FOTO/VIDEO: Un moment de glorie pentru Bistrița: Un nou brand al orașului, într-o comoară fabuloasă!

FOTO/VIDEO:  Un moment de glorie pentru Bistrița: Un nou brand al orașului, într-o comoară fabuloasă!

Totul a început în toamna anului 2014, când pe Dealul Târgului au fost descoperite un topor şi o daltă lucrate în bronz, dar şi un spectaculos vas de aur realizat de comunitatea care trăia pe aceste meleaguri acum 3.800 de ani!

Fantastica descoperire de pe Dealul Târgului a scos la lumină vestigii ale unei întregi comunități care locuia pe aceste meleaguri, dar a generat și o anchetă a Poliției Române, datorită legislației referitoare la deținerea unor detectoare de metale și protecția patrimoniului arheologic, pedeapsa pentru cei care încalcă legile fiind drastică și cuantificabilă în ani de închisoare.

Despre descoperirea de pe Dealul Târgului – puteți reciti detalii și accesând linkul de mai jos:

FOTO: Descoperire EXCEPŢIONALĂ, de o importanţă covârşitoare pentru arheologi, pe Dealul Târgului…!

Astă-seară, publicul din Bistrița a avut ocazia să admire vasul de aur care cântărește aproape 322 de grame, având diametrul de 12 centimetri și înălțimea de 9,4 centimetri. Întreaga poveste a descoperirii, dar și cercetările care au urmat în zonă și concluziile la care au ajuns specialiștii – au fost cuprinse într-un volum prezentat publicului interesat.

Cercetătorul dr. George Marinescu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi dr. Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca au explicat publicului importanța covârșitoare a descoperirii, contextul acestui eveniment, dar și rezultate ale expertizelor efectuate asupra vasului de aur.

„Am convingerea că va deveni în scurtă vreme un brand al orașului”, a susținut dr. Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca.

Cercetătorul dr. George Marinescu a remarcat, la rândul său, că este vorba despre „o descoperire majoră care ar trebui inclusă în orice monografie sau lucrare despre istoria României în general, dar și despre istoria Bistriței. Este un obiect deosebit…

Volumul bilingv lansat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca se intitulează „Aur pentru zei. O descoperire aparţinând epocii bronzului de la Bistriţa – Dealul Târgului (nord-estul Transilvaniei)” și cuprinde câteva impresionante fotografii realizate de Laurențiu Grec.

Cei care au asistat la prezentarea volumului au avut parte de o veritabilă călătorie în timp, în urmă cu 3800 de ani până în Epoca Bronzului, aflând astfel uimitoare povești despre dovezile istorice care completează o pagină glorioasă și încă plină de surprize  din istoria milenară a Bistriţei.

