FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare:

FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare:

Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.

În Parcul dendrologic din Arcalia domnește, impunător, castelul Bethlen. Întreaga moșie a familiei are o suprafață de 16,5 hectare, incluzând parcul dendrologic cu mai mult de 150 de specii de plante locale și exotice și trei clădiri. Clădirea principală a fost construită acum aproximativ 170 de ani, la dorința Contelui Bethlen Balázs, și este singurul castel în stil maur-bizantin din Transilvania.

În clădirea castelului se află o sală de conferințe, o sală de prezentări, o sală de învățare și o bibliotecă francofonă cu o suprafață de 25 de metri pătrați.

Întreaga moșie a contelui e deținută de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Castelul a început să se deterioreze, de ani buni. Cei ce-l dețin, dar și cei ce-l administrează, au explicat că deteriorarea e doar la exterior, interiorul fiind în condiții bune.

La finele lui 2016 se făceau primele demersuri în vederea reabilitării. Atunci, UBB a cerut un PUZ Agenției de Mediu, așa cum reiese de aici.

Planul de reabilitare cuprinde numeroase modificări, atât la castel cât și în Parc. Puteți reciti AICI despre propunerile făcute.

Deși era vorba că lucrările ar începe în 2018, încă nu s-a făcut nimic. Ar părea că nici speranță nu mai este.

„Proiectul de reabilitare este încă în faza de evaluare. Nu avem încă nimic concret”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș.

S-ar părea că proiectul prevede doar reabilitarea Castelului. Pentru celelalte clădiri din moșia Bethlen, dar și înfrumusețarea Parcului, Universitatea speră să poată folosi fonduri proprii.

De-a lungul anilor, Centrul din Arcalia a devenit locația multor simpozioane științifice, spectacole, tabere de creație, cursuri de vară iar etc. Vizitatorii pot admira Castelul doar pe exterior, însă se pot bucura de Parc. Aici s-au desfășurat chiar și nunți, iar mulți au ales locația de poveste pentru sesiuni foto.

Chiar și acum, studenți, și nu numai, se pot caza în camerele disponibile. Aceștia trebuie să facă o cerere, în prealabil, la UBB Cluj în care să anunțe intenția de a se caza. Camerele au patru sau șase paturi. Dacă se vor obține fonduri, și acestea vor fi reabilitate la standarde moderne.

Până când comisia se va hotărî dacă alocă fonduri, un lucru e clar. Timpul trece, iar fotografiile făcute la Castelul din Arcalia nu mai taie răsuflarea, ci aduc o umbra de tristețe.

 

 

