FOTO/VIDEO. Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…

FOTO/VIDEO. Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…

În amintirea celor aproape 7.500 de evrei care au fost deportați între 4 și 6 iunie 1944 din Bistrița-Năsăud, în oraș s-au desfășurat marți câteva evenimente menite să ne amintească de vremurile dramatice pe care le-au traversat înaintașii noștri.

Ceremonia a început cu o depunere de jerbe la monumentul ridicat în Stațiunea pomicolă, acolo unde în mai 1944 a fost improvizat un ghetou în care au fost ținuți evreii – în condiții inimaginabile – cu câteva zile înainte de  deportarea în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau…

S-au depus jerbe de flori și la Monumentul victimelor Holocaustului ridicat în fața Sinagogii, dar și la Placa comemorativă amplasată în Gara Bistrița.

A fost dezvelit  Memorialul Vieții, în Piața Morii, monumentul care cuprinde numele tuturor familiilor de evrei din Bistrița-Năsăud aflați în viață în 1944.

La toate evenimentele au participat – alături de oficialitățile locale și județene – și o delegatie din Regiunea Brenner (Israel, cu care județul este înfrățit), Rafael Shaffer, prim-rabinul României și reprezentanți ai comunității evreilor din Bistrița-Năsăud.

La Sinagogă s-a desfășurat, tot marți, 4 iunie, conferința Mărturii documentare privind deportarea evreilor de pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud susținută de dr. Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale din Bistrița – cea care a amintit celor prezenți de legile holocaustului, adoptate între 27 martie–28 august 1944.

Acestea au totalizat un număr de 36 de decrete-legi și 37 de ordonanțe ministeriale cu efecte directe și fatale în nord-estul Transilvaniei… Decretul care a avut urmări și consecințe fatale a fost decretul 1610, cu privire la reglementarea unor chestiuni ale locuințelor și caselor evreilor. Pus în aplicare, acesta a semnat practic sentința generală de condamnare la moarte a tuturor evreilor din acest teritoriu…”, a explicat Cornelia Vlașin.

În Galeria Lina, la etajul Sinagogii din Bistrița a fost inaugurată și expoziția Bistrița sublimă. Pot fi admirate aici câteva impresionante ipostaze ale orașului, surprinse de Brândușa Bontea, Radu Hangan, Mirela Hangiu, Marcel Lupșe, Doina Moisescu Herivan, Aurel Marian, Maria Mărginean, Dumitru Macovei, Mariana Moldovan, Sever Moldovan, Constantin Răducan și George Mircea.

În programul zilei a fost inclusă și o vizită la Biblioteca Județeană George Coșbuc: membrii delegației oficiale din Regiunea Brenner, Israel, au vizitat Fondul documentar și secțiile bibliotecii. Un moment special s-a derulat în galeria din holul bibliotecii, unde oaspeților le-au fost prezentate expoziția de grafică semnată Saul Steinberg și expoziția de carte „Scriitori evrei”.

Deși s-a născut în România, Saul Steinberg este foarte puțin cunoscut în țară, pentru că el a trăit foarte mult în Statele Unite ale Americii. Acolo a fost extrem de apreciat, pentru că a ilustrat ani de zile, unele dintre cele mai prestigioase reviste americane. Am ținut mult să avem această expoziție la Biblioteca Județeană, pe care iată, o dublăm cu o expoziție de carte cu opere ale unor mari scriitori evrei, dintre care unii s-au născut și au trăit în România”, a explicat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii „George Coșbuc”

Ioan Pintea a anunțat, totodată, că în cursul acestui an, instituția pe care o conduce va realiza, în colaborare cu Asociația Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, un album cu cimitirele evreiești din acest județ.

Fredy Deac, președintele Comunității Evreiești din Bistrița a precizat că este vorba despre 78 de cimitire evreiești. „Mulțumesc Bibliotecii Județene George Coșbuc și managerului Ioan Pintea pentru ceea ce s-a realizat aici, cu ocazia comemorării a 75 de ani de la deportarea locuitorilor evrei din Bistrița în lagărele morții. Sperăm ca albumul cu cimitirele evreiești din județ să apară în cursul lunii octombrie, când va fi comemorată Ziua holocaustului din România. Albumul va fi realizat în alb-negru, deci va avea o valoare artistică și estetică deosebită!”, a mai spus Fredy Deac.

Seara s-a încheiat cu un emoționant concert de gală, prin care s-au comemorat cei 75 de ani de la Deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în Lagărele Morții.

Între invitații de onoare a fost și Daniela Păcuraru – soprană, laureată a Concursului Internațional „Hariclea Darclée” și a Concursului „Puccini” (Lucca, Italia):

Și violonistul Claudiu Hontilă de la Filarmonica „Transilvania”, acompaniat la pian de Lucian Dușa, de la Opera Națională Română Cluj-Napoca, și-au încântat publicul cu celebre creații muzicale ale unor compozitori români și evrei:

Elena Ivanca – actriță la Teatrul Național din Cluj a completat concertul cu un tulburător recital poetic, emoționându-i până la lacrimi pe spectatori. Elena Ivanca a recitat câteva tulburătoare poeme semnate de Elie Wiesel, el însuși un supraviețuitor al Holocaustului, dar și fragmente din celebra Epistolă a lui Pavel către Corinteni:

Chiar dacă aş vorbi toate limbile omeneşti şi îngereşti, fără dragoste, nu aș fi decât o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor…
Şi chiar dacă aş avea darul proorociei şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa, chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii, dar n-aş avea dragoste, nimic nu aș fi…
Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, la nimic nu mi-ar folosi…
Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate,
Dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
Dargostea nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr…
Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…
Dragostea nu va pieri niciodată…

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum O oră - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 3 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 5 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 6 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 8 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 23 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.