FOTO/VIDEO: În vile moderne, ca-n sânul familiei. Zeci de copii abandonați învață ce înseamnă „acasă”

FOTO/VIDEO: În vile moderne, ca-n sânul familiei. Zeci de copii abandonați învață ce înseamnă „acasă”

Zeci de copii abandonați de familiile naturale în grija statului învață zilele acestea se înseamnă acasă. Asta după ce li s-au pus la dispoziție trei case ultra moderne, dotate cu cele necesare, unde să se dezvolte armonios. Primele două au fost inaugurate astăzi, la Năsăud.

Agitație mare astăzi în centrul Năsăudului, unde au fost inaugurate două case de tip familial, adică două vile moderne, dotate cu tot ce trebuie, care devin „acasă” pentru zeci de copii abandonați în fosta casă de copii din orașul academicienilor.

Acolo, copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani, învață cum să trăiască într-o familie și cum să dezvolte deprinderi și abilități care îi vor ajuta în viață. Copiii provin din fosta casă de copii de la Năsăud, care a fost desființată cu această ocazie.

Mâine, o a treia casă de tip familial va fi inaugurată. Aceasta este situată în Bistrița, pe strada Ion Pop Reteganu.

„Fără să supăr sau să jignesc pe cineva, în momentul de față, în aceste case de tip familial, condițiile de viață pentru acești copii sunt cu mult mai bune decât în alte zone ale județului, unde copiii sunt în familiile lor naturale. Aici mă refer la condiții și la infrastructură. Îmi doresc foarte mult ca personalul care va lucra în această casă, colegii mei, de la educatori la psihologi, la asistenți să reușească să le creeze și un cadru familial acestor copii. Ei au ales fiecare să lucreze în acest domeniu și sper să aibă înțelepciunea și capacitatea ca partea aceasta de infrastructură să fie completată și cu partea de suflet, de cadru familial, care le lipsește acestor copii”, a declarat astăzi, la inaugurare, președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan.

Acesta a mai făcut cunoscut faptul că în spatele acestor proiecte se află fundația Hope and Homes for Children, care sprijină copiii abandonați din Bistrița-Năsăud deja de câțiva ani buni.

Doar în cele două case de la Năsăud a fost investită suma de 400.000 de euro. Președintele de Consiliu Județean Radu Moldovan a mai spus că se vor face eforturi în continuare, până când niciun copil instituționalizat din județ nu va mai trăi în clasicele case de copii.

În total, în cele trei case de tip familial din Năsăud și Bistrița vor locui 42 de copii. Procesul de închidere a Centrului de Plasament Năsăud a început în septembrie 2014, prin parteneriatul încheiat între Hope and Homes for Children, DGASPC Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

În acel moment moment, în centru se aflau 70 de copii și tineri, iar pe parcursul derulării proiectului, numărul lor a ajuns la 82.  -Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament – pentru 14 s-a reușit reintegrarea în familiile naturale, 19 tineri urmau să părăsească sistemul de protecția și au fost sprijiniți prin programul de integrare socio-profesională, un copil a fost transferat la Serviciul Alternativ de Protecție al Direcției, iar alți 6 au ajuns la asistenți maternali.

Restul de 42 de copii vor crește în cele 3 case de tip familial ridicate în Năsăud și Bistrița. Copiii și tinerii au parte de o bucătărie, de un spațiu comun de tip living și chiar și de o mică terasă și o grădină unde se pot juca. La etaj au fost amenajate camere și băi. Fiecare cameră adăpostește 3 copii.

 

 

loading...
acum 5 minuteMINUNE!!! Bărbatul strivit de presă, la locul de muncă, își revine! - Momente grele pentru o familie de bistrițeni, miercuri. Un bărbat a fost prins sub presa la care lucra. Medicii erau rezervați în privința diagnosticului, și oamenii nu-i mai dădeau nicio șansă. Totuși, starea lui se îmbunătățește de la o zi la alta. Vestea minunii a sosit azi:
acum 53 de minuteApele Române: Nu sunt detergenți în Colibița, probabil polen - Bistrițeanul.ro prezenta ieri câteva imagini cu spuma ”mării de la munte”. Angajații Apelor Române au luat mostre și au analizat. Concluzia? Nu sunt detergenți! Probabil polen!
acum 2 oreVești bune de la Spital! Ce se-ntâmplă cu garda Neurologie-Cardiologie: - Aveți persoane dragi internate în spital? Aveți de mers la urgență? Vă temeți ca nu cumva medicul de specialitate să lipsească? Ei bine, azi a sosit o veste bună! Garda Neurologie - Cardiologie se desparte în două!
acum 3 oreÎn atenția fetelor nemăritate – Iată ce ar tebui să facă de Sântilie! - În fiecare an, pe data de 20 iulie, îl cinstim pe Sfântul Ilie. Sărbătoarea are cruce roșie în calendar, iar toți românii se sfiesc când vine vorba de treburi casnice în această zi. Dar cine este de fapt Sfântul Ilie și de ce aduce o senzație de teamă printre creștini?
acum 4 oreȘoferii bistrițeni se-ntrec în „cât de beți” pot fi la volan. Ne fac de rușine și prin alte județe - În ultimele zile, polițiștii bistrițeni au găsit la volan șoferi, care mai de care mai beți. Indicatorul etilotestului e tot mai mare. Mai mult, și polițiștii din alte județe au de-a face cu bistrițeni beți în spatele volanului.
acum 5 oreUNDE își va deschide Teraplast un nou sediu - Firma Teraplast are circa 700 de salariaţi în România şi alţi 50 în fabrica din localitatea Leskovac din Serbia. Aceasta din urm[ a fost inaugurată spre finalul anului trecut. Investițiile însă nu par să se oprească aici.
acum 6 oreO surpriză pentru suporterii sportului rege – mâine, pe terasa de vară de la Casa Ema! - Poate ți pare că nu mai este fotbal după Campionatul Mondial, dar... începe Liga 1 – adică încă un motiv pentru pasionații de fotbal să ia cu asalt Terasa de vară de la Casa Ema! Sâmbătă aici îi așteaptă o surpriză savuroasă și autentică!
acum 8 oreFOTO: A adormit la volan și s-a izbit frontal de o autoutilitară - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, între Feldru și Ilva Mică. Un autoturism a intrat pe contrasens, izbindu-se de o autoutilitară. Șoferul mașinii ar fi adormit la volan.
acum 19 oreImpresionant! Jidvei sare în ajutorul Centrului „Micul Prinț” din Bistrița - Cu sprijinul companiei Jidvei și al artistei Ioana Maria Ardelean, în castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă (în județul Alba) a fost organizat în această seară un impresionant spectacol caritabil. „Această seară ne demonstrează că stă în puterea fiecăruia dintre noi să aducem binele și bucuria celor din jur...”
acum 21 de oreATLANTIS GOLD: Bijuterii elegante, cu safire și diamante, verighete și inele prețioase – cât vezi cu ochii - Dacă vreți să cumpărați o bijuterie frumoasă de aur cuiva drag sau, pur și simplu, să investiți în aur, obligatoriu trebuie să ajungeți și pe la bijuteria ATLANTIS GOLD, deschisă în centrul comercial B1 Shopping Center, la ieșirea din Bistrița spre Unirea.
acum 22 de oreFOTO: Se văd deja spumele mării, pe malul lacului Colibița!!! - Dacă tot i se spune „Marea de la munte”, apoi e musai să ne conformăm. Valuri uriașe încă nu avem, dar începem cu pași mărunți și „dăruim” lacului Colibița niscaiva spume, pentru început... Și ce dacă sunt spume de la detergent...?!
acum 23 de oreFOTO: Doi pietoni loviți de maşină, într-o oră. Unul, în Bistrița - Două accidente rutiere au avut loc în interval de o oră. Doi pietoni au ajuns la spital. Unul din accidente a avut loc în Bistrița, iar altul în Ciceu Mihăieşti.
acum 24 de oreA lăsat în urmă 4 copii îndurerați: Cine este femeia care a murit ieri seară, în accidentul din Dumbrava - Accidentul rutier de ieri seară de la Dumbrava s-a soldat, din nefericire, cu o victimă: Lenuța Pintilei, în vârstă de 43 de ani, a decedat în ciuda tuturor eforturilor depuse de către medici. Manevrele de resuscitare au fost în zadar, iar femeia a pierdut lupta cu viața.
acum O ziConsiliul Local, somat să anuleze hotărârea referitoare la modernizarea Pieței Centrale. „Este ilegal!” - Asociația BISTRIȚA CIVICĂ, alături de Ionela Alexa, Marius Horea Bălan, Adrian Chereji și Vasile Man au formulat o plângere către Consiliul Local al orașului, avertizându-i pe consilieri să anuleze urgent Hotărârea CL 86/2018. În caz contrar, semnatarii plângerii vor da în judecată Primăria.
acum O ziA găsit 500 de euro în parcul din Bistrița…! Ce credeți că a făcut cu ei…?!? - Un subofițer jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa – Năsăud a făcut un gest incredibil ieri, după ce a găsit 500 de euro în parcul municipal: