FOTO/VIDEO: Emoționant recital de muzică românească. „Nu suntem oamenii care să ne prețuim valorile”

FOTO/VIDEO:  Emoționant recital de muzică românească. „Nu suntem oamenii care să ne prețuim valorile”

Sub egida Ianuarie – Luna Eminescu – Luna Culturii Naționale, la Sinagogă s-a desfășurat ieri un impresionant recital de muzică românească.

Profesorul, compozitorul și dirijorul Constantin Rîpă – un adevărat întemeietor de instituții muzicale – s-a aflat ieri seară la Bistrița. A participat – alături de profesorii și elevii Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj la un extraordinar concert de muzică românească.

Constantin Rîpă este un om cu multiple preocupări culturale. A publicat și o carte de poezii la Charmides și, între altele, a fondat corul Antifonia cu care a intrat în istoria muzicii contemporane. Timp de mai bine de 50 de ani, acest cor de referință a interpretat piese ale aproape tuturor compozitorilor care contează în România și Europa. Au strălucit pe cele mai mari scene din lume…”, a explicat Gavril Țărmure, amfitrionul serii.

Constantin Rîpâ a remarcat, cu ooarecare amărăciune că „nu suntem oamenii care să avem prețuirea valorilor noastre. Nu știm decât să ne tragem în jos unii pe alții. Ca atare, și marile noastre orchestre din țară cântă rareori muzică românească…” 

Programul serii a început cu o compoziție semnată de Valentin Timaru – Tuba Mirum, compusă în memoria unui îndrăgit profesor și trombonist din Cluj, Tiberiu Bodor.

A interpretat Cvartetul de tromboane și tubă al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, condus de prof. univ. dr. Mircea Neamț. Alături de acesta, pe scenă au urcat asist. univ. dr. Leonard Neamț, Melinda Vereș (anul II) și Mstislav Tihoneac (tubă, anul I).

Din programul serii au mai făcut parte compoziții celebre compuse de Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu, George Enescu, Achim Stoia, Eduard Caudella sau Nicolae Teodoreanu.  Au urcat pe scenă, interpretîndu-le creațiile emoționant și plin de grație – Daniela Neamț-Gilovan, Antonia Motora, Tamara Lazăr, Karina Mitrana, Crina Cristurean. Solistele au fost acompaniate la pian de prof. dr. Meda Nemeti.

Recitalul s-a încheiat cu o piesă compusă de Constantin Rîpă – Hypermusica pentru cvartet de tromboane și percuție – o piesă formidabilă, după cum a descris-o Gavril Țărmure: „O adevărată călătorie muzicală în jurul lumii. Ea cuprinde piese din muzicile primare – chiar primitive ale foarte multor popoare. Care pornește de la motive și arhetipuri muzicale, pentru a construi o operă extrem de complexă și fascinantă”, a mai explicat Gavril Țărmure. Piesa a fost interpretată de Cvartetul de tromboane și tubă al Academiei de Muzică „Gh. Dima” alături de Ansamblul de Percuție al Academiei „Gh Dima” din Cluj (coordonat de lect. univ. dr. Emil Simion, din care fac parte și studenții Anton Vîntur și Andrei Simion).

Evenimentul a fost oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistrița.

Foto & Video @ Bistriteanul.ro & Gigi Puica

Ana Dragu, sunată de ministrul Sănătății! Acesta i-a promis că va deconta terapiile pentru autism ianuarie 28, 2020 - Bistrițeanca Ana Dragu, fondatoarea Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț și vicepreședinte al FEDRA - Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, a fost sunată în această seară de Victor Costache, ministrul Sănătății. Acesta a ținut să lămurească declarația nefericită pe care o făcuse recent și în care afirmase că "există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copii de la vârste fragede", iar "datorită acestui fenomen tipic României, a plecării persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism". 
RECORD în etilotest: Rupt de beat, a lovit două mașini parcate pe o străduță ianuarie 28, 2020 - S-a înregistrat un record, pe 2020, la alcoolemie. Din fericire, șoferul turmentat a avariat doar mașini parcate. AFLĂ cât a indicat etilotestul.
VIDEO: Bistrița Năsăud, locul I pe țară la arme letale deținute ilegal ianuarie 28, 2020 - În anul 2019, în județul Bistrița-Năsăud, nu au fost înregistrate evenimente grave săvârșite cu arme, materii explozive ori substanțe periculoase. Totuși, județul nostru se află pe locul I, în țară, la arme letale deținute ilegal. A crescut în județ spălarea de bani, dar a scăzut evaziunea fiscală. AFLĂ detalii:
UDMR, cel mai afectat partid de alegerea primarilor în două tururi. Ce se poate întâmpla în Bistrița-Năsăud ianuarie 28, 2020 - UDMR ar putea pierde între 15 şi 20 % dintre primarii pe care formaţiunea îi are în prezent, în cazul în alegerii primarilor în două tururi de scrutin, arată calculele făcute de partid şi prezentate sâmbătă în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali care a avut loc la Cluj. Cum stau lucrurile în Bistrița-Năsăud:
FOTO/VIDEO: Ai cerut-o și acum căutați verighete?! La ATLANTIS GOLD aveți de ales dintre sute de modele ianuarie 28, 2020 - Când credeai că ai scăpat de ce a fost mai greu, cererea în căsătorie, urmează adevărata provocare! Să găsești verighetele de care să nu vă plictisiți toată viața și privindu-le pe degete să vă amintească de povestea voastră de iubire. Să fie speciale, unice, să fie pe gustul amândorura. E simplu dacă ai de unde alege. Tocmai de asta vă sfătuim atunci când vă cautați inelele pereche să treceți și pe la bijuteria ATLANTIS GOLD din B1 Shopping City, de la ieșirea din Bistrița spre Unirea. Aveți de ales dintre sute de modele și e practic imposibil să nu găsiți ceva pe gustul vostru.
BISTRIȚA: Riscă să stea o lună după gratii, după ce s-au bătut în plină stradă! ianuarie 28, 2020 - E vorba de șapte bărbați, printre care și minori, care s-au certat în plină stradă. Apoi au devenit agresivi și s-au răzbunat chiar și pe luneta unui autoturism. Acum, cinci dintre ei, sunt reținuți de polițiști.
A fost găsită persoana care și-a pierdut banii, azi dimineață, la Trezorerie ianuarie 28, 2020 - În această dimineaţă, o femeie a găsit pe scările Trezoreriei Bistrița o importantă sumă de bani. Femeia a dat dovadă de simț civic, predând banii subofiţerului jandarm care asigură paza la acest obiectiv.
VIDEO: Bistrițenii, tot mai violenți! Polițiștii au avut peste 2300 de cazuri de infracțiuni contra persoanei ianuarie 28, 2020 - Polițiștii bistrițeni și-au prezentat raportul de activitate pe 2019. Conform acestora, bistrițenii sunt tot mai violenți. Au avut de intervenit la peste 2300 de infracțiuni contra persoanei. Și au întocmit zeci de ordine provizorii de protecție, lunar.
Se caută manager pentru coordonarea activității noului Centru Comercial FilExpo din Bistrița! ianuarie 28, 2020 - Ești manager cu experiență în domeniul Retail?! Atunci noul Centru Comercial din zona de sud a Bistriței poate fi locul de muncă ideal pentru tine! Tot ce trebuie să faci este să trimiți un CV la adresa filexpo_contact@yahoo.com. Se oferă salariu motivant!
VIDEO: Război între președintele CJ și consilieri, înainte de prima ședință! Motivul: Împărțirea banilor la primării ianuarie 28, 2020 - Consilierii județeni liberali l-au acuzat ieri, în mediul online, pe președintele CJ BN, că împarte mai mulți bani primăriilor PSD-iste. Moldovan a explicat că a încercat doar echilibrarea bugetelor, pentru că Guvernul a împărțit mai mulți bani primăriilor PNL-iste. ”În 2020 am revenit la practicile PDL-iste din 2005” a declarat acesta.
VIDEO – Radu Moldovan: Am tăcut, dar nu mai pot! Noul Guvern condamnă românii la moarte! ianuarie 28, 2020 - Președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud a răbufnit azi, în cadrul unei conferințe. Acesta a explicat că a tăcut 7 ani, și nu a făcut politică, dar nu mai poate. ”Guvernul nu asigură salarii și hrană, condamnă românii la moarte și face jocuri murdare de culise!”. AFLĂ despre ce e vorba:
Jumătate din județ, sub cod galben de ninsori și viscol ianuarie 28, 2020 - ANM a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol, în zona muntoasă, pentru 26 de județe. Printre ele se numără și Bistrița-Năsăud, fiind vizat jumătate din județ.
Care ați pierdut o sumă mare de bani pe scările Trezoreriei Bistrița? ianuarie 28, 2020 - O sumă importantă de bani a fost găsită în această dimineață pe scările Trezoreriei Bistrița. Jandarmeria caută acum persoana care era pe punctul să-și plătească scump neatenția. 
VIDEO: Se modernizează 15 km de drum județean ce leagă Nușeni de alte localități! Prima centură a Becleanului trece prin Nușeni ianuarie 28, 2020 - Două contracte de peste 20 milioane de lei, semnate azi la Consiliul Județean. Se modernizează 15 km de drumuri județene, ce leagă Nușeni de alte localități. ”Prima centură a Becleanului trece prin Nușeni” a spus râzând primarul comunei.
Hyundai Motorsport a triumfat în Raliul Monte-Carlo ianuarie 28, 2020 - Hyundai Motorsport a început sezonul 2020 din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) cu o victorie.