FOTO/VIDEO. Sufletul pereche… O femeie lungă, lată, mare cât China, în trenul de Cluj-Bistrița

FOTO/VIDEO. Sufletul pereche… O femeie lungă, lată, mare cât China, în trenul de Cluj-Bistrița

„Se apropie vremea în care omul trebuie să-și caute sufletul pereche… Du-te la gară…! Se apropie luna în care te-ai născut, se apropie ziua în care te-ai născut, ora în care te-ai născut… Du-te la gară! Nu auzi? Răsună gara de atâtea suflete desperecheate… Oricum sufletul tău pereche de departe se aude…!

Deci mergeam adâncit în nămeți, pe gânduri, spre gară. Și am auzit clar și distinct, deci evident, cum ar spune Descartes – tam ta-ram, tam ta-ram, tam ta-ram… Și din spatele meu venea mâncând pământul, cum ar spune poporul nostru, o femeie lungă, înaltă și lată… O femeie înaltă și mare cât China, cum ar spune poporul nostru… O femeie în rochie roșie și lungă, o femeie cu păr roșu și lată, o femeie cu pantofi roșii și înalți… Plângea și avea ochii roșii, plini de lacrimi, și a trecut pe lângă mine ca pe lângă un eșafod… Ca pe lângă o funie atârnată în casa spânzuratului, cum ar spune poporul nostru…”

Versurile de mai sus, aparținându-i poetului Ion Mureșan, au deschis ieri-seară un fascinant spectacol de poezie, în Sinagoga plină în care se desfășoară Festivalul Internațional de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ICR, Institutul Polonez, Vlaams Fonds voor de Letteren Belgia, CCIA Bistrița-Năsăud – Centrul Europe Direct Bistrița, în parteneriat cu Restaurant Rapsodia, Copacul de Cafea, Hotel Coroana de Aur și Adris.

La Colibița a avut loc tot ieri un performance-lectură realizat de Robert Bălan – regizor de teatru ale căror spectacole sunt, majoritatea, rezultatul colaborării cu poeta Elena Vlădăreanu.  Intitulat Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea, spectacolul derulat ieri la Colibița face parte din proiectul de cercetare „Teatru intim”, inițiat de Asociația Art No More și co-finanțat de AFCN.

La Sinagogă, au fost ascultați cu sufletul la gură alți șase poeți contemporani prezentați  succint de Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari, responsabilii proiectului Poezia e la Bistrița. Seara a început cu lectura poetului Ion Mureșan, și a continuat cu Ioana Nicolae, originară din Sîngeorz-Băi:

Au continuat Tara Skurtu (SUA), Florin Partene și Berta García Faet (Spania):

Lecturile poetice s-au încheiat cu sărbătoritul zilei – Radu Vancu, căci întâmplarea sau destinul a făcut ca Radu Vancu (precum un alt poet din Bistrița, Bogdan Lypkhan) să-și celebreze din nou pe scenă cei 40 de ani împliniți ieri, motiv pentru care organizatorii au și pregătit un film surpriză, reușind să înregistreze o mulțime dintre poeții, scriitorii, criticii sau istoricii literari importanți ai momentului – urându-i La mulți ani lui Radu Vancu.

Vizibil emoționat, el a admis că „este unul dintre cele mai emoționante și dificile momente din viața mea… Ar trebui să spun ceva înțelept sau memorabil, dar îmi este absolut imposibil… Tot ce se întâmplă la Bistrița, de 10 ani de zile, adunând laolaltă cantități uriașe de frumusețe și umanitate, continente întregi de oameni atât de diferiți între ei – este o dovadă a faptului că există în cuvinte evident ceva mai puternic decât cuvintele înseși… Că aceste jocuri narcisiste cu vorbele și cu propozițiile de fapt schimbă ceva fundamental în noi și construiesc ceea ce se cheamă, cu un cuvânt demodat, prietenii… Chiar cred că rostul literaturii este să construiască prietenii…”, a mărturisit Radu Vancu.

Seara s-a încheiat cu un concert susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Verona Maier, răsplătiți cu aplauze furtunoase de spectatorii care au umplut Sinagoga…

Nu ratați astăzi, la restaurantul Rapsodia, începând cu orele 11:00 – o întâlnire de gradul III cu scriitorul Mircea CĂRTĂRESCU, invitat al poeților la Bistrița într-un dialog moderat de criticul Cosmin Ciotloș.

Tot astăzi, la Sinagoga din Bistrița, începând cu ora 19:00 și până târziu, spre seară, veți avea din nou ocazia să ascultați poeme scrise și lecturate de Constantin Acosmei, Angela Marinescu, Ștefan Manasia, Els Moors (Belgia) și Claudiu Komartin. Poezia e la Bistrița se va încheia cu un concert susținut de Răzvan Stoica (unul dintre puținii muzicieni care cântă pe o vioară Stradivarius, stabilit acum în Olanda) și Andreea Stoica – pian, reuniți în proiectul Kamerata Stradivarius (Olanda).

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 16 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 17 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 21 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.