FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea

FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezent astăzi la Bistrița pentru a participa la inaugurarea obiectivului de investiții „Extindere, modernizare și dotare Secția Anestezie-Terapie Intensivă și Unitate de Transfuzie Sanguină de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița”.

Proiectul de extindere, modernizare și dotare a Secției ATI și UTS este în valoare de 13,6 milioane lei, adică aproximativ trei milioane de euro, fiind finanțat de Ministerul Sănătății. Cofinanțarea de 10% a fost asigurată din bugetul Consiliului Județean.

În 2018, de la Ministerul Sănătății au fost alocate patru milioane de lei, iar în luna aprilie a acestui an Ministerul a suplimentat bugetul cu încă opt milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Din valoarea totală a contractului, 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro) au fost alocați pentru echipamente medicale.

Noua secție are 20 de paturi, fiecare fiind dotat cu aparatură medicală care va asigura toate condițiile pentru menținerea funcțiilor vitale. Din punctul de vedere al suprafeței, secția a fost extinsă de la 284 mp la 710 mp.

„Astăzi suntem la inaugurarea extinderii și modernizării secției de Anestezie și Terapie Intensivă și a Secției de Transfuzii Sanguine, în urma unei investiții de aproximativ 14 milioane de lei, aproximativ trei milioane de euro. Sursa de finanțare a fost Guvernul României și bugetul Consiliului Județean. Astăzi suntem în situația de a avea cea mai modernă și dotată secție de ATI din România. Din 284 de metri pătrați cât avea vechea secție ATI, după extindere avem astăzi 710 metri pătrați. Cele 20 de paturi sunt în momentul de față dotate după ultimele standarde din sistemul de sănătate. E un proiect la care i-am dat drumul în august anul trecut, iar într-un an am reușit să facem toate procedurile, inclusiv partea de execuție.”, a declarat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean.

„E o investiție mare, de 14 milioane de lei, de care vor beneficia foarte mulți pacienți ai județului și nu numai. De multe ori am fost puși în situația de a solicita transfer al pacienților către centrele universitare, către Mureș, către Cluj pentru că aveam paturi de Terapie Intensivă, dar nu erau la dotarea standard pentru a le susține funcțiile vitale. În momentul de față nu se mai pune această problemă. Inclusiv vom începe procedurile de hemofiltrare a pacienților, iar aceștia nu vor mai fi duși în secția de dializă pentru a li se face hemofiltrarea, ci se va face la patul pacientului. Sperăm ca pacienții județului să fie din ce în ce mai mulțumiți de serviciile spitalului nostru. Ne cunoaștem neajunsurile, problemele, le rectificăm și corectăm pe cât posibil, în cel mai scurt timp.”, a spus managerul Spitalului, Gabriel Lazany.

„În sănătate s-au făcut foarte multe lucruri. Acestea sunt faptele… Această secție care respectă legislație, respectă circuite, lucruri despre care vorbesc în permanență. Cred că ați observat ce înseamnă să intri, să ai la patul pacientului un ventilator care să susțină funcțiile vitale. Pentru că într-o secție în care ai 20 de paturi, cinci ventilatoare și opt pacienți critici îți pui problema ce să faci și pe cine să alegi. Sunt injectomate, sunt monitoare. Există un post de supraveghere a pacienților din care pot fi văzuți. Nu ai nevoie de personal suplimentar. Sunt foarte multe lucruri pe care mulți ar fi trebuit să le vadă înainte și mă bucur că la Bistrița le-au văzut. (…) Am văzut acele aparate de hemofiltrare… Îmi doresc ca toate spitalele județene din țară să aibă Terapii Intensive la un nivel înalt, să aibă aparate în laboratoarele medicale astfel încât bolile să poată fi diagnosticate la timp.”, a transmis ministrul sănătății, Sorina Pintea.

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 4 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 4 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 5 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 6 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 7 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 9 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 10 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 10 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 11 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".