FOTO/VIDEO: Momente emoționante ieri, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Marele trofeu a ajuns în brațele unui tânăr militar din Agrieș

FOTO/VIDEO: Momente emoționante ieri, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Marele trofeu a ajuns în brațele unui tânăr militar din Agrieș

Momente emoționante, ieri seară, la Festivalul național de interpretare a cântecului românesc „Valeria Peter Predescu”: îndrăgita solistă de muzică populară care s-a stins în urmă cu 10 ani a fost emoționant evocată de mari personalități din lumea folclorică.

Nu mai puțin de 40 de tineri soliști i-au cinstit numele și repertoriul într-un concurs de anvergură, 24 dintre ei reușind chiar să treacă de preselecții.

Doar 12 au fost norocoșii care au urcat pe podium, cucerind inimile spectatorilor dar și aprecierile juriului. Matilda Pascal Cojocărița a și subliniat, ieri seară, că munca juriului a fost deosebit de dificilă: toți cei 12 finaliști au obținut note între 9,50 și 10.

Evenimentul a fost prezentat de actrița Miruna Ionescu, de la TVR, tinerii  fiind acompaniați de orchestra profesionistă Dor Românesc, dirijată de maestrul Ştefan Cigu. Concurenţiiau avut de prezentat în concurs trei piese: o doină şi un cântec cu orchestra din repertoriul propriu, dar şi un cântec al artistei Valeria Peter Predescu.

Din juriu au făcut parte Elise Stan (Televiziunea Română președinte), Maria Tănase Marin (TVR), Gabriela Rusu-Păsărin (realizator emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune), Ileana Vieru (redactor Radio România), Valentin Marin (director Radio România – Antena Satelor), Roxana Gibescu (Electrecord), secretarul de stat Alexandru Pugna, artista Matilda Pascal Cojocăriţa – director artistic al ansamblului Dor Românesc, dirijorul Ioan Lazăr, etnologul Menuţ Maximinian şi fiul regretatei artiste – Nicu Predescu.

Ionel Roșu (Bihor), Dorinel Gavriluț (Timiș), Carmen Acatrinei (olimpică națională și la matematică) și Cristina Maria Farcaș (Mureș) au  cucerit câte un Premiu special al juriului – constând într-o plachetă și o carte biografică Valeria Peter Predescu – Destin, semnată de Melania Cuc. Premiul de popularitate a ajuns la Alin Fodorca de 16 ani din Bistrița, elev la Liceul de muzică „Tudor Jarda”, unde studiază și saxofonul, între altele.

Premiul Fundației Valeria Peter Predescu a fost cucerit de Stelian Păun din Giurgiu, în timp ce Diana Maria Crețu (Sibiu) a primit Premiul Centrului Județean pentru Cultură.

Premiul III a ajuns la Ionut Cocoș (Ialomița) și Ioana Delia Magherusan (Bistrița), Premiul II a fost împărțit între Silvia Tiniș (Mureș, studentă la Știinte Economice în Cluj) și Dan Constantin Vasilescu (Sibiu).

Premiul I a fost cucerit de Florina Sabina Bălan din Bistrița, iar Marele trofeu al Festivalului a ajuns în brațele unui tânăr militar – Dorin Adrian Rus, în vârstă de 22 de ani, originar din Agrieș.

Marele Premiu Valeria Peter Predescu a fost de 3500 lei, premiul I – 2900 lei, premiul II – 2300 lei, premiul III – 1700 lei, iar premiile speciale au fost în valoare de 1080 lei fiecare.

Nici recitalurile extraordinare nu au lipsit din programul festivalului: în prima seară, pe 15 mai, publicul s-a bucurat de un recital special susținut de grupul vocal folcloric Valeria Peter Predescu, dar şi de recitalurile unor artişti de seamă precum Cornelia Ardelean Archiudean, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioanca şi Cristina Retegan.

Ieri seară, după ce gala Laureaților s-a încheiat, bistrițenii i-au ascultat pe premianţii ediţiilor anterioare (Ştefan Negru, Alexandra Chira, Florin Mihalache, Lavinia Chifor, Larisa Uţă, Andreea Haisan, Eugenia Horoba şi Paul Ananie). Festivalul s-a încheiat cu recitaluri susținute de Mariana Anghel, Florentina şi Petre Giurgi, Maria Tănase Marin şi Elena Pădure.

 

Dacă tot nu e funcțional, la ce să fie împrejmuit? Gardul e furat de muultă vreme, dar nimănui nu-i pasă! acum 30 de minute - În mediul online au apărut câteva imagini cu rezervorul de apă de la Dorolea. Gardul de plasă a fost furat...de muuultă vreme! Oamenii sunt îngrijorați. Cei responsabili s-ar părea că nu fac nimic să schimbe situația. ” Cam la toate rezervoarele care sunt pe dealuri, mai departe de localități, s-au furat gardurile” au declarat aceștia.
Probe de aptitudini, în 25 septembrie, la Școala Populară de Arte! acum 2 ore - Tinerii şi copiii din Bistriţa care vor să-şi cultive talentele sau să facă performanţă în arte sunt invitaţi mâine, la Şcoala Populară de Arte. Aici au loc probele de aptitudini înainte de începerea unui nou an şcolar!
Cum s-a pregătit spitalul din Bistrița pentru pacienții cu arsuri? acum 3 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița are o rezervă cu pat pentru pacienții cu arsuri, care nu pot fi transferați imediat la  o clinică de specialitate. Aceasta este deja funcțională 100%, fiind dotată inclusiv cu cadă specială pentru curățarea arșilor.
Aquabis: Lucrări de remediere la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru. Cum vor fi afectaţi locuitorii acum 3 ore - Lucrări de remediere - astăzi - la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru - anunţă Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Se dă mită în spitalele din județ? Clasamentul oferit de Ministerul Sănătății acum 4 ore - Ministerul Sănătății a întocmit un clasament al mitei care se oferă în spitalele din România. Datele au fost obținute pe baza formularelor completate de pacienții internați în unitățile spitalicești, în prima jumătate a anului 2019. CARE este situația la noi în județ:
ANUNŢ: Finalizarea proiectului „ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL” acum 4 ore - SC MEGATITAN SRL, cu sediul în Oras Beclean, Str. Nicolae Balcescu, nr. 25A, Judetul Bistriţa-Năsăud, Romania, a derulat, începând cu data de 09.03.2018 si având ca termen de finalizare data de 30.09.2019, proiectul „ACHIZITIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL”.
FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 19 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 20 de ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 20 de ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 21 de ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 22 de ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 24 de ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum O zi - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum O zi - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum O zi - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.