FOTO/VIDEO: Emoționant omagiu al unui elev din Bistrița, pentru străbunicul lui…!

FOTO/VIDEO: Emoționant omagiu al unui elev din Bistrița, pentru străbunicul lui…!

Era un caracter ales şi un foarte bun trăgător cu arma! Foarte rezistent, pasionat de fotbal şi de schi, energic şi cu mult sânge rece. Hotărât, inteligent şi autoritar în toate acţiunile sale, se orienta cu multă uşurinţă în teren şi suporta cu uşurinţă marşurile în munţi…

Cam aşa era descris Gheorghe Mărgineanu într-o foaie calificativă, în noiembrie 1946, la doi ani după ce luptase cu vitejie şi fusese decorat pentru activitatea sa în cel de-al Doilea Război Mondial.

S-a stins în 1974, fără a apuca să-l cunoască pe Vlad Adrian Pop – strănepotul său care l-a evocat azi, într-un emoţionant eveniment, la Biblioteca Judeţeană.

A fost vorba despre lansarea primei cărţi întocmite de Vlad Adrian Pop – volumul intitulat „Am fost un vânător de munte. Plutonier Major Gheorghe Mărgineanu (1909-1974)”. Cartea a fost publicată în acest an, la Editura Născut Liber.

Volumul a fost prezentat de col (r.) Ioan Cordovan – cel care a subliniat că vede în Vlad un foarte bun cercetător în domeniul istoriei. Colonelul Ioan Cordovan i-a şi transmis tânărului speranţa că acesta va continua într-un fel acest prim volum.

Este o carte-document, un omagiu adus străbunicului său care, sunt convins că s-ar fi bucurat enorm şi ar fi foarte mândru de strănepotul său…!”, a remarcat şi col (r.) Gheorghe Tanco.

Clubul Cultural „CoșBook” a fost arhiplin azi după-amiază. Prieteni, colegi sau admiratori ai tânărului pasionat de istorie au aflat de Vlad Adrian Pop cum a ajuns să scrie despre personalitatea străbunicului său:

Pe 7 aprilie 2019 s-au împlinit 45 de ani de la moartea lui Gheorghe Mărgineanu, această carte scriind-o ca omagiu adus lui…”, subliniază Vlad Adrian Pop în prefaţa volumului care cuprinde aproape 100 de impresionante fotografii de epocă.

Este foarte important să ne cunoaştem strămoşii şi eroii. Prin această lucrare, vreau ca povestea câtorva dintre ei să fie citită de cât mai multă lume şi să nu dispară în negura timpului… Cei care au luptat pe front, chiar dacă s-au întors cu bine acasă sau nu, nu trebuie uitaţi niciodată. Fără jertfa lor, România nu ar fi ceea ce este astăzi…”, a mai notat Vlad Adrian Pop.

Nu este prima oară când Vlad Adrian Pop ne impresionează. Despre tânărul pasionat de istorie şi arheologie aţi mai citit în paginile Bistriţeanul.ro:

„Neînfricatele”, „Fulgerul” și „Detectivii bistrițeni” au câștigat prima ediție despre valorile Bistriței multiseculare

POVESTEA DE JOI: Vlăduţ, micuţul arheolog şi anticar

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 7 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 9 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 10 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 11 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 13 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 13 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 15 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: