FOTO/VIDEO: În vile moderne, ca-n sânul familiei. Zeci de copii abandonați învață ce înseamnă „acasă”

FOTO/VIDEO: În vile moderne, ca-n sânul familiei. Zeci de copii abandonați învață ce înseamnă „acasă”

Zeci de copii abandonați de familiile naturale în grija statului învață zilele acestea se înseamnă acasă. Asta după ce li s-au pus la dispoziție trei case ultra moderne, dotate cu cele necesare, unde să se dezvolte armonios. Primele două au fost inaugurate astăzi, la Năsăud.

Agitație mare astăzi în centrul Năsăudului, unde au fost inaugurate două case de tip familial, adică două vile moderne, dotate cu tot ce trebuie, care devin „acasă” pentru zeci de copii abandonați în fosta casă de copii din orașul academicienilor.

Acolo, copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani, învață cum să trăiască într-o familie și cum să dezvolte deprinderi și abilități care îi vor ajuta în viață. Copiii provin din fosta casă de copii de la Năsăud, care a fost desființată cu această ocazie.

Mâine, o a treia casă de tip familial va fi inaugurată. Aceasta este situată în Bistrița, pe strada Ion Pop Reteganu.

„Fără să supăr sau să jignesc pe cineva, în momentul de față, în aceste case de tip familial, condițiile de viață pentru acești copii sunt cu mult mai bune decât în alte zone ale județului, unde copiii sunt în familiile lor naturale. Aici mă refer la condiții și la infrastructură. Îmi doresc foarte mult ca personalul care va lucra în această casă, colegii mei, de la educatori la psihologi, la asistenți să reușească să le creeze și un cadru familial acestor copii. Ei au ales fiecare să lucreze în acest domeniu și sper să aibă înțelepciunea și capacitatea ca partea aceasta de infrastructură să fie completată și cu partea de suflet, de cadru familial, care le lipsește acestor copii”, a declarat astăzi, la inaugurare, președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan.

Acesta a mai făcut cunoscut faptul că în spatele acestor proiecte se află fundația Hope and Homes for Children, care sprijină copiii abandonați din Bistrița-Năsăud deja de câțiva ani buni.

Doar în cele două case de la Năsăud a fost investită suma de 400.000 de euro. Președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan a mai spus că se vor face eforturi în continuare, până când niciun copil instituționalizat din județ nu va mai trăi în clasicele case de copii.

În total, în cele trei case de tip familial din Năsăud și Bistrița vor locui 42 de copii. Procesul de închidere a Centrului de Plasament Năsăud a început în septembrie 2014, prin parteneriatul încheiat între Hope and Homes for Children, DGASPC Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

În acel moment moment, în centru se aflau 70 de copii și tineri, iar pe parcursul derulării proiectului, numărul lor a ajuns la 82.  -Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament – pentru 14 s-a reușit reintegrarea în familiile naturale, 19 tineri urmau să părăsească sistemul de protecția și au fost sprijiniți prin programul de integrare socio-profesională, un copil a fost transferat la Serviciul Alternativ de Protecție al Direcției, iar alți 6 au ajuns la asistenți maternali.

Restul de 42 de copii vor crește în cele 3 case de tip familial ridicate în Năsăud și Bistrița. Copiii și tinerii au parte de o bucătărie, de un spațiu comun de tip living și chiar și de o mică terasă și o grădină unde se pot juca. La etaj au fost amenajate camere și băi. Fiecare cameră adăpostește 3 copii.

 

 

acum 22 de minuteSmart Cleaning îți ia povara curățeniei pentru sărbători! Dacă îți faci programare din timp! - Mai e puțin și vin sărbătorile de iarnă. Gospodinele deja se gândesc la prăjituri și mâncăruri. Dar nu asta le e cel mai greu. Ci făcutul curățeniei! Smart Cleaning vine în ajutor, dar au o condiție! Programările trebuie făcute din timp pentru ca să poată să vă ajute pe cât mai mulți! Și să poată lucra profesionist, așa cum sunt deja recunoscuți.
acum O orăVIDEO – IMAGINI ȘOCANTE! Cum arată Parcul Național Munții Rodnei sub amenințarea securii - O filmare cu drona a celor de la Agent Green arată cât de nemiloși au fost hoții de lemn cu Parcul Național Munții Rodnei, care a fost distrus efectiv de drujbe și securi. Hoții nu s-au sfiit să intre nici măcar în zonele de protecție strictă sau în pădurile cu arbori seculari.
acum 2 oreFOTO – Bistrița a rămas în urmă! Au început lucrările la prima parcare etajată din județ, la Prund! - Conducerea orașului vorbește de construirea unei parcări etajate, de ani de zile. Au rămas vorbele, căci faptele se întâmplă la câțiva kilometri distanță. La Pundu Bârgăului au început deja lucrările la parcare. Autoritățile locale speră ca parterul să fie finalizat până se instalează iarna. 
acum 3 oreDoina Pană (PSD): Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum! Nu în poziția „ghiocelului” - Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum! Nu în poziția „ghiocelului” - consideră vicepreședintele PSD Doina Pană, visând la o Românie demnă, respectată, tratată egal cu celelalte state membre, indiferent de culoarea politică a celor care conduc vremelnic instituțiile europene!
acum 18 oreFOTO – Haos pe strada Crinilor, din cauza unei defecțiuni la o țeavă de gaz - Haos în această după-masă pe strada Crinilor, din cauza unei lucrări pentru remedierea unei probleme la o țeavă de gaz. Strada este blocată complet, traficul fiind deviat pe Cerbului.
acum 19 oreȘi adulții pot fi adoptați! Proiect inedit, demarat la Bistrița - O instituție din Bistrița a demarat recent un proiect extraordinar prin intermediul căruia zeci de adulți vor fi „adoptați”. Va fi spre binele și sprijinul a sute de copii din oraș.
acum 20 de orePe Turc îl roade curiozitatea! Ce vrea să afle de la Radu Moldovan: - Ioan Turc s-a arătat preocupat de ceea ce se întâmplă cu banii publici. Așa că i-a cerut socoteală președintelui Consiliului Județean cu privire la valoarea unor salarii. Asta, după ce i-a transmis un ”Calmează-te!”,făcând referire la procesul primarului orașului stațiune.
acum 21 de oreFOTO/VIDEO: O bistrițeancă, locul III la Cupa României de Artă Florală - Zilele trecute, la Sibiu, a avut loc Cupa României de Artă Florală. La acest concurs a participat și o bistrițeancă. Ea a reușit să cucerească locul III. A fost foarte apreciată de juriu pentru frumusețile ieșite din mâinile sale la cele trei probe. 
acum 22 de oreIoan Turc s-a înscris în cursa pentru fotoliul de primar! Ce planuri are pentru Bistrița: - Până astăzi s-au putut depune candidaturile celor care intră în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Ioan Turc, președintele PNL BN, a anunțat că a intrat și el în această cursă. Mai mult, a prezentat și ideile de guvernare pe care le are.
acum 23 de oreUn important om de afaceri a fost legat și jefuit de hoți, în propria casă - Un important om de afaceri din județ a avut parte de spaima vieții sale, după ce ieri dimineață a fost prădat de hoți. Cei trei i-ar fi pătruns în casă, iar când a fost surprins de proprietar l-au legat. Deocamdată nu se știe ce au furat din locuință.
acum 23 de oreEvitați strada Crinilor! Este închisă pentru lucrări - Intersecția de pe strada Crinilor cu Cerbului este total blocată. Se execută lucrări de conectare a unei conducte. Circulația pe stradă este blocatăp inclusiv dinspre sensul giratoriu de la Coroana.
acum 23 de oreSperați la o parcare sub sau supraterană în Eminescu? Luați-vă gândul! - Vă amintiți despre grandiosul proiect al Primăriei Bistrița care prevedea o parcare sub sau supraterană în Piața Mihai Eminescu? Ei bine, trenul a plecat, iar Primăria Bistrița nu mai poate să acceseze fonduri europene pentru această investiție, iar bugetul municipiului nu poate suporta așa ceva.
acum O ziDe Centenar ne unim cu Maramureș, prin Țara Lăpușului! Chef de zile mari, la granița dintre cele două, mâine! - Bistrița Năsăud și Maramureșul se unesc, în anul Centenarului. Cele două vor fi legate printr-un nou drum, care va fi inaugurat mâine, cu mare fast. Bistrițenii sunt așteptați pe Dealul Șpanului, iar moroșenii, în Țara Lăpușului.
acum O ziCât costă un ”autograf” al jandarmilor? 10.000 de lei și două căruțe cu lemne de foc! - Vine frigul și oamenii trebuie să se încălzească. Doi bărbați ”responsabili” și-au umplut căruțele de lemne pentru foc. Dar pe drum spre casă, le-au dat la schimb pentru un ”autograf” al jandarmilor. Și au mai plătit și încă 10.000 de lei.
acum O ziRostul de dimineață: De câțiva ani refuzăm cu nonșalanță strălucirea muzicii clasice vieneze…! De ce…? - De vreo 4, 5 ani, pe la începutul lunii noiembrie, orașul se umple de afișe care anunță concertul faimoasei orchestre Johann Strauss Ensemble dispus să ne ofere strălucirea muzicii clasice vieneze. Însă până acum, bistrițenii au refuzat (discret sau nonșalant) concertul, mulțumindu-se cu afișele... Să fim oare prea săraci pentru un asemenea eveniment? Prea scumpe biletele?