FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

110 elevi de toate vârstele – între care și 32 de elevi din Bistrița – au trecut prin mari emoții ieri, la Liceul de Muzică „Turdor Jarda” și la Sinagogă, acolo unde s-a desfășurat ediția cu numărul 36 a Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță”.

110 elevi de toate vârstele din Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, București, Timișoara, Arad și Bistrița (32 de elevi) s-au înscris în această competiție unică în România, datorită repertoriului impus care trebuie să se focalizeze exclusiv pe muzica unor compozitori români.

Ieri seară, la Sinagogă s-a desfășurat Gala Laureaților, juriul selectându-i pe cei mai străluciți 10 elevi care au evoluat în competiție: Antonia Maria Pera (clasa a XI-a, canto popular, profesor coordonator Teodora Craiu-Zărnescu de la Liceul de arte Regina Maria din Alba-Iulia), Andreea Chisăliță (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Roxana Obeșterescu de la Liceul de Arte Ion Vidu din Timișoara), Silviu Ionuț Avram (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Cristina Bălan-Pahone de la Liceul de muzică Tudor Jarda Bistrița), Horațiu Adrian Marian (clasa a II-a, vioară, profesor coordonator Ștefan Dejica-Cosovici de la Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena Cluj-Napoca), Cerisha Herman Med (clasa a VII-a, pian, profesor coordonator Doriana Ormanji de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad), Rebeca Denisa Badea (clasa a VIII-a flaut, profesor coordonator Irina Maria Naneș de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca), Na Na Zhang (clasa a VIII-a vioară, profesor coordonator Elena Baltagă de la Colegiul Național de muzică George Enescu din București), Clarisa Gheorghe (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București), Maria Rădeanu (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București) și Iulian Băluțel – clasa a XII-a, vioară, profesor coordonator Elena Baltagă, Colegiul George Enescu din București.

Corepetitori ai celor 10 elevi care au evoluat în Gala Laureaților au fost profesorii Adriana Copaciu, Meda Nemeti, Anta Agavriloae și Gheorghe Burz.

A fost primul an în care concursul a cuprins și o secțiune de canto popular și, spre mândria organizatorilor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat și un elev din Bistrița.

Abia întors de la Olimpiada Națională de Muzică, unde a obținut un meritoriu loc III, Ionuț Silviu Avram a cucerit preimul I și la Concursul Național „Sigismund Toduță”: „A fost foarte greu, pentru că au fost 33 de concurenți foarte buni, din întreaga țară… Este prima oară când particip, am avut emoții foarte mari, mai ales că am cântat și în fața unor profesori care mă cunoșteau… Sper că m-am descurcat bine…”, ne-a mărturisit Silviu Avram.

Silviu Avram a participat și în trecut la concursuri de prestigiu precum „Pană de Păun” sau „Valeria Peter Predescu”, iar pentru concursul național Sigismund Toduță a ales să poarte un costum specific de pe Valea Someșului, din Maieru: „Este un costum puțin diferit, dintr-o zonă de munte. Pe Valea Someșului pieptarul are ciucuri, dar la mine în sat, la Maieru, el este simplu, cu cusături negre. Și clopul este diferit, nu are pană de păun obișnuită, ci are o păuniță…”, ne-a mai explicat Ionuț Silviu Avram.

Așa cum prevede regulamentul concursului național desfășurat sub egida Ministerului Educației – 25% dintre elevi au fost premiați:  Marele premiu în valoare de 1000 de euro a fost oferit de Asociația de Prietenie Româno-Germană Bistrița-Neubrandenburgun – fiind cucerit, în acest an, de Iulian Băluțel, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „George Enescu” din București.

Un alt premiu special de 150 de euro a fost oferit de Asociația culturală Hara – pentru Maria Rădeanu. Și Ionuț Silviu Avram din Bistrița a obținut premiul special al juriului, în timp ce alți 12 elevi ai Liceului „Tudor Jarda” din Bistrița au urcat pe podium, cucerind diferite distincții.

29 de premii I, II și III au fost oferite de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Local, acestea fiind în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei.

Anul viitor, organizatorii au promis că încearcă să ofere noi șanse de afirmare, introducând o secțiune specială și pentru muzica de cameră, dar și pentru instrumente folclorice.

Sunt foarte mulțumită, am discutat și cu cei din juriu, care sunt adevărații specialiști, premiile au fost acordate pe cinstite, și, din câte se pare, și în acest an, ca și anul trecut, Marele Premiu a ajuns la un violonist… Suntem cu toții încântați de faptul că în fiecare an crește și calitatea acestui concurs: participă elevi din ce în ce mai talentați… Câștigătorul de anul trecut, de pildă, a luat premiul II la Olimpiada națională instrumental, iar Iulian Băluțel, câștigătorul acestei ediții a obținut premiul I la Olimpiadă…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Raluca Mărgineanu, directoarea liceului „Tudor Jarda”.

 

Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum 4 ore - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum 6 ore - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum 9 ore - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.
Concurenţă acerbă: Aproape 36 de candidaţi luptă pentru un post! acum 10 ore - 48 de posturi sunt titularizabile, în acest an, în Bistriţa-Năsăud iar la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud s-au înscris iniţial 566 de candidaţi. Cei mai mulţi visează la un post de învăţător.
FOTO/VIDEO: A-nceput conferința de alegeri în cadrul PSD BN! Radu Moldovan, reales președinte acum 11 ore - Filiala județeană a PSD își alege azi conducerea, secretarul, etc. Conferința a început la ora 15.00 și la eveniment sunt prezenți inclusiv premierul României și o suită de miniștri. 
Colț foto cu prințese celte sau nimfe dace – surprize inedite la Festivalul Celtic din acest weekend acum 12 ore - Weekendul acesta, complexul Băile Figa de lângă Beclean găzduiește cea de-a 6-a ediție a Festivalului Celtic. Pe lângă artiștii internaționali invitați să cânte, organizatorii au pregătit și alte surprize, printre care un colț foto celtic, cu prințese celte sau nimfe dace, unde participanții vor putea face fotografii printate pe loc.
VIDEO- EXCLUSIV: Belgianul a fost scăpat de polițiști din mâinile ciobanilor acum 12 ore - Apar noi detalii în cazul belgianului bătut de ciobani. După ce a fost snopit în bătaie, ciobanii i-ar fi cerut și bani, pentru a-l lăsa să plece. Aproximativ două ore și jumătate ar fi stat ”sechestrat” până au ajuns polițiștii. Deși initial acesta a spus că nu depune plângere, astăzi, trei persoane s-au prezentat la sediul Poliției pentru a raporta agresiunea.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni acum 13 ore - Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nușeni, care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide din nou porţile pentru mii de credincioşi. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
VIDEO: Andra, invitată specială la Zilele comunei Prundu Bârgăului! Ce alte surprize pregăteşte primarul Doru Crişan acum 15 ore - În premieră, Zilele comunei Prundu Bârgăului vor fi organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, într-o formulă inedită. Printre invitaţii speciali se numără şi îndrăgita solistă Andra.
GRAV! Elevii slabi lăsați corigenți să nu „păteze” rata de promovabilitate a școlii? Ministerul Educației promite verificări la sânge acum 16 ore - Ministerul Educației va lua la puricat Inspectoratele Școlare Județene din 17 județe, după ce procentul corijenților în ciclul gimnazial a crescut îngrijorător. Printre aceste județe se numără și Bistrița-Năsăud. Reprezentanții ministerului se tem ca elevii mai slabi să nu fie ținuți departe de Evaluarea Națională pentru a nu strica rata de promovabilitate a școlii.
Aquabis: Se sistează apa în Bistriţa Bârgăului, pentru câteva ore acum 16 ore - Astăzi, 19 iulie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistriţa Bârgăului. Care este motivul:
VIDEO ȘOCANT: Motociclist belgian zdrobit în bataie de ciobani la Colibița acum 17 ore - Suntem departe de civilizație, iar ciobanii din Colibița și mai departe! Un belgian a fost bătut cu bestialitate ieri de câțiva ciobani după ce s-a dus să le ceară scuze că s-au speriat caii de sunetul motoarelor.
Dăncilă și Teodorovici, azi, la Bistrița! acum 18 ore - Premierul Viorica Dăncilă va fi prezent azi la Bistrița. Vizita acesteia e prilejuită de alegerile PSD BN. Alături de ea vor mai sosi la Bistrița o suită de miniștrii, printre care și Eugen Teodorovici.
FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O zi - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum O zi - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.