VIDEO: Duminică, la vot! „Altfel vom plânge de dorul copiilor, atunci când vor pleca…” acum 7 minute- „În primul rând trebuie să mergem duminică la vot și să terminăm odată cu incompetența, cu nepotismul, cu hoția. Abia apoi putem vorbi despre un viitor pentru copiii noștri. Altfel vom plânge. De dorul lor, atunci când vor pleca...”
START programului Rabla Electrocasnice acum 2 ore- De astăzi se dă startul programului Rabla Electrocasnice. Bugetul alocat este dublu față de anul trecut. Valoarea voucherelor este cuprinsă între 200 și 400 de lei, în funcție de tipul de electrocasnice.
FOTO: Final de campanie electorală PNL la Bistrița! acum 12 ore- Campania electorală a PNL a atins punctul culminant. La finalul perioadei de promovare a partidului și a candidaților, astăzi liberalii organizat un miting pentru alegerile europarlamentare. A fost prezent și capul de listă, Rareș Bogdan.
Invazia oilor continuă: După plimbări la mall și spații de joacă, se-apucă de sport! ”Antrenorul”, sancționat! acum 17 ore- În ultimele luni, bistrițenii au observat oi în cele mai ciudate locații. Pe la mall, spații de joacă, iar mai nou, pe terenul de sport. Doar că de această dată, ”antrenorul” a fost sancționat. 
Bistrițean căutat la nivel național, prins la graniță! acum 18 ore- Un bistrițean a fost dat în urmărire generală la nivel național. A fost prins la graniță, în timp ce încerca să părăsească țara. Acum va face cale întoarsă și își va ispăși pedeapsa.
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (3) acum 19 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, Silvia Galben (PMP) ne prezintă principalele elemente care ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
Cerșetorii minori, amendați! Cei majori au mai scăpat și numai cu avertismente: acum 19 ore- În aproape cinci luni de zile, polițiștii locali au identificat 41 de cerșetori în Bistrița, din care patru erau minori. Aceștia din urmă au fost amendați toți. Unii cerșetori majori au ”scăpat” și numai cu avertisment.
USR Plus: Duminică mergeți la VOT! acum 20 de ore- Dacă aveți plănuită o ieșire în aer liber pentru weekend, duminică mergeți la VOT! Problemele cetățenilor diferă de la o regiune la alta, dar în fond au un numitor comun: schimbarea vechii clase politice care a făcut din corupție o politică de stat.
FOTO: Drumul spre Jelna se surpă văzând cu ochii. Reparațiile „stau” în fondurile de la Guvern acum 20 de ore- În urma ploilor care s-au abătut în ultimul timp asupra județului, are de suferit și infrastructra! Drumul care face legătura între Bistrița și Jelna se surpă văzând cu ochii. Deși situația se agravează de la o zi la alta, nu se poate face nimic. Până nu vin bani de la Guvern.
Adrian Oros (PNL), la Bistrița: Partidul Național Liberal va câștiga aceste alegeri acum 21 de ore- „Ultimele cinci sondaje susțin că Partidul Național Liberal va câștiga aceste alegeri, iar noi chiar credem acest lucru”, a afirmat deputatul Adrian Oros, zilele trecute, la Bistrița. Deși Bismark spunea că în campaniile electorale, după o partidă de vânătoare sau în timpul războiului se spun cele mai multe minciuni – liberalii nu trebuie să facă promisiuni electoratului, și nici să-l mintă...
Verighete de la firme cu notorietate internațională și bijuterii, adevărate opere de artă, la Atlantis Gold acum 22 de ore- E obligatoriu să dați o fugă la Atlantis Gold. Aici e locul unde găsești cele mai frumoase și deosebite bijuterii. Verighete de la firme cu notorietate internațională, inele, lănțișoare și chiar diferite tipuri de bijuterii, adevărate opere de artă. Iar ca noutate, găsiți și bijuterii din argint sau cercei medicinali. Bijuteriile nu dau niciodată greș,...
FOTO/VIDEO: S-a extins CODUL GALBEN de inundații. Pompierii încă luptă cu efectele acestuia. acum 23 de ore- În ultima vreme județul Bistrița-Năsăud este greu încercat. A trecut prin toate codurile de vreme rea și inundații. Nici în zilele care urmează lucrurile nu stau mai bine. Județul nostru se află în continuare sub avertizare meteo COD GALBEN de inundații.
USR Plus: Pe 26 mai votezi și contezi! acum 24 de ore- USR Plus: Pe 26 mai votezi și contezi! O țară europeană  nu poate fi guvernată la infinit  prin Ordonanțe de urgență, în special pe justiție! Legile nu se dau cu dedicație pentru infractori!
Duminică, trei urne de vot! AFLĂ la ce secție ești repartizat: acum O zi- Duminică, 26 mai, românii sunt așteptați la vot. S-a decis ca fiecare cetățean să primească trei buletine de vot. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat:
FOTO/VIDEO: Un TIR rusesc, mistuit de flăcări, în Crainimăt acum O zi- Două TIR-uri aparținând unei firme rusești se deplasau azi-noapte spre Bistrița. La un moment dat, unul a fost cuprins de flăcări. Pompierii s-au luptat zeci de minute să stingă focul. Carosabilul a fost eliberat abia spre zorii dimineții.