7.9 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

FOTO/VIDEO: Regizorul Radu Afrim va monta la Teatrul Național din București „Pădurea Spânzuraților”! Surprize, în distribuție

Unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru – Radu Afrim, născut în iunie 1968 la Beclean, a fost invitat azi la Rapsodia, în ultima zi a festivalui Poezia e la Bistrița. Radu Afrim a povestit, între altele, că în curând încep repetițiile la „Pădurea Spânzuraților” – o piesă din care fac parte inclusiv Lenuța și Teodora Purja.

Este o carte la care țin și care niciodată nu mi-a fost predată ca lumea, nici la Litere, în Cluj, nici la liceu… Am citit-o în vara asta, ca și cum aș fi citit-o pentru prima dată, nici nu m-am uitat la filmul lui Ciulei, îl știam vag, așa cum îl știe toată lumea, cred că e un film foarte bun, dar n-am vrut să mă influențeze…”, a povestit regizorul Radu Afrim, astăzi, la Rapsodia, invitat special al Festivalului Poezia e la Bistrița

Nu vreau să pun în scenă cartea lui Rebreanu, vreau să chestionez puțin ce s-a întâmplat cu noi în suta asta de ani și unde suntem… S-ar putea să fie ambițios, riscant, kitschos, greșit, dar aș vrea să pun față în față soldații aceia care au luptat pentru ceva atunci, deși mulți nu știau pentru ce luptă, cu niște tineri din zilele noastre, cu niște dialoguri și întrebări Ce ați făcut în 100 de ani, cine eram noi la vârsta voastră, ce am făcut… Este de fapt o comandă de Centenar, Caramitru mi-a sugerat să fac Pădurea Spânzuraților, și Caramitru are mână bună, el mi-a sugerat să fac și Năpasta… Este singura dată când un director de teatru îmi spune ce să fac și pe mine mă ajută… Departe însă de mine festivismul ăsta din jurul Centenarului… Nici fazele astea cu identitatea sau românismul nu mă atrag… N-am înțeles niciodată chestiuni precum „sunt mândru că sunt român”… Nu am înțeles acest lucru, nu îi văd sensul… nici nu mi-e rușine, nici nu sunt mândru, sunt român pur și simplu, asta ajunge…”, a mai mărturisit Radu Afrim.

Piesa va fi pusă în scenă în Sala Mare a Teatrului Național iar Radu Afrim a declarat că este probabil să joace și Ion Caramitru în piesa lui pentru care s-a documentat în această vară și pe Valea Țibleșului, prin Târlișua și Parva.

Cumva a ajuns la domnul Radu Afrim CD-ul mamei mele, Horile Țibleșului, a fost impresionat, și s-a gândit la ceva legătură între Pădurea Spânzuraților și horile mamei pe care le-am preluat și eu, le cântăm împreună pe scenă…”, a explicat Lenuța Purja pentru Bistrițeanul.ro, povestind că Radu Afrim a vizitat-o pe mama sa, cunoscutul rapsod popular Teodora Purja, de două ori, în aprilie și la începutul lunii iulie, tocmai pentru a înțelege mai bine locurile de baștină ale prozatorului și dimensiunea spațială în care și-a conceput romanul.

Radu Afrim a mai povestit, spre amuzamentul celor prezenți, despre experiențele sale cu actorii sau regizorii români, despre piesele pe care le-a regizat, admirația sa față de Marcel Lupșe, care i-a fost profesor de pictură, pasiunea pentru film, spectacole mai mult sau mai puțin ratate, critici, disciplina pe care o așteaptă din partea actorilor și nu o regăsește la cei din București, momentele de criză care se întâmplă în producțiile teatrale, despre regizorii pe care îi admiră…

[arve url=”https://youtu.be/0Y2K_kMSnto” /]

Radu Afrim este unul dintre cei mai provocatori regizori de teatru,  cunoscut la nivel mondial, născut în iunie 1968 la Beclean. Printre spectacolele montate de Radu Afrim în Bucureşti şi la Sfântu Gheorghe, se numără „No Mom’s Land”, „De ce fierbe copilul în mămăligă”, „E doar Sfârşitul lumii”, „Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix”, „Între noi e totul bine” – piesă care a deschis anul trecut festivalul de dramaturgie poloneză din Wrocław – capitala culturală europeană în 2016. A obținut numeroase premii, între care și Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul Tihna, la Teatrul Național din Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklos” în 2016.

În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate – Radu Afrim a primit anul trecut, din partea preşedintelui Klaus Johannis, „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

După dialogul cu Radu Afrim, au urmat câteva prezentări succinte ale revistei Alecart din Iași – susținută de profesorul Emil Munteanu – și Infinetizimal – despre care a povestit Sebastian Vlad Popa.

Festivalul internațional de muzică și poezie „Poezia e la Bistrița” s-a încheiat în această după-amiază cu un concert de prânz susținut de Ansamblul Baroc Transylvania care și-a cucerit publicul cu instrumentele străvechi pe care au interpretat creații de la Bach la Boccherini. Din Ansamblul Baroc Transylvania fac parte Zoltán Majó, Matyas Bartha, Ciprian Câmpean și Erich Türk.

Sinagoga va găzdui și mâine, 16 iulie, de la ora 18.00, concertul final susținut de elevii care au participat în aceste zile la Academia de Flaut de la Bistrița, coordonată de Matei Ioachimescu.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.