FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean

FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean

Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sîngeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.

Noaptea Muzeelor i-a scos din nou pe bistrițeni din casă: au ieșit cu sutele pentru a admira expozițiile Muzeului Județean din Bistrița, dar și pentru a se bucura de spectacolele oferite de organizatori într-o sâmbătă seara în care vremea s-a dovedit în sfârșit frumoasă, iar ploaia ne-a ocolit.

Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” s-a prezentat cu câteva standuri care i-au atras ca un magnet pe amatorii de suveniruri, ii tradiționale, obiecte decorative, podoabe și produse realizate de meșterii locali.

Automobil Club Român din Bistrița a făcut senzație cu câteva exponate retro: vizitatorii au avut voie în Noaptea Muzeelor, să le și „testeze” – urcând la volanul automobilelor devenite „istorie”.

La fel de apreciate au fost și expoziția de artă semnată de artistul Liviu Lăzărescu (Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud), dar și „Drumul Sării” – un eveniment dedicat exploatării și circulației sării în Bazinul Someșan din mileniul al II-lea, î. Hr. până în secolul XVIII. Expoziția inaugurată în Noaptea Muzeelor a fost realizată de Muzeul Național Satu Mare, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul Municipal Dej.

Valori medalistice în colecțiile Muzeului Grăniceresc Năsăudean” (la Muzeul Grăniceresc Năsăudean), „In memoriam – Adrian Chira” și „Misterul siluetei – expoziție de sculptură” (la Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi);

Cei de la Copacul de Cafea au asigurat buna dispoziție cu produse calde și cu câteva perne care s-au dovedit de mare ajutor pentru cei mai osteniți dintre vizitatori:

Zeci de copii s-au bucurat de atelierele propuse la Noaptea Muzeelor, de pictură în aer liber alături de artista Georgiana Vrânceanu Cotuțiu de la Shevalet:

Din program nu au lipsit demonstrațiile de dans susținute de elevii studioului Zaza Dance, coordonat de Sonia Horga. Iar spectacolul „Vârtelnița fermecată” susținut de trupa de teatru „Alexandru Misiuga”, de la Palatul Culturii Bistrița pe scena amenajată în curtea muzeului a făcut deliciul copiilor care au dansat și s-au fotografiat alături de păpușile-personaje.

Pasionații de gadgeturi au avut la dispoziție un joc interactiv special. Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, organizatorii au pregătit un traseul pregătit special, pe care cei mai tineri dintre vizitatori – folosind aplicația de explorare Questo – l-au parcurs, aflând noi detalii despre colecția muzeului, urmărind indicii și rezolvând provocările din aplicație.

La căderea serii, vizitatorii muzeului au avut parte și de un concert de muzică susținut Alen Clay David.

La Casa Argintarului, de pe strada Dornei, sub genericul „Film și tradiție în Noaptea Muzeelor”, bistrițenii au avut ocazia să vizioneze câteva filme deosebite: „Bistriţenii şi Marea Unire”, „Mari Clasici: George Coşbuc”, „Mari Clasici: Liviu Rebreanu” și „Circuitul burgurilor săseşti din Transilvania”, dar și o prezentare a argintăriei din Nösnerland.   

Casa Argintarului, Muzeul Grăniceresc Năsăudean și Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, precum și secțiile Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au fost deschise pentru vizitare gratuit ieri, până la miezul nopții, când în întreaga țară s-a desfășurat Noaptea Muzeelor.

Peste 150 de spații ale muzeelor și entităților culturale publice și private din întreaga țară au participat la ediția cu numărul XV a Nopții Muzeelor.

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 2 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 4 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 6 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 6 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 7 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 8 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 9 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 11 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 12 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 13 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 13 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.