FOTO/VIDEO: Mi-e frică să nu mă arzi, dacă mă privești în ochi… Ție de ce ți-e frică…?

FOTO/VIDEO:  Mi-e frică să nu mă arzi, dacă mă privești în ochi… Ție de ce ți-e frică…?

„…mi-e frică de furtună, mi-e frică de avioane, mi-e frică de îmbrățișări, mi-e frică că nu știu cum mă simt, mi-e frică să exist, mi-e frică să nu exist, mi-e frică că sunt ciudat, mi-e frică că o să-mi curgă degetele, mi-e frică că tu ești ciudat, mi-e frică c-o să mă arzi dacă mă privești în ochi… ție de ce ți-e frică…?”

Am o problemă cu etichetele… Cea mai cuprinzătoare explicație ar fi: când mă gândesc la autism, mă gândesc la o scară de bloc în care toți vecinii au pe calculator sistem de operare Windows, numai vecinul de la IV are Linux… Și au între ei probleme de comunicare în rețea…”, a explicat Ana Dragu, într-o secvență video înregistrată – parte din spectacolul Refracție – desfășurat astă-seară, la Centrul Cultural Dacia.

Surprinzător și emoționant până la lacrimi, pe alocuri, spectacolul a fost pus la punct de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, pornind de la volumul „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu.

Echipa de documentare și creație a fost formată din Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea (psiholog), compoziția muzicală aparținând lui George D. Stănciulescu.

Spectacolul a cuprins tulburătoare încercări de a intra în vorbă cu copii care suferă de afecțiuni din spectrul autist, conversații uneori greu de înțeles, viziuni răscolitoare ale unei lumi în care ne este încă teamă să intrăm, dar care este, la rândul ei, traversată de spaime – de cele mai multe ori înzecit mai cumplite decât ale celorlalți…

Cam asta ar fi și autismul: un sistem de operare diferit, un mod diferit de a vedea lumea, de a simți, auzi, gusta, mirosi… Toate simțurile funcționează cumva diferit în autism și atunci, normal, se pune problema adaptării, nu a vindecării…”, mai explica Ana Dragu în cadrul spectacolului, subliniind că este necistit să ceri cuiva „să se adapteze la lumea ta care este de o sărăcie și o micime rară…”

Fiind adresat în special copiilor și părinților care se confruntă cu asemenea provocări – nu a fost de mirare să-i urmărim pe copii integrându-se firesc în spectacol cu mici dansuri sau uimitoare secvențe de performance – cum a fost și cazul lui Edi Dragu Sălăgean, elev la Liceul „Tudor Jarda” din Bistrița – sursă de inspirație și compozitor al unei piese speciale pentru acest spectacol – povestind febril celor prezenți momentul de mare spaimă și spectacol, totodată, în care turnul Bisericii Evanghelice a fost mistuit de un devastator incendiu – fapt care l-a făcut pe Edi să viseze în șoaptă cum construiește „o biserică nostalgică…”

Spectacolul a fost urmat de o discuție și o dezbatere între realizatorii, actorii implicați în spectacol și spectatorii care au asitat – iar cei din sală au dorit să afle care sunt marile provocări ale persoanelor care suferă de afecțiuni din spectrul autist.

Pentru ca fiecare copil să-și atingă potențialul maxim – are nevoie de nenumărate ore de terapie, care nu sunt decontate de Stat. se recomandă ca această terapie să înceapă la vârste cât mai fragede, se recomandă câte 30-40 de ore pe săptămână și foarte mulți dintre părinți nu-și permit așa ceva”, a punctat Ana Dragu, subliniind că în lipsa unor asemenea sesiuni de terapie copiii devin adulți izolați în propria cochilie, care nu îndrăznesc să părăsească apartamentul, fiind în permanență dependenți de părinți. Problema gravă, pentru ei, intervine în momentul în care părinții lor mor și nu mai sunt alături de copii să îi ajute.

O altă problemă este și cea a integrării școlare a copiilor cu autism: acum 12 ani, când a început activitatea Centrului Micului Prinț în județ – nu exista niciun copil cu autism integrat în învățământul de masă, în prezent, procentul de integrare fiind în Bistrița-Năsăud mult peste media națională. Victor Perdevară – unul dintre spectatori a susținut că n-ar fi rău ca spectacolul să se desfășoare și în școli, cu atât mai mult cu cât mulți elevi ar avea nevoie de un sprijin ca să treacă peste frică,  traumă sau miștocăreala la care sunt supuși din partea unor colegi…

Refracție – spectacolul care a cuprins confesiuni și dialoguri cu persoane diagnosticate cu autism – Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani) – nu doar că a pus în discuție sentimentul de frică sau felul în care poate fi depășit, dar a fost și o invitație spre un prim pas către Celălalt…

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 3 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 4 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 4 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 5 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 6 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 8 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 9 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 10 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 10 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".