FOTO/VIDEO. Sufletul pereche… O femeie lungă, lată, mare cât China, în trenul de Cluj-Bistrița

FOTO/VIDEO. Sufletul pereche… O femeie lungă, lată, mare cât China, în trenul de Cluj-Bistrița

„Se apropie vremea în care omul trebuie să-și caute sufletul pereche… Du-te la gară…! Se apropie luna în care te-ai născut, se apropie ziua în care te-ai născut, ora în care te-ai născut… Du-te la gară! Nu auzi? Răsună gara de atâtea suflete desperecheate… Oricum sufletul tău pereche de departe se aude…!

Deci mergeam adâncit în nămeți, pe gânduri, spre gară. Și am auzit clar și distinct, deci evident, cum ar spune Descartes – tam ta-ram, tam ta-ram, tam ta-ram… Și din spatele meu venea mâncând pământul, cum ar spune poporul nostru, o femeie lungă, înaltă și lată… O femeie înaltă și mare cât China, cum ar spune poporul nostru… O femeie în rochie roșie și lungă, o femeie cu păr roșu și lată, o femeie cu pantofi roșii și înalți… Plângea și avea ochii roșii, plini de lacrimi, și a trecut pe lângă mine ca pe lângă un eșafod… Ca pe lângă o funie atârnată în casa spânzuratului, cum ar spune poporul nostru…”

Versurile de mai sus, aparținându-i poetului Ion Mureșan, au deschis ieri-seară un fascinant spectacol de poezie, în Sinagoga plină în care se desfășoară Festivalul Internațional de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ICR, Institutul Polonez, Vlaams Fonds voor de Letteren Belgia, CCIA Bistrița-Năsăud – Centrul Europe Direct Bistrița, în parteneriat cu Restaurant Rapsodia, Copacul de Cafea, Hotel Coroana de Aur și Adris.

La Colibița a avut loc tot ieri un performance-lectură realizat de Robert Bălan – regizor de teatru ale căror spectacole sunt, majoritatea, rezultatul colaborării cu poeta Elena Vlădăreanu.  Intitulat Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea, spectacolul derulat ieri la Colibița face parte din proiectul de cercetare „Teatru intim”, inițiat de Asociația Art No More și co-finanțat de AFCN.

La Sinagogă, au fost ascultați cu sufletul la gură alți șase poeți contemporani prezentați  succint de Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari, responsabilii proiectului Poezia e la Bistrița. Seara a început cu lectura poetului Ion Mureșan, și a continuat cu Ioana Nicolae, originară din Sîngeorz-Băi:

Au continuat Tara Skurtu (SUA), Florin Partene și Berta García Faet (Spania):

Lecturile poetice s-au încheiat cu sărbătoritul zilei – Radu Vancu, căci întâmplarea sau destinul a făcut ca Radu Vancu (precum un alt poet din Bistrița, Bogdan Lypkhan) să-și celebreze din nou pe scenă cei 40 de ani împliniți ieri, motiv pentru care organizatorii au și pregătit un film surpriză, reușind să înregistreze o mulțime dintre poeții, scriitorii, criticii sau istoricii literari importanți ai momentului – urându-i La mulți ani lui Radu Vancu.

Vizibil emoționat, el a admis că „este unul dintre cele mai emoționante și dificile momente din viața mea… Ar trebui să spun ceva înțelept sau memorabil, dar îmi este absolut imposibil… Tot ce se întâmplă la Bistrița, de 10 ani de zile, adunând laolaltă cantități uriașe de frumusețe și umanitate, continente întregi de oameni atât de diferiți între ei – este o dovadă a faptului că există în cuvinte evident ceva mai puternic decât cuvintele înseși… Că aceste jocuri narcisiste cu vorbele și cu propozițiile de fapt schimbă ceva fundamental în noi și construiesc ceea ce se cheamă, cu un cuvânt demodat, prietenii… Chiar cred că rostul literaturii este să construiască prietenii…”, a mărturisit Radu Vancu.

Seara s-a încheiat cu un concert susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Verona Maier, răsplătiți cu aplauze furtunoase de spectatorii care au umplut Sinagoga…

Nu ratați astăzi, la restaurantul Rapsodia, începând cu orele 11:00 – o întâlnire de gradul III cu scriitorul Mircea CĂRTĂRESCU, invitat al poeților la Bistrița într-un dialog moderat de criticul Cosmin Ciotloș.

Tot astăzi, la Sinagoga din Bistrița, începând cu ora 19:00 și până târziu, spre seară, veți avea din nou ocazia să ascultați poeme scrise și lecturate de Constantin Acosmei, Angela Marinescu, Ștefan Manasia, Els Moors (Belgia) și Claudiu Komartin. Poezia e la Bistrița se va încheia cu un concert susținut de Răzvan Stoica (unul dintre puținii muzicieni care cântă pe o vioară Stradivarius, stabilit acum în Olanda) și Andreea Stoica – pian, reuniți în proiectul Kamerata Stradivarius (Olanda).

Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.
Cristina Iurișniți este “puţin dezamăgită” de cele apărute în presă de Dan Barna. Cum le afectează șansele prezidențiale octombrie 19, 2019 - Scandalul izbucnit în jurul liderului și candidatului USR-Plus la președinția României, Dan Barna, nu aduce liniște în USR, replici ale seismului fiind percepute și la Bistrița. În acest context, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a pecizat că e ”puțin dezamăgită” de cele apărute în presă despre Dan Barna și unele contracte pe fonduri europene implementate de firme controlate de liderul USR.
Aquabis: Avarie, la conducta de distribuție a apei, în Ilva Mică octombrie 19, 2019 - O avarie s-a produs ieri seară în Ilva Mică, la conducta de distribuție a apei. Din această cauză, cei de la Aquabis au fost nevoiţi să sisteze apa potabilă în localitate.
Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.