FOTO: O întâlnire răscolitoare, cu liceenii de elită ai Bistriţei. „Toată lumea fuge după bani. Când banii nu contează aproape deloc”

FOTO: O întâlnire răscolitoare, cu liceenii de elită ai Bistriţei. „Toată lumea fuge după bani. Când banii nu contează aproape deloc”

Au aproape 80 de ani, fac parte dintr-o fantastică generaţie de profesionişti care şi-au început studiile în 1955, în actualul Colegiu „Liviu Rebreanu”. Pe atunci – Şcoala Medie Mixtă din Bistriţa. Ei reprezintă elita Bistriţei, iar destinul lor s-a intersectat cu mari personalităţi din România şi din lume.

Mai presus de carierele lor impresionante, însă, sunt lacrimile şi emoţia cu care astăzi s-au îmbrăţişat, în holul hotelului Cora. Aici se întâlnesc de 10 ani încoace, în fiecare an, în fiecare ultimă zi de marţi a lunii august.

Aşa au stabilit atunci când s-au revăzut la întâlnirea de 50 de ani de la terminarea liceului „Liviu Rebreanu”. Profesorul Constantin Sănduţă a venit în 2017 cu ideea unui album – caiet de amintiri. Albumul a ajuns acum la ediţia a III-a şi arată precum o carte: fiecare dintre cei care au dorit şi-au prezentat, mai pe scurt sau mai amplu – povestea de viaţă… Fiecare are încă atâtea lucruri de transmis, atâta bucurie şi dragoste de împărtăşit.

Astăzi Bistriţa anilor noştri de liceu a rămas doar în închipuirea noastră. Generaţia înaintaşilor noştri s-a stins. Generaţia noastră se va stinge treptat, nu peste multă vreme… Iată de ce, aceste amintiri în chip de poveste sperăm să întârzie uitarea… Şi mai departe perpetuarea să învingă, păstrând vii străduinţele, idealurile, visele, învăţămintele şi eternele legi a firii umane…”, a subliniat profesorul Constantin Sănduţă, unul dintre absolvenţii din 1959.

Şi mai tulburător este să simţi în atmosfera pe care o creează în jurul lor – ceea ce nouă, ca generaţie, ne cam lipseşte: pe tinerii de demult îi uneşte o prietenie de invidiat. Care a înfruntat timpul şi vicisitudinile unei dictaturi. Ei ştiu să se întâlnească în fiecare an, să se privească în ochi, să îţi zâmbească şi să depene poveşti.

Cel mai mare regret? „Că nu am plecat la timp din ţară…”

Dacă ar fi să transmitem un mesaj pentru copiii de acum – deşi parcă ar fi dintr-o altă lume, la care noi nu prea mai avem acces – i-aş sfătui să fie mai mult copii! Pur şi simplu. Parcă au preocupări prea mature şi prea serioase…”, ne-a mărturisit profesoara Maria Gabor.

Noi, ca şi generaţie, am fost mereu foarte uniţi… Am păstrat legătura cu toţi colegii, şi după terminarea anilor de liceu… Mie mi-a plăcut latina, am studiat-o la Bucureşti, am avut parte de profesori eminenţi. Nu mă vedeam atunci făcând altceva. Iar acum aş alege în viaţa mea absolut la fel…”, a recunoscut profesoara Maria Gabor.

Profesoara Maria Gabor a şi lansat acum doi ani o carte de amintiri despre reputatul profesor Petru Creţia:

FOTO: Amintiri despre „întâiul om de cultură al țării”. O carte extraordinară, semnată de o profesoară din Bistrița

Victor Ciocan, unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Gloriei Bistriţa, a fost şi el prezent la întâlnire: „Generaţia de tineri care ne urmează ar trebui să facă mai mult sport… Mai multă mişcare. Parcă au abandonat complet sportul. Toţi stau călare pe internet…

Nu mai avem echipe de fotbal, nu mai avem echipe de juniori. Prea mulţi tineri sunt azi cam dolofani, cam grăsuţi… prea mulţi au deja ochelari, când pe vremea mea, rareori aveam câte-un coleg care să poarte aşa ceva. Mişcarea e de bază… Regrete? Unul singur: că n-am plecat la timp din ţară. Am fost chemat şi la Steaua, la Dinamo, la Universitatea Cluj, la Iaşi sau Craiova… Dar nu m-a lăsat Pădureanu să plec…

Ce contează cu adevărat în viaţă…?

Mariana Ivan Gaidoş a fost asistentă medicală toată viaţa. A avut şi greutăţi, dar şi satisfacţii. „Iar ce îmi amintesc acum, la anii mei, sunt momentele în care pacienţii i-au urat sănătate şi i-au mulţumit pentru felul în care i-a tratat: „Se pare că Dumnenezeu i-a ascultat. Uite că-s sănătoasă şi acum… Cât despre tinerii de azi – în primul rând le doresc să fie oameni. Să privească spre viitor cu încredere, să aibă un cap în nori şi două picioare pe pământ… Toată lumea fuge după bani, dar să ştiţi că banii nu contează aproape deloc în viaţă. Contează să-l iubeşti pe cel de lângă tine. Să-l ajuţi dacă poţi. Şi să te rogi la Dumnezeu să-i dea sănătate şi lui şi ţie… Eu mi-am dorit întotdeauna să merg pe o linie dreaptă. Mi-am ales un ţel, am nimerit şi mai în dreapta, şi mai în stânga, dar ţelul l-am avut mereu în faţă…

Mircea Oltean, un alt absolvent al generaţiei 1959 nu are niciun regret: „Şi dacă aş putea să aleg din nou, la fel aş alege! Inclusiv pe nevastă-mea… Nu pot să zic că am alte regrete decât legate de sănătate, care se tot şubrezeşte… Tinerii să înveţe şi să iubească, ce altceva să facă?! Să nu se ocupe de prostii. Să aibă parte de sănătate le doresc! Şi să ne depăşească…

VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).