvei februarie 24, 2020 - Locuitorii din Lunca Ilvei rămân fără apă potabilă, de astăzi – 24 februarie, până mâine, anunță Aquabis.
FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus februarie 24, 2020 - O performanță istorică pentru România a fost înregistrată ieri, în Alpii Italieni: Damaschin Berende și fiul său, Bogdan, au câștigat medaliile de aur în două categorii diferite, la campionatul european de sănii trase de câini. România a urcat pentru prima oară pe podium în clasamentul națiunilor. Ce ne-au povestit sportivii din Bstrița despre amenințarea cu Coronavirus:
Sanovil angajează economiști, o fermă din Lechința caută inginer horticultor! NOI locuri de muncă, în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2020 - Clinica Sanovil angajează economiști, iar o fermă din Lechința caută inginer horticultor. Posturi libere și pentru șefi de schimb, ingineri, lăcătuș mecanic, electricieni, muncitori necalificați sau șoferi! Ce beneficii îți pot oferi angajatorii:
VIDEO: CINCI persoane monitorizate la domiciliu pentru suspiciune de infecție cu coronavirus februarie 24, 2020 - Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bistrița monitorizează cinci persoane, la domiciliu, din cauza suspiciunii de coronavirus. Cele cinci persoane sunt sosite din Italia. CE directive a dat Ministerul Sănătății:
Cum se fac bani din gunoaie! O firmă din Teaca se pregătește să transforme o bombă biologică în punct de colectare a reciclabilelor februarie 24, 2020 - O firmă din Teaca ne demonstrează că se pot face bani din deșeuri pe piața liberă, fără a deține vreun contract bănos cu autoritățile locale sau județene. SRL-ul se pregătește să transforme un depozit de dejecții de la Teaca în punct de colectare a deșeurilor.
Două locații SECRETE de CARANTINĂ pentru bolnavii cu CORONAVIRUS, în Bistrița Năsăud! februarie 24, 2020 - Autoritățile județene sunt în alertă, de când Italia are 11 orașe în carantină, din cauza coronavirusului. În Bistrița Năsăud există deja două locații secrete în care vor fi duși bistrițenii care se întorc din Italia. AFLĂ detalii despre pregătirile care se fac:
CE trebuie să știți despre CORONAVIRUS și CUM vă protejați: februarie 24, 2020 - Întreaga lume este în alertă, de când mii de oameni s-au îmbolnăvit în China. Dar mai ales de când coronavirusul a ajuns și în alte țări pe glob. Organizația Mondială a Sănătății a transmis câteva informații despre acest virus. Și totodată, modul în care ne putem proteja.
FOTO/VIDEO – JALE: A dispărut o pădure de stejari din Arcalia! 40 de hectare rase în două luni februarie 24, 2020 - "Bună seara. Doresc să fac o sesizare cu privire la tăierile de lemn din localitatea Arcalia, unde s-au tăiat în două luni 40 hectare de pădure, cam 600 metri cubi de stejar. Și în fiecare an se taie. Dorim să apelăm la cei care ne pot ajuta la stoparea tăierilor de pădure", ne scria disperat pe numărul de WhatsApp al redacției un cititor. Pentru a-și întări spusele, omul ne-a trimis zeci de fotografii și câteva materiale video: 
Rupt de beat, a băgat doi copii în spital februarie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în Feldru în această seară. Doi  copii au ajuns la spital după  ce șoferul, rupt de beat, a lovit cu mașina un stâlp.
INEDIT! Cea mai tare petrecere a primăverii, la Metropolis: Wedding Show februarie 23, 2020 - Se anunță o petrecere pe cinste, în martie, la Hotel Metropolis! Wedding Show este primul eveniment de acest gen și anvergură în Bistrița. „Se adresează oamenilor activi care muncesc mult în timpul săptămânii, iar în weekend vor să se relaxeze și să mai și prindă ceva pe Netflix, la final de zi...” Ceva inedit - pentru viitorii miri și mirese:
EXTRA: Cel mai cunoscut compozitor al tuturor timpurilor, celebrat la Bistrița, Bonn, New York, Shanghai, Sao Paulo, Moscova…! februarie 23, 2020 - Cel mai cunoscut compozitor al tuturor timpurilor va fi celebrat în zilele care urmează la Bistrița, Bonn, New York, Shanghai, Sao Paulo, Cape Town, și chiar Moscova! Anul 2020 a fost declarat anul Beethoven. Se împlinesc 250 de ani de la nașterea sa:
Ești îndrăgostit de… premii? Câștigă-le de la Casa EMA februarie 23, 2020 - Aveți la dispoziție încă două zile pentru a câștiga câteva premii surpriză de la Casa EMA. Aici se desfășoară o tombolă specială dedicată tuturor îndrăgostiților:
S-au trezit cu apa rece tăiată, deși plătiseră și aveau chitanțe! februarie 23, 2020 - Supărare mare la Năsăud. Locatarii unui bloc s-au trezit cu apa rece tăiată. Asta după ce au plătit la Asociația de locatari și au chitanțe. Au făcut chetă și au strans banii necesari pentru repornirea apei, dar au depus plângere la poliție. ”Administratorul s-a îmbolnăvit, iar soția lui nu ne mai răspunde!” ne-au scris cei din zonă.
MATEROM AUTOMOTIVE: Ofertă specială, valabilă până în 31 martie! februarie 23, 2020 - Materom Automotive vă oferă în luna martie o ofertă cu totul specială! Este valabilă pentru autoturismele Mercedes-Benz și multimarcă, până în 31 martie!
Programări online pentru permis! Fără timp lung de așteptare pentru proba practică, din martie! februarie 23, 2020 - Timpul îndelungat de așteptare pentru a susține proba practică a examenului pentru permisul de conducere va fi istorie. Din luna martie intră în vigoare noile modificări privind susținerea examenelor. Proba teoretică- într-o SINGURĂ zi pe săptămână. Două sâmbete în plus pentru proba practică.
Aquabis: Stația de Pompare de la Sărățel rămâne fără apă mâine februarie 23, 2020 - Stația de Pompare de la Sărățel rămâne fără apă mâine, 24 februarie. „Acest lucru nu va afecta consumatorii, decât în măsura în care lucrările de remediere se vor complica”, anunță Aquabis.
PANICA produsă de CORONAVIRUS continuă: O bistrițeancă a sunat la 112 să reclame un posibil purtător al virusului! februarie 23, 2020 - S-a întâmplat aseară, când o bistrițeancă a sunat la 112. Aceasta a anunțat că în Bistrița se află un bărbat sosit din zona de carantină din Italia. S-a format o comisie care a mers la bărbat acasă pentru a analiza situația:
FOTO: S-au răsturnat cu mașina și o persoană a rămas blocată! februarie 23, 2020 - S-a întâmplat în această dimineața, pe drumul Sigmirului. Un autoturism s-a răsturnat pe plafon, în șanțul de pe marginea carosabilului. O persoană a rămas blocată în interiorul mașinii.
„Pierdute” prin Zalău: Pașca pierde duelul cu Tadici : 25 la 23 februarie 22, 2020 - Elevele lui Horațiu Pașca pierd la Zalău pe mâna lor și a obișnuitei căderi fizice din repriza secundă, iar asta se întâmplă cu o săptămână înainte de cel mai important meci european, cel din sferturile  Cupei EHF în compania 𝗛𝗲𝗿𝗻𝗶𝗻𝗴-𝗜𝗸𝗮𝘀𝘁 𝗛𝗮𝗻𝗱𝗯𝗼𝗹𝗱.
O ucraineancă a băgat în spital doi bistrițeni, după un impact pe Republicii februarie 22, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după-masă, pe Bulevardul Republicii din Bistrița. O ucraineancă a reușit să bage în spital doi bistrițeni, după ce nu a acordat prioritate în sens.
Ce s-a întâmplat cu Ca$$a Loco? Câtă legătură mai au foștii membri cu muzica februarie 22, 2020 - Acum un deceniu, formația compusă din bistrițeni Cassa Loco era pe val! Încet, încet membrii săi s-au reprofilat spre alte activități. Câtă legătură mai au bistrițenii cu muzica?
Ați văzut-o?? Minora e dispărută de 3 zile! februarie 22, 2020 - O minoră de 16 ani a dispărut de acasă, de trei zile. Familia solicită ajutorul tuturor celor ce pot să ofere informații. 
Tensiuni politice tot mai mari între PSD și PNL. În ecuația Ovidiu Florean vs. Radu Moldovan, apare DNA februarie 22, 2020 - Ovidiu Florean, secretar PNL și consilier județean a punctat faptul, într-o conferință de presă că, ar exista un dosar la DNA pe numele lui Radu Moldovan.
FILM cu mărturii ale vedetelor și a oamenilor simpli ce au scăpat de droguri: februarie 22, 2020 - După ce a lansat un concurs pentru realizare de afișe menite să prevină consumul de droguri, prefectul mai are un ”vis”. Acesta dorește realizarea unui filmuleț scurt cu mărturii ale celor ce au scăpat de dependența de droguri. Atât vedete, cât și tineri sau oameni simplii.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi, în Negrilești februarie 22, 2020 - Se sistează apa potabilă astăzi, 22 februarie 2020, în Negrilești - anunță Aquabis.