FOTO/VIDEO: Emoționant omagiu al unui elev din Bistrița, pentru străbunicul lui…!

FOTO/VIDEO: Emoționant omagiu al unui elev din Bistrița, pentru străbunicul lui…!

Era un caracter ales şi un foarte bun trăgător cu arma! Foarte rezistent, pasionat de fotbal şi de schi, energic şi cu mult sânge rece. Hotărât, inteligent şi autoritar în toate acţiunile sale, se orienta cu multă uşurinţă în teren şi suporta cu uşurinţă marşurile în munţi…

Cam aşa era descris Gheorghe Mărgineanu într-o foaie calificativă, în noiembrie 1946, la doi ani după ce luptase cu vitejie şi fusese decorat pentru activitatea sa în cel de-al Doilea Război Mondial.

S-a stins în 1974, fără a apuca să-l cunoască pe Vlad Adrian Pop – strănepotul său care l-a evocat azi, într-un emoţionant eveniment, la Biblioteca Judeţeană.

A fost vorba despre lansarea primei cărţi întocmite de Vlad Adrian Pop – volumul intitulat „Am fost un vânător de munte. Plutonier Major Gheorghe Mărgineanu (1909-1974)”. Cartea a fost publicată în acest an, la Editura Născut Liber.

Volumul a fost prezentat de col (r.) Ioan Cordovan – cel care a subliniat că vede în Vlad un foarte bun cercetător în domeniul istoriei. Colonelul Ioan Cordovan i-a şi transmis tânărului speranţa că acesta va continua într-un fel acest prim volum.

Este o carte-document, un omagiu adus străbunicului său care, sunt convins că s-ar fi bucurat enorm şi ar fi foarte mândru de strănepotul său…!”, a remarcat şi col (r.) Gheorghe Tanco.

Clubul Cultural „CoșBook” a fost arhiplin azi după-amiază. Prieteni, colegi sau admiratori ai tânărului pasionat de istorie au aflat de Vlad Adrian Pop cum a ajuns să scrie despre personalitatea străbunicului său:

Pe 7 aprilie 2019 s-au împlinit 45 de ani de la moartea lui Gheorghe Mărgineanu, această carte scriind-o ca omagiu adus lui…”, subliniază Vlad Adrian Pop în prefaţa volumului care cuprinde aproape 100 de impresionante fotografii de epocă.

Este foarte important să ne cunoaştem strămoşii şi eroii. Prin această lucrare, vreau ca povestea câtorva dintre ei să fie citită de cât mai multă lume şi să nu dispară în negura timpului… Cei care au luptat pe front, chiar dacă s-au întors cu bine acasă sau nu, nu trebuie uitaţi niciodată. Fără jertfa lor, România nu ar fi ceea ce este astăzi…”, a mai notat Vlad Adrian Pop.

Nu este prima oară când Vlad Adrian Pop ne impresionează. Despre tânărul pasionat de istorie şi arheologie aţi mai citit în paginile Bistriţeanul.ro:

„Neînfricatele”, „Fulgerul” și „Detectivii bistrițeni” au câștigat prima ediție despre valorile Bistriței multiseculare

POVESTEA DE JOI: Vlăduţ, micuţul arheolog şi anticar

VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat. 
RECORD de Black Friday: Un bistrițean a cumpărat un televizor de 30.000 de lei noiembrie 16, 2019 - Un bistrițean a bifat unul dintre recordurile înregistrate de Black Friday, după ce a cumpărat un televizor de 30.000 de lei. De unde este cumpărătorul cu mână largă
Rostul de dimineaţă: Prăbuşit la pământ, ca o glazură pe deasupra drumului… noiembrie 16, 2019 - Nu e uşor să-l priveşti în ochi. E de-al drumului. Este din zodia celor care păşesc graţios, te izbesc fulgerător cu o privire şi pleacă elegant mai departe... Fără să întoarcă privirea. Fără să te bage în seamă. Fără să-i pese...
Președintele Iohannis se va plimba mâine pe Pietonal! Între 14.00-15.00 noiembrie 15, 2019 - Președintele Klaus Iohannis va fi mâine în Bistrița-Năsăud, așa cum Bistrițeanul.ro vă anunța încă de luni. Susținătorii candidaturii sale la un nou mandat în fruntea țării, nu puțin în Bistrița-Năsăud după rezultatul obținut în primul tur, îl pot întâlni mâine în centrul Bistriței sau la Sala Polivalentă, acolo unde are loc întâlnirea oficială cu susținătorii săi.
Ioan Turc: Împreună putem trimite PSD să se reformeze în liniște! Cer liberalilor mobilizare totală! noiembrie 15, 2019 - Ioan Turc cere bistrițenilor să trimită PSD-ul să se reformeze în liniște. Liderul PNL BN le solicită membrilor de partid mobilizare totală pentru al doilea tur de scrutin.
Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.
SUPER oportunitate pentru studenţii din Bistriţa! noiembrie 15, 2019 - Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești pentru câteva luni în America și să experimentezi stilul de viață american? Dintr-o dată New York, Las Vegas sau Hawaii nu mai sunt atât de îndepărtate. Studenţii din Bistriţa au la dispoziţie o extraordinară oportunitate:
EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume noiembrie 15, 2019 - Netflix, una dintre cele mai mari platforme de filme din lume, difuzează un  documentar realizat de un bistrițean. Este vorba despre „București, unde ești?”, realizat de Vlad Petri.
Strada nu este scrumieră! Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă pe jos chiștoace noiembrie 15, 2019 - Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. „Strada nu este o scrumieră!” transmit polițistii.