FOTO/VIDEO: Confort pentru muncitorii Aquabis. Trei autoutilitare de lux vor reînnoi parcul auto acum 59 de minute - Aquabis, principalul furnizor de apă din județ, va achiziționa trei autoutilitare noi, pentru buna desfășurare a activității. Toate bune și frumoase, doar că... mașinile vor fi adevărați bolizi cu dotări demne de filmele SF. Oare vor merge la intervenții muncitorii cu ele sau e o comandă cu dedicație specială?
Ai timp de telefon după ce oprești roata! De când intră în vigoare noile sancțiuni: acum 2 ore - O nouă modificare a legilor rutiere prevede înăsprirea anumitor sancțiuni. Atsfel, a crescut valoare amenzii aplicate pentu folosirea telefonului în timpul condusului. Și nu doar a telefonului, ci a oricărui dispozitiv mobil. DE CÂND intră legea în vigoare și care e valoarea sancțiunilor:
Un medic a rămas fără job pentru că nu s-a prezentat la serviciu. Totul a pornit de la o plângere acum 3 ore - Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a rămas fără job după ce a refuzat să se prezinte la serviciu când a fost solicitat. Totul a pornit de la o plângere a unui pacient.
ȘOCANT: Un bărbat cu un topor, în microbuzul școlar de la Nimigea acum 4 ore - Un caz șocant a fost filmat ieri, la Nimigea. Din microbuzul școlar a coborât un bărbat cu un topor. Instituțiile au demarat cercetările, susținând că ar fi fost singura dată când s-a întâmplat. Elevii ar susține altceva.
Un bistrițean, șeful – șoc numit de Dăncilă la PSD Cluj acum 4 ore - Șeful interimar al PSD Cluj a fost schimbat ieri din funcție. În locul lui, premierul Dăncilă a numit...un bistrițean. Noul ”șef - șoc” al organizației locuiește de ani buni în Cluj, fiind o prezență noncornformistă în media clujeană sau națională. La fel și pe rețelele de socializare.
AZI este ziua de reduceri la abonamentele de la Casa EMA acum 4 ore - AZI poți să te bucuri de pachetele de relaxare și sport de la Casa EMA la preț redus! Așa că profită și hai la centrul SPA din parc sau intră pe site și ia direct de acolo abonamentul de piscină.
Când va ateriza primul elicopter SMURD pe acoperișul spitalului: acum 5 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița este al doilea din țară care va fi dotat cu un heliport pe acoperiș. Managerul spitalului spune că primele elicoptere SMURD vor ateriza pe acoperișul unității medicale mai repede decât am crede.
Aquabis: Străzi din Năsăud şi Sângeorz-Băi – fără apă acum 6 ore - Două străzi din Năsăud şi Sângeorz-Băi rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă Aquabis.
FOTO: Motivele pentru care românii semnează în număr mare pentru candidatura lui Iohannis acum 20 de ore - Faptul că este un adversar de neclintit al PSD, reprezentarea cu cinste a României în plan extern, lupta împotriva corupției și convingerea că poate transforma România într-o țară normală, în care totul să funcționeze așa cum trebuie - acestea sunt câteva dintre argumentele formulate de românii care au semnat pentru candidatura lui Klaus Iohannis.
Drogat, cu camioneta, pe una dintre cele mai aglomerate șosele din țară acum 21 de ore - Un tânăr de 26 de ani din Bistrița-Năsăud a fost depistat în urmă cu două zile drogat, la volanul unei camionete. Acesta se plimba pe una dintre cele mai aglomerate șosele din țară și mai avea asupra sa și câteva pliculețe cu droguri.
VIDEO: Ioan Turc (PNL): Marea realizare administrației PSD – înnegrirea străzilor din bordură în bordură acum 22 de ore - Ioan Turc a atacat din nou administrația bistrițeană. Acesta a criticat încă o dată modul în care se fac investițiile în orașul nostru. Tot ce a făcut actualul primar în cele trei mandate a fost doar o „înnegrire a străzilor din bordură în bordură”, spune Turc.
FOTO: Un stejar singuratic, pentru noi toţi, în inima Bistriţei…! acum 23 de ore - Un stejar singuratic ne aşteaptă pe toţi, în inima Bistriţei: gata să fie descoperit, între fâşii de enigmatică lumină, gata să fie ignorat, iubit sau măcar admirat…
VIDEO: Liberalii raportează – Peste 40.000 de bistrițeni au semnat pentru Iohannis acum 24 de ore - S-a încheiat cu succes campania de strângere de semnături pentru susținerea candidaturii la funcția de președinte a lui Klaus Iohannis. În județul nostru au semnat peste 40.000 de persoane. Și românii aflați în concediu în Bistrița și-au arătat susținerea față de actualul președinte.
IMPRESIONANT! Centrul de Transfuzii Bistrița, partener de nădejde al Spitalului în salvarea de vieți acum O zi - Fac un lucru impresionant și mobilizarea lor salvează multe vieți! Centrul de Transfuzii Bistrița este un partener de nădejde al Spitalului. Vital, s-ar putea spune. Asta pentru că aproape tot necesarul de sânge al unității spitalicești vine de la Centru.
FOTO: Încă 150 de borne au fost sculptate cu măiestrie pentru a înfrumuseța Via Transilvanica acum O zi - Via Transilvanica prinde contur tot mai mult și mai mult! Drumul care unește România este evidențiat prin borne unice, frumos sculptate. Artiști și sculptori din Cluj, Iași și chiar și din Bulgaria, tocmai au terminat de sculptat încă 150 de borne.