8.1 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

FOTO/VIDEO. Mircea Cărtărescu, la Rapsodia, despre cât de norocoși sunt bistrițenii… Spectacolul unei minți libere. Grația universală…

Terasa restaurantului și galeriei de artă Rapsodia a fost animată, în această dimineață, de zeci de scriitori, poeți și oameni de cultură, elevi și profesori din Bistrița curioși să-l asculte vorbind pe Mircea Cărtărescu – prozatorul invitat al poeților în cadrul festivalului „Poezia e la Bistrița”.

Bistrițenii sunt deosebit de norocoși: pentru că aici se desfășoară singurul eveniment din țară care ține sus drapelul poeziei românești… Inima poeziei românești contemporane bate foarte puternic la Bistrița… Drept să vă spun, nu am venit acum să vorbesc, ci să ascult… am venit să ascult poezie, să reiau legătura cu ceea ce scriu prietenii mei și colegii mei, să încerc să-mi fac o imagine despre ceea ce se scrie astăzi… Am ascultat cu multă atenție tot ce s-a citit, nu mi-a scăpat nimic, și am fost foarte ușurat… Așa trebuie să se scrie poezie…”, a mărturisit Mircea Cărtărescu, declarându-și admirația pentru lecturile poetice care se desfășoară seară de seară la sinagogă și pe care le-a numit adevărate „spectacole ale unor minți libere”…

Mircea Cărtărescu – prozatorul invitat al poeților care participă în acest an la festivalul internațional de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița” – s-a referit și la criza în care se află societatea românească: „Chiar dacă nu putem dărâma zidul – facem ceea ce trebuie făcut… E valabil nu doar în literatură, poezie sau cultură, ci și în civism. Nu pot să vă spun câtă admirație am pentru oamenii care își fac datoria civică în acest moment. Nu este vorba despre politică, nu discutăm aici despre politică, discutăm despre datoria fiecăruia dintre noi de a veghea la binele comunității din care provine… S-a spus la un moment dat atât de frumos că poeții sunt un fel de anticorpi, de agenți culturali care rezistă… Rezistă, pentru că totul se leagă de acest cuvânt #Rezist…

[arve url=”https://youtu.be/h3kCu8eKdZU” /]

Mircea Cărtărescu a evocat și fantastica atmosferă a cenaclurilor pe care le-a frecventat în anii ’80, profesorii și prietenii poeți de care s-a bucurat, precum Traian T. Coșovei, Florin Iaru sau Nino Stratan, despre poezia care nu reprezintă altceva decât grația universală, despre toți marii prozatori care sunt, în fapt, poeți și despre cei mai frumoși ani ai vieții sale:

În ciuda opresiunii, a lipsurilor, a frigului, a fost perioada în care am simțit că trăiesc: a fost perioada în care m-am îndrăgostit, am trăit alte mari iubiri cu prietenii mei din cenaclu, când i-am cunoscut pe minunații poeți din provincie, când simțeam că facem un lucru esențial… deși nu puteam răsturna regimul, nu credeam că cineva va putea răsturna puterea imensă din acele vremuri… dar trebuia să facem ceva ca să supraviețuim. Și făceam cel mai fragil, cel mai inutil și mai evanescent lucru din lume…

[arve url=”https://youtu.be/P_4ErYti-6g” /]

Dialogul cu Mircea Cărtărescu a fost moderat de criticul Cosmin Ciotloș, iar festivalul Poezia e la Bistrița continuă, astă-seară, la Sinagogă, începând cu ora 19:00, unde veți avea ocazia să ascultați poeme scrise și lecturate de Constantin Acosmei, Angela Marinescu, Ștefan Manasia, Els Moors (Belgia) și Claudiu Komartin.

Seara se va încheia cu un concert susținut de Răzvan Stoica – vioară Stradivarius (Olanda), Andreea Stoica – pian, Kamerata Stradivarius (Olanda).

În ultima zi a festivalului, duminică, 15 iulie, la Restaurantul Rapsodia – între 11:30 – 13:00 are loc dialogul cu regizorul Radu AFRIM și lansarea revistei ALECART. Moderatori: Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari.

La Sinagogă, de la 19:00 – 20:30 – concertul susținut de Ansamblul Baroc Transylvania (Zoltán Majó, Matyas Bartha, Ciprian Câmpean, Erich Türk).

Organizatori: Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița
Parteneri: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ICR, Institutul Polonez, Vlaams Fonds voor de Letteren Belgia, CCIA Bistrița-Năsăud – Centrul Europe Direct Bistrița Restaurant Rapsodia, Copacul de Cafea, Hotel Coroana de Aur, Adris
Directorul festivalului: Gavril Țărmure
Responsabili de proiect: Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.