Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Selgros Cash & Carry şi Central Motors fac angajări! Alte oferte avantajoase de locuri de muncă:
Experienţe unice în Cupa Şcolilor la Street Dance! Finala naţională, pe 13 mai la Sala Polivalentă din Bistriţa
Metropolis Junior, de la băiat de bani gata, la boxer în Anglia!
Ce n-a văzut Bârgăul: Prima casă acoperită cu stuf!
INEDIT: 300 de lei premiu pentru maximum 5 pagini trimise unde trebuie
VIDEO EMOȚIONANT. La prima apariție, cu doar 5 luni de repetiții, balerinele lui Ovidiu Danci au făcut spectacol la Cupa Floris

  866 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO/VIDEO: Instituţii de o forţă fantastică – la Bistriţa

20/04/2017 20:48:47 Ioana BRADEA  
A fost de-a lungul şi de-a latul ţării şi rareori i-a mai fost dat să vadă aşa ceva: „Omul sfinţeşte locul, într-adevăr. Sunt foarte fericită de fiecare dată când vin la Bistriţa, pentru că aici există instituţii de o forţă fantastică, aşa cum nu sunt multe în ţară. Veţi veni aici ca într-un pelerinaj artistic...” Performanţa - la ea acasă.

Pentru că Thomas Mann nu a mai reuşit să ajungă la Bistriţa – din raţiuni obiective, desigur – şi pentru că o parte dintre elevii care au participat azi la proba scrisă a Olimpiadei Naţionale „Lectura ca Abilitate de Viaţă” au primit şi un subiect din Pelinul Negru scris de Ioana Nicolaie originară din Sîngeorz-Băi – ei au avut parte azi de o întâlnire surpriză.

Autoarea însăşi a participat la o discuţie liberă, la Sinagogă, alături de concurenţi şi de moderatorii Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari, recunoscând că este extraordinar de fericită de fiecare dată când vine la Bistriţa:„Pentru că aici există instituţii culturale de o forţă fantastică, aşa cum nu sunt multe în ţară. Am fost de-a lungul şi de-a latul ţării şi nu am mai văzut aşa ceva... Omul sfinţeşte locul, într-adevăr... Sinagoga, evenimentele culturale care se întâmplă aici, Festivalul Poezia e la Bistriţa – care are loc aici vara, la care ar merita să veniţi ca într-un pelerinaj artistic, aşa cum se practică în multe locuri din lume, pentru că sunt invitaţi aici la Bistriţa cei mai buni poeţi... Nu ştiu cum, dar performanţa este la ea acasă aici...”, a subliniat scriitoarea Ioana Nicolaie.

A fost o întâlnire memorabilă în care tinerii concurenţi au fost invitaţi să-şi închipuie oraşul locuit de scriitori contemporani, s-a povestit despre muzică, hip-hop, manele, versurile din muzica românească, scriitori care merită citiţi şi învăţaţi pe de rost, exerciţii de imaginaţie, jocuri de rol sau lecturi care merită parcurse.

Autoarea a povestit şi despre proaspătul roman – Pelinul Negru – apărut acum trei săptămâni, la Humanitas – o tulburătoare poveste spusă de o fetiţă care resimte efectele dramatice ale tragediei de la Cernobîl, despre cum a ajuns la acest titlu şi în ce măsură a suferit direct de pe urma exploziei radioactive din aprilie '86.

Cernobîl înseamnă «pelinul negru» sau «iarba neagră», căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decât într-o zonă a negrului, a amărăciunii. Am scris Pelinul negru şi ca o formă de revoltă, deşi mărturisesc că n-a fost uşor să plonjez în dramă şi să o deşir scriitoriceşte. Am copilărit, fără nici cea mai mică bănuială, într-un loc contaminat radioactiv. Abia când am început să simt pe propria-mi piele urmările, am înţeles cât de acută era grozăvia, şi câțiva ani m-am întrebat continuu cine e de vină, de ce nu răspunde nimeni pentru marile catastrofe, cum există atâtea victime subînţelese, care n-au deloc glas. Nu mi-am putut răspunde altfel decât scriind Pelinul negru – punctul de vedere e al unei fetiţe născute la câteva luni după dezastru a cărei existenţă e ca o frânghie care, pe măsură ce calci, se tot subţiază, până devine o sforicică ce sfârşeşte, inevitabil, prin a se rupe. Iar căderea nu înseamnă strivirea pur şi simplu de asfalt, ci scufundarea din uman în subuman...”, afirma Ioana Nicolaie despre această carte.

Ioana Nicolaie, născută în Sângeorz-Băi (Bistriţa-Năsăud), a publicat mai multe volume de versuri („Poză retuşată”, „Nordul”, „Credinţa”, „Cenotaf”, „Autoimun” – desemnat de USR „Cartea Anului” 2013), antologia Lomografii, două romane („Cerul din burtă”, „O pasăre pe sîrmă”) şi literatură pentru copii („Aventurile lui Arik”, „Arik şi mercenarii” şi „Ferbonia”). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul „Nordul” a apărut în germană, în 2008, „Cerul din burtă” a fost publicat în 2013 în suedeză şi, în 2014, în bulgară, iar „O pasăre pe sârmă” se traduce în sârbă. „Autoimun” a apărut în bulgară în 2016.

4790 vizualizari


0000OlavIN_07.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_16.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_10.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_08.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_11.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_03.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_02.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_20.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_14.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_04.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_09.jpg :: Bistriteanul.ro
0000OlavIN_15.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
18:10 - Un tânăr angajat la M.I.S Grup se află în stare gravă, după ce un copac l-a lovit în zona capului
17:33 - Electrocasnicele cumpărate pe banii primăriei, trecute ca și produse de curățenie, i-au adus cercetarea penală primarului Flaviu Lupșan
16:34 - Proiect colorat la Năsăud: Ei cu Trabantul, noi cu primăvara!
16:01 - Ultimele retușuri: Poarta Transilvaniei, realitate până la finalul anului 2018!
15:05 - Experienţe unice în Cupa Şcolilor la Street Dance! Finala naţională, pe 13 mai la Sala Polivalentă din Bistriţa
15:00 - Heliport și Urgențe modernizate în Bistrița!
14:28 - 40 de lucrări extraordinare realizate de Salvador Dali – la Bistriţa!
14:09 - Halterofilul Gabriel Sîncrăian a fost suspendat pentru 8 ani
13:50 - Cei mai mulți șomeri din județ sunt chiar în orașul academicienilor!
13:15 - FOTO: Doi copii din Strâmba au fost răniți după ce bicicleta pe care se aflau a fost lovită de o autoutilitară
12:13 - SURSE: Percheziții pe Valea Ilvelor. Vizat ar fi viceprimarul comunei Lunca Ilvei, Titu Someșan
12:11 - Machior și manichiurist, cele mai căutate meserii în Bistrița-Năsăud
11:39 - Un cioban din Sîngeorz-Băi a primit o amendă record după ce și-a dus animalele la păscut în parcul stațiunii
10:18 - FOTO/VIDEO: Şi liberalii iubesc arta câteodată
09:46 - GREVĂ la Garda de Mediu
09:18 - Profesorii din Bistriţa-Năsăud – cei mai buni din ţară

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro