FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare:

FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare:

Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.

În Parcul dendrologic din Arcalia domnește, impunător, castelul Bethlen. Întreaga moșie a familiei are o suprafață de 16,5 hectare, incluzând parcul dendrologic cu mai mult de 150 de specii de plante locale și exotice și trei clădiri. Clădirea principală a fost construită acum aproximativ 170 de ani, la dorința Contelui Bethlen Balázs, și este singurul castel în stil maur-bizantin din Transilvania.

În clădirea castelului se află o sală de conferințe, o sală de prezentări, o sală de învățare și o bibliotecă francofonă cu o suprafață de 25 de metri pătrați.

Întreaga moșie a contelui e deținută de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Castelul a început să se deterioreze, de ani buni. Cei ce-l dețin, dar și cei ce-l administrează, au explicat că deteriorarea e doar la exterior, interiorul fiind în condiții bune.

La finele lui 2016 se făceau primele demersuri în vederea reabilitării. Atunci, UBB a cerut un PUZ Agenției de Mediu, așa cum reiese de aici.

Planul de reabilitare cuprinde numeroase modificări, atât la castel cât și în Parc. Puteți reciti AICI despre propunerile făcute.

Deși era vorba că lucrările ar începe în 2018, încă nu s-a făcut nimic. Ar părea că nici speranță nu mai este.

„Proiectul de reabilitare este încă în faza de evaluare. Nu avem încă nimic concret”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș.

S-ar părea că proiectul prevede doar reabilitarea Castelului. Pentru celelalte clădiri din moșia Bethlen, dar și înfrumusețarea Parcului, Universitatea speră să poată folosi fonduri proprii.

De-a lungul anilor, Centrul din Arcalia a devenit locația multor simpozioane științifice, spectacole, tabere de creație, cursuri de vară iar etc. Vizitatorii pot admira Castelul doar pe exterior, însă se pot bucura de Parc. Aici s-au desfășurat chiar și nunți, iar mulți au ales locația de poveste pentru sesiuni foto.

Chiar și acum, studenți, și nu numai, se pot caza în camerele disponibile. Aceștia trebuie să facă o cerere, în prealabil, la UBB Cluj în care să anunțe intenția de a se caza. Camerele au patru sau șase paturi. Dacă se vor obține fonduri, și acestea vor fi reabilitate la standarde moderne.

Până când comisia se va hotărî dacă alocă fonduri, un lucru e clar. Timpul trece, iar fotografiile făcute la Castelul din Arcalia nu mai taie răsuflarea, ci aduc o umbra de tristețe.

 

 

FOTO: Zeci de persoane evacuate și peste 100 de apeluri la 112 în ultimele 24 de ore! acum 27 de minute- În ultimele 24 de ore, la 112 au fost înregistrate peste 100 de apeluri. Oamenii, disperați, au cerut intervenția echipajelor specializate cu motopompe. Toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Pompierii bistrițeni au și evacuat persoanele aflate în zone cu risc.
RISC! Cota de pericol, pe mai multe râuri din județ, depășită cu jumătate de metru! Sfaturi pentru localnici: acum O oră- Ploile din ultimele 24 de ore au făcut ca județul Bistrița Năsăud să treacă de sub cod portocaliu sub cod roșu de inundații. Pe unele râuri, cota de pericol a fost depășită cu jumătate de metru. Ce sunt sfătuiți localnicii:
FOTO: Se surpă drumul spre Jelna! acum 2 ore- Ploile din ultima perioadă au început să erodeze inclusiv asfaltul. Drumul spre Jelna, imediat după intersecția cu Valea Ghinzii, o pornește la vale. O bucată bună din carosabil este deja ruptă și ploile continue nu ajută deloc.
FOTO: Un tată și doi copii mici, implicați într-un grav accident în Dej acum 3 ore- O mașină înmatriculată în Bistrița Năsăud a ieșit azi-noapte de pe carosabil și a lovit un cap de pod. Totul s-a întâmplat în Dej, puțin după miezul nopții. Tatăl și cei doi copii ai săi au ajuns la spital.
Aquabis: Se sistează apa potabilă la Colibița acum 3 ore- Astăzi, 21 mai 2019, începând cu orele 09:00, ca urmare a unei ruperi de nori care a afectat sursele de captare, SC Aquabis a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în localitatea Colibița și Mița.
FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu! acum 3 ore- Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.
EFECTELE codului portocaliu de inundații: Zid de protecție fisurat, gospodării inundate acum 17 ore- Județul nostru se află sub cod galben de ploi și cod portocaliu de inundații. S-a instituit inclusiv un grup de suport tehnic. Deja au fost intervenții în zone unde s-a fisurat un zid de protecție și gospodăriile au fost inundate.
A furat bani de la o sală de jocuri pentru a fi băgați, din nou, la păcănele acum 19 ore- Totul s-a întâmplat la o sală de jocuri. O angajată a furat o sumă substanțială de bani. Apoi a dat-o unui bărbat...ca să o joace la păcănele.
Riscă să ajungă după gratii pentru că au furat curent! La propriu! acum 19 ore- Opt persoane sunt cercetate de polițiști. Acestea s-au racordat ilegal la rețeaua electrică. Așa că riscă să ajungă după gratii pentru furt.
VIDEO: Pe când rețea de gaz, în Prundu Bârgăului…?! acum 20 de ore- O problemă destul de complicată cu care se confruntă comunitatea din Prundu Bârgăului este lemnul de foc, cu care oamenii trebuie să se încălzească. Primarul Doru Crișan a explicat pentru Bistrițeanul.ro că se gândește de multă vreme la soluții pentru a introduce gazul și în localitatea pe care o administrează. 
Doina Pană: Salariu minim egal pentru românii angajați în companiile multinaționale din România cu angajații din țarile din Vest! acum 21 de ore- Deputatul Doina Pană, candidat PSD pentru Parlamentul European: „Pentru muncă egală prestată, românii și ceilalți estici care muncesc în multinaționale trebuie să beneficieze de salariu minim egal cu colegii lor din Occident. Nu este firesc ca multinaționalele să își îngroașe conturile strict pe munca incorect plătită a angajaților lor din Europa de Est...”
O veste grozavă pentru 1670 de copii din Bistrița: „ Am găsit soluția!” acum 21 de ore- „Am fost convins tot timpul că vom găsi soluția”, a transmis viceprimarul Cristian Niculae, anunțând o veste grozavă pentru cei 1670 de elevi care învață într-un liceu de prestigiu, „o școală etalon la nivel național, care a dat generații peste generații de oameni de valoare - Bistriței și României...”
FII REPORTER: O bistrițeancă se teme să mai iasă din casă! acum 22 de ore- O bistrițeancă se revoltă! Pe strada unde locuiește se plimbă zilnic, nestingherit, un câine de pază, fără botniță sau lesă! Stăpâna patrupedului se joacă de-a v-ați ascunselea printre mașini, iar autoritățile „se ocupă” de problemă de anul trecut.
Ați văzut-o? Orice informație contează! acum 23 de ore- O femeie din Beclenuț ar fi plecat de acasă încă din data de 11 mai. Cei apropiați au anunțat poliția, care o caută deja de câteva zile. Ați văzut-o?
Se fac angajări la Proterm-Line, Euforia Floral Boutique, Casa Ema și Taverna Dogarilor! acum O zi- Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: Proterm-Line angajează operatori și agent de vânzări, Casa Ema caută electrician, iar Taverna Dogarilor angajează bucătar! Verifică lista completă, ca să vezi ce ți se potrivește: