FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare:

FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare:

Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.

În Parcul dendrologic din Arcalia domnește, impunător, castelul Bethlen. Întreaga moșie a familiei are o suprafață de 16,5 hectare, incluzând parcul dendrologic cu mai mult de 150 de specii de plante locale și exotice și trei clădiri. Clădirea principală a fost construită acum aproximativ 170 de ani, la dorința Contelui Bethlen Balázs, și este singurul castel în stil maur-bizantin din Transilvania.

În clădirea castelului se află o sală de conferințe, o sală de prezentări, o sală de învățare și o bibliotecă francofonă cu o suprafață de 25 de metri pătrați.

Întreaga moșie a contelui e deținută de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Castelul a început să se deterioreze, de ani buni. Cei ce-l dețin, dar și cei ce-l administrează, au explicat că deteriorarea e doar la exterior, interiorul fiind în condiții bune.

La finele lui 2016 se făceau primele demersuri în vederea reabilitării. Atunci, UBB a cerut un PUZ Agenției de Mediu, așa cum reiese de aici.

Planul de reabilitare cuprinde numeroase modificări, atât la castel cât și în Parc. Puteți reciti AICI despre propunerile făcute.

Deși era vorba că lucrările ar începe în 2018, încă nu s-a făcut nimic. Ar părea că nici speranță nu mai este.

„Proiectul de reabilitare este încă în faza de evaluare. Nu avem încă nimic concret”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș.

S-ar părea că proiectul prevede doar reabilitarea Castelului. Pentru celelalte clădiri din moșia Bethlen, dar și înfrumusețarea Parcului, Universitatea speră să poată folosi fonduri proprii.

De-a lungul anilor, Centrul din Arcalia a devenit locația multor simpozioane științifice, spectacole, tabere de creație, cursuri de vară iar etc. Vizitatorii pot admira Castelul doar pe exterior, însă se pot bucura de Parc. Aici s-au desfășurat chiar și nunți, iar mulți au ales locația de poveste pentru sesiuni foto.

Chiar și acum, studenți, și nu numai, se pot caza în camerele disponibile. Aceștia trebuie să facă o cerere, în prealabil, la UBB Cluj în care să anunțe intenția de a se caza. Camerele au patru sau șase paturi. Dacă se vor obține fonduri, și acestea vor fi reabilitate la standarde moderne.

Până când comisia se va hotărî dacă alocă fonduri, un lucru e clar. Timpul trece, iar fotografiile făcute la Castelul din Arcalia nu mai taie răsuflarea, ci aduc o umbra de tristețe.

 

 

Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.
SUPER oportunitate pentru studenţii din Bistriţa! noiembrie 15, 2019 - Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești pentru câteva luni în America și să experimentezi stilul de viață american? Dintr-o dată New York, Las Vegas sau Hawaii nu mai sunt atât de îndepărtate. Studenţii din Bistriţa au la dispoziţie o extraordinară oportunitate:
EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume noiembrie 15, 2019 - Netflix, una dintre cele mai mari platforme de filme din lume, difuzează un  documentar realizat de un bistrițean. Este vorba despre „București, unde ești?”, realizat de Vlad Petri.
Strada nu este scrumieră! Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă pe jos chiștoace noiembrie 15, 2019 - Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. „Strada nu este o scrumieră!” transmit polițistii.
MATEROM: Nu lăsa iarna să te surprindă! noiembrie 15, 2019 - Materom Automotive îți oferă pachetul complet de Verificare de iarnă și Demontat / Montat anvelope de sezon la prețul de numai 80 Lei (TVA inclus).
Black Friday, cu reduceri de până la 65%, în magazinele Sense! noiembrie 15, 2019 - Black Friday, cea mai aşteptată perioadă de shopping din an, debutează în magazinele Sense din Bistrita şi din ţară, dar şi online pe www.fashionsense.ro, cu reduceri cuprinse între 20% şi 65%, la o selecţie generoasă de piese din colecţia toamnă-iarnă 2019.
FOTO: Fără betoane pe râul Dipșa, la Lechința! noiembrie 15, 2019 - Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa fac precizări în legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din județul Bistrița-Năsăud - referitoare la betonarea râului Dipşa:
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Rusu Bârgăului noiembrie 15, 2019 - Locuitorii din Rusu Bârgăului rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis.
VIDEO – VIIȘOARA: De bucurie că le-au intrat alocațiile, au băut și l-au bătut pe un vecin noiembrie 15, 2019 - Doi prieteni, de la blocurile sociale din Viișoara, au băut aseară. ”De bucurie că le-au intrat alocațiile”, după cum spun cei din zonă. Apoi au avut chef de scandal. L-au găsit pe un vecin și l-au bătut de a ajuns la spital.
Mama și fiica reținute pentru trafic de minori și proxenetism au ajuns după gratii! noiembrie 15, 2019 - Gabriela și Maria, două bistrițence, mamă și fiică, sunt acuzate de trafic de minori, proxenetism și trafic de persoane. Acestea au fost reținute, iar ieri, instanța a decis să le trimită după gratii pentru 30 de zile.
Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical.