FOTO/VIDEO: Momente emoționante ieri, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Marele trofeu a ajuns în brațele unui tânăr militar din Agrieș

FOTO/VIDEO: Momente emoționante ieri, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”. Marele trofeu a ajuns în brațele unui tânăr militar din Agrieș

Momente emoționante, ieri seară, la Festivalul național de interpretare a cântecului românesc „Valeria Peter Predescu”: îndrăgita solistă de muzică populară care s-a stins în urmă cu 10 ani a fost emoționant evocată de mari personalități din lumea folclorică.

Nu mai puțin de 40 de tineri soliști i-au cinstit numele și repertoriul într-un concurs de anvergură, 24 dintre ei reușind chiar să treacă de preselecții.

Doar 12 au fost norocoșii care au urcat pe podium, cucerind inimile spectatorilor dar și aprecierile juriului. Matilda Pascal Cojocărița a și subliniat, ieri seară, că munca juriului a fost deosebit de dificilă: toți cei 12 finaliști au obținut note între 9,50 și 10.

Evenimentul a fost prezentat de actrița Miruna Ionescu, de la TVR, tinerii  fiind acompaniați de orchestra profesionistă Dor Românesc, dirijată de maestrul Ştefan Cigu. Concurenţiiau avut de prezentat în concurs trei piese: o doină şi un cântec cu orchestra din repertoriul propriu, dar şi un cântec al artistei Valeria Peter Predescu.

Din juriu au făcut parte Elise Stan (Televiziunea Română președinte), Maria Tănase Marin (TVR), Gabriela Rusu-Păsărin (realizator emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune), Ileana Vieru (redactor Radio România), Valentin Marin (director Radio România – Antena Satelor), Roxana Gibescu (Electrecord), secretarul de stat Alexandru Pugna, artista Matilda Pascal Cojocăriţa – director artistic al ansamblului Dor Românesc, dirijorul Ioan Lazăr, etnologul Menuţ Maximinian şi fiul regretatei artiste – Nicu Predescu.

Ionel Roșu (Bihor), Dorinel Gavriluț (Timiș), Carmen Acatrinei (olimpică națională și la matematică) și Cristina Maria Farcaș (Mureș) au  cucerit câte un Premiu special al juriului – constând într-o plachetă și o carte biografică Valeria Peter Predescu – Destin, semnată de Melania Cuc. Premiul de popularitate a ajuns la Alin Fodorca de 16 ani din Bistrița, elev la Liceul de muzică „Tudor Jarda”, unde studiază și saxofonul, între altele.

Premiul Fundației Valeria Peter Predescu a fost cucerit de Stelian Păun din Giurgiu, în timp ce Diana Maria Crețu (Sibiu) a primit Premiul Centrului Județean pentru Cultură.

Premiul III a ajuns la Ionut Cocoș (Ialomița) și Ioana Delia Magherusan (Bistrița), Premiul II a fost împărțit între Silvia Tiniș (Mureș, studentă la Știinte Economice în Cluj) și Dan Constantin Vasilescu (Sibiu).

Premiul I a fost cucerit de Florina Sabina Bălan din Bistrița, iar Marele trofeu al Festivalului a ajuns în brațele unui tânăr militar – Dorin Adrian Rus, în vârstă de 22 de ani, originar din Agrieș.

Marele Premiu Valeria Peter Predescu a fost de 3500 lei, premiul I – 2900 lei, premiul II – 2300 lei, premiul III – 1700 lei, iar premiile speciale au fost în valoare de 1080 lei fiecare.

Nici recitalurile extraordinare nu au lipsit din programul festivalului: în prima seară, pe 15 mai, publicul s-a bucurat de un recital special susținut de grupul vocal folcloric Valeria Peter Predescu, dar şi de recitalurile unor artişti de seamă precum Cornelia Ardelean Archiudean, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioanca şi Cristina Retegan.

Ieri seară, după ce gala Laureaților s-a încheiat, bistrițenii i-au ascultat pe premianţii ediţiilor anterioare (Ştefan Negru, Alexandra Chira, Florin Mihalache, Lavinia Chifor, Larisa Uţă, Andreea Haisan, Eugenia Horoba şi Paul Ananie). Festivalul s-a încheiat cu recitaluri susținute de Mariana Anghel, Florentina şi Petre Giurgi, Maria Tănase Marin şi Elena Pădure.

 

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 3 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 7 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 7 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 8 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 12 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 13 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 14 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 14 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.