FOTO: O întâlnire răscolitoare, cu liceenii de elită ai Bistriţei. „Toată lumea fuge după bani. Când banii nu contează aproape deloc”

FOTO: O întâlnire răscolitoare, cu liceenii de elită ai Bistriţei. „Toată lumea fuge după bani. Când banii nu contează aproape deloc”

Au aproape 80 de ani, fac parte dintr-o fantastică generaţie de profesionişti care şi-au început studiile în 1955, în actualul Colegiu „Liviu Rebreanu”. Pe atunci – Şcoala Medie Mixtă din Bistriţa. Ei reprezintă elita Bistriţei, iar destinul lor s-a intersectat cu mari personalităţi din România şi din lume.

Mai presus de carierele lor impresionante, însă, sunt lacrimile şi emoţia cu care astăzi s-au îmbrăţişat, în holul hotelului Cora. Aici se întâlnesc de 10 ani încoace, în fiecare an, în fiecare ultimă zi de marţi a lunii august.

Aşa au stabilit atunci când s-au revăzut la întâlnirea de 50 de ani de la terminarea liceului „Liviu Rebreanu”. Profesorul Constantin Sănduţă a venit în 2017 cu ideea unui album – caiet de amintiri. Albumul a ajuns acum la ediţia a III-a şi arată precum o carte: fiecare dintre cei care au dorit şi-au prezentat, mai pe scurt sau mai amplu – povestea de viaţă… Fiecare are încă atâtea lucruri de transmis, atâta bucurie şi dragoste de împărtăşit.

Astăzi Bistriţa anilor noştri de liceu a rămas doar în închipuirea noastră. Generaţia înaintaşilor noştri s-a stins. Generaţia noastră se va stinge treptat, nu peste multă vreme… Iată de ce, aceste amintiri în chip de poveste sperăm să întârzie uitarea… Şi mai departe perpetuarea să învingă, păstrând vii străduinţele, idealurile, visele, învăţămintele şi eternele legi a firii umane…”, a subliniat profesorul Constantin Sănduţă, unul dintre absolvenţii din 1959.

Şi mai tulburător este să simţi în atmosfera pe care o creează în jurul lor – ceea ce nouă, ca generaţie, ne cam lipseşte: pe tinerii de demult îi uneşte o prietenie de invidiat. Care a înfruntat timpul şi vicisitudinile unei dictaturi. Ei ştiu să se întâlnească în fiecare an, să se privească în ochi, să îţi zâmbească şi să depene poveşti.

Cel mai mare regret? „Că nu am plecat la timp din ţară…”

Dacă ar fi să transmitem un mesaj pentru copiii de acum – deşi parcă ar fi dintr-o altă lume, la care noi nu prea mai avem acces – i-aş sfătui să fie mai mult copii! Pur şi simplu. Parcă au preocupări prea mature şi prea serioase…”, ne-a mărturisit profesoara Maria Gabor.

Noi, ca şi generaţie, am fost mereu foarte uniţi… Am păstrat legătura cu toţi colegii, şi după terminarea anilor de liceu… Mie mi-a plăcut latina, am studiat-o la Bucureşti, am avut parte de profesori eminenţi. Nu mă vedeam atunci făcând altceva. Iar acum aş alege în viaţa mea absolut la fel…”, a recunoscut profesoara Maria Gabor.

Profesoara Maria Gabor a şi lansat acum doi ani o carte de amintiri despre reputatul profesor Petru Creţia:

FOTO: Amintiri despre „întâiul om de cultură al țării”. O carte extraordinară, semnată de o profesoară din Bistrița

Victor Ciocan, unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Gloriei Bistriţa, a fost şi el prezent la întâlnire: „Generaţia de tineri care ne urmează ar trebui să facă mai mult sport… Mai multă mişcare. Parcă au abandonat complet sportul. Toţi stau călare pe internet…

Nu mai avem echipe de fotbal, nu mai avem echipe de juniori. Prea mulţi tineri sunt azi cam dolofani, cam grăsuţi… prea mulţi au deja ochelari, când pe vremea mea, rareori aveam câte-un coleg care să poarte aşa ceva. Mişcarea e de bază… Regrete? Unul singur: că n-am plecat la timp din ţară. Am fost chemat şi la Steaua, la Dinamo, la Universitatea Cluj, la Iaşi sau Craiova… Dar nu m-a lăsat Pădureanu să plec…

Ce contează cu adevărat în viaţă…?

Mariana Ivan Gaidoş a fost asistentă medicală toată viaţa. A avut şi greutăţi, dar şi satisfacţii. „Iar ce îmi amintesc acum, la anii mei, sunt momentele în care pacienţii i-au urat sănătate şi i-au mulţumit pentru felul în care i-a tratat: „Se pare că Dumnenezeu i-a ascultat. Uite că-s sănătoasă şi acum… Cât despre tinerii de azi – în primul rând le doresc să fie oameni. Să privească spre viitor cu încredere, să aibă un cap în nori şi două picioare pe pământ… Toată lumea fuge după bani, dar să ştiţi că banii nu contează aproape deloc în viaţă. Contează să-l iubeşti pe cel de lângă tine. Să-l ajuţi dacă poţi. Şi să te rogi la Dumnezeu să-i dea sănătate şi lui şi ţie… Eu mi-am dorit întotdeauna să merg pe o linie dreaptă. Mi-am ales un ţel, am nimerit şi mai în dreapta, şi mai în stânga, dar ţelul l-am avut mereu în faţă…

Mircea Oltean, un alt absolvent al generaţiei 1959 nu are niciun regret: „Şi dacă aş putea să aleg din nou, la fel aş alege! Inclusiv pe nevastă-mea… Nu pot să zic că am alte regrete decât legate de sănătate, care se tot şubrezeşte… Tinerii să înveţe şi să iubească, ce altceva să facă?! Să nu se ocupe de prostii. Să aibă parte de sănătate le doresc! Şi să ne depăşească…

Raul Gălan despre protestele din SUA: „Rasismul și inegalitatea socială extremă sunt cauzele majore ce provoacă aceste proteste” iunie 2, 2020 - În Statele Unite ale Americii protestele violente şi ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine continuă după ce un bărbat de culoare a fost călcat pe gât de un polițist. Bistrițeanul Raul Gălan care se află în SUA face o clarificare referitoare la aceste evenimente, văzute de la fața locului. „Rasismul e foarte real atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel structural”, spune tânărul.
Bistrița-Năsăud înregistrează încă un deces al unui bistrițean infectat cu COVID-19 iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și un bistrițean.
OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!” iunie 2, 2020 - Eric Stana a absolvit recent Colegiul „Andrei Mureșanu” din Bistrița și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Din martie 2014, în timpul liber se ocupă de canalul Romania Skillers, pe Youtube. Se pot câștiga, uneori, sume exorbitante de milioane de euro. Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 5-6 ani de Youtube? „Merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe...”
Vrei să te faci asistentă medicală? Au început înscrierile la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” iunie 2, 2020 - Școala Sanitară postliceală „Carol Davila” Bistrița organizează sesiune de admitere pentru anul școlar 2020 / 2021.
Bătăușul de la KFC, reținut! Azi instanța va decide luarea unei măsuri preventive: iunie 2, 2020 - Prima zi de libertate ar putea fi ultima, cel puțin pentru o perioadă, pentru un tânăr din Bistrița. Acesta a lovit cu pumnul și accidentat cu mașina pe un alt tânăr. Întreaga scenă a avut loc ieri, la KFC.
S-a decis! CE se întâmplă cu mult așteptatele festivaluri UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle: iunie 2, 2020 - Tinerii, și nu numai, aștepau cu mare drag perioada verii. Festivalurile din sezonul cald adunau mii de persoane și distracția era la maxim. Pandemia de coronavirus a dat însă multe planuri peste cap. CE au decis organizatorii legat de festivalurile UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle:
VIDEO: Doi cai frumoși, noaptea, pe DJ 172 C iunie 2, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, pe drumul care leagă Ilva Mică de Strâmba. Doi cai se plimbau pe carosabil. La un moment dat, erau deja agitați din cauza mașinilor care treceau prin zonă. Frumoși, frumoși, dar periculoși... mai ales la ora respectivă... în trafic.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.517 persoane infectate iunie 2, 2020 - Avem 340 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 119 de cazuri noi de infecție.
Ultimul răcnet, la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistrița! iunie 2, 2020 - Elevii Liceului de arte „Corneliu Baba” au toate motivele să fie încântați. Au primit, zilele trecute, câteva intrumente de ultimă generație, dotate cu programe de utilizare a tehnologiei în creație. Liceul de Arte Corneliu Baba devine astfel singurul din județ care poate să furnizeze servicii specializate pe acest segment de piață.
Șase luni – Atât va ”suporta” pământul mașinile abandonate! Iar autoritățile pot chiar să le vândă iunie 2, 2020 - Un proiect de lege reglementează problema mașinilor abandonate. Astfel, după șase luni de zile, dacă nu e mutată sau revendicată, va fi luată de pe domeniul public. AFLĂ detalii și cine mai trebuie să-și dea acordul:
VIDEO – Un bistrițean a încercat un „botez” ad-hoc într-o baltă, dis-de-dimineață. Un polițist și un pompier l-au „salvat” iunie 2, 2020 - Intervenție neobișnuită pentru pompierii bistrițeni în această dimineață pe strada Burgului din municipiu. După ce a fredonat câteva cântece religioase, un bărbat s-a aruncat într-un bazin cu apă adânc de 4 metri. Acesta s-a ales cu o hipotermie, apa având doar 9 grade.
BN: Încă un deces în contextul pandemiei! Al 29- lea iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis o nouă informație privind decesele survenite în contextul pandemiei. Dacă la nivel național numărul deceselor ajunge la 1.279, la noi în județ s-a înregistrat al 29-lea.
Aquabis: Defecțiune pe rețeaua de apă, în patru localități ale județului. Stradă din Năsăud, fără apă potabilă până mâine iunie 2, 2020 - S-a înregistrat o defecțiune, pe rețeaua de apă, în două localități ale județului - anunță Aquabis. O stradă din Năsăud rămâne fără apă, până mâine:
FOTO/VIDEO: Prima zi de „liber” la terase! Bistrițenii nu s-au lăsat speriați de nori iunie 1, 2020 - Terasele din centrul istoric au fost luate cu asalt de bistrițenii care așteaptă de luni bune să se relaxeze la un suc în aer liber. Administratorii de localuri s-au adaptat și au făcut tot posibilul să respecte regulile impuse de Ministerul Sănătății, iar clienții nu s-au lăsat așteptați.
FOTO/VIDEO: Un bărbat a fost spulberat de tren în Livezile iunie 1, 2020 - Un grav accident a avut loc în localitatea Livezile. O persoană a fost lovită de tren. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața.
BN: S-a înregistrat al 28-lea deces al unei persoane diagnosticate cu COVID 19 iunie 1, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis alte decese survenite în rândul celor depistați pozitiv cu COVID 19. Printre ele, și un bistrițean. Astfel, la nivelul județului, numărul celor decedați și depistați cu COVID 19 ajunge la 28.
FOTO/VIDEO – Agresiune la KFC: Ar fi primit un pumn și apoi ar fi fost târât după mașină iunie 1, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, la KFC. Între doi bărbați s-a iscat o neînțelegere. Iar unul s-a ales cu un pumn, fiind târât după mașină. AFLĂ detalii:
TRIUMF: De la liceul din Bistrița, la prestigiosul Conservator din Amsterdam! Zeci de alte premii, în plină pandemie iunie 1, 2020 - Chitaristul Alexandru Grecu, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Jarda”, a fost admis la prestigiosul Conservator din Amsterdam. Nu este singurul elev care a punctat o victorie. Deși au traversat o perioadă dificilă, în care mulți s-au străduit să-și mențină echilibrul – micii muzicieni de la „Tudor Jarda” se pot lăuda cu zeci de premii cucerite la concursurile online.
VIDEO Culisele furtului de aproape 10.000 de euro din weekend. Cum a reușit clujeanca să îl convingă pe bătrân să o lase în casă iunie 1, 2020 - Un bătrân de 88 de ani a fost prădat weekendul acesta de aproape 10.000 de euro de o clujeancă de 42 de ani. Aceasta a fost prinsă la scurt timp după furt, bătrânul semnalând la 112 dispariția sumei de bani. Cum a reușit femeia să îl convingă pe bătrân să o lase în casă.
VIDEO: Stadionul „Jean Pădureanu”, într-o ipostază inedită și impresionantă iunie 1, 2020 - Stadionul „Jean Pădureanu” - într-o ipostază inedită și impresionantă, într-un film publicat recent pe pagina de socializare a unei instituții din Bistrița. Mii de obiecte decorative de o rară frumusețe și cromatică oferă stadionului o imagine surprinzătoare:
PAZĂ canină, la Spitalul de pe Someșului?! Sau doar „îngeri păzitori”? iunie 1, 2020 - Bistrițenii care au avut de traversat strada Someșului, astăzi, în jurul prânzului, au avut parte de un peisaj neobișnuit. Chiar în fața secției de psihiatrie de pe strada Someșului, trotuarul părea „ocrotit” de o armată de „îngeri păzitori”.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.398 persoane infectate iunie 1, 2020 - Avem 336 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 141 de cazuri noi de infecție.
Se caută electrician auto, șef linie sau inginer constructor! NOI locuri de muncă, în Bistrița iunie 1, 2020 - NOI locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, în Bistrița! Locuri disponibile de electrician auto, inginer constructor, excavatorist sau muncitori necalificați la PPPAuto, Betak, Leoni, Consult Imobil, Stewo Plastic sau Amicii Building! Se oferă condiții excelente de muncă și pachet salarial motivant:
FOTO – NERĂBDĂTORI: Copii și părinți, la expoziția LEGO, cu zeci de minute înainte de deschidere iunie 1, 2020 - Mult așteptata expoziție LEGO și-a deschis azi porțile. Cu zeci de minute înainte de ora deschiderii, părinți și copii erau deja prezenți în curtea muzeului. Primii copii s-au bucurat și de cadouri, uitând că au măștile pe năsuc și nu pot să se joace, așa cum o făceau altădată:
Vrei la terasă? Îți lași numele și numărul de telefon și apoi ești servit iunie 1, 2020 - Prima zi de vară vine cu mai multă libertate. Oamenii pot să se plimbe în voie și să servească ceva bun pe terasele localurilor. Doar că, înainte de a fi servit, TREBUIE îndeplinite câteva condiții. Între altele, clienții trebuie să-și completeze într-un registru numele și numărul de telefon.
Rostul de dimineață: Nebunul din tine care știe ce-i bine… iunie 1, 2020 - E chiar aici, în fața ta: Știe absolut totul despre tine. Este chiar nebunul care știe ce-i bine – pentru tine, pentru mine. Dar mai ales pentru tine… Și ar face orice ca să simtă mai bine…
FOTO- COLIBIȚA: Se redeschide Delice Pan – magazin și fast food! mai 31, 2020 - Cine caută relaxarea la Colibița și vrea să mânânce rapid ceva bun sau are nevoie de mici sau mai mari cumpărături pentru vacanța la cabană, inclusiv pâine, carne și produse din carne, să știe că s-a redeschis magazinul Delice Pan, începând de mâine, 1 Iunie! În magazin se găsesc inclusiv produse tradiționale cu specific local, iar dacă v-a prins foamea de la aerul tare din munte să știți că s-a deschis și fast food-ul unde se mânca rapid și ieftin în zonă.
Camerele de supraveghere din oraș, mai mult defecte decât funcționale mai 31, 2020 - Să nu pățești ceva pe domeniul public al Bistriței, fără să ai martori, că nu ai cum dovedi! A pățit-o un bistrițean care a încercat să obțină imaginile de pe o cameră de supraveghere din oraș. Răspunsul polițiștilor locali a fost halucinant ”Mai bine de jumătate nu funcționează”.
Avem primele vinuri Frizzante produse în Bistrița-Năsăud! mai 31, 2020 - Ce surpriză! Nu numai că Bistrița-Năsăud a început să aibă vinuri bune, recunoscute în plan național și chiar internațional, dar se diversifică oferta, facem și finețuri. Italienii de la Lechburg Lechința au scos primele vinuri frizzante, o variantă mai ușoară a vinurilor spumante precum șampania sau prosecco. Pentru această vară avem câteva mii de sticle de frizzante alb și rose marca Lechburg, pe care le gasiți deja pe rafturile celui mai mare magazin de băuturi din oraș - The Drinks Store. 
FOTO: Hai că se poate! Au reparat! mai 31, 2020 - Ieri, o gură de canal de pe o stradă din Bistrița, recent asfaltată, a cedat. Oamenii s-au revoltat și au încercat să rezolve singuri problema. Firma responsabilă de asfaltările din oraș s-a autosesizat în urma publicării articolului în care era semnalizată problema. În această dimineață problema a fost remediată.