FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze

FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze

A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.

S-a născut la Bistrița, în  1958. A ajuns să locuiască și în Spania, unde are acum o parte din copii. Soția sa a plecat dintre cei vii, după 10 ani de suferință.

Acum patru ani, în urma unei intervenții la inimă, Luca Oroian a fost forțat să se pensioneze.

A trebuit să mă pensionez de boală. Nu mai aveam voie să muncesc. Am început să simt că nu mai sunt bun de nimic. Am mers și la psiholog pentru că simțeam că ceva nu e în regulă. Doctorul mi-a spus că duc lipsa muncii, fiindcă eu eram învățat să lucrez. Și m-a sfătuit să fac ceva, dar care să nu implice efort” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, nenea Luca.

Așa că, plăcându-i desenul tehnic, sculptatul, ingineria, a început să facă, la început, rame pentru tablouri, din gips. Apoi, pentru a-și înfrumuseța grădina din fața casei unde locuia în Spania, a început să facă tot felul de figurine din lemn.

La început am făcut din bețe. Făceam oameni, fântâni, ceva simpluț. Apoi am trecut la obiecte puțin mai complicate. Le puneam în grădină, iar acolo unde stăteam era o zonă cu mulți turiști. Și toți veneau și se minunau de ele” își amintește bistrițeanul.

Acum aproape trei ani de zile s-a reîntors în România. Și a vrut să-și ducă hobby-ul mai departe, mai ales că pasiunea sa îl liniștea și-i făcea bine.

”Am scăpat de o grămadă de medicamente. Să lucrez în lemn mă liniștește. Și îmi place. Iar medicul mi-a spus să renunț la medicamentele de calmare. Așa că am început să îmi caut un loc unde să-mi fac atelierul ca să pot să lucrez. Nu am găsit nicăieri, așa că mi-am făcut atelierul în beci” a explicat Luca Oroian.

A golit apa, a curățat cât a putut și l-a aranjat, cât de cât. Așa că beciul său, unde pentru a ajunge sunt porțiuni întregi în care te apleci la 90 de grade, i-a devenit locul de gândire și creație.

A început să facă mașinuțe, taf-uri, cai și căruțe, fântâni și alte obiecte din lemn. Le-a pozat și postat pe internet, iar comenzile au început să apară.

Omul îmi spune ce vrea. Sau îmi trimite o poză. Eu fac desenul tehnic, schița, calculele și mă apuc de lucru. Pot ajunge și la o lună de zile de lucru la un astfel de obiect. Depinde cât e de mare și de complicat. Folosesc placaj, lemn de brad, fag sau stejar. Și am mai folosit ghinda pentru farurile la autogreder” a povestit nenea Luca.

Unele obiecte le face în dublu exemplar, pentru a-și ține și lui unul, pentru a-l da la nepoți sau pentru a-l vinde cuiva căruia îi trebuie ceva ”urgent”.

Obiectele sunt lucrate cu mare grijă, și nenea Luca e atent la detalii: de la roți, schimbător de viteze, ceasuri de bord, pedale, lumini care pot lumina în 6 ”ritmuri” diferite.

A făcut la un moment dat un Turn Eiffel, are un TIR făcut la o scară de 1:10. Face și obiecte de mici dimensiuni dar și impunătoare. Că e vorba de căluți de lemn, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși, o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare.

Ceea ce fac nu e pentru câștig. E o terapie naturală pentru mine. Îmi place să fac asta. Mă liniștește. Și chiar și atunci când nu sunt în atelier, gândul îmi e tot acolo și pun la cale următorii pași care îi am de făcut” a explicat bistrițeanul.

Așa că dacă doriți să faceți un cadou inedit cuiva drag, apelați cu încredere la nenea Luca Oroian, sunându-l la 0770749944. Obiectele din lemn rezistă în timp, așa că cel cadorisit nu vă va uita. Și cu fiecare comandă, nenea Luca Oroian e tot mai liniștit, mai vesel și parcă…mai tânăr.

CÂT vă costă pomul de Crăciun de la Romsilva: noiembrie 19, 2019 - Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare în acest an 40.000 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 26.000 sunt din specia brad şi 14.000 din specia molid. Prețul diferă în funcție de specie și înălțime.
ALEGERI 2019: Klaus Iohannis a explicat de ce este important ca românii să meargă la vot pe 24 noiembrie noiembrie 19, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va participa la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), pentru că aceasta reprezintă un ”partid nereformat” care ”a atacat românii în stradă” şi a tolerat ”atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă”.
O companie bistrițeană este nevoită să importe anual deșeuri în valoare de aproape 500.000 de euro noiembrie 19, 2019 - Deși pare greu de crezut, o companie bistrițeană este nevoită să cheltuie an de an aproape 500.000 de euro pentru a aduce deșeuri din Europa de Vest. România nu a fost capabilă până acum să scoată bani din așa ceva.
FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului noiembrie 19, 2019 - Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie:
FOTO: Ursul și-a lăsat amprenta și la Sărățel! noiembrie 18, 2019 - Ursul e văzut tot mai des aproape de...civilizație. Dacă nu e zărit de oameni, își lasă măcar amprenta, ca în cazul de la Sărățel. Pe uliță, aproape de case, s-a plimbat aseară Moș Martin. Localnicii se tem pentru copii: