FOTO/VIDEO: Toţi sunt îngrijoraţi .uneori îmi doresc să fiu o brichetă pierdută

FOTO/VIDEO:  Toţi sunt îngrijoraţi .uneori îmi doresc să fiu o brichetă pierdută

.uneori îmi doresc să fiu o brichetă pierdută / o brichetă simplă cum erau pe vremuri / cu un corp verde mat, care, atunci când o aprinzi, are o flacără roşie cît un O mare de tipar.

dar cred că mult mai interesant ar fi dacă aş fi gaz.
dacă aş fi nu mi-ar plăcea să stau într-o brichetă transparentă
din alea cu floare înăuntru  (…)
în schimb tare mi-ar plăcea să fiu gaz
într-o brichetă din plastic mat
şi pe urmă cei care au obiceiul să se joace
nu ar şti în care compartiment e mai mult gaz
şi nimeni nu şi-ar da seama cînd sunt cu adevărat pe terminate
când mă gîndesc la asta simt că înnebunesc de fericire.

Fragmentul de mai sus face parte din volumul Toţi sunt îngrijoraţi, semnat de poetul Vasile Leac din Năsăud – cel care încheiat ieri seară, la Sinagogă, seria recitalurilor poetice. Aici a debutat festivalul internaţional de poezie şi muzică de cameră Poezia e la Bistriţa.

Ada Milea însoţită de Anca Hanu şi Bobo Burlăcianu au deschis cea de-a XI-a ediţie a festivalului despre care Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, a precizat că a crescut în prestigiu, de la o ediţie la alta.

La eveniment a participat, discret, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, iar după prezentarea poeţilor invitaţi, Andrei Pintea (de la Librăria Humanitas Cluj) a primit Premiul Librarul anului.

Ioan Es. Pop a fost scriitorul care a primit în acest an Premiul pentru literatură al oraşului Bistriţa şi care a mulţumit pentru premiu, evocându-l într-un poem pe regretatul Gheorghe Iova…

În Galeria LINA – a fost inaugurată expoziţia „Transgresiunea influenţelor. Trenduri” – în cadrul proiectului Mountain Plain Air, coordonat de Eugen Alupopanu şi Adrian Crîşmaru.

Poezia e la Bistriţa continuă astăzi, 12 iulie, la Restaurantul Rapsodia. Între orele 11:00 – 13:00, aici va avea loc o  dezbatere despre Poezia spaniolă contemporană.

Participă Pilar Andón (Madrid), Meritxell Gené (Barcelona), Ben Clark (Málaga), Enrique Redel (Editor Impedimenta), traducătoarele Elena Borrás Garcia şi Antònia Escandell Tur. Moderatorul întâlnirii este Marin Mălaicu Hondrari.

La Centrul Judeţean pentru Cultură (15:00 – 16:30) se desfăşoară un Atelier de lectură şi scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Dan Coman şi Florin Partene.

La Sinagogă 18:00 – 20:00 – Recital extraordinar Eduard Kunz (Rusia) şi lecturi susţinute de Robert Şerban, Pilar Andón (Spania), Andrada Strugaru, Kateryna Babkina (Ucraina), Lubi Barre (Germania), Doina Ioanid, Jan Mysjkin (Belgia), Lavinia Bălulescu.

La Cinematograful Dacia – 20:30 – 22:30: Parking, în exclusivitate la Bistriţa. Un film de Tudor Giurgiu, după romanul Apropierea, al lui Marin Mălaicu Hondrari. Sesiune Q&A cu Tudor Giurgiu.

Ieri seară, la Poezia e la Bistriţa au citit din creaţiile lor Ioana Vintilă, Teodor Dună, Robert Gabriel Elekeş, Meritxell Gené (Spania), Merlich Saia, Tehila Hakimi (Israel) şi V. Leac.

Vasile Leac trăieşte şi lucrează în Arad şi Bucureşti, a publicat volumele de poezie Seymour. Sonată pentru cornet de hârtie (Editura Vinea, 2005, 2006, 2013), Dicţionar de vise (Editura Cartea Românească, 2006), Lucian – un experiement (Editura CDPL 2009), Toţi sunt îngrijoraţi (Editura TracusArte 2010, 2015), Unchiul este încântat (Editura Charmides 2013).

Este membru fondator al grupării literare Celebrul animal și al revistei literare Ca și cum. În 2012, împreună cu Bianca Băilă înfiinţează la Timişoara MOI. Este coautor al evenimentelor așteptarea are ceva în comun cu gulerul ridicat al hainei cu care mergi la întâlnire și al ce poți vedea pînă unde ajungi.
Participă în cadrul platformei Spații în așteptare – 2013 cu proiectul Cuptorul din fabrica de zahăr, a fost curator al evenimentului W.A.D. Arad, 2014, a realizat filmele The Village Drones (l) (2014), The Village Drones (ll) (2015), Trasee descriptive cu intrus (2016).

Tehila Hakimi, poetă și prozatoare care trăiește în Israel. Scrie poezie, ficțiune și romane grafice. Volumul său de poezie מחר נעבוד a primit în 2015 premiul Bernstein pentru literatură. Romanul său grafic, În apă și volumul ei de nuvele Compania (2018) au fost publicate la Editura Resling. A câștigat premiul pentru literatură al Fundației Yehoshua Rabinowitz și Premiul Levi Eshkol din 2018 pentru scriitorii evrei. A fost rezidentă în cadrul programului Fellbright International Writing Program din 2018 la Universitatea din Iowa. Povestirile și poeziile ei au fost traduse și publicate în reviste literare din SUA, Croația, Austria și Spania.

Merlich Saia (1982, București). Garda de corp, publicat în 2014 la editura Tracus Arte, constituie debutul editorial al autorului. Volumul a primit premiul național de poezie „Mihai Eminescu“ pentru Opera Prima, Botoșani, 2014, premiul „Mihai Eminescu”, Chișinău, 2015, premiul „Mircea Ivănescu”, Sibiu, 2015 și a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România

Meritxell Gené (Lleida, 1986) este poetă catalană și compozitoare. A absolvit studiile muzicale la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității din Lleida, s-a concentrat pe producția ei muzicală cântând o mare varietate de poezii. A publicat un album complet dedicat poetului Màrius Torres și „Branques” – dedicat poeților din țările catalane.

Pe parcursul carierei sale muzicale, în calitate de cântăreață și compozitoare, a publicat în 2018 prima carte de poezie „Després dels esbarzers” („După murele sălbatice”). În prezent, Meritxell Gené lucrează ca profesoară.

Robert Gabriel Elekes (1985, Braşov). În 2012 a primit titlul de doctor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. În 2015 publică volumul său de debut „aici îmi iau dinții-n spinare și adio” la editura Tracus Arte (Premiul Național de Poezie Iustin Panța pentru debut și Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Prima).

În 2018 publică volumul de poezie „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine” la Casa de Editură Max Blecher pentru care primește Premiul Tânărul Scriitor al Anului 2018 și premiul Observator Universitas. Selecții din opera sa au fost traduse și publicate în maghiară, germană, engleză și neerlandeză. Este fondatorul și coordonatorul clubului de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets și al festivalului de poezie cu același nume.

Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie, Editura Vinea (2002 – Premiul Național „Mihai Eminescu”, Opera Prima, Botoșani); catafazii, Editura Vinea (2005); de-a viul, Editura Cartea Românească (2010); Der lärm des fleisches (trad. de Georg Aescht), Edition Solitude, Germania (2012); obiecte umane, Editura Cartea Românească (2015 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori) și kirilă, Editura Tracus Arte (2017 – Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru literatură). Grupaje din poemele sale au fost traduse în franceză, engleză, suedeză, spaniolă, bulgară, maghiară.

Ioana Vintilă (1997, Sibiu). Este studentă în anul III, la secția de inginerie științifică – biotehnologie, a Facultății de Biologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A făcut parte din cenaclul sibian Zona Nouă. În 2016 a reprezentat România la PEN International New Voices Award, ocupând locul al II-lea.

A publicat poeme în reviste precum Observator Cultural, Vatra, Timpul, Echinox, Euphorion, Zona Nouă etc. Este prezentă în antologia Tu, înainte de toate, Editura Paralela 45. Primul ei volum, Păsări în furtuna de nisip, a fost publicat în 2018 la Casa de Editură Max Blecher, în urma câștigării concursului de debut organizat de editură.

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 17 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 18 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 22 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum 2 zile - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.