FOTO/VIDEO: Un moment de glorie pentru Bistrița: Un nou brand al orașului, într-o comoară fabuloasă!

FOTO/VIDEO:  Un moment de glorie pentru Bistrița: Un nou brand al orașului, într-o comoară fabuloasă!

Totul a început în toamna anului 2014, când pe Dealul Târgului au fost descoperite un topor şi o daltă lucrate în bronz, dar şi un spectaculos vas de aur realizat de comunitatea care trăia pe aceste meleaguri acum 3.800 de ani!

Fantastica descoperire de pe Dealul Târgului a scos la lumină vestigii ale unei întregi comunități care locuia pe aceste meleaguri, dar a generat și o anchetă a Poliției Române, datorită legislației referitoare la deținerea unor detectoare de metale și protecția patrimoniului arheologic, pedeapsa pentru cei care încalcă legile fiind drastică și cuantificabilă în ani de închisoare.

Despre descoperirea de pe Dealul Târgului – puteți reciti detalii și accesând linkul de mai jos:

FOTO: Descoperire EXCEPŢIONALĂ, de o importanţă covârşitoare pentru arheologi, pe Dealul Târgului…!

Astă-seară, publicul din Bistrița a avut ocazia să admire vasul de aur care cântărește aproape 322 de grame, având diametrul de 12 centimetri și înălțimea de 9,4 centimetri. Întreaga poveste a descoperirii, dar și cercetările care au urmat în zonă și concluziile la care au ajuns specialiștii – au fost cuprinse într-un volum prezentat publicului interesat.

Cercetătorul dr. George Marinescu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi dr. Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca au explicat publicului importanța covârșitoare a descoperirii, contextul acestui eveniment, dar și rezultate ale expertizelor efectuate asupra vasului de aur.

„Am convingerea că va deveni în scurtă vreme un brand al orașului”, a susținut dr. Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca.

Cercetătorul dr. George Marinescu a remarcat, la rândul său, că este vorba despre „o descoperire majoră care ar trebui inclusă în orice monografie sau lucrare despre istoria României în general, dar și despre istoria Bistriței. Este un obiect deosebit…

Volumul bilingv lansat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca se intitulează „Aur pentru zei. O descoperire aparţinând epocii bronzului de la Bistriţa – Dealul Târgului (nord-estul Transilvaniei)” și cuprinde câteva impresionante fotografii realizate de Laurențiu Grec.

Cei care au asistat la prezentarea volumului au avut parte de o veritabilă călătorie în timp, în urmă cu 3800 de ani până în Epoca Bronzului, aflând astfel uimitoare povești despre dovezile istorice care completează o pagină glorioasă și încă plină de surprize  din istoria milenară a Bistriţei.

VIDEO: Faimoasa balerină Corina Dumitrescu, la Bistrița! Câteva recomandări pentru părinți acum 4 ore- Cine și-ar fi închipuit că faimoasa balerină Corina Dumitrescu va ajunge la Bistrița? Fosta solistă a Operei Naționale din București a susținut zilele trecute, la Școala de balet Ovidiu Danci, cursuri de măiestrie și workshopuri, povestind despre suferințele și satisfacțiile unei cariere în dans.
Vrei să ai parte de curcubeu pe cerul gurii și să nu-l superi pe Dumnezeu? Te ajută Gelateria Aniela cu o înghețată specială de post! acum 6 ore- Postul poate reprezenta nu doar o pauză alimentară pentru organism, ci, deși pare greu de crezut, și o ocazie de a încerca noi combinații. Cel puțin așa privesc cei de la Gelateria Aniela cea mai „restrictivă” perioadă din an. Gelateria Aniela vine în ajutorul pofticioșilor cu o variantă de înghețată de post. 
VIDEO: Un proiect fantastic, în mâinile noastre…! O experiență de neuitat acum 8 ore- Sunt o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București sau Mureș și au un proiect de suflet, un proiect extraordinar din care putem să facem și noi parte. În schimb, avem onoarea să participăm la o experiență de neuitat… 
A lăsat arma și uniforma pentru echipamentul sportiv. Un militar ne reprezintă țara la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani acum 11 ore- Marcel Bălan va lăsa zilele acestea uniforma și arma pentru echipamentul de alergat. Militarul din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița va reprezenta România, alături de cei mai buni sportivi, la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani.
FOTO/VIDEO: O zi perfectă! Aproape 1.500 de voluntari au ajutat la nașterea unei păduri de 10 hectare! acum 12 ore- Impresionantă desfășurare de forțe, ieri, la Sânmihaiu de Câmpie! Aproape 1.500 de voluntari înarmați co voie bună și entuziasm au făcut posibile încă 10 hectare de pădure: Pădurea Transilvania 5.0. „De n-ar fi frunzele și pomii pe care i-ați plantat voi, am fi pă nicări…!”
Daniel Suciu promite să ajute Bistrița! Se ”zbate” pentru două proiecte mult discutate acum 13 ore- Prezent la Bistrița pentru a semna cinci contracte de finanțare, vicepremierul Daniel Suciu a promis că va ajuta Bistrița. Mai mult, acesta a vorbit despre două proiecte mult dezbătute: reabilitarea CNLR și varianta ocolitoare a orașului. 
De citit: Povestea unui trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar… acum O zi- În aparență un pensionar inofensiv, retras într-o existență banală... În realitate, el ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar... Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să-și dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată...
FOTO/VIDEO: Marș împotriva avorturilor, pe străzile din Bistrița acum O zi- Sute de bistrițeni au ieșit astăzi, la prânz, în stradă, participând la un marș și un protest simbolic împotriva avorturilor și celebrând astfel cel mai de preț dar – viața. „Într-un asemenea moment critic, când trebuie să ia o decizie, orice femeie trebuie să știe că acolo sus există Dumnezeu. Pentru toată lumea...”
FOTO/VIDEO: E oficial! Bistrița primește 13 milioane de euro pentru Linia Verde! acum O zi- Astăzi s-a semnat la Bistrița și finanțarea a două proiecte de investiții în municipiu. Linia Verde, proiectul „de suflet” al viceprimarului, va primi aproape 13 milioane de euro. Iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an. Alte două proiecte semnate azi de Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltarii, vizează investiții în municipiul Bistrița....
FOTO/VIDEO: S-a semnat! Aproape 7 milioane de euro vor fi investiți în sănătate! Se va construi și heliportul! acum O zi- Astăzi, prim vice-premierul României, Daniel Suciu, a semnat două proiecte de investiție în sistemul de sănătate al județului. Acestea ajung la aproape 5 milioane de euro. Heliportul va prinde și el contur, chiar dacă banii vor veni de la Consiliul Județean.
VIDEO: Bistrițenii, terorizați nopțile de drifturile de la mall acum O zi- Parcarea generoasă de la Mol-ul de pe Calea Moldovei pare să fie noul loc favorit al iubitorilor de drifturi. Aceștia își scârțâie roțile bolizilor, nopțile, spre disperarea locuitorilor din zonă.
A mers să plângă un mort și a rămas fără economii. Pățania unui bătrân din Șirioara acum 2 zile- Un bătrân din Șirioara a rămas fără economiile cu care plănuia să-și renoveze casa, chiar în timp ce se afla la înmormântarea unui localnic. Persoane necunoscute au intrat pe geamul lăsat deschis de bătrân și i-au furat din casă 8.500 de lei.
FOTO/VIDEO – S-a crezut la Formula 1 pe Independenței și a făcut praf trei mașini acum 2 zile- Șoferul unui autoturism a reușit să avarieze serios trei autoturisme, după ce a intrat într-un sens giratoriu de pe Bulevardul Independenței cu viteză, fără să acorde prioritate.
25 de ani de închisoare pentru femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după naștere și i-a abandonat într-un pod de bloc acum 2 zile- Lina Crăciun, femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după ce le-a dat naștere și i-a abandonat în podul unui bloc din Bistrița-Bârgăului a fost condamnată la 25 de ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată.
SONDAJ: Se colectează deșeurile selectiv în Bistrița? Nu prea… acum 2 zile- Având în vedere că, din luna martie, Supercom a anunțat că va colecta selectiv deșeurile din Bistrița, am vrut să aflăm ce spun oamenii despre situația din teren. În proporție covârșitoare, locuitorii orașului au recunoscut că gunoiul nu se colectează selectiv…