FOTO/VIDEO: Gong final la Olimpiada Națională de Arte Vizuale din Bistrița

FOTO/VIDEO: Gong final la Olimpiada Națională de Arte Vizuale din Bistrița

Ieri, 6 aprilie 2018, s-a încheiat cu succes la Bistrița Olimpiada Națională de Arte Vizuale – cea mai mare confruntare școlară din România, pe linie de artă plastică, arhitectură și istoria artei  – clasele a XI-a și a XII-a, practic viitorii studenți, artiștii și arhitecții de mâine ai țării noastre – după cum remarcam la începutul manifestării.

Oboseala cruntă și-a spus cuvântul. Comisia a lucrat târziu, până după miezul nopții ca să poată vineri dimineața să permită întoarcerea acasă a delegațiilor din țară, cât mai repede. La toată lumea vin Paștile, nu-i așa?

La Liceul de Arte „Corneliu Baba”, gazda evenimentului, pe măsura plecării participanților, agitația și zgomotul scădeau în intensitate. I-am găsit încă pe „baricade”, pe doamna inspectoare Enikö Păvăluc-Gal de la ISJ BN, domnul  Macedon Retegan, directorul școlii, criticul și istoricul de artă Vasile Duda, directorul adjunct și mai tinerele colege ce au muncit enorm la toată statistica, la prelucrarea electronică a datelor etc.

Dacă pe ceilalți i-am „iertat”, pe președintele Comisiei naționale a Olimpiadei Naționale de „Arte frumoase” ce tocmai se încheiase, pe domnul Alexandru Gavrilaș, directorul Complexului muzeal Bistrița-Năsăud, l-am lămurit că e necesar să avem punctul său de vedere pentru a trage concluziile corecte asupra acestei manifestări instructiv-educativ-artistice de rang național, desfășurată la Bistrița, în județul Bistrița-Năsăud. Nu mi-o luați în nume de rău, dar insist în a sublinia importanța acestui concurs  n a ț i o n a l pentru urbea noastră și județul nostru. Am surprins cu neplăcere tendința de bagatelizare a „întâmplării” chiar și la unii politicieni și funcționari reprezentativi de aici, de la noi. Ceea ce nu e bine! E de dorit să mai lăsăm de-o parte ce face X și Y, prin tot soiul de sterile cancanuri politice  și să ne preocupăm mai atent de acești minunați copii și dascăli care muncind permanent aduc faima și renumele Bistriței și Năsăudului, meleagurilor noastre de legendă!  Sculptorul Alexandru Gavrilaș, președintele comcursului, a avut așadar amabilitatea să-mi acorde următorul interviu:

V-am promis, în ziua de 3 aprilie că voi reține toate aspectele interesante din aceste zile și că voi reveni și cu alte detalii, vineri, când vom cunoaște și câștigătorii ediției 2018 a Olimpiadei Naționale de Arte – cel mai important eveniment bistrițean, în plan educativ și cultural, al acestei săptămâni ce tocmai se încheie. Nu numai că nu au fost erori sau derapaje, din contră toată lumea: cei 475 de elevi participanți și cei 80 de dascăli însoțitori sau membri ai comisiilor de corectare, au plecat foarte încântați, cu mulțumiri sincere adresate organizatorilor. Din cele 110 premii & mențiuni acordate ca recunoaștere și meritul de a fi „cei mai buni”, 3 au revenit județului nostru. Le enumăr nominal fiindcă merită și e bine ca toată lumea să afle:

– Ștefania Bodescu – locul I – Istoria Artei

– Florin Alin Arcălean – Mențiune – Arhitectură

– Cosmina Denisa Cosma – Mențiune – Istoria Artei

Sunt toți trei, elevi ai Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița. SINCERE FELICITĂRI!

Mi se pare corect să-i felicităm și pe toți organizatorii și toate instituțiile ce și-au adus aportul ca lucrurile să evolueze nu bine, ci foarte bine. În primul rând Inspectoratul școlar județean Bistrița-Năsăud, aflat permanent în contact cu elevii, părinții acestora și cu cadrele didactice prezente aici ca oaspeți ai județului nostru, fie profesori însoțitori, fie membri în comisiile de corectare. Tuturor Mulțumiri din suflet, odată cu  tradiționalul  HRISTOS A ÎNVIAT!

