FOTO/VIDEO: Toţi sunt îngrijoraţi .uneori îmi doresc să fiu o brichetă pierdută

FOTO/VIDEO:  Toţi sunt îngrijoraţi .uneori îmi doresc să fiu o brichetă pierdută

.uneori îmi doresc să fiu o brichetă pierdută / o brichetă simplă cum erau pe vremuri / cu un corp verde mat, care, atunci când o aprinzi, are o flacără roşie cît un O mare de tipar.

dar cred că mult mai interesant ar fi dacă aş fi gaz.
dacă aş fi nu mi-ar plăcea să stau într-o brichetă transparentă
din alea cu floare înăuntru  (…)
în schimb tare mi-ar plăcea să fiu gaz
într-o brichetă din plastic mat
şi pe urmă cei care au obiceiul să se joace
nu ar şti în care compartiment e mai mult gaz
şi nimeni nu şi-ar da seama cînd sunt cu adevărat pe terminate
când mă gîndesc la asta simt că înnebunesc de fericire.

Fragmentul de mai sus face parte din volumul Toţi sunt îngrijoraţi, semnat de poetul Vasile Leac din Năsăud – cel care încheiat ieri seară, la Sinagogă, seria recitalurilor poetice. Aici a debutat festivalul internaţional de poezie şi muzică de cameră Poezia e la Bistriţa.

Ada Milea însoţită de Anca Hanu şi Bobo Burlăcianu au deschis cea de-a XI-a ediţie a festivalului despre care Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, a precizat că a crescut în prestigiu, de la o ediţie la alta.

La eveniment a participat, discret, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, iar după prezentarea poeţilor invitaţi, Andrei Pintea (de la Librăria Humanitas Cluj) a primit Premiul Librarul anului.

Ioan Es. Pop a fost scriitorul care a primit în acest an Premiul pentru literatură al oraşului Bistriţa şi care a mulţumit pentru premiu, evocându-l într-un poem pe regretatul Gheorghe Iova…

În Galeria LINA – a fost inaugurată expoziţia „Transgresiunea influenţelor. Trenduri” – în cadrul proiectului Mountain Plain Air, coordonat de Eugen Alupopanu şi Adrian Crîşmaru.

Poezia e la Bistriţa continuă astăzi, 12 iulie, la Restaurantul Rapsodia. Între orele 11:00 – 13:00, aici va avea loc o  dezbatere despre Poezia spaniolă contemporană.

Participă Pilar Andón (Madrid), Meritxell Gené (Barcelona), Ben Clark (Málaga), Enrique Redel (Editor Impedimenta), traducătoarele Elena Borrás Garcia şi Antònia Escandell Tur. Moderatorul întâlnirii este Marin Mălaicu Hondrari.

La Centrul Judeţean pentru Cultură (15:00 – 16:30) se desfăşoară un Atelier de lectură şi scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Dan Coman şi Florin Partene.

La Sinagogă 18:00 – 20:00 – Recital extraordinar Eduard Kunz (Rusia) şi lecturi susţinute de Robert Şerban, Pilar Andón (Spania), Andrada Strugaru, Kateryna Babkina (Ucraina), Lubi Barre (Germania), Doina Ioanid, Jan Mysjkin (Belgia), Lavinia Bălulescu.

La Cinematograful Dacia – 20:30 – 22:30: Parking, în exclusivitate la Bistriţa. Un film de Tudor Giurgiu, după romanul Apropierea, al lui Marin Mălaicu Hondrari. Sesiune Q&A cu Tudor Giurgiu.

Ieri seară, la Poezia e la Bistriţa au citit din creaţiile lor Ioana Vintilă, Teodor Dună, Robert Gabriel Elekeş, Meritxell Gené (Spania), Merlich Saia, Tehila Hakimi (Israel) şi V. Leac.

Vasile Leac trăieşte şi lucrează în Arad şi Bucureşti, a publicat volumele de poezie Seymour. Sonată pentru cornet de hârtie (Editura Vinea, 2005, 2006, 2013), Dicţionar de vise (Editura Cartea Românească, 2006), Lucian – un experiement (Editura CDPL 2009), Toţi sunt îngrijoraţi (Editura TracusArte 2010, 2015), Unchiul este încântat (Editura Charmides 2013).

Este membru fondator al grupării literare Celebrul animal și al revistei literare Ca și cum. În 2012, împreună cu Bianca Băilă înfiinţează la Timişoara MOI. Este coautor al evenimentelor așteptarea are ceva în comun cu gulerul ridicat al hainei cu care mergi la întâlnire și al ce poți vedea pînă unde ajungi.
Participă în cadrul platformei Spații în așteptare – 2013 cu proiectul Cuptorul din fabrica de zahăr, a fost curator al evenimentului W.A.D. Arad, 2014, a realizat filmele The Village Drones (l) (2014), The Village Drones (ll) (2015), Trasee descriptive cu intrus (2016).

Tehila Hakimi, poetă și prozatoare care trăiește în Israel. Scrie poezie, ficțiune și romane grafice. Volumul său de poezie מחר נעבוד a primit în 2015 premiul Bernstein pentru literatură. Romanul său grafic, În apă și volumul ei de nuvele Compania (2018) au fost publicate la Editura Resling. A câștigat premiul pentru literatură al Fundației Yehoshua Rabinowitz și Premiul Levi Eshkol din 2018 pentru scriitorii evrei. A fost rezidentă în cadrul programului Fellbright International Writing Program din 2018 la Universitatea din Iowa. Povestirile și poeziile ei au fost traduse și publicate în reviste literare din SUA, Croația, Austria și Spania.

Merlich Saia (1982, București). Garda de corp, publicat în 2014 la editura Tracus Arte, constituie debutul editorial al autorului. Volumul a primit premiul național de poezie „Mihai Eminescu“ pentru Opera Prima, Botoșani, 2014, premiul „Mihai Eminescu”, Chișinău, 2015, premiul „Mircea Ivănescu”, Sibiu, 2015 și a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România

Meritxell Gené (Lleida, 1986) este poetă catalană și compozitoare. A absolvit studiile muzicale la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității din Lleida, s-a concentrat pe producția ei muzicală cântând o mare varietate de poezii. A publicat un album complet dedicat poetului Màrius Torres și „Branques” – dedicat poeților din țările catalane.

Pe parcursul carierei sale muzicale, în calitate de cântăreață și compozitoare, a publicat în 2018 prima carte de poezie „Després dels esbarzers” („După murele sălbatice”). În prezent, Meritxell Gené lucrează ca profesoară.

Robert Gabriel Elekes (1985, Braşov). În 2012 a primit titlul de doctor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. În 2015 publică volumul său de debut „aici îmi iau dinții-n spinare și adio” la editura Tracus Arte (Premiul Național de Poezie Iustin Panța pentru debut și Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Prima).

În 2018 publică volumul de poezie „o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine” la Casa de Editură Max Blecher pentru care primește Premiul Tânărul Scriitor al Anului 2018 și premiul Observator Universitas. Selecții din opera sa au fost traduse și publicate în maghiară, germană, engleză și neerlandeză. Este fondatorul și coordonatorul clubului de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets și al festivalului de poezie cu același nume.

Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie, Editura Vinea (2002 – Premiul Național „Mihai Eminescu”, Opera Prima, Botoșani); catafazii, Editura Vinea (2005); de-a viul, Editura Cartea Românească (2010); Der lärm des fleisches (trad. de Georg Aescht), Edition Solitude, Germania (2012); obiecte umane, Editura Cartea Românească (2015 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori) și kirilă, Editura Tracus Arte (2017 – Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru literatură). Grupaje din poemele sale au fost traduse în franceză, engleză, suedeză, spaniolă, bulgară, maghiară.

Ioana Vintilă (1997, Sibiu). Este studentă în anul III, la secția de inginerie științifică – biotehnologie, a Facultății de Biologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A făcut parte din cenaclul sibian Zona Nouă. În 2016 a reprezentat România la PEN International New Voices Award, ocupând locul al II-lea.

A publicat poeme în reviste precum Observator Cultural, Vatra, Timpul, Echinox, Euphorion, Zona Nouă etc. Este prezentă în antologia Tu, înainte de toate, Editura Paralela 45. Primul ei volum, Păsări în furtuna de nisip, a fost publicat în 2018 la Casa de Editură Max Blecher, în urma câștigării concursului de debut organizat de editură.

VIDEO: Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele, de Crăciun, la Maieru! noiembrie 21, 2019 - Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele locuitorilor din Maieru, va concerta în localitate, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Apelul primarului Vasile Borş către politicieni:
Medicii bistrițeni n-au cerut vaccinuri pentru difterie! Niciun caz de acest gen, de zeci de ani noiembrie 21, 2019 - La granița de nord a României există riscul de îmbolnăvire cu difterie. În țara noastră nu au mai existat astfel de cazuri de 30 de ani încoace. Totuși, județul nostru nu ar fi amenințat, așa că medicii nu au cerut suplimentarea vaccinurilor. Li s-au dat numai insctrucțiuni, venite de sus: 
Poliția Română NU e Poliția Locală! CUM vrea ministrul de interne să facă diferențierea noiembrie 21, 2019 - Li se spune simplu, polițiști, dar nu sunt toți la fel. Nu au aceleași atribuții. Tocmai de aceea, ministrul de interne vrea să facă o diferențiere între Poliția Română și Poliția Locală. CARE ar fi soluția:
Coordonatorul de joc și fizioterapeutul echipei de handbal Gloria 2018, la Campionatul mondial din Japonia noiembrie 21, 2019 - Doi reprezentanți ai echipei de handbal Gloria 2018 au pornit spre Japonia. Cei doi fac parte din delegația României care va participa la Campionatul mondial de handbal feminin din Japonia.
O mare companie bistrițeană va produce armament, muniție și vehicule militare noiembrie 21, 2019 - Compania Comelf își încearcă norocul în industria militară și se pregătește să producă armament, muniție și vehicule militare. Se pare că bistrițenii se pregătesc să se numere printre cei mai mari furnizori ai Armatei Române.
Astăzi este Happy Day, la Casa EMA! noiembrie 21, 2019 - Doar azi poți lua abonamente la preț redus, așa că nu mai sta pe gânduri și mergi în vizită la Casa EMA!
FOTO: TOP 10 profesori ALTFEL în Bistriţa-Năsăud noiembrie 21, 2019 - Gala Educaţiei 2019: Cinste lor – profesorilor entuziaşti, care nu se tem să fie diferiţi în clasă şi cărora le place să se joace. Şi profesorilor care folosesc noile tehnologii şi stârnesc în elevi motivația de a învăța. Sunt profesorii care caută permanent soluții și nu scuze mai ales în situațiile limită…
V-a fost dor să urcați în Turn? Se redeschide! noiembrie 21, 2019 - Turnul Bisericii Evanghelice a fost închis, la început de septembrie. Deși se anunțau doar două săptămâni, a durat,de fapt, două luni. Municipalitatea a anunțat că turnul va putea fi vizitat din nou. AFLĂ de când:
ALEGERI 2019: Viorica Dăncilă: Democrația înseamnă dezbatere. Klaus Iohannis sfidează românii noiembrie 21, 2019 - Candidatul PSD la funcția de președinte al României, Viorica Dăncilă, a invitat presa marți seară, la Palatul Parlamentului, la o întâlnire deschisă, oferind un model prezidențial de comunicare bazat pe transparență și dialog liber.
Aquabis: Defecţiune pe reţeaua de apă, în Josenii Bârgăului noiembrie 21, 2019 - A apărut o defecţiune pe reţeaua de apă din Josenii Bârgăului, anunţă cei de la Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Profesorul de sport bătăuș se întoarce la catedră! Zeci de copii și elevi din Șanț protestează noiembrie 21, 2019 - Vasile Maternik, profesorul de sport bătăuș care a și fost condamnat după ce a agresat mai mulți copii în timpul orelor, se întoarce la catedră. Zeci de copii și elevi de la școala din Șanț au protestat în această dimineață!
Cartea unui tânăr bistrițean a ajuns și în mâna Principelui Nicolae al României noiembrie 21, 2019 - Momente emoționante, solemne și încântătoare, aseară, la Biblioteca Județeană. La conferința despre prinții și regii României a participat inclusiv Principele Nicolae. Acesta a primit cadou cartea lui Vlad Pop, volumul - omagiu adus de licean străbunicului său.
ASTĂZI, la Dacia, începe NOSA Film Festival! Program complet noiembrie 21, 2019 - Peste 20 de filme, patru premiere de excepţie și invitați de marcă din lumea cinematografiei româneşti – de azi, în Bistriţa! Începe NOSA Film Festival. Ce surprize v-au pregătit organizatorii:
Administratorii Hotelului Diana trebuie să pună pe masă 50.000 de lei! Ce obligații mai are firma pe care funcționează hotelul noiembrie 21, 2019 - Firma pe care funcționează Hotel Diana trebuie să vireze într-un cont 50.000 de lei, sub formă de cauțiune. Dacă nu respectă toate măsurile stabilite de instanță, poate rămâne fără sumă. Ce au mai stabilit judecătorii:
Surpriză nesperată de la o bancă pentru viitoarele mămici care nasc în 24 noiembrie noiembrie 21, 2019 - O bancă le oferă viitoarelor mămici care nasc în data de 24 noiembrie un premiu în bani. Practic, în data în care banca împlinește 155 de ani, mămicile care nasc săptămâna aceaasta primesc 155 de euro.