FOTO/VIDEO: O călătorie fantastică…! Pe măsura sufletelor înalte…

FOTO/VIDEO:  O călătorie fantastică…! Pe măsura sufletelor înalte…

În premieră, la Bistriţa, am avut parte de o fantastică şi stranie călătorie… Cu uimitoare peisaje decupate dintr-un suflet încremenit, învăluit în misterioase dimensiuni africane. Care se zbate să treacă dincolo, care se transformă dulce-amărui, de-a lungul unor nopţi albe în Mumbai…

Am avut parte, chiar zilele trecute, de un tulburător concert la care, pentru prima oară, au participat inclusiv compozitorii…! Artişti care trăiesc, respiră, mixează magic sunetele şi compun muzica atât de necesară sufletelor noastre contemporane, rupte în fâşii, distruse, cuceritoare sau învinse…

Cvartetul de coarde Modulus – din care fac parte Jonathan Truscott (vioară), Craig Stratton (vioara II), Mircea Belei (violă) şi Nick Allen (violoncel) – a susţinut recent la Bistriţa un concert cu totul special, în care ne-a fost prezentat albumul de debut al formaţiei – 12 Seconds of Light..

Concertele Modulus Quartet la Bistriţa, Sibiu, Sighișoara şi Târgu Mureş au făcut parte din  Festivalul internațional IconArts, fiind posibile graţie sprijinului Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Programul a cuprins creații originale compuse special pentru Modulus Quartet de Terry Davies, Eliot Lloyd Short, Ash Madni, Richard Norris (Mumbai Nights), Veera Lummi (12 Seconds of Light) şi Matthew SlaterMemoria Technica

Iar dacă la începutul spectacolului, aceste nume păreau necunoscute melomanilor din Bistriţa, pe parcus totul s-a limpezit & împrietenit… Înaintea fiecărei compoziţii, într-o intervenţie video, bistriţenii au avut ocazia să-i vadă şi să-i asculte pe compozitori prezentându-şi piesele… Explicând ce anume a generat compoziţia, sau la ce anume se referă ea…

În finalul concertului, toţi cei şase compozitori şi-au salutat publicul, prin intermediul unei emoţionante secvenţe video, înclinând-se, precum muzicienii din Modulus Quartet…

Înființat în anul 2015 – Modulus Quartet este un cvartet de coarde specializat în repertoriul contemporan.

În anul 2017 cvartetul Modulus a susţinut un turneu în toată Marea Britanie –  turneu sponsorizat de Arts Council England. A fost şi anul în care cvartetul s-a bucurat de promovare în cadrul programelor BBC. În 2018 muzicienii de la Modulus au fost invitaţi la BBC Radio 3, în emisiunea „In Tune” să cânte LIVE şi să susţină un interviu.

În anul 2019 au fost invititaţi la televiziunea London Live să vorbească despre noile proiecte. De asemenea, au apărut în publicaţii de mare importanţă din UK precum „Classical Magazine”, „Strings” sau revista „The Musician” a Uniunii Muzicienilor din Marea Britanie.

În acest moment muzicienii din Cvartetul Modulus se pregătesc pentru înregistrarea celui de-al doilea album şi colaborează cu cvartetul de jazz „Charlie Pyne Quartet” la proiectul „Silents of Avant Garde Paris”, fiind deja invitaţi la festivalul „Sheffield Doc Fest” sponsorizaţi de una dintre cele mai importante companii de producţie muzicală din lume – „Air-Edel”.

Unul dintre membrii Modulus Quartet este violistul Mircea Belei – absolvent al Şcolii de Muzică din Bistriţa (actualmente Liceul Tudor Jarda). Mircea Belei şi-a continuat studiile la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj, a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Universitatea de Arte din Graz, Austria. Despre Mircea Belei şi viaţa sa în Londra vă povestim data viitoare…

Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilieri locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiu Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.