Mesajul tânărului care a adunat pe Facebook donatori pentru a-și salva mama: „O faptă valorează mult!” decembrie 11, 2019 - David - tânărul de 20 de ani care a făcut un apel pe Facebook la donatori de sânge, pentru a-și salva mama bolnavă de leucemie - are un mesaj emoționant pentru toți cei care l-au ajutat:
VIDEO EXCLUSIV: Tupeu! Vânzătoare trântită la pământ, cu cuțitul la gât decembrie 11, 2019 - În această după-masă, o vânzătoare de la un supermarket din oraș și-a văzut moartea cu ochii, după ce un  individ a intrat în magazin și, în plină zi, a trântit-o la pământ și i-a pus cuțitul la gât. Ce l-a pus pe fugă pe individ.
Cioban găsit mort într-o râpă! decembrie 11, 2019 - Descoperire macabră azi în Mititei. Un localnic a văzut un bărbat căzut într-o râpă. Medicii ajunși la locul indicat au constatat decesul. S-ar părea că bărbatul era oier, fiind de loc de pe Ilve.
FOTO/VIDEO – Stelian Dolha a depus jurământul: Să punem cetățeanul pe primul loc! decembrie 11, 2019 - În această dupămasă, Stelian Dolha a depus jurământul pentru funcția de prefect. Acesta a amintit de cei 30 de ani ce au trecut de la revoluție. ” A venit momentul să punem cetățeanul pe primul loc!” și-a început acesta discursul.
AMENINȚATĂ cu cuțitul! Pățania periculoasă a unei vânzătoare decembrie 11, 2019 - În acestă după-masă, o vânzătoare de la un magazin a fost amenințată cu cuțitul de un  individ. Acesta a încercat astfel să o determine pe femeie să îi dea toți banii încasați. Ce s-a întâmplat:
FOTO/VIDEO: GRAV accident pe Grigore Moisil. Unul dintre șoferi a fost aruncat prin parbriz decembrie 11, 2019 - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Grigore Moisil din municipiu. Unul dintre șoferii implicați a fost proiectat prin parbriz în urma impactului.
FOTO/VIDEO: Final de mandat pentru Ovidiu Frenţ. „Plec liniştit şi cu fruntea sus” decembrie 11, 2019 - Se vor înscrie fostul prefect Ovidiu Frenţ sau Ciprian Ceclan în PSD? Se apucă de politică, vor munci la stat sau la privat? Ce va face Ovidiu Frenţ, după ce a fost demis din funcţia de prefect al judeţului? Până una alta, părăseşte funcţia de prefect liniştit, „cu fruntea sus”, fără să-şi reproşeze nimic.
Certificate de cetățeni responsabili pentru minorii de 14 ani, înainte de buletin decembrie 11, 2019 - O asociație din România propune modificarea legii care prevede obținerea buletinului. Astfel, minorii care solicită prima carte de identitate ar putea obține prima dată un certificat de cetățean responsabil. Abia după ce își cunosc drepturile și obligațiile minorii vor avea parte de buletin.
Dosare penale în familie: Minor prins la volanul mașinii încredințate de o rudă decembrie 11, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Dorolea. Polițiștii au găsit un minor ce conducea un autoturism pe drumul județean. Mașina i-a fost încredințată acestuia de ...o rudă. Cei doi s-au ales cu dosare penale.
FOTO IMPRESIONANT – Lucrușoare făcute de mânuțe de copii, vândute pentru a-și ajuta o colegă: decembrie 11, 2019 - Cristiana este o fetiță cu nanism. Din această cauză, apariția diverselor complicații nu e o noutate. Colegii ei de grădiniță au făcut lucrușoare de mână pe care azi le-au vândut celor mari. Bănuții strânși ajung la mămica Cristianei pentru a-i cumpăra o mască de oxigen specială.
Stelian Dolha va fi învestit azi în funcție! Frenț și Ceclan, demiși de Guvernul Orban decembrie 11, 2019 - A venit anunțul oficial de la Guvern! Prefectul Ovidiu Frenț și subprefectul Ciprian Ceclan au fost destituiți din funcție. Noul prefect numit în funcție, Stelian Dolha, va depune astăzi jurământul. 
Ionuț Simionca (PMP): Domnule prim-ministru Ludovic Orban, desființați pensiile speciale și folosiți banii economisiți pentru construcția Autostrăzii Nordului! decembrie 11, 2019 - Un parlamentar bistrițean i-a cerut prim-ministrului Ludovic Orban să anuleze pensiile speciale și să folosească banii astfel economisiți pentru construcția Autostrăzii Nordului.
Lions Siebenburgen ajunge și în acest an la bătrânii singuri. Ajută și tu! decembrie 11, 2019 - De 15 ani, Clubul Lions Siebenburgen este alături de bătrânii singuri și bolnavi din Bistrița și din împrejurimi. Mâine şi poimâine poţi să dai şi tu o mână de ajutor: 
FOTO: Cozi pe kilometri întregi la intrarea și ieșirea din Beclean decembrie 11, 2019 - Aveți de mers la Cluj? Nu numa-ncetuc! Nu vă grăbiți! Luați-vă timp să admirați, pe traseu, Becleanul. Nu vreți? Nu-i nimic! Autoritățile au făcut în așa fel încât turiștii să admire, pe îndelete, fiecare colțișor de clădire din centrul orașului, din confortul mașinii. Cozi de autoturisme se întind la această oră pe kilometri întregi la intrarea și ieșirea din orășelul de pe Someș.
Cum a ajuns un artist bistrițean să „dea o față nouă” unei clădiri dintr-un oraș istoric belgian decembrie 11, 2019 - Un tânăr artist din Bistrița, care lucrează ca tatuator în orașul belgian Bastogne a ajuns să dea o față nouă unei clădiri din centrul orașului, opera de artă fiind dedicată marcării a 75 de ani de la bătălia dintre trupele U. S Airborne 101 și trupele germane din Al Doilea Război Mondial. Cristian, un tânăr...