FOTO/VIDEO: Tulburătoare întâlnire, la Muzeul Județean. „Am autism și sunt uimitor…”

FOTO/VIDEO:  Tulburătoare întâlnire, la Muzeul Județean. „Am autism și sunt uimitor…”

„Sunt Eddy (fost Dudu). Am 14 ani și sunt pianist. Mi se mai spune și Micul Prinț”… „Mă numesc Matei, am 6 ani și iubesc culoarea verde. Uneori sunt bun, alteori mai rău. Îmi place să mă joc cu jucăriile mele, îmi place mămăliga cu unt și cu lapte, cu brânză sau goală. Și plăcinta cu mere”…

„Mă numesc Miruna, am 7 ani și îmi place culoarea mov. Pasiunile mele sunt muzica și dansul. Iubesc să mă joc cu păpușile mele LOL și ador să cânt la pian…”

„Salut! Mă cheamă Ovidiu Mureșan și pictez ca să mă relaxez. Sunt fericit, atent la detalii, ador muzica populară și iubesc toate culorile. De ziua mea am primit de la toată lumea acuarele! M-am simțit tare fericit! Mulțumesc!”

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise astăzi, la Muzeul Județean, de câțiva zeci de copii care suferă de tulburări din spectrul autist. Și care ne-au oferit din nou – alături de părinții și prietenii lor – o impresionantă lecție de viață: despre felul în care ar trebui să ne bucurăm de viață și s-o prețuim, despre profunzimea cu care se apleacă asupra fiecărui detaliu din jur, despre emoția cu care vorbesc despre pasiunile lor, despre dragostea cu care îi învăluie necondiționat pe cei din preajmă care le zâmbesc…

La Muzeul Județean a fost marcată astăzi Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Evenimentele au debutat cu un workshop antibullying – concentrat pe discriminarea copiilor diagnosticați cu autism.

Orice s-ar spune despre mine, oricât m-ar jigni – nu reacționez. Echilibrul este în mine și sunt mulțumit cu mine însumi – cam așa ar trebui să învețe să gândească orice elev care devine victima altor colegi, care este jignit sau agresat psihic de cei din jur…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Mihaela Schreiner, subcomisar în cadrul departamentului de Prevenire, la Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Ce ar trebui să rețină elevii care au parte de asemenea agresiuni din partea colegilor? În primul rând că, dacă ești autorul unor agresiuni, riști să faci primul pas spre o posibilă „carieră” infracțională. „Dacă ești victimă, fă tot posibilul să nu reacționezi, pentru că reacția ta îi dă agresorului puterea să continue, iar dacă ești martor – ia atitudine și încearcă să fii prieten…”, a mai explicat Mihaela Schreiner, subliniind că existența fenomenului de agresiune la care elevii sunt supuși de către colegii lor este îngrijorător de mare în școlile din Bistrița.

Alături de copiii cu autism au fost și pompierii bistrițeni, care le-au oferit moment de maximă satisfacție și bucurie copiiilor: le-au permis să urce în mașina lor, i-au costumat cu căști speciale și le-au dat voie să stropească cu apă așa cum se întâmplă în cazul unui incendiu.

În Bistrița-Năsăud trăiesc 110 copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și, la fel ca în cazul multor dizabilități, aceștia beneficiază de servicii de recuperare aproape exclusiv în cadrul organizațiilor non-guvernamentale. Majoritatea învață în unități de învățământ de masă și au nevoie de suportul nostru, al tuturor, pentru a se integra.

De la ora 15:00, la Muzeul Județean a avut loc o inedită Paradă a meseriilor: un eveniment de susținere comunitară în care, cei prezenți la Muzeul Județean au avut ocazia să-i cunoască și să stea de vorbă cu părinții copiilor cu autism – în postura lor de oameni care muncesc, precum noi.

Fie că sunt bijutieri, florărese, avocați, vânzători, asistenți, șoferi, instalatori sau bucătari – tulburările din spectrul autist afectează familiile în egală măsură: „Astfel de cazuri pot apărea atât în familia unui medic, cât și în familia unui șomer. Toți cei afectați au nevoie de servicii sociale și terapeutice, la rândul lor fiind membri ai comunității cu drepturi depline. Vă așteptăm cu drag împreună cu copiii și elevii dumneavoastră să fiți alături de noi în spiritul unei noi viziuni asupra autismului: dragoste necondiționată”, a explicat Ana Dragu, coordonatorul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.

Din program nu a lipsit expoziția și licitația celor aproape 100 de tablouri pictate de beneficiarii Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț în parteneriat cu atelierul de pictură Shevalet, coordonat de artista Georgiana Cotuțiu.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului s-au încheiat cu un concert special susținut de Eduard Sălăgean și Alexa Dragu, acompaniată la pian de Cristian Lepădatu.

Manifestările derulate azi la Muzeul Județean au fost organizate de Asociaţia Autism Europa Bistriţa, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistria-Năsăud, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și atelierul de pictură Shvalet

A fost momentul special în care unii dintre bistrițeni și-au manifestat susținerea față de copiii cu dezvoltare atipică și familiile lor, alții au admirat creațiile realizate de copiii beneficiari ai Centrului de Resurse și Referință în Autism, unii au admirat îndârjirea și curajul părinților și cu toții au înțeles că ne este la îndemână o nouă viziune asupra autismului: dragoste necondiționată…

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 4 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 5 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 5 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 6 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 7 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 9 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 10 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 11 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 11 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".