FOTO/VIDEO. O muncă titanică, o lucrare de anvergură: Constantin Svoboda, despre flora din Bistriţa-Năsăud

FOTO/VIDEO. O muncă titanică, o lucrare de anvergură: Constantin Svoboda, despre flora din Bistriţa-Năsăud

O lucrare de anvergură – care are la bază nu mai puţin de 35.000 de fişe – a fost recent prezentată publicului din Bistriţa. Ea aparţine cercetătorului şi botanistului Constantin Svoboda.

„35.000 de fişe stau la baza acestei cărţi care este terminată ca şi redactare”, a mărturisit Constantin Svoboda cu prilejul lansării. Autorul a mai explicat că şi-a împărţit lucrarea în 5 părţi, pentru că astfel va fi mai uşor de obţinut finanţarea – una dintre cele mai dificile probleme atunci când vine vorba de cărţi ştiinţifice.

Volumul care inventariază flora din Bistriţa-Năsăud a fost publicat graţie sprijinului acordat de Primăria municipiului Bistriţa.

Intitulată „Enumeratio plantarum vascularium sponte crescentium et frequentius cultorum districti Bistricensis-Nassodensis”, cartea a fost prezentată publicului de dr. Ioan Chintăuan şi Dr. Dorel M. Ruști.

În preambulul acestei lansări, spre bucuria celor prezenţi – la Sinagogă s-a desăşurat şi un mic recital surpriză, în onoarea lui Constantin Svoboda. Recitalul a fost susţinut de pianistul Cristian Lepădatu şi tenorul Mihai Eugen Raita.

În Anglia poţi admira cam 50 de specii de fluturi pe zi. În Bistriţa dacă ieşi la plimbare într-o zi însorită ca aceasta, ai ocazia să vezi cam 30… În condiţiile în care în toată ţara avem cam 800 de specii. Noi nu suntem conştienţi încă de câte bogăţii avem la dispoziţie…”, a subliniat dr. Dorel M. Ruști.

Referindu-se la volumul prezentat, dr. Dorel M. Ruști a mai remarcat că volumul cuprinde 782 de specii. Alte 1700 sunt prinse în primul volum. „După socotelile autorului, per total ar fi cam 2500 de plante. În România sunt aproximativ 3.000 – 3500 de specii de plante… Identificarea plantelor a ajuns o problemă complicată pentru specialişti, din cauza schimbărilor climatice. Cu atât mai importantă este lucrarea domnului Constantin Svoboda: are o valoare istorică, pentru că în timp va fi un punct de referinţă care ne va ajuta să ne dăm seama ce s-a întâmplat în interiorul acestui sistem…”, a mai spus dr. Dorel M. Ruști.

Este cu atât mai admirabil – cu cât volumul nu cuprinde doar denumirea latină a plantelor identificate de biolog în Bistriţa-Năsăud. Majoritatea speciilor sunt clasificate cu numele lor locale, abrevieri, sinonime, varianta lor în maghiară şi germană, sau chiar porecle ale plantelor.

Sper să găsim cartea, la un moment dat, şi în format digital, undeva pe internet, online… La Bistriţa nu există probabil decât o mână de oameni interesaţi de acest subiect. Însă în lumea întreagă această cercetare ar stârni interesul multor oameni de ştiinţă…”, a conchis Dorel M. Ruşti.

Evenimentul a fost organizat de Societatea de Concerte Bistrița și Editura Charmides.

Constantin Svoboda s-a născut în 1947, la Dorna Candreni, având origini cehe. Şi-a  petrecut copilăria la Rodna, de unde se trage şi reputatul botanist Florian Porcius. A fost mulţi ani cercetător la Muzeul Judeţean.

Foto Deschidere @ Alex Varga

Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.