FOTO/VIDEO. Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…

FOTO/VIDEO. Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…

În amintirea celor aproape 7.500 de evrei care au fost deportați între 4 și 6 iunie 1944 din Bistrița-Năsăud, în oraș s-au desfășurat marți câteva evenimente menite să ne amintească de vremurile dramatice pe care le-au traversat înaintașii noștri.

Ceremonia a început cu o depunere de jerbe la monumentul ridicat în Stațiunea pomicolă, acolo unde în mai 1944 a fost improvizat un ghetou în care au fost ținuți evreii – în condiții inimaginabile – cu câteva zile înainte de  deportarea în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau…

S-au depus jerbe de flori și la Monumentul victimelor Holocaustului ridicat în fața Sinagogii, dar și la Placa comemorativă amplasată în Gara Bistrița.

A fost dezvelit  Memorialul Vieții, în Piața Morii, monumentul care cuprinde numele tuturor familiilor de evrei din Bistrița-Năsăud aflați în viață în 1944.

La toate evenimentele au participat – alături de oficialitățile locale și județene – și o delegatie din Regiunea Brenner (Israel, cu care județul este înfrățit), Rafael Shaffer, prim-rabinul României și reprezentanți ai comunității evreilor din Bistrița-Năsăud.

La Sinagogă s-a desfășurat, tot marți, 4 iunie, conferința Mărturii documentare privind deportarea evreilor de pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud susținută de dr. Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale din Bistrița – cea care a amintit celor prezenți de legile holocaustului, adoptate între 27 martie–28 august 1944.

Acestea au totalizat un număr de 36 de decrete-legi și 37 de ordonanțe ministeriale cu efecte directe și fatale în nord-estul Transilvaniei… Decretul care a avut urmări și consecințe fatale a fost decretul 1610, cu privire la reglementarea unor chestiuni ale locuințelor și caselor evreilor. Pus în aplicare, acesta a semnat practic sentința generală de condamnare la moarte a tuturor evreilor din acest teritoriu…”, a explicat Cornelia Vlașin.

În Galeria Lina, la etajul Sinagogii din Bistrița a fost inaugurată și expoziția Bistrița sublimă. Pot fi admirate aici câteva impresionante ipostaze ale orașului, surprinse de Brândușa Bontea, Radu Hangan, Mirela Hangiu, Marcel Lupșe, Doina Moisescu Herivan, Aurel Marian, Maria Mărginean, Dumitru Macovei, Mariana Moldovan, Sever Moldovan, Constantin Răducan și George Mircea.

În programul zilei a fost inclusă și o vizită la Biblioteca Județeană George Coșbuc: membrii delegației oficiale din Regiunea Brenner, Israel, au vizitat Fondul documentar și secțiile bibliotecii. Un moment special s-a derulat în galeria din holul bibliotecii, unde oaspeților le-au fost prezentate expoziția de grafică semnată Saul Steinberg și expoziția de carte „Scriitori evrei”.

Deși s-a născut în România, Saul Steinberg este foarte puțin cunoscut în țară, pentru că el a trăit foarte mult în Statele Unite ale Americii. Acolo a fost extrem de apreciat, pentru că a ilustrat ani de zile, unele dintre cele mai prestigioase reviste americane. Am ținut mult să avem această expoziție la Biblioteca Județeană, pe care iată, o dublăm cu o expoziție de carte cu opere ale unor mari scriitori evrei, dintre care unii s-au născut și au trăit în România”, a explicat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii „George Coșbuc”

Ioan Pintea a anunțat, totodată, că în cursul acestui an, instituția pe care o conduce va realiza, în colaborare cu Asociația Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, un album cu cimitirele evreiești din acest județ.

Fredy Deac, președintele Comunității Evreiești din Bistrița a precizat că este vorba despre 78 de cimitire evreiești. „Mulțumesc Bibliotecii Județene George Coșbuc și managerului Ioan Pintea pentru ceea ce s-a realizat aici, cu ocazia comemorării a 75 de ani de la deportarea locuitorilor evrei din Bistrița în lagărele morții. Sperăm ca albumul cu cimitirele evreiești din județ să apară în cursul lunii octombrie, când va fi comemorată Ziua holocaustului din România. Albumul va fi realizat în alb-negru, deci va avea o valoare artistică și estetică deosebită!”, a mai spus Fredy Deac.

Seara s-a încheiat cu un emoționant concert de gală, prin care s-au comemorat cei 75 de ani de la Deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în Lagărele Morții.

Între invitații de onoare a fost și Daniela Păcuraru – soprană, laureată a Concursului Internațional „Hariclea Darclée” și a Concursului „Puccini” (Lucca, Italia):

Și violonistul Claudiu Hontilă de la Filarmonica „Transilvania”, acompaniat la pian de Lucian Dușa, de la Opera Națională Română Cluj-Napoca, și-au încântat publicul cu celebre creații muzicale ale unor compozitori români și evrei:

Elena Ivanca – actriță la Teatrul Național din Cluj a completat concertul cu un tulburător recital poetic, emoționându-i până la lacrimi pe spectatori. Elena Ivanca a recitat câteva tulburătoare poeme semnate de Elie Wiesel, el însuși un supraviețuitor al Holocaustului, dar și fragmente din celebra Epistolă a lui Pavel către Corinteni:

Chiar dacă aş vorbi toate limbile omeneşti şi îngereşti, fără dragoste, nu aș fi decât o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor…
Şi chiar dacă aş avea darul proorociei şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa, chiar dacă aş avea toată credinţa, aşa încât să mut şi munţii, dar n-aş avea dragoste, nimic nu aș fi…
Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, la nimic nu mi-ar folosi…
Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate,
Dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,
Dargostea nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr…
Dragostea acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul…
Dragostea nu va pieri niciodată…

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 42 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 3 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 4 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 19 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.