FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea

FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezent astăzi la Bistrița pentru a participa la inaugurarea obiectivului de investiții „Extindere, modernizare și dotare Secția Anestezie-Terapie Intensivă și Unitate de Transfuzie Sanguină de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița”.

Proiectul de extindere, modernizare și dotare a Secției ATI și UTS este în valoare de 13,6 milioane lei, adică aproximativ trei milioane de euro, fiind finanțat de Ministerul Sănătății. Cofinanțarea de 10% a fost asigurată din bugetul Consiliului Județean.

În 2018, de la Ministerul Sănătății au fost alocate patru milioane de lei, iar în luna aprilie a acestui an Ministerul a suplimentat bugetul cu încă opt milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Din valoarea totală a contractului, 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro) au fost alocați pentru echipamente medicale.

Noua secție are 20 de paturi, fiecare fiind dotat cu aparatură medicală care va asigura toate condițiile pentru menținerea funcțiilor vitale. Din punctul de vedere al suprafeței, secția a fost extinsă de la 284 mp la 710 mp.

„Astăzi suntem la inaugurarea extinderii și modernizării secției de Anestezie și Terapie Intensivă și a Secției de Transfuzii Sanguine, în urma unei investiții de aproximativ 14 milioane de lei, aproximativ trei milioane de euro. Sursa de finanțare a fost Guvernul României și bugetul Consiliului Județean. Astăzi suntem în situația de a avea cea mai modernă și dotată secție de ATI din România. Din 284 de metri pătrați cât avea vechea secție ATI, după extindere avem astăzi 710 metri pătrați. Cele 20 de paturi sunt în momentul de față dotate după ultimele standarde din sistemul de sănătate. E un proiect la care i-am dat drumul în august anul trecut, iar într-un an am reușit să facem toate procedurile, inclusiv partea de execuție.”, a declarat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean.

„E o investiție mare, de 14 milioane de lei, de care vor beneficia foarte mulți pacienți ai județului și nu numai. De multe ori am fost puși în situația de a solicita transfer al pacienților către centrele universitare, către Mureș, către Cluj pentru că aveam paturi de Terapie Intensivă, dar nu erau la dotarea standard pentru a le susține funcțiile vitale. În momentul de față nu se mai pune această problemă. Inclusiv vom începe procedurile de hemofiltrare a pacienților, iar aceștia nu vor mai fi duși în secția de dializă pentru a li se face hemofiltrarea, ci se va face la patul pacientului. Sperăm ca pacienții județului să fie din ce în ce mai mulțumiți de serviciile spitalului nostru. Ne cunoaștem neajunsurile, problemele, le rectificăm și corectăm pe cât posibil, în cel mai scurt timp.”, a spus managerul Spitalului, Gabriel Lazany.

„În sănătate s-au făcut foarte multe lucruri. Acestea sunt faptele… Această secție care respectă legislație, respectă circuite, lucruri despre care vorbesc în permanență. Cred că ați observat ce înseamnă să intri, să ai la patul pacientului un ventilator care să susțină funcțiile vitale. Pentru că într-o secție în care ai 20 de paturi, cinci ventilatoare și opt pacienți critici îți pui problema ce să faci și pe cine să alegi. Sunt injectomate, sunt monitoare. Există un post de supraveghere a pacienților din care pot fi văzuți. Nu ai nevoie de personal suplimentar. Sunt foarte multe lucruri pe care mulți ar fi trebuit să le vadă înainte și mă bucur că la Bistrița le-au văzut. (…) Am văzut acele aparate de hemofiltrare… Îmi doresc ca toate spitalele județene din țară să aibă Terapii Intensive la un nivel înalt, să aibă aparate în laboratoarele medicale astfel încât bolile să poată fi diagnosticate la timp.”, a transmis ministrul sănătății, Sorina Pintea.

decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.
FURT în tren: Un bistrițean i-a furat telefonul unei tinere din Botoșani decembrie 6, 2019 - Liniștea unei călătorii nocturne, cu trenul, a fost spulberată de percheziții ale polițiștilor. O tânără a rămas fără telefon. Polițiștii dejeni au găsit rapid și autorul: un bistrițean.
Un filatelist originar din Vaslui, propus ca Cetățean de Onoare al municipiului decembrie 6, 2019 - Acum aproape 60 de ani, a ajuns la Bistrița și declară că aici a găsit sensul filateliei. Pasiunea sa a pus un accent pe dezvoltarea arhitecturii municipiului. Așa că s-a propus ca Mircea Calu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Bistriței.
FOTO: „Iepurașii” au fost ieri ajutoarele Moșului pentru copiii străzii decembrie 6, 2019 - Copilașii din Grupa Iepurașilor de la Grădinița nr 12 au fost ieri ajutoarele lui Moș Nicolae. Aceștia au experimentat bucuria ce vine în urma dăruirii. Alături de părinți au pregătit cadouri pentru copiii străzii din Centrul de Primire în Regim de Urgență.
Cristian Niculae – Drept la replică privind stejarul din fața Hotelului Codrișor decembrie 6, 2019 - Bistrițeanul.ro prezenta ieri posibilitatea ca stejarul vechi de aproape 250 de ani, din fața Hotelului Codrișor, să fie tăiat. Pentru lucrări ce se vor face în zonă. Viceprimarul Niculae a ținut să dea un drept la replică la ceea ce a declarat. 
Roboți din toată țara își dau întâlnire la Bistrița, la primul concurs de robotică din oraș! decembrie 6, 2019 - Bistrița găzduiește primul concurs de robotică care a avut vreodată loc în orașul nostru. 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara se vor întâlni în sala de sport a Